ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Οι αριστεροί στο στόχαστρο...

Το λάθος των ηγεσιών του δικομματισμού είναι ότι πιστεύουν πως οι αριστεροί είναι ...«ταλαντευόμενοι» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Δε χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι θα βρεθούν, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, υπό τη διαρκή και τρομακτική πίεση του δικομματισμού. Προφανής στόχος να υποκύψουν στα θέλγητρα ή στην ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία των δύο μονομάχων, οι οποίοι «τα δίνουν όλα» στην άγρια διαμάχη για την εξουσία. Είναι ολοφάνερο ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους προς τον κόσμο της Αριστεράς, επιδιώκοντας από εκεί να αυξήσουν το εκλογικό ποσοστό τους, ο καθένας για τον εαυτό του και οι δύο για το δικομματικό σύστημα.

Τα βρώμικα μέσα και οι εκβιασμοί που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές, θα είναι απλή παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά που έρχονται, με στόχο τη λεηλασία των αριστερών ψηφοφόρων. Τα «αντιδεξιά» ή «προοδευτικά μέτωπα» από τη μια (ΠΑΣΟΚ) ή τα «αντικυβερνητικά» (ΝΔ) από την άλλη θα πλασαριστούν σε πολλές παραλλαγές και στη μέγιστη ένταση. Τα «ανοίγματα» και οι «επιθέσεις φιλίας» προς την αριστερά θα είναι αδιάκοπα και χωρίς έλεος. Και γιατί είναι χρήσιμα ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την αντιλαϊκή πολιτική τους, αλλά για να εξαπατούν τις λαϊκές μάζες και να απορροφούν τη δυσαρέσκειά τους.

Το λάθος των ηγεσιών του δικομματισμού είναι ότι πιστεύουν πως οι αριστεροί είναι ...«ταλαντευόμενοι» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οτι δεν υπάρχουν ιδεολογικές, πολιτικές ή ταξικές διαφορές στο «μονόδρομο» της παγκοσμιοποίησης και της «νέας τάξης». Η καλύτερη «άμυνα» λοιπόν απέναντι στην κατά μέσον επίθεση του δικομματισμού είναι η αντεπίθεση του Λαϊκού Μετώπου. Αντεπίθεση με ενισχυμένα τα αντινεοφιλελεύθερα -αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά των λαϊκών αγώνων, οι οποίοι διαμορφώνουν και τις «ανάλογες» συνειδήσεις. Εδώ δοκιμάζονται και κρίνονται οι πάντες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΑΖΑΡΙ! «Η προκαταρκτική διαπραγμάτευση κορυφώνεται καθώς πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και το παζάρι στον άξονα Αθήνα - Αγκυρα προβλέπεται να πάρει χαρακτήρα (διπλωματικού) παιχνιδιού για καλούς παίκτες. Οι πολιτικές ηγεσίες βρίσκονται ενώπιον διλημμάτων που δεν επιδέχονται άλλη αναβολή - 28 έτη μετά το δραματικό θέρος του 1974». (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»)

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΟΚΕΡ! «Σκληρό πόκερ, σε τρεις πρωτεύουσες και για τρία μεγάλα αγκάθια, παίζεται ήδη - και θα συνεχίσει κατά τα φαινόμενα για τις επόμενες 40 ημέρες - με αντικείμενο τη λύση του Κυπριακού. Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία βρίσκονται σε "συναγερμό" και όλοι αναμένουν τις τελικές προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές» (Ειρήνη Καρανασοπούλου - «ΝΕΑ»).

ΦΟΒΟΙ; «Παρ' ότι Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν μοναδική την ευκαιρία ενός έντιμου συμβιβασμού, οι ανησυχίες παραμένουν και συνδέονται κυρίως με το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Ανάν. Η Αθήνα δεν έχει πλήρη εικόνα του σχεδίου, αλλά θεωρεί βέβαιο ότι θα προβλέπει εναλλασσόμενη προεδρία, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ενδεχομένως με ασαφή τρόπο θα αναγνωρίζεται η κυριαρχία του ψευδοκράτους». (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: «Ο πρωθυπουργός σπεύδει να προετοιμάσει τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την κοινή γνώμη για τις "κρίσιμες επιλογές" που θα τεθούν ενώπιον της Αθήνας και της Λευκωσίας προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική λύση του Κυπριακού». (Κύρα Αδάμ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ: «Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν άγνοια για το περιεχόμενο του σχεδίου λύσης από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση είναι διχοτομικής φιλοσοφίας. Η Κύπρος καλείται να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα, τη νομιμοποίηση του "Αττίλα", προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση». (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΕΛΓΙΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Ανησυχία για 3 αγκάθια - ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ «ΝΑΙ» ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΥΓΗ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΕ... ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ, ΚΥΠΡΟΣ, ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ...ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πώς τον περιγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ σε σχέση με άλλες χώρες - ΕΙΜΑΙ 15ΑΡΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΑΒΒΑΣ ΟΤΣΑΛΑΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΧΡΥΣΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ 2004 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ερευνα του ΙΝΚΑ - ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΖΕΙ ΤΟ 70%!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ.

ΧΩΡΑ: (Κ. Σημίτης): ΜΗ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΜΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ιστορίες για Αμερικανάκια: «Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα καθήσει στο μακρύ τραπέζι της αίθουσας συσκέψεων στον 38ο όροφο του κτιρίου του ΟΗΕ, στην 1η Λεωφόρο. Γύρω του θα καθήσουν ο μεσολαβητής για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο και ορισμένα από τα ευρηματικότερα μυαλά του διεθνούς οργανισμού. Εκεί θα αποφασίσουν τη δοσολογία του χαπιού που θα κληθούν να καταπιούν Λευκωσία και Αθήνα αμέσως μετά» (Αλέξης Παπαχελάς - ΒΗΜΑ).

Χωρίς απάντηση; «Το βασικό ερώτημα είναι ακόμη χωρίς απάντηση: Εως ποιο σημείο θα θελήσουν ή θα μπορέσουν Αθήνα και Λευκωσία να υποχωρήσουν προς μια πολιτική λύση του Κυπριακού, "θυσιάζοντας" κάποιες σταθερές έως τώρα θέσεις στο βωμό της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση;» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Δεν περίμεναν...«Κανένας δεν περίμενε από τον πρωθυπουργό τέτοιας εκτάσεως υποχώρηση στο μέγα εθνικό θέμα της Κύπρου. Και δε θα την περίμενε ειδικώς από τον κ. κ. Σημίτη, δοθέντος ότι είναι πρωθυπουργός επί επτά συναπτά έτη. Εκείνος εχάραξε την εθνική στρατηγική για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Και εκείνος υπαναχωρεί σήμερα από τις εθνικές θέσεις που ο ίδιος έχει διακηρύξει!» (ΕΣΤΙΑ).

«Ασταθή» χαρακτηριστικά: «Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Συνασπισμού ενθαρρύνουν το ΠΑΣΟΚ στην επίθεση φιλίας. Πρώτον, ο Συνασπισμός είναι σταθερός αιμοδότης του ΠΑΣΟΚ στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Τα περισσότερα exit polls έπεσαν έξω στις εκλογές του Απριλίου 2000 γιατί πολλοί από αυτούς που δήλωναν ότι ψήφισαν Συνασπισμό, στην πραγματικότητα είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ