ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
«Κοντά» αλλά όχι ακριβώς σε συμφωνία

«Αν δεν επιστρέψουν άμεσα οι επιθεωρητές, οι ΗΠΑ θα προκαλέσουν τον ιμπεριαλιστικό τους πόλεμο αρχίζοντας με αεροπορικές επιδρομές στα μέσα Δεκέμβρη», προειδοποιεί ο Αμερικανός, πρώην επιθεωρητής και πεζοναύτης στον πόλεμο του Κόλπου, Σκοτ Ρίτερ

Αντιπολεμική συγκέντρωση στην Αυστρία

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση στην Αυστρία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ

Κοντά σε μια συμφωνία βρίσκονται τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράκ, αλλά παραμένει η σημαντική διαφωνία σχετικά με τη χρήση ή όχι βίας σε περίπτωση που η Βαγδάτη δε συμμορφωθεί. Αυτό δήλωσε, χθες, από τη Μόσχα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας του ενάντια σε κάθε δυνατότητα αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Τα σχόλια αυτά γίνονταν τη στιγμή που η Ουάσιγκτον επαναλάμβανε ότι περιμένει μια σκληρή απόφαση από τον ΟΗΕ και εξέδιδε νέα ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «όσοι ξένοι βρίσκονται εκεί μπορεί να απαχθούν για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Εχουμε συμφωνήσει σε μια σειρά από θέσεις, αλλά εμείς επιμένουμε ότι σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στις επιθεωρήσεις, το θέμα θα πρέπει να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι το μοναδικό αρμόδιο για να εξετάσει προσεκτικά πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια» δήλωνε, χθες, ο Ιγκόρ Ιβανόφ κατά τη διάρκεια τελετής για τα 200 χρόνια του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η ρωσική θέση είναι «κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε διατύπωση μπορεί να δώσει δικαίωμα σε κάποιον μονομερώς να αναλάβει στρατιωτική δράση».

Οι δηλώσεις του Ιβανόφ συνέπεσαν με τη συνέχιση των εντατικών διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου, κυρίως, Γάλλοι διπλωμάτες διαπραγματεύονταν, μέχρι την ύστατη στιγμή, με τους Αμερικανούς ομολόγους τους τη διατύπωση του κειμένου του ψηφίσματος, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο ανάληψης δράσης, αν δεν έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ουάσιγκτον, πάντως, φέρεται να αρνείται να δεσμευτεί ότι θα περιμένει μια τέτοια απόφαση ή ότι θα περιοριστεί από αυτήν.

Συγκέντρωση κατά του πολέμου στο Λονδίνο

Associated Press

Συγκέντρωση κατά του πολέμου στο Λονδίνο
Εντούτοις, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης εμφανιζόταν αισιόδοξος για την τελική κατάληξη τονίζοντας ότι οι εντατικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. Οι αισιόδοξες αυτές δηλώσεις συνέπεσαν με την έκδοση άλλης μιας αρνητικής ταξιδιωτικής οδηγίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράκ.

«Καταστροφή ο πόλεμος»

Τη γερμανική άρνηση να συμμετάσχει στην οποιαδήποτε επέμβαση σε βάρος του Ιράκ εξήρε ο πρώην επιθεωρητής, Σκοτ Ρίτερ, μιλώντας σε συνέδριο που διεξάγεται στο Βερολίνο με τίτλο: «Ιράκ: εναλλακτικές λύσεις στο εμπάργκο και στον πόλεμο». Ο Ρίτερ υποστήριξε ότι η στάση αυτή έστειλε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ρίτερ, που ως πεζοναύτης πολέμησε στον πόλεμο του Κόλπου, εξέφρασε την άποψη ότι «οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τον πόλεμο χειραγωγώντας τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, όπως έκαναν και με τον προκάτοχό του, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, και αξιοποίησαν τους επιθεωρητές για κατασκοπία». Ο Αμερικανός πρώην επιθεωρητής εκτίμησε ότι αν δεν επιστρέψουν άμεσα οι επιθεωρητές, οι «ΗΠΑ θα εξαπολύσουν τον ιμπεριαλιστικό τους πόλεμο, αρχίζοντας με αεροπορικές επιδρομές στα μέσα Δεκέμβρη, ενώ το πεζικό θα αρχίσει επιχειρήσεις μετά από 30-40 ημέρες».

Επικριτικός, αντίθετα, με τη γερμανική ηγεσία εμφανίστηκε ο Γερμανός, πρώην επικεφαλής του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», Χανς φον Σπόνεκ. Υποστήριξε ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ υποχώρησε, κάπως, από την αντιπολεμική του θέση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς και να παράσχει «κάποια βοήθεια» η Γερμανία σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ και συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Ρίτερ.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε και ο Ράιντ Φαχίμ, εκπρόσωπος του Ιρακινού ΚΚ. Ο Φαχίμ υποστήριξε ότι τα «μη στρατιωτικά μέσα για τον αφοπλισμό του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής και για τον τερματισμό των σκληρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ιρακινό καθεστώς δεν έχουν εξαντληθεί». Ο εκπρόσωπος του Ιρακινού ΚΚ κατέληξε ότι «ο πόλεμος θα φέρει καταστροφή και το μεγάλο θύμα θα είναι ο ιρακινός λαός».

Πλήθος επιχειρηματιών στη Βαγδάτη

Περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις από την Ευρώπη, την Ασία και τον Αραβικό κόσμο συμμετέχουν στην ετήσια 10ήμερη εμπορική έκθεση της Βαγδάτης που άνοιξε, χθες, τις πύλες της. Οι μεγαλύτερες αντιπροσωπείες είναι από τη Γαλλία, την Τουρκία, την Κίνα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Ιράν, οι οποίες μετέβησαν στην ιρακινή πρωτεύουσα, μετά από σχετική συνεννόηση με τις κυβερνήσεις τους και αγνοώντας τις αμερικανικές απειλές περί επιβολής ποινών σε εταιρίες που θα συνάψουν συμφωνίες με το Ιράκ.

Ξεχωριστή σημασία είχε η παρουσία 155 επιχειρήσεων από τη Σαουδική Αραβία, που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην έκθεση, που άρχισε να επαναλειτουργεί από το 1995, αφού μόλις πριν από 2 εικοσιτετράωρα άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ Ιράκ - Σαουδικής Αραβίας, μετά το 1991. «Ο κίνδυνος είναι κομμάτι των επιχειρήσεων» δήλωνε ο εκπρόσωπος Σερζ Μπιρό, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Βαγδάτης, της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να γίνει, αλλά μπορεί και να μη γίνει πόλεμος. Οποια και αν είναι η πολιτική κατάσταση, δε θα αλλάξει η ανάγκη να ανοικοδομηθεί το Ιράκ. Εμείς κοιτάμε τις μακροχρόνιες επενδύσεις».

Ανοίγοντας τις εργασίες της έκθεσης, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι φίλες χώρες» θα καταφέρουν να αποτρέψουν μια αμερικανική επίθεση και δήλωσε ότι η «Βαγδάτη εισάκουσε τις συμβουλές τους και αποδέχεται να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές». Ο Ραμαντάν κατηγόρησε και πάλι τις ΗΠΑ ότι επιθυμούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους στον κόσμο και να εγκαθιδρύσουν «αποικίες» στην περιοχή και εκτίμησε ότι δε χρειάζεται νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ προειδοποίησε ότι θα γίνει «κόλαση» αν οι αμερικανικές δυνάμεις επιτεθούν στο Ιράκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κυβέρνηση και Νετανιάχου «στοχεύει» ο Σαρόν

Σύλληψη Παλαιστινίου

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τη θέση του υπουργού Εξωτερικών προσέφερε, σύμφωνα με ασφαλείς ισραηλινές διπλωματικές πηγές, στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Αριέλ Σαρόν. Αν και τελική απόφαση δε λήφθηκε, η κίνηση θεωρείται ως ένας ύστατος ελιγμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού να μπορέσει, όχι μόνο να διατηρηθεί στην εξουσία, αλλά και να «αφοπλίσει» το μεγαλύτερο εσωκομματικό του αντίπαλο. Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κόμμα αποπειράται να «ξαναβρεί» τον αντιπολιτευτικό του λόγο, ενώ η ισραηλινή κοινή γνώμη έχει μετατοπιστεί, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, κατά πολύ προς την ακροδεξιά.

Στους κόλπους της νέας κυβέρνησης, θα επιθυμούσε να δει τον, πρώην πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, οι δύο άνδρες είχαν 90λεπτη συνάντηση στο ράντσο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, και κανόνισαν να ξανασυναντηθούν την Κυριακή, οπότε και αναμένεται να δώσει την οριστική του απάντηση ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, ο Αριέλ Σαρόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα. Το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα «Εθνική Ενωση», του Αβικγντόρ Λίμπερμαν, φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος κυβερνητικός εταίρος, που, με τις 7 έδρες του, εξασφαλίζει μια μικρή πλειοψηφία στον Σαρόν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε, χθες, στην εφημερίδα «Μααρίβ» ότι οι άξονες της πολιτικής του δεν πρόκειται να αλλάξουν: «Πάταξη της τρομοκρατίας, επανέναρξη πολιτικών συνομιλιών, τελική συμφωνία».

Εντούτοις, τα σχέδια αυτά δε μοιάζουν και τόσο εφικτά σε περίπτωση που όντως η «Εθνική Ενωση» συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Η «Εθνική Ενωση» έχει ζητήσει την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, την εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων και τη μη έναρξη της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστινίους. Μάλιστα, στελέχη του δήλωναν, χθες, ότι θα προσπαθήσουν να μη συνεχιστούν οι «χαλαρές» πολιτικές απέναντι στους Παλαιστινίους, που εκτιμούν ότι είχαν εφαρμοστεί λόγω της συμμετοχής του Εργατικού Κόμματος στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Αμυνας και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, αποχαιρέτησε, χθες, τους συνεργάτες του στο υπουργείο. Ο Μπεν Ελιέζερ εξήρε τη δράση του ισραηλινού στρατού για «την πάταξη της τρομοκρατίας» και προσέθεσε ότι για «χάρη ακριβώς αυτών των στρατιωτών θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε σοβαρές διπλωματικές κινήσεις, που θα βγάλουν την περιοχή από αυτήν την τραγική κατάσταση».

Η πλειοψηφία των οπαδών του Εργατικού Κόμματος εμφανίζονται, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ικανοποιημένοι από την αποχώρηση από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Εντούτοις, η πλειοψηφία της ισραηλινής κοινής γνώμης, συνολικά, εκτιμά ότι η ευθύνη της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού βαραίνει το Εργατικό Κόμμα, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένη να υποστηρίξει, με την ψήφο της, αν χρειαστεί έναν κυβερνητικό συνασπισμό της ακροδεξιάς. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους Εργατικούς, καθώς η συνεργασία τους με τον Σαρόν μοιάζει να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που βοήθησαν στη συντηρητικοποίηση της ισραηλινής κοινής γνώμης, την οποία καλούνται, τώρα, να αντιμετωπίσουν.

«Κατηγορώ» Παλαιστινίων δημοσιογράφων

Να μποϊκοτάρει κάθε δραστηριότητα της «Χαμάς» αποφάσισε, χθες, το Συνδικάτο Παλαιστινίων δημοσιογράφων μετά τον τραυματισμό τριών μελών του, την Πέμπτη από εξοργισμένα μέλη της οργάνωσης. Οι τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, στην πόλη της Γάζας, στην προσπάθειά τους να καλύψουν την έκρηξη που σημειώθηκε σε σπίτι στελέχους της και προκάλεσε το θάνατο 3 Παλαιστινίων. Ηδη, χθες, δεν καλύφθηκαν οι κηδείες των 3 αυτών μελών της οργάνωσης, καθώς μια ανακοίνωση της «Χαμάς» που χαρακτήριζε «απαράδεκτες πράξεις μεμονωμένων ατόμων» την επίθεση δεν έγινε δεκτή από το Συνδικάτο, που επιθυμεί δημόσια συγνώμη και αποδοχή, εκ μέρους της οργάνωσης, ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μέλη της.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απειλούν με μπαράζ βομβών και αποσταθεροποίηση...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ο αυτονομιστικός «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (ΑΝΑ) και η οργάνωση «Μακεδονικό Εθνικό Μέτωπο» (MNF) ανέλαβαν αμφότεροι(!) με ανακοινώσεις τους την ευθύνη για την, «προειδοποιητική», όπως ισχυρίζονται, προχτεσινή (αναίμακτη) ρίψη και έκρηξη χειροβομβίδας έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια...

Το «Μακεδονικό Εθνικό Μέτωπο» απειλεί, μάλιστα, πως θα προβεί σε ένοπλες επιθέσεις και κατά βουλευτών και πολιτικών ηγετών, μεταξύ αυτών και κατά του Προέδρου της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι, του απερχόμενου πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκέφσκι και του νεοεκλεγμένου πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. «Το MNF κηρύσσει πόλεμο κατά των Μακεδόνων προδοτών και των Αλβανών τρομοκρατών και δεσμεύεται να τους εκδιώξει από το ιερό μακεδονικό κράτος» ,είναι ο επίλογος της προκήρυξης που φέρει την υπογραφή «Ρίστο Μπελόμορφσκι» και που εκτοξεύει απειλές και κατά όσων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στα Σκόπια «εξακολουθήσουν να αγνοούν τα ανακοινωθέντα» της οργάνωσης...

Η ανακοίνωση του «ΑΝΑ» αναφέρει πως «όλος ο κόσμος» γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση «δεν αναγνωρίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές και δεν αναγνωρίζει την οντότητα που αποκαλείται ΠΓΔΜ». Ισχυρίζεται πως εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να δράσει με απώτερο στόχο την ένωση όλων των αλβανοκατοικούμενων περιοχών σε ένα μεγάλο ενιαίο κράτος και πως θα εξακολουθήσει να βομβαρδίζει τα σύμβολα κρατικών θεσμών της χώρας. «Θα υπάρξουν και άλλες βόμβες στα τεχνητά διαλβανικά σύνορα», καταλήγει η ανακοίνωση που φέρει και αυτή την υπογραφή του εκπροσώπου της οργάνωσης «συνταγματάρχη Ιλίρ Ντουράκου»...

Πλάι σ' όλα αυτά, χτες (μέρα κατά την οποία η νέα κυβέρνηση Τσερβένκοφσκι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης απ' το Κοινοβούλιο), η παράταξη του απερχόμενου πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκέφσκι («VMRO») ανακοίνωσε πως οι βουλευτές της παράταξης θα απέχουν από τις συνεδριάσεις της νέας Βουλής τουλάχιστον έως το τέλος του έτους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «σύμπραξη του Τσερβένκοφσκι με τρομοκράτες που πέρσι επιδίωξαν το διαμελισμό της χώρας»...

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος»

KITO.--

Αυλαία για τις επίσημες συνομιλίες για τη δημιουργία της Παναμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, της ALCA, αυλαία και για τις διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ που φιλοξένησε τη Σύνοδο. Εντούτοις, η σκυτάλη περνά τώρα και πάλι στα κράτη της Λατινικής Αμερικής, που επί δύο χρόνια μάχονται να μη γίνουν αυτό που οι ίδιοι δήλωσαν: «Δε θέλουμε να γίνουμε μία αποικία των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα Granma αλλά και ανεξάρτητα μέσα, οι διαδηλώσεις στο Κίτο ήταν μαχητικές και πολύ μεγάλες, ενώ αντιπροσωπείες από διάφορες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις από τη Βολιβία, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Χιλή, την Αργεντινή και τη Βραζιλία συμμετείχαν σε όλες τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που έγιναν είτε το πάρκο el Arbolito είτε στις διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας του Εκουαδόρ, όπου δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία που προσπάθησε να αποτρέψει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο Συνεδριακό Κέντρο ή στο ξενοδοχείο Marriot, όπου διέμεναν οι περίπου 700 επιχειρηματίες, αλλά και οι 34 υπουργοί Εμπορίου που εκπροσωπούσαν τις χώρες του ημισφαιρίου με εξαίρεση φυσικά την Κούβα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότεροι από 10 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί σοβαρά, δεκάδες είναι όσοι φέρουν ελαφρές κακώσεις ή αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, εξαιτίας των δακρυγόνων που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ομως διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της ηπείρου, με αυτή που έγινε στο Μόντρεαλ του Καναδά να ξεχωρίζει. «Το ότι οι αντίπαλοί μας φαίνονται μεγάλοι, είναι επειδή είμαστε στα γόνατά μας! Ξεσηκωθείτε ΤΩΡΑ!», «Οταν οι λαοί αγωνιστούν όλοι μαζί ενωμένοι για τα δικαιώματά τους, εκείνη την ημέρα θα κάνουν τη Γη να τρέμει. -Τσε Γκεβάρα» και «Λαός Ενωμένος ποτέ νικημένος» ήταν τα κύρια συνθήματα των περισσοτέρων από 10.000 διαδηλωτών που δημιούργησαν ένα πραγματικά οργισμένο, αλλά αποφασισμένο, αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι στην καρδιά του Μόντρεαλ.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Τέλος των συγκρούσεων(;)

ΤΟΓΚΟ.--

Τέλος φαίνεται να παίρνουν οι συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, μετά και την τρίτη μέρα των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιούνται στο Τόγκο, μεταξύ κυβέρνησης και στασιαστών, υπό την υψηλή εποπτεία Γαλλίας και ΗΠΑ που εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντά τους.

Αισιόδοξες για την ειρήνευση στην περιοχή, παρουσιάζονται και οι κυβερνήσεις της Δ. Αφρικής. Πρέπει, όμως να τονίσουμε, παρά τις δηλώσεις της Πέμπτης για λήξη των εχθροπραξιών, ότι μέχρι τώρα οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν έρθει σε επαφή και οι διαπραγματεύσεις, γίνονται από μεσάζοντες...

ΜΑΡΟΚΟ
Φονική φωτιά

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 90 τραυματίστηκαν όταν χτες το πρωί ξέσπασε φωτιά στη φυλακή Σίντι Μούσα της πόλης Ελ Τζαντίντα, 180 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ. Ηταν η χειρότερη φωτιά σε φυλακή στην ιστορία του Μαρόκο.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα από τα 4 κτίρια της φυλακής αλλά γρήγορα επεκτάθηκε και στα άλλα τρία, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, προκλήθηκε πιθανότατα από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα. Πάντως, σύμφωνα με τον Αμπντεραχίμ Τζαμάι, πρόεδρο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Παρατηρητήριο των Μαροκινών Φυλακών, το μέγεθος της τραγωδίας περισσότερο έχει να κάνει με τις άθλιες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, τον υπερπληθυσμό των Μαροκινών φυλακών και την εγκληματική αμέλεια των σωφρονιστικών αρχών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, πρόκειται για ένα «ανθρωπιστικό σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου οι 30 φυλακές του Μαρόκο έχουν χτιστεί για να στεγάζουν περίπου 40.000 ανθρώπους, ενώ τώρα ο πληθυσμός τους υπολογίζεται γύρω στις 57.000. Στη συγκεκριμένη φυλακή κρατούνταν 1.313 άνθρωποι, ενώ το όριο ήταν 1.000. Το Παρατηρητήριο μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχει επίσης καταγγείλει τη συχνά απάνθρωπη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και την παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, στοιχεία που καθιστούν τις συνθήκες στις φυλακές του Μαρόκο άθλιες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ