ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τοκογλυφία με τις πλάτες της Τράπεζας της Ελλάδας

Ερμήνευσαν, κατά τα καλά και συμφέροντα, την απόφαση του Αρείου Πάγου, «ψάχνονται» ακόμη με τα πανωτόκια και ανακοινώνουν ανέξοδες ρυθμίσεις για την ενημέρωση των πελατών

Ρυθμίσεις «ασπιρίνες», που είναι εντελώς ανώδυνες για το τραπεζικό κεφάλαιο και αποτελούν «στάχτη στα μάτια» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών της χώρας, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τις υποχρεώσεις των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους. Στην πραγματικότητα, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έβαλε πλάτες -για μια ακόμη φορά- στους τραπεζίτες, ώστε να συνεχίσουν την τοκογλυφία, παρά την περυσινή τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, για το θέμα των επιτοκίων στα καταναλωτικά δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της, ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνας, εμφανίστηκε σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», επαναλαμβάνοντας στερεότυπα πως η κεντρική κρατική τράπεζα «δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης» και επίσης ότι τα επιτόκια διαμορφώνονται «σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού»!

Επιχειρώντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο Ν. Γκαργκάνας, επικαλέστηκε ακόμη και τη ...Συνθήκη του Μάαστριχτ. Επί της ουσίας, όμως, απέφυγε να πει οτιδήποτε για την «ταμπακέρα». Δηλαδή, τη γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας, που ερμήνευσε την απόφαση του Αρείου Πάγου, με τρόπο που να δίνεται άλλοθι στους τραπεζίτες, να μην εφαρμόσουν την απόφαση αυτή. Ετσι, με τις πλάτες της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τραπεζίτες συνέχιζαν -κόντρα στην απόφαση του Αρείου Πάγου- να χρεώνουν στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια επιτόκια μεγαλύτερα του εξωτραπεζικού επιτοκίου, που σήμερα βρίσκεται στο 9,25%.

Ομως, και για το άλλο κρίσιμο ζήτημα -τα πανωτόκια- που υποτίθεται ότι έχει ρυθμιστεί νομοθετικά, ο διοικητής της ΤτΕ πέταξε αλλού το «μπαλάκι», λέγοντας ότι αρμοδιότητα της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται μόνο στον έλεγχο σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους δανειολήπτες για τα υπόλοιπα των ποσών μέσα σε 90 ημέρες. Ο διοικητής της ΤτΕ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ο νόμος για τα πανωτόκια επιδέχεται «διαφορετικές ερμηνείες» και σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Σε αντίθεση με τα παραπάνω ο Ν. Γκαργκάνας ήταν απόλυτα κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχει στους εμπορικούς τραπεζίτες, λέγοντας πως διαπιστώνει «εχθρικό κλίμα προς τις τράπεζες», προσθέτοντας μάλιστα ότι η «κριτική δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αρνητικό κλίμα και διάθεση προς τις τράπεζες»...

Σε ερώτηση για το πότε θα αρθεί το πλαφόν που ισχύει σήμερα στα καταναλωτικά και τα προσωπικά δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του ύψους των καταναλωτικών δανείων, από το βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών και από τα στοιχεία έρευνας, για το βαθμό υπερχρέωσης, που διεξάγεται αυτόν τον καιρό από την ΤτΕ και την εταιρία ICAP. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πλήρη λειτουργία της βάσης δεδομένων του «Τειρεσίας» είπε ότι, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, θα ξεκινήσει στην αρχή του 2003.

Τοκογλυφία με ...διαφάνεια

Με πράξη του διοικητή, ο νέος κώδικας «ενημέρωσης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα για τους όρους που διέπουν τις συναλλαγές», δημοσιοποιήθηκε χτες. Ο κώδικας αυτός, που θα εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 2003, περιλαμβάνει μια σειρά χωρίς κόστος ρυθμίσεις που σε καμία περίπτωση δε θίγουν τα συμφέροντα των τραπεζών ούτε μετριάζουν την τοκογλυφία τους. Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια «ομογενοποίησης», που αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις ενημέρωσης της πελατείας των τραπεζών. Ετσι, ανάμεσα σε διάφορα άλλα ανέξοδα οι τραπεζίτες «υποχρεώνονται» στο αυτονόητο, όπως να... γνωστοποιούν το ύψος των επιτοκίων, τυχόν πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις που βάζουν στις καταθέσεις, τυχόν έξοδα και προμήθειες με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταθέτες κλπ.

Αντίστοιχου χαρακτήρα ρυθμίσεις υπάρχουν και για τα δάνεια των τραπεζών, με μόνη υποχρέωσή τους κάποια ελάχιστη ενημέρωση για τους όρους των δανείων και την πληροφόρηση των δανειοληπτών. Στην κατηγορία αυτή λόγος γίνεται για το «ρόλο του επιτοκίου ως βασικής (σ.σ. αλλά όχι μοναδικής) παραμέτρου τιμολόγησης των τραπεζικών δανείων». Με δυο λόγια οι τραπεζίτες θα μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν την κλοπή, φτάνει να λένε στους πελάτες τους ότι για παράδειγμα έχουν μηδέν επιτόκιο στις καταθέσεις και 15% στα καταναλωτικά δάνεια. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα σε τέτοιου είδους προσαρμογές έχουν ήδη προσχωρήσει και διαφημίσει πολλές τράπεζες...

ΒΑΜΒΑΚΙ
Πότε θα «κλείσει» η κυβερνητική ξεφτίλα;

Σε φτηνά επικοινωνιακά τρικ εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών και της κοινής γνώμης, προκειμένου να συγκαλυφτούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και αυθαιρεσίες σε βάρος της βαμβακοκαλλιέργειας, καταφεύγει ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς.

Χτες από το υπουργείο Γεωργίας βγήκε μια ανακοίνωση, με την αρωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κλείνουν 7 εκκοκκιστήρια και 4 κέντρα διαμετακόμισης (αλάνες). Στην ίδια ανακοίνωση, ο Γ. Δρυς δήλωνε πως έτσι διαφυλάσσονται τα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών... Ομως, από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης δεν προκύπτει πουθενά ότι έκλεισαν 7 εκκοκκιστήρια! Οσο για τις αλάνες, που πέρσι το υπουργείο Γεωργίας διατυμπάνιζε ότι τις κατάργησε, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τεσσάρων εξ αυτών.

Οσον αφορά τα 7 εκκοκκιστήρια που το υπουργείο Γεωργίας θέλει να εμφανίσει ότι κλείνουν, άσχετα αν έκλεισαν ή όχι κι αν θα κλείσουν τελικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

  • «Ενα εκκοκκιστήριο διατάχτηκε να σταματήσει τις παραλαβές στις 31/10/2002, επειδή δεν έστειλε έγκαιρα στοιχεία παραλαβής της προηγούμενης ημέρας». Δηλαδή, το «ανώνυμο» αυτό εκκοκκιστήριο έκλεισε για μια μόνο μέρα, επειδή δεν ενημέρωσε γρήγορα τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το πόσο βαμβάκι εισκόμισε ακριβώς στις 30/10. Πρόκειται, δηλαδή, για πολύ σοβαρή ...παράβαση!
  • «Ζητήθηκε να εκθέσει τις απόψεις του ο ιδιοκτήτης της εκκοκκιστικής επιχείρησης "ΒΙΕΚΑΜ ΑΕ" για βιαιοπραγία κατά ελεγκτού του ΟΠΕΚΕΠΕ». Πρέπει ...να έχουν φοβερή ευγένεια εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ κι ακολούθως στα γραφεία που περιστοιχίζουν τους Γ. Δρυ και Βαγ. Αργύρη. Γιατί, ως γνωστόν το συγκεκριμένο επεισόδιο έγινε εδώ και δύο βδομάδες περίπου και το εκκοκκιστήριο αυτό απ' ό,τι φαίνεται εξακολουθεί να λειτουργεί απρόσκοπτα!
  • «Ζητήθηκε από πέντε εκκοκκιστήρια να εκθέσουν τις απόψεις τους για διάφορες διαπιστωθείσες παρατυπίες, οι οποίες επισύρουν κυρώσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).» Πρόκειται, δηλαδή, για άλλα πέντε «ανώνυμα» εκκοκκιστήρια, που φέρεται να διέπραξαν «ανομολόγητε» παραβάσεις. Ομως, λειτουργούν κι αυτά κανονικά και το υπουργείο Γεωργίας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνουν πως θα έχουν μια κουβεντούλα μαζί τους για να... «τα κάνουν νταντά»!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Βράσε ρύζι»

Και χαμηλές τιμές και χαμηλή παραγωγή

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και φέτος οι ρυζοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά εξαιτίαςτου σχετικού κοινοτικού κανονισμού που κατάργησε στην πράξη την τιμή παρέμβασης.

Φέτος, και η τιμή είναι χαμηλή και η παραγωγή μικρότερη κατά 40% περίπου, σε σχέση με πέρσι, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις αρχές του φθινοπώρου. Συγκεκριμένα τις ημέρες αυτές της συγκομιδής η τιμή του ρυζιού φθάνει τις 86 δρχ. όταν την ίδια περίοδο το 1995 και 1996 ήταν 105 δρχ. το κιλό. Αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη άνοδος του κόστους παραγωγής του προϊόντος, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί.

Οσον αφορά την ποσότητα της παραγωγής ένα μεγάλο μέρος από αυτή έχει καταστραφεί από την ασθένεια «περικολάρια» που εμφανίζεται στους ορυζώνες μετά από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις. Σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους παραγωγούς στην περίπτωση που πληγεί το προϊόν τους από αυτή την ασθένεια, αν και αυτή προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες. Σημαντικά έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι περιοχές της Δ. Θεσσαλονίκης, όπως οι Δήμοι Εχεδώρου, Χαλάστρας, Αξιού και Χαλκιδικής, καθώς και πολλές περιοχές του Νομού Ημαθίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλά κεφαλοχώρια του Νομού Θεσσαλονίκης οι αγρότες μαζί με το ρύζι περιμένουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με ένα ακόμη προβληματικό προϊόν, όπως είναι το βαμβάκι και σε λίγες ακόμη περιπτώσεις με το καλαμπόκι. Ετσι, για τους παραγωγούς αυτούς το χτύπημα είναι πολλαπλό. Για παράδειγμα, στα Κύμινα υπάρχουν 10.000 στρέμματα με ρύζι και 9.000 στρέμματα με βαμβάκι, ενώ στη Χαλάστρα από τα 120.000 στρέμματα το 70% είναι ορυζοκαλλιέργειες. Υπάρχουν παραγωγοί που τα χωράφια τους με ρύζι έχουν καταστραφεί κατά 100% από την ασθένεια και ο ΕΛΓΑ δεν τους δίνει καμία αποζημίωση. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται ρυζοπαραγωγοί και βαμβακοπαραγωγοί στα γειτονικά χωριά Σίνδο, Αδενδρο, Παρθένι, Λουδίας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ