Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
Φονική φωτιά

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 90 τραυματίστηκαν όταν χτες το πρωί ξέσπασε φωτιά στη φυλακή Σίντι Μούσα της πόλης Ελ Τζαντίντα, 180 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ. Ηταν η χειρότερη φωτιά σε φυλακή στην ιστορία του Μαρόκο.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα από τα 4 κτίρια της φυλακής αλλά γρήγορα επεκτάθηκε και στα άλλα τρία, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, προκλήθηκε πιθανότατα από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα. Πάντως, σύμφωνα με τον Αμπντεραχίμ Τζαμάι, πρόεδρο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Παρατηρητήριο των Μαροκινών Φυλακών, το μέγεθος της τραγωδίας περισσότερο έχει να κάνει με τις άθλιες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, τον υπερπληθυσμό των Μαροκινών φυλακών και την εγκληματική αμέλεια των σωφρονιστικών αρχών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, πρόκειται για ένα «ανθρωπιστικό σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου οι 30 φυλακές του Μαρόκο έχουν χτιστεί για να στεγάζουν περίπου 40.000 ανθρώπους, ενώ τώρα ο πληθυσμός τους υπολογίζεται γύρω στις 57.000. Στη συγκεκριμένη φυλακή κρατούνταν 1.313 άνθρωποι, ενώ το όριο ήταν 1.000. Το Παρατηρητήριο μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχει επίσης καταγγείλει τη συχνά απάνθρωπη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και την παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, στοιχεία που καθιστούν τις συνθήκες στις φυλακές του Μαρόκο άθλιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ