ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Τραγωδία...

Οι μαθητικές τσάντες και τα βιβλία των παιδιών θυμάτων συγκεντρωμένα κοντά στα ερείπια του σχολείου

Associated Press

Οι μαθητικές τσάντες και τα βιβλία των παιδιών θυμάτων συγκεντρωμένα κοντά στα ερείπια του σχολείου
ΡΩΜΗ.-

Εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες για τη διάσωση των πέντε παιδιών και της εκπαιδευτικού, που παραμένουν στα ερείπια του σχολείου, που κατέρρευσε την Πέμπτη, μετά από σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο χωριό Σαν Τζουλιάνο της Ιταλίας. Ο τελευταίος απολογισμός θυμάτων μετρά 30 νεκρούς - τα 26 παιδιά - και περίπου 35 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη να κρατηθούν στη ζωή, στο νοσοκομείο του Μπάρι, όπου μεταφέρθηκαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν σταματήσει στιγμή τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, «οι ελπίδες να είναι ζωντανοί οι έξι εναπομείναντες εγκλωβισμένοι είναι πλέον μηδαμινές, αφού έπαψαν να ακούγονται και οι παραμικροί θόρυβοι που μαρτυρούσαν επιζώντες». «Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας», δηλώνουν, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί, συμπεριλαμβανομένου και ενός ιδιαίτερα δυνατού, 5,3 βαθμών, που σημειώθηκε την Παρασκευή, δυσχεραίνουν συνεχώς το έργο της διάσωσης και σπέρνουν τον πανικό στους κατοίκους.

Τα παιδιά του σχολείου, την ώρα του σεισμού, περίμεναν να ξεκινήσει η γιορτή για το Χαλογουίν και καταπλακώθηκαν από την οροφή του κτιρίου, πάνω στα θρανία τους, με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η πρώτη τάξη του δημοτικού να χαθεί. Συγκλονιστικές ήταν οι αντιδράσεις της δασκάλας, όταν την έβγαλαν από τα ερείπια και έμαθε ότι όλοι οι μαθητές της είναι νεκροί. Φρικτή και η εικόνα των οικογενειών των θυμάτων, που εναποθέτουν τα αγαπημένα αντικείμενα των παιδιών στα μνήματά τους.

Στο τραγικό χωριό του Σαν Τζουλιάνο, που εκκενώθηκε, έσπευσαν τμήματα του στρατού, για να βοηθήσουν στη διάσωση των θυμάτων, ενώ όλη η περιφέρεια της Μολίζε, που βρίσκεται στη Νοτιοκεντρική Ιταλία, κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Από τον πρώτο σεισμό της Πέμπτης, 5,4 βαθμών και αυτόν της Παρασκευής, 5,3 βαθμών, με επίκεντρο την περιοχή Καμπομπάσο, πάνω από 3.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, αρκετοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με μικροτραυματισμούς και νευρικούς κλονισμούς. Ζημιές υπέστη μία γέφυρα, σιδηροδρομικές γραμμές και το τηλεφωνικό δίκτυο. Στην πληγείσα περιοχή έφτασε το βράδυ της Πέμπτης και ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Σχεδόν το 70% των κατοικιών της περιφέρειας Μολίζε έχει υποστεί ζημιές, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι σεισμοί στην περιοχή της Σικελίας, εξαιτίας της ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Αίτνας. Οι επιστήμονες πάντως του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας δε συνδέουν τα δύο γεγονότα.

Μετά τη λήξη της τραγωδίας, αναμένεται να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση του πρόσφατα ανακαινισμένου σχολείου, που έγινε παγίδα θανάτου, για τουλάχιστον 30 παιδιά ηλικίας 3-9 ετών. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα, γιατί άνοιξε το σχολείο, παρά τις προειδοποιήσεις για τον επερχόμενο σεισμό και γιατί αυτό ήταν το μόνο κτίριο που κατέρρευσε στην περιοχή...

ΡΩΣΙΑ
Νόμος ελέγχου της ενημέρωσης

ΜΟΣΧΑ.--

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας με 231 ψήφους υπέρ και 106 κατά ψήφισε χτες Παρασκευή, 1 Νοέμβρη, τροπολογίες στο νόμο για τα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο είχε υιοθετηθεί στην πρώτη ανάγνωση πριν από τα τραγικά γεγονότα με τους ομήρους στο θέατρο της Μόσχας. Ολες οι τροπολογίες αφορούν ζητήματα της δουλιάς των δημοσιογράφων κατά την παρουσίαση των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Με βάση το νόμο απαγορεύεται στα ΜΜΕ να μεταδώσουν πληροφορίες που αποκαλύπτουν τα ειδικά τεχνικά μέσα και την τακτική διεξαγωγής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, που εμποδίζουν τη διεξαγωγή της ή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία ανθρώπων. Ο νόμος απαγορεύει τη μετάδοση πληροφοριών που εξυπηρετούν την προπαγάνδα ή δικαιολογούν εξτρεμιστικές δραστηριότητες, καθώς και δηλώσεων ατόμων που στόχος τους είναι να εμποδίσουν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Επίσης, απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των μελών των ειδικών δυνάμεων και της ομάδας κρίσης, καθώς και των συνεργατών τους, χωρίς την έγκρισή τους. Απαγορεύει ακόμα τη μετάδοση πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την παραγωγή όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικού υλικού. Τέλος, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν τα ΜΜΕ για την κοινολόγηση στοιχείων που αποτελούν κρατικό ή προστατευόμενο από το νόμο απόρρητο. Αναφέρονται οι πιθανές παραβάσεις για τις οποίες ο τύπος, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοσταθμοί θα υφίστανται κυρώσεις μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Ο νόμος αυτός, τον οποίο έχουν ήδη επικρίνει πολλοί δημοσιογράφοι, θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή).

Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επισκέφτηκε πρόσφατα την Ιταλία ύστερα από πρόσκληση του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τρομοκρατική ενέργεια από ένοπλους Τσετσένους στη Μόσχα τόνισε ότι η δυτική κοινή γνώμη κινδυνεύει να μη βλέπει τη γενική εικόνα των γεγονότων που συντελούνται στη Ρωσία και στον κόσμο, διότι το δράμα των 800 ομήρων αποτελεί απλώς ένα επεισόδιο στην αλυσίδα των τρομερών γεγονότων: «Τις τελευταίες βδομάδες στη Ρωσία δολοφονήθηκε ένας κυβερνήτης, ανατινάχτηκε ένα αυτοκίνητο, έπεσαν 3 ελικόπτερα και 800 όμηροι συνελήφθησαν μέσα στο κέντρο της Μόσχας. Είναι ολοφάνερη η εφαρμογή στη Ρωσία της στρατηγικής της έντασης. Ενδιαφέρονται γι' αυτή δυνάμεις τόσο μέσα, όσο κι έξω από τη Ρωσία. Από τη μια μεριά, είναι για όλους ολοφάνερο ότι το εκκρεμές των διαθέσεων στη χώρα μας γέρνει προς τα αριστερά. Σ' αυτές τις συνθήκες η στρατηγική της έντασης αποβλέπει να αποσπάσει την κοινωνία από την κατεπείγουσα ανάγκη αλλαγής της ολέθριας πολιτικής που διατηρεί την κυριαρχία δέκα ολιγαρχικών φατριών. Από την άλλη, η ασταθής κατάσταση της σημερινής εκτελεστικής εξουσίας την κάνει όλο και πιο τρωτή στις πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν η Ρωσία, σε αντίθεση με τα εθνικά της συμφέροντα, να υποστηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ και να έρθει έτσι σε αντιπαράθεση με τον ισλαμικό κόσμο». «Οταν ο πρόεδρος Πούτιν ψάχνει να βρει την "Αλ-Κάιντα" στη Μόσχα, οφείλει να κοιτάξει το περιβάλλον του. Γύρω του βρίσκεται η δική του "Αλ-Κάιντα" στο πρόσωπο του Τσουμπάις, των ολιγαρχών, της διοίκησής του, οι συνέπειες των ενεργειών τους είναι τρομερότερες από τα έργα του υπ' αριθ. 1 πράκτορα της ΣΙΑ, Μπιν Λάντεν», τόνισε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΣΟΦΙΑ.- Εξι χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας για να διαδηλώσουν ενάντια στην αποτυχία της κυβέρνησης Σαξκομπουργκότσκι να μειώσει την ανεργία και να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Βουλγάρων. Οι διαδηλωτές βάδισαν προς την έδρα της κυβέρνησης και την κάλεσαν επανειλημμένα να παραιτηθεί.

Τις κινητοποιήσεις οργάνωσαν τα εργατικά σωματεία της χώρας που απαιτούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για σύντομη ανακούφιση του πληθυσμού από τη φτώχεια και τη δραστική πτώση της ανεργίας καθώς και την πληρωμή χρεωστούμενων μισθών. Οπως αναφέρει και η αίτηση των διαδηλωτών που παραδόθηκε στον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ, οι οφειλές προς τους εργαζόμενους φτάνουν πανεθνικά τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα οι διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση να καθυστερήσει το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που στοιχίζει τις δουλιές χιλιάδων ανθρώπων και να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου κατά 15% και τις συντάξεις κατά 10%.

Σημειώνεται ότι η ανεργία στη χώρα επισήμως (δηλαδή οι καταγεγραμμένοι) ανέρχεται στο 18% αλλά ανεπίσημα πλησιάζει το 30%, ενώ επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 35% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ τα εργατικά σωματεία υποστηρίζουν ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 60%.

Σε άλλα νέα από τη χώρα, την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας Κονσταντίν Πασκάλεφ (ο ένας εκ των δύο υπουργών που ανήκουν στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Βουλγαρίας και που συμμετέχουν στην κυβέρνηση). Οι λόγοι της παραίτησης του υπουργού δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί ενώ ο πρωθυπουργός Σαξκομπουργκότσκι δεν ανακοίνωσε αν αποδέχεται την παραίτηση του υπουργού του καθώς χθες βρισκόταν στην Ελλάδα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δράμα από κατολίσθηση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ενα ολόκληρο χωριό θάφτηκε κάτω από τη λάσπη, εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από ραγδαίες και ισχυρές βροχοπτώσεις. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί, ενώ ακόμη 60 αγνοούνται.

Οπως μετέδωσε το Reuters, δύο λόφοι κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα τόνοι λάσπης και βράχων να κατακλύσουν το χωριό Μοντεκρίστο στην περιοχή Μπολιβάρ, 400 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας. Οι τοπικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο μιας γυναίκας, τριών παιδιών και δύο ακόμη ανθρώπων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι 60 αγνοούμενοι έχουν, επίσης, χάσει τη ζωή τους. Επιπλέον, οι καταρρακτώδεις βροχές δυσχεραίνουν τη μετάβαση των σωστικών συνεργείων στην πληγείσα περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ