ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική προεδρία της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της 15ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Τεχνών (ΑΙΑΡ) που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα (24-28/10). Πρόεδρος της ΑΙΑΡ εκλέχτηκε ομόφωνα η γλύπτρια - κεραμίστρια Λίλη Μπακογιάννη, εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ. Στο «κλείσιμο» των εργασιών η νέα πρόεδρος αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η ΑΙΑΡ. Συγκεκριμένα: Στη διαδικασία ολοκλήρωσης της σύστασης των περιφερειών και στη διαμόρφωση κανονισμού και εκλογής οργάνου για τη θεσμοθέτηση της περιφερειακής συγκρότησης. Στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής με όλα τα εθνικά μέλη της ΑΙΑΡ. Στην έκδοση ενημερωτικών εντύπων με πληροφορίες για νόμους, θεσμούς κ.ά. Στη δημιουργία web portal και τη διεκδίκηση προγραμμάτων και πόρων από την ΕΕ, σε συνεργασία με άλλες χώρες. Στην ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων διακρατικών και διηπειρωτικών (συμπόσια, συνέδρια, εκθέσεις).

Σημαντική παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε: «Οι καλλιτέχνες πρέπει να βλέπουν το μέλλον. Εχουμε πάψει να βλέπουμε το μέλλον κι αυτό είναι ένα φοβερό δείγμα κρίσης. Κατά συνέπεια, το κύριο ζήτημα για την ΑΙΑΡ είναι όχι να έρθει σε αντιστοιχία με ένα παρόν, αλλά να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες που ο καλλιτέχνης να μπορεί να εκφράσει τις επιθυμίες και τα οράματα του μέλλοντος».

«... Οταν κυριαρχεί το εμπόριο σημαίνει ότι υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός για τη συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών και στην "καρδιά" των ανεπτυγμένων χωρών. Εμείς παλεύουμε για τα δικαιώματα ενός κοινωνικού στρώματος που η "δουλιά" του είναι να εκφράζει τα οράματα της κοινωνίας, να οραματίζεται το μέλλον. Και έτσι πρέπει να προχωρήσει».

Απαθανατισμένη σε αφίσες ταινιών

Από τη «Στέλλα» του Μ. Κακογιάννη
Από τη «Στέλλα» του Μ. Κακογιάννη
Εκθεση με αφίσες των ταινιών της Μελίνας Μερκούρη από όλο τον κόσμο, θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (6-28/11). Τίτλος της έκθεσης είναι «ΜΕΛΙΝΑ: Αφίσες για τις ταινίες της αγαπημένης».

Οι 200 περίπου αφίσες των ταινιών, με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Προέρχονται από τις χώρες: Μεξικό, Ιαπωνία, Ισπανία, Αργεντινή, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστραλία, Ρουμανία, Ιταλία και τις έχουν σχεδιάσει καλλιτέχνες, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία της χαρακτικής. Ο δικός μας ο Γιώργος Βακιρτζής και οι Olivetti, Jano, Macii, Nistri, Yves Thos, Deseta, Nano, Biffignandi, Freidenreich, Atelier Degen και άλλοι.

Το πολύτιμο αυτό υλικό προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Πηλιχού, ο οποίος περιγράφει την ιστορία της: «Αυτοί οι τιποτένιοι κράχτες, αυτά τα πολύτιμα τίποτα που, μόλις η ταινία έπαυε να παίζεται, κανείς δεν τα πρόσεχε, έπαψαν να έχουν τη ζωή του εφήμερου στα μάτια μου, όταν στο παζάρι της Πόλης μού χάρισαν μια αφίσα που αναφερόταν στην ταινία της Μελίνας "Φαίδρα". Ετσι γεννήθηκε η ιερή μανία της συλλογής, τον Μάρτιο του 1999. Συγκεντρώθηκε ένα υλικό, που περιέχει τις αφίσες όλων σχεδόν των ελληνικών ταινιών, που ταξίδεψαν στον κόσμο. Κι εκείνες των διεθνών παραγωγών, που οι Ελληνες ηθοποιοί πρωταγωνιστούσαν ή και συμμετείχαν».

«Ταινίες γυναικών»

Αφιέρωμα στις Ελληνίδες κινηματογραφίστριες διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου, στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών του στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης).

Το αφιέρωμα με τίτλο, «Ταινίες γυναικών», περιλαμβάνει επτά ταινίες που αποτελούν ήδη αξιόλογο μέρος της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου. Στις 4/11 θα προβληθεί η ταινία της Φρίντας Λιάππα, «Ενας ήσυχος θάνατος» και ακολουθούν: «Κρυστάλλινες νύχτες» της Τώνιας Μαρκετάκη (11/11), «Το άρωμα της βιολέτας» της Μαρίας Γαβαλά (18/11), «Το σπίτι στην εξοχή» της Λάγιας Γούργου (25/11), «Ιαγουάρος» της Κατερίνας Ευαγγελάκου (2/12), «Με μια κραυγή» της Βασιλικής Ηλιοπούλου (9/12) και «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης» της Φρίντας Λιάππα. Κοινή ώρα έναρξης 7.30 μ.μ..


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Περί Τεχνών» (Κέντρο Πολιτισμού - Εκδόσεις Βιβλίων, Κανακάρη 65, 26221 Πάτρα, τηλ. 0610-625257): Βασίλη Κ. Λάζαρη «Καποδιστριακή Πάτρα» (ιστορική μονογραφία, εικονογραφημένη με ντοκουμέντα, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη της πόλης στα χρόνια του Καποδίστρια και περιλαμβάνει βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων).

- Σάκουλας: Αντώνης Μανιτάκης «Συνταγματική οργάνωση του κράτους (Κράτος, Εθνος, Σύνταγμα, κυριαρχία, παγκοσμιοποίηση)» (μελέτη). Νικολέττα Χ. Παϊσίδου «Η διακοπή και η επανάληψη της δίκης κατά του Κ. Πολ. Δ» (μονογραφία για τους λόγους διακοπής μιας δίκης και την επίδρασή τους στην εξέλιξη της υπόθεσης).

- «Δωδώνη»: Φραγκίσκη Αριστ. Σταυράκη «Αφηγήσεις ζωής από το Οθος της Καρπάθου» (εικονογραφημένη λαογραφική έρευνα).

- Σαββάλας: Χρήστος Νικολαΐδης «Το κέρας της Αμαλθείας Ιστορικές πηγές στο Internet» (το πρώτο μέρος του βιβλίου δίνει πληροφορίες για τους υπολογιστές, το Ιντερνετ και τη χρήση τους. Το δεύτερο μέρος περιέχει κατάλογο διευθύνσεων ιστορικών πηγών. Το τρίτο μέρος γλωσσάρι με την επεξήγηση των όρων του Ιντερνετ που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο και κατάλογο με επιλεγμένες ελληνικές βιβλιοθήκες και μουσεία).

- Παρασκευά Ν. Παρασκευόπουλου (καθηγητή ΕΜΠ) «Φιλοκοσμία - Μια πρόταση για το μέλλον της ανθρωπότητας» (σκέψεις και προτάσεις του καθηγητή για ένα εφικτά σωτήριο μέλλον του πλανήτη. Το βιβλίο διατίθεται από τον συγγραφέα, τηλ. 010-7722.501, 010-6000.966, φαξ 010-7722502 και από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου - Στουρνάρα 33, τηλ. 010-3323.300).

- Φίλιππος Παπαδόπουλος «Σαν τα πουλιά... Ομολογίες Ελλήνων Ουγγαρίας» (δίγλωσση, ελληνοουγγρική έκδοση με χορηγία της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων της Ούιπεστ και του Ιδρύματος Εθνικών Μειονοτήτων Ουγγαρίας με επιμέλεια της Γκίζελα Ρέιφ. Το βιβλίο περιέχει κείμενα και δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ελληνική μειονότητα, κυρίως των 50 τελευταίων χρόνων, στους αγώνες και στα οράματα των πολιτικών προσφύγων).

- Γιώργος Γεωργούσης «Πήλινη φύση» (ποιητική συλλογή, έκδοσης Γαβριηλίδη).

- Ηλίας Δ. Τσιμπλής «Ανάβασις» (ποίηση, εκδόσεις «Εριφύλη», Ιπποκράτους 65).

- «Bell» Αντονι Ο' Νιλ «Σεχραζάτ» (μετάφραση Καίτης Οικονόμου, μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τις «Χίλιες και μία νύχτες»). Ντέιβιντ Λοτζ «Σκέψεις, σκέψεις...» (μυθιστόρημα, μετάφραση Χρίστου Ζόμπρα).

- Α. Α. Λιβάνη: Μαριλένα Κοππά «Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια (19ος αιώνας). Τρεις και μία περιπέτειες» (έρευνα της λέκτορος στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου). Ολγα Σταυρίδου - Δεληγιάννη «Αστραφτερές ελβιέλες» (μυθιστόρημα). Τζ. Μ. Κούτσι «Ατίμωση» (μυθιστόρημα, μετάφραση Αλέξανδρου Καλοφωλιά).

- Ανθή Μαρωνίτη «Ξύλα υγρά» (ποιήματα, εκδόσεις «Αγρα»).

- Μιχάλης Λιάπης «Για μια δημιουργική ανατροπή (κείμενα πολιτικού στοχασμού)» (εκδόσεις «Anubis» Λεωφ. Συγγρού 44, τηλ. 010-9238.672).

- Μπουκουμάνης: Φρανκ Φουρέντι «Γονική παράνοια (Απαλλαγείτε από τις φοβίες σας και γίνετε σωστοί γονείς)» (μετάφραση Ιωάννης Περαντωνάκης μελέτη). Βάσω Ζαφειροπούλου «Παράξενη ζωή» (μυθιστόρημα).

- «Παρουσία» (τριμηνιαία έκδοση της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, τεύχη 19, 20, 21).

Εργα του Γιάννη Αδαμάκου παρουσιάζει (7-27/11) το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Ν. Υόρκη στην έκθεση με τίτλο «Προσοχή Εύθραυστο». Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στη Νέα Υόρκη, με 38 έργα από τις ενότητες «Νύχτες από γραφίτη», «Τοπία» (με έντονα χρώματα - κυρίως πράσινα και κόκκινα) και «Handle with Care». Η τελευταία ενότητα παρουσιάζει μορφές που αντικατοπτρίζουν την αγωνία του καλλιτέχνη για τη φύση και τον άνθρωπο.

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλη Αλεξίου διοργανώνει η «Τράπεζα Αττικής» στην αίθουσά της «Δ. Βικέλας» (Ακαδημίας 54) στις 4/11, 8 μμ. Θα μιλήσουν οι καθηγήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Βίκυ Πάτσιου και Τζίνα Καλογήρου, ο καθηγητής στο ίδιο τμήμα Χάρης Μπαμπούνης και ο καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Θεοδόσης Πυλαρινός.

«Η Τέχνη της βιβλιοδεσίας από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας» τιτλοφορείται η έκθεση που θα παρουσιαστεί 3-27/11 στο Μεσολόγγι. Διοργανώνεται από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ