Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διευρυμένη» πολιτιστική πολιτική

Στην πλήρη εφαρμογή των αντιδραστικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα του πολιτισμού και υπό το πρίσμα της διεύρυνσης της ΕΕ προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Οχι βέβαια πως υπήρχαν αυταπάτες για το αντίθετο, αλλά πάντα είναι χρήσιμο να υπογραμμίζεται ο «ενθουσιασμός» με τον οποίο θα αναλάβει η ελληνική προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2003 την επιβολή του ασφυκτικού ελέγχου του κεφαλαίου σε σημαντικούς τομείς όπως η οπτικοακουστική παραγωγή και τα πνευματικά δικαιώματα.

Οπως προκύπτει από τη νέα, χτεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου με την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, Βιβιάν Ρέντινγκ και τις δηλώσεις τους που ακολούθησαν, «συζήτησαν» - δηλαδή επιβεβαιώθηκαν οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στους παραπάνω τομείς - «γύρω από τους σχεδιασμούς της ελληνικής προεδρίας του πρώτου εξαμήνου του 2003». Ο υπουργός είπε ότι «έχουμε πολύ στενή και πολύ καλή συνεργασία και με την επίτροπο και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ετοιμάζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού και της οπτικοακουστικής παραγωγής, με ένα μεγάλο άτυπο συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαΐου, με πολύ σημαντικά σεμινάρια για την πολιτιστική κληρονομιά, για την κοινωνία της πληροφορίας, για την πνευματική ιδιοκτησία, για το μέλλον του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής παραγωγής μετά τη διεύρυνση της ΕΕ και επίσης πολύ σημαντικές συζητήσεις για τα ολυμπιακά ιδεώδη και τον αθλητισμό ως μηχανισμό περιφερειακής ανάπτυξης».

Μάλιστα, ο υπουργός συνέδεσε όλα τα παραπάνω «με τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, για ένα μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όπου η θέση του πολιτισμού πρέπει να είναι πολύ σαφής και πολύ σημαντική». Δηλαδή, για την εξαφάνιση, ουσιαστικά, κάθε μορφής πολιτιστικής δράσης που δε θα πληροί τις προϋποθέσεις των πολιτιστικών προτύπων της ΕΕ.

Χτες, επίσης, ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Βολοντιμίρ Λίτβιν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας επικεφαλής πολυμελούς ουκρανικής αντιπροσωπείας. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη συμμετοχή της Ουκρανίας στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (δηλαδή την είσοδο και της Ουκρανίας στο ιδεολογικό «μαντρί» του κεφαλαίου), καθώς και γύρω από θέματα πολιτιστικών ανταλλαγών και πολιτιστικής συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ