Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Τραγωδία...

Οι μαθητικές τσάντες και τα βιβλία των παιδιών θυμάτων συγκεντρωμένα κοντά στα ερείπια του σχολείου

Associated Press

Οι μαθητικές τσάντες και τα βιβλία των παιδιών θυμάτων συγκεντρωμένα κοντά στα ερείπια του σχολείου
ΡΩΜΗ.-

Εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες για τη διάσωση των πέντε παιδιών και της εκπαιδευτικού, που παραμένουν στα ερείπια του σχολείου, που κατέρρευσε την Πέμπτη, μετά από σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο χωριό Σαν Τζουλιάνο της Ιταλίας. Ο τελευταίος απολογισμός θυμάτων μετρά 30 νεκρούς - τα 26 παιδιά - και περίπου 35 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη να κρατηθούν στη ζωή, στο νοσοκομείο του Μπάρι, όπου μεταφέρθηκαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν σταματήσει στιγμή τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, «οι ελπίδες να είναι ζωντανοί οι έξι εναπομείναντες εγκλωβισμένοι είναι πλέον μηδαμινές, αφού έπαψαν να ακούγονται και οι παραμικροί θόρυβοι που μαρτυρούσαν επιζώντες». «Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας», δηλώνουν, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί, συμπεριλαμβανομένου και ενός ιδιαίτερα δυνατού, 5,3 βαθμών, που σημειώθηκε την Παρασκευή, δυσχεραίνουν συνεχώς το έργο της διάσωσης και σπέρνουν τον πανικό στους κατοίκους.

Τα παιδιά του σχολείου, την ώρα του σεισμού, περίμεναν να ξεκινήσει η γιορτή για το Χαλογουίν και καταπλακώθηκαν από την οροφή του κτιρίου, πάνω στα θρανία τους, με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η πρώτη τάξη του δημοτικού να χαθεί. Συγκλονιστικές ήταν οι αντιδράσεις της δασκάλας, όταν την έβγαλαν από τα ερείπια και έμαθε ότι όλοι οι μαθητές της είναι νεκροί. Φρικτή και η εικόνα των οικογενειών των θυμάτων, που εναποθέτουν τα αγαπημένα αντικείμενα των παιδιών στα μνήματά τους.

Στο τραγικό χωριό του Σαν Τζουλιάνο, που εκκενώθηκε, έσπευσαν τμήματα του στρατού, για να βοηθήσουν στη διάσωση των θυμάτων, ενώ όλη η περιφέρεια της Μολίζε, που βρίσκεται στη Νοτιοκεντρική Ιταλία, κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Από τον πρώτο σεισμό της Πέμπτης, 5,4 βαθμών και αυτόν της Παρασκευής, 5,3 βαθμών, με επίκεντρο την περιοχή Καμπομπάσο, πάνω από 3.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, αρκετοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με μικροτραυματισμούς και νευρικούς κλονισμούς. Ζημιές υπέστη μία γέφυρα, σιδηροδρομικές γραμμές και το τηλεφωνικό δίκτυο. Στην πληγείσα περιοχή έφτασε το βράδυ της Πέμπτης και ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Σχεδόν το 70% των κατοικιών της περιφέρειας Μολίζε έχει υποστεί ζημιές, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι σεισμοί στην περιοχή της Σικελίας, εξαιτίας της ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Αίτνας. Οι επιστήμονες πάντως του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας δε συνδέουν τα δύο γεγονότα.

Μετά τη λήξη της τραγωδίας, αναμένεται να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση του πρόσφατα ανακαινισμένου σχολείου, που έγινε παγίδα θανάτου, για τουλάχιστον 30 παιδιά ηλικίας 3-9 ετών. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα, γιατί άνοιξε το σχολείο, παρά τις προειδοποιήσεις για τον επερχόμενο σεισμό και γιατί αυτό ήταν το μόνο κτίριο που κατέρρευσε στην περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ