ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ισχυρή διακυβέρνηση με κλοπή ψήφων

Αλλαγή του εκλογικού νόμου δήθεν προς το αναλογικότερο προαναγγέλλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ανοίγματος του ΠΑΣΟΚ προς την κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο θα ξεκινήσει μετά τις αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας, με κυρίαρχο το σενάριο εφαρμογής του γερμανικού πλειοψηφικού συστήματος που προβλέπει την αύξηση των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών σε 150. Είναι προφανής η προσήλωση της κυβέρνησης σε ένα εκλογικό σύστημα που κλέβει από τις ψήφους των μικρότερων κομμάτων, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.

«O εκλογικός νόμος οφείλει να αντιμετωπίζει τα ευρύτερα θέματα αντιπροσώπευσης, αντιστοίχισης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ικανής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης και προπαντός κατοχύρωσης μιας νέας αυτονομίας της πολιτικής απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας και οικονομικής δύναμης. Και γιατί όχι, αναλογικότερης εκπροσώπευσης των κομμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τη βούλησή τους για συνέχιση της «συμπαράταξης» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - όπως ονομάζει τη συνεργασία των δύο κομμάτων ο Κ. Σκανδαλίδης - που προωθήθηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και στις βουλευτικές.

Και μπορεί ο Κ. Σκανδαλίδης να αναγγέλλει ότι είναι «πρόωρο το θέμα του εκλογικού νόμου», ωστόσο ήδη σχεδιάζεται το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες και η αύξηση των μονοεδρικών. Οι σχεδιασμοί στα κυβερνητικά συρτάρια προβλέπουν την εκλογή 150 βουλευτών σε αντίστοιχες μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, με πλειοψηφικό σύστημα και σε δύο Κυριακές. Βουλευτής θα εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει το 50% συν 1 των ψήφων. Στην περίπτωση που κανείς υποψήφιος δε συγκεντρώσει το παραπάνω ποσοστό, η αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής θα γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψήφιους. Οι υπόλοιπες 150 έδρες θα μοιράζονται στα κόμματα στις ευρείες περιφέρειες ανάλογα με το ποσοστό των ψήφων που έλαβαν.

Γίνεται σαφές ότι επιχειρείται ο εγκλωβισμός των ψηφοφόρων, στο ψευτοδίλημμα του λιγότερου κακού. Παράλληλα, το συγκεκριμένο σύστημα αφήνει περιθώρια υπόγειων συναλλαγών μεταξύ των κομμάτων σε βάρος της έκφρασης της λαϊκής βούλησης, αφού η ψήφος γίνεται αντικείμενο παζαρέματος.

ΔΗΚΚΙ
Επιβεβλημένη η συνεργασία

Ως θετικά αποτιμά τα εκλογικά αποτελέσματα τόσο για το ΔΗΚΚΙ όσο και για τους συνδυασμούς συνεργασίας με το ΚΚΕ και άλλες δημοκρατικές προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Παρασκευής πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΠΓ του κόμματος.

Ο Δ. Τσοβόλας επισήμανε εντούτοις πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλιά και κυρίως διεύρυνση του αντινεοφιλελεύθερου, προοδευτικού, πατριωτικού, κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ώστε να σχηματιστεί ένας ισχυρός πόλος απέναντι στο δικομματικό πόλο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Μόνο έτσι - ανέφερε - θα μπορέσει να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για το μέλλον», για το οποίο ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος.

Οι εκτιμήσεις του Δ. Τσοβόλα συνάδουν με αυτές στις οποίες κατέληξε η ΠΓ, η οποία θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ενισχύουν τη θέση πως η συνεργασία δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων είναι επιβεβλημένη και κατά συνέπεια το ΔΗΚΚΙ θα συνεχίσει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Τέλος, καλεί όλους να συμβάλουν ουσιαστικά στη στήριξη και διεύρυνση του αντινεοφιλελεύθερου μετώπου που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανατροπή του δικομματισμού που οδήγησε στη μεγάλη ανεργία, στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και στην εξαθλίωση του εργαζόμενου ελληνικού λαού.

Ανακάλεσε τη μήνυση κατά του «Ρ» ο Ε. Γιαννόπουλος

Επαυσε οριστικά χτες η ποινική δίωξη κατά του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και του Στέφανου Λουκά, μέλους της ΚΕ και εκδότη, αφού ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός -μέσω των δικηγόρων του- ανακάλεσε τη μήνυσή του, κατά των υπευθύνων της εφημερίδας, ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών. Θυμίζουμε, ότι η μήνυση είχε υποβληθεί εδώ και τρία περίπου χρόνια και αφορούσε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας, σχετικά με την τότε δίκη Ευάγγ. Γιαννόπουλου κατά Θ. Κατριβάνου. Στο χρονικό αυτό διάστημα η υπόθεση είχε φτάσει αρκετές φορές στο ακροατήριο, αλλά είχε αναβληθεί κατόπιν αντίστοιχων αιτημάτων του μηνυτή και παρ' ότι οι υπεύθυνοι του «Ριζοσπάστη» είχαν εξαρχής υπογραμμίσει, ότι η εφημερίδα έκανε αυτό, που θεωρούσε ότι είχε δικαίωμα και υποχρέωση να κάνει προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού. Χτες ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ανακάλεσε τη μήνυσή του, αποδεχόμενος τη δήλωση που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι του «Ριζοσπάστη» μέσω των συνηγόρων τους. Η δήλωση έχει ολόκληρη ως εξής:

«Στα από 11/12/1999 και 17/12/1999 φύλλα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" δημοσιεύτηκαν κείμενα, που αναφέρονταν στη γνωστή υπόθεση για την οποία ο τ. υπουργός και βουλευτής κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος καταμήνυσε τον κ. Θεόδωρο Κατριβάνο για συκοφαντική δυσφήμιση και όπως είναι γνωστό η σχετική δίκη διεξήχθη σε πρώτο βαθμό και ο κ. Θ. Κατριβάνος καταδικάστηκε και άσκησε έφεση, η οποία εισέτι δεν έχει εκδικαστεί.

Επίσης, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα μας κείμενα την 22/12/1999, 31/12/1999, 4/1/2000, 5/1/2000, 6/1/2000 και 8/1/2000 που αναφέρονταν στην ίδια υπόθεση και θεωρούμε ότι είχαμε και δικαίωμα και υποχρέωση να δημοσιεύσουμε προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδεμία πρόθεση υπήρξε να θίξουμε την τιμή και την υπόληψη του τ. υπουργού, κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου».

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τον συγγραφέα Δημήτρη Σέρβο, σε μια συζήτηση για το βιβλίο του «Παιδομάζωμα» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».
  • Στις 19.00 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου φιλοξενεί τους Μιχάλη Παπαδάκη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, Κωστή Μαλκότση, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και Δημήτρη Χαλιβελάκη, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, με θέμα: «Η συζήτηση στη Βουλή της τροποποίησης του νόμου για τις τιμητικές συντάξεις καλλιτεχνών». Στη συζήτηση παρεμβαίνει τηλεφωνικά η ζωγράφος Εύα Μελά.
  • Στις 22.00 «Παρεμβολές». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του ενόψει του μεγάλου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου της Πέμπτης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ