ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Γενναίοι στα ξερονήσια του Αιγαίου

«Κόσμος καταδικάζεται μόνο και μόνο επειδή έχει στην κατοχή του κομμουνιστικά έντυπα. Καταδικάζεται για κάθε είδους δραστηριότητα της εργατικής τάξης και όχι μόνο για απεργίες. Με το Ιδιώνυμο, τα δικαιώματα του πολίτη ισοπεδώνονται. Αν κάποιος είναι κομμουνιστής δεν μπορεί να εργαστεί στο Δημόσιο, ούτε να γίνει αρχιφύλακας. Ακόμα και στα σχολεία και στα κολέγια έχει εξαπολυθεί επίθεση κατά της ελευθερίας του ατόμου. Οι καθηγητές πρέπει να καταγράφουν τις σκέψεις των σπουδαστών και των παιδιών και να στέλνουν αναφορές στην Ειδική Ασφάλεια (...) Η αστυνομία ήρθε στο σπίτι μου, με συνέλαβε, με έκλεισε φυλακή και στη συνέχεια με εξόρισαν χωρίς ένταλμα ή δικαστική απόφαση - όπως συνέβη με τρεις χιλιάδες άλλους, από την κυβέρνηση Κονδύλη και από τις προηγούμενες. Για δεκατρείς μέρες με πήγαιναν από φυλακή σε φυλακή μαζί με κλέφτες, ναρκομανείς και κάθε είδους "καλούς" ανθρώπους. Κατόπιν μου φόρεσαν χειροπέδες και με έστειλαν εξορία στον Αγιο Ευστράτιο(...)».

Τα παραπάνω λόγια του εξόριστου στον Αη-Στράτη Κώστα Βάρναλη (1935), ειπώθηκαν στον Αυστραλό δημοσιογράφο Μπερτ Μπερτλς, ο οποίος στο διάστημα 1935-1936 επισκέφθηκε τα αιγαιοπελαγίτικα ξερονήσια για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσης των εξορίστων Ελλήνων κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών.

Αναφερόμαστε στο σπουδαιότατο, πολύπλευρου ενδιαφέροντος (ιστορικού, πολιτικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, λογοτεχνικού), εξαιρετικής γραφής αφήγημα του Μπερτ Μπερτλς «Εξόριστοι στο Αιγαίο», το οποίο «ανακάλυψε» ο μεταφραστής του Γιάννης Καστανάρας και κυκλοφόρησαν και παρουσίασαν χθες οι εκδόσεις «Φιλίστωρ» (ο «Ρ» το έχει παρουσιάσει και στην κυριακάτικη στήλη «Βιβλίο»). Παρ' ότι Αυστραλός ο συγγραφέας, το βιβλίο του αποτελεί πολυτιμότατο «κειμήλιο»-ντοκουμέντο της Ιστορίας του ελληνικού κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος. Και δε θα ήταν υπερβολή αν πούμε ότι αυτό το βιβλίο τοποθετεί τον Μπερτ Μπερτλς στο «βάθρο» όπου είναι τοποθετημένος ο κορυφαίος δημοσιογράφος-συγγραφέας του 20ού αιώνα Ιλία Ερεμπουργκ.

Μελωδικές προσκλήσεις

Δημήτρης Ζερβουδάκης
Δημήτρης Ζερβουδάκης
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει σήμερα (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έργα του Σοπέν, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό και σολίστ τον πιανίστα Αρη Γαρουφαλή.

  • Τσιγγάνικες μελωδίες από σήμερα στο «Half Note», με την ιέρεια της τσιγγάνικης μουσικής, την Εσμα, από τα Σκόπια, και τη «χάλκινη» μπάντα της.
  • Στις «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι) ξεδιπλώνεται «Το μινόρε της φωνής». Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Νίκος Κουρουπάκης, Ερωφίλη. Χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου. Συμμετέχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
  • Οι Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου προσκαλούν «Σε γιορτινό αγώνισμα», στο «Cine Κεραμεικός» (Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος, τηλ. 010.5222222). Παρουσιάζουν τραγούδια δικά τους και αριστουργήματα κορυφαίων δημιουργών μας. Συμμετέχουν: η χορωδία της Σόφιας «Le Mystere des Voix Bylgares», ο Fuat Saka από την Τραπεζούντα, οι «Mode Plagal», οι δεξιοτέχνες Κωνσταντίνου, Λιώλιος, Πιερακέας, Μακρής, η τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα κ.ά.
  • Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης παρουσιάζει από σήμερα τραγούδια του στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 010.2610444).
  • Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος ολοκληρώνουν μεθαύριο τις παραστάσεις τους στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος).
  • Συναυλιακό διήμερο από τον Jont, σήμερα και αύριο, στον «Αέρα» της Πετρούπολης.
  • Ροκ βραδιά με τους «Archive», αύριο, στο «Φως» (Πειραιώς και Ι. Οδός).
  • Μπαρόκ μουσική από την «Ακαδημία Παλιάς Μουσικής», αύριο (8.30μμ) και την Κυριακή το πρωί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Πολ Γκούντγουιν.
  • Ο συνθέτης - τραγουδοποιός David Grubbs εμφανίζεται αύριο (9.30μ.μ.), στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι).
  • Παραδοσιακά τραγούδια της Ανατολής, αύριο, από τους «Orient Xpress», στο καφέ «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»
  • Αριστείδης Θεοχάρης: «Στη Στερεά Ελλάδα με το ΔΣΕ»
  • Ιλία Ερενμπουργκ: «Το χρονικό της αντρειοσύνης»
  • Θόδωρος Πολυτόπουλος: «Το τελευταίο σιωπητήριο»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τη Δευτέρα (6μμ) στο Περιστύλιο της Βουλής, θα εγκαινιαστεί η εκεί τοποθετημένη ζωφόρος - έργο του αλησμόνητου κορυφαίου γλύπτη Χρήστου Καπράλου με τίτλο «Το μνημείο της Μάχης της Πίνδου».

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22) οργανώνει αύριο (9.30πμ - 1.30μμ) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο». Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την τεχνική των εντοίχιων ψηφιδωτών στις βυζαντινές εκκλησίες, την τεχνική κατασκευής τοιχογραφιών κ.ά. Θα μάθουν τον τρόπο κατασκευής φορητών εικόνων, την τεχνική της ξυλογλυπτικής κ.ά. Στην αυλή θα παρουσιαστούν όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο. Είσοδος ελεύθερη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση γλυπτικής του Γιώργου Σταματόπουλου με τίτλο «γήινα, αέρινα, θαλασσινά», φιλοξενεί η γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Παρουσιάζονται μεγάλα γλυπτά από μπρούντζο, μάρμαρο και σίδερο και γλυπτά μικρών διαστάσεων. Η φύση είναι για τον καλλιτέχνη πηγή έμπνευσης των έργων του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16/11.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο ανακαινισμένο θέατρο της οδού Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη, που ονομάζεται πλέον «Προσκήνιο», στεγάζονται φέτος ο Γιάννης Μπέζος και η Ναταλία Τσαλίκη. Σήμερα, λοιπόν, ανεβάζουν τη σαιξπηρική κωμωδία «Το ημέρωμα της στρίγκλας» σε μορφή μιούζικαλ. Η απόδοση - διασκευή είναι του Παναγιώτη Πασχίδη, η σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Παίζουν επίσης: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Χρήστος Σαπουντζής, Σωκράτης Πατσίκας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αλμπέρτο Φάις, Αγγελος Μπούρας, Βαλερία Κουρούπη.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας θα δώσει ο διάσημος Γαλλοκαναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ, τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιάσει έργα Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ και Μουσόργκσκι, ενώ σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα ερμηνεύσει και μια δική του σύνθεση. Μια τριλογία - ύμνος στην Ελλάδα, με τίτλο «Ελληνικές Εντυπώσεις», που αποτελείται από τα μέρη: «ο Ηλιος», «η Θάλασσα» και ο «Ανεμος». Ο ταλαντούχος πιανίστας διακρίθηκε πολύ γρήγορα. Στα δεκαοχτώ του χρόνια τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού «Αλφρέντ Κορτό», ενώ στη λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία του συνεργάστηκε με πολυάριθμες ορχήστρες (Φιλαρμονική του Λονδίνου, Συμφωνική του Αμβούργου, Συμφωνική της Ουάσιγκτον, Συμφωνική του Μόντρεαλ κ.ά.).

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μια αριστουργηματική όπερα και συνάμα γοητευτικό παραμύθι είναι ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, που ανεβαίνει σήμερα, στην Παιδική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής, στο Θέατρο «Ακροπόλ», σε διασκευή - σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη και μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κατσίμπα και Γιώργου Αραβίδη (εκ περιτροπής). Παίζουν: Κάτια Πάσχου, Δήμος Φλεμοτόμος, Νατάσα Μανίσαλη, Ερρίκος Μπριόλας, Σοφία Κακαρελίδου, Δάφνη Πανουργιά, Χρήστος Αμβράζης, Μιχάλης Κατσούλης κ.ά. Παραστάσεις θα δίνονται από Τρίτη - Παρασκευή (11π.μ.) για σχολεία, ενώ οι κυριακάτικες παραστάσεις (11π.μ.) θα είναι για το κοινό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ