Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική προεδρία της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της 15ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Τεχνών (ΑΙΑΡ) που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα (24-28/10). Πρόεδρος της ΑΙΑΡ εκλέχτηκε ομόφωνα η γλύπτρια - κεραμίστρια Λίλη Μπακογιάννη, εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ. Στο «κλείσιμο» των εργασιών η νέα πρόεδρος αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η ΑΙΑΡ. Συγκεκριμένα: Στη διαδικασία ολοκλήρωσης της σύστασης των περιφερειών και στη διαμόρφωση κανονισμού και εκλογής οργάνου για τη θεσμοθέτηση της περιφερειακής συγκρότησης. Στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής με όλα τα εθνικά μέλη της ΑΙΑΡ. Στην έκδοση ενημερωτικών εντύπων με πληροφορίες για νόμους, θεσμούς κ.ά. Στη δημιουργία web portal και τη διεκδίκηση προγραμμάτων και πόρων από την ΕΕ, σε συνεργασία με άλλες χώρες. Στην ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων διακρατικών και διηπειρωτικών (συμπόσια, συνέδρια, εκθέσεις).

Σημαντική παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε: «Οι καλλιτέχνες πρέπει να βλέπουν το μέλλον. Εχουμε πάψει να βλέπουμε το μέλλον κι αυτό είναι ένα φοβερό δείγμα κρίσης. Κατά συνέπεια, το κύριο ζήτημα για την ΑΙΑΡ είναι όχι να έρθει σε αντιστοιχία με ένα παρόν, αλλά να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες που ο καλλιτέχνης να μπορεί να εκφράσει τις επιθυμίες και τα οράματα του μέλλοντος».

«... Οταν κυριαρχεί το εμπόριο σημαίνει ότι υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός για τη συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών και στην "καρδιά" των ανεπτυγμένων χωρών. Εμείς παλεύουμε για τα δικαιώματα ενός κοινωνικού στρώματος που η "δουλιά" του είναι να εκφράζει τα οράματα της κοινωνίας, να οραματίζεται το μέλλον. Και έτσι πρέπει να προχωρήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ