ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΥΓΕΙΑ
Σε ιδιώτες και η διοικητική υποστήριξη

ICON

Στην εκχώρηση της ευθύνης οργάνωσης και παροχής διοικητικής υποστήριξης για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Υγεία», έναντι 700.000 Ευρώ (238.525.000 δραχμές) σε ελληνικές και ξένες ιδιωτικές εταιρίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας, προκηρύσσοντας στις 20 Οκτώβρη 2002 σχετικό διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, με μέρα διεξαγωγής τη χτεσινή.

Η επιλογή αυτή είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης του δημόσιου τομέα Υγείας στο σύνολό του, μια και η μη πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και των στελεχών που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες σε αυτούς τους τομείς οδηγεί την κυβέρνηση να αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες πρόσκαιρα και έναντι αδράς αμοιβής.

Ο φορέας που θα αναλάβει το έργο (Μηχανισμός Διοικητικής Υποστήριξης) καλείται να υποστηρίξει την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης, που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του «Αθήνα 2004» στις 1.9.2000, για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Οργανώνοντας, μεταξύ άλλων, τη διοικητική διαδικασία, παρακολουθώντας την πορεία υλοποίησης του έργου, υποστηρίζοντας την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, παρέχοντας υπηρεσίες Νομικής Υποστήριξης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό είχαν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κοινοπραξίες ή ενώσεις τους της ημεδαπής ή αλλοδαπής που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία κράτους μέλους της ΕΕ και έχουν την έδρα ή την κεντρική τους διοίκηση στο εσωτερικό της ΕΕ, του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου ή χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας Δημοσίων Συμβάσεων του ΠΟΕ.

Το έργο του αναδόχου θα έχει διάρκεια 23 μήνες και μπορεί να παραταθεί μονομερώς από το υπουργείο Υγείας, από του οποίου τον τακτικό προϋπολογισμό θα γίνει η χρηματοδότηση.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στις ιδιωτικές εταιρίες να βάλουν χέρι σε «φιλέτα» του δημόσιου τομέα όπως η Υγεία και όχι μόνο σε διοικητικό επίπεδο. Ηδη, το υπουργείο Υγείας οδεύει προς την εκχώρηση και υγειονομικών υπηρεσιών, αφού προωθείται σταθερά η απαξίωση του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και η παράδοση του τομέα των αερομεταφορών και σταδιακά συνολικά της επείγουσας ιατρικής, σε ιδιωτικές εταιρίες.

Τα σχέδια για την εκχώρηση των αεροδιακομιδών βγήκαν στην επιφάνεια μετά τη σχετική ομολογία της διοίκησης του ΕΚΑΒ στους εργαζομένους του. Οι συζητήσεις, όμως, έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο με γερμανική εταιρία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από επιχειρηματικό όμιλο στον τομέα της Υγείας. Το σχέδιο προβλέπει την πώληση των πτητικών μέσω στη γερμανική εταιρία, η οποία θα εξοπλιστεί με νέα ελικόπτερα και αεροπλάνα και στη συνέχεια θα πουλάει -με το αζημίωτο, βέβαια- υπηρεσίες αεροδιακομιδών στην Ελλάδα!

Αντιδρώντας σε αυτές τις μεθοδεύεις οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αποφάσισαν προχτές σε γενική συνέλευση την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας την επόμενη βδομάδα - η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί τις προσεχείς μέρες.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Κινητοποιήσεις, αλλά με... μέτρο

Κλιμάκωση του αγώνα και ρήξη με την κυβερνητική πολιτική, η πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ

Την άρνηση της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό αγώνα με προοπτική ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει άμεσα αλλά και έμμεσα τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, επικύρωσαν χθες με τις ψήφους τους οι σύμβουλοι των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ).

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο στις 5 Δεκέμβρη με αιχμή την εισοδηματική πολιτική και αίτημα διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού στις 300 χιλ. δραχμές μέσα από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Ιδιαίτερη σημασία έχει η σύνδεση της κινητοποίησης αυτής από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρο, με την έναρξη μιας διαδικασίας διεκδίκησης του νέου μισθολογίου, η οποία το φέρνει ξανά στο προσκήνιο ως ανασχετικό παράγοντα για τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, έγινε μια γενικόλογη αναφορά σε προϋπάρχουσες θέσεις και αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ, σε μια τακτική υποβάθμισης των σοβαρότατων ζητημάτων που θέτει η κυβέρνηση με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, στη συνέχιση της λιτότητας, στην αντιασφαλιστική πολιτική της, στην υποταγή στις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος των εργασιακών σχέσεων...

Η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» επέμεινε με συνέπεια στη δική της, ολοκληρωμένη πρόταση, τόσο ως προς το πρόγραμμα δράσης όσο και ως προς το πλαίσιο της διεκδίκησης. Η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε 24ωρη απεργία μεταξύ 20 και 25 Νοέμβρη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επιπρόσθετων, πολύμορφων, κινητοποιήσεων, καθώς και της υλοποίησης ενός προγράμματος ενημέρωσης των εργαζομένων στο δημόσιο για το διεκδικητικό πλαίσιο και ζύμωσης των αποφάσεων με συσκέψεις προσωπικού, συνεδριάσεις των οργάνων σε Συλλόγους και Ομοσπονδίες, Γενικές Συνελεύσεις.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που πρότεινε η ΤΑΔΗΣΥ ως προς τα εισοδηματικά, είναι: μισθός 350 χιλ. δραχμές στο κατώτερο κλιμάκιο και ανάλογη αύξηση ανά κατηγορία υπαλλήλων. Κατώτερη σύνταξη στις 280 χιλ. δραχμές. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 5 εκατ. δραχμές. Αναδρομική χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και διπλασιασμός του. Επίσης: Διεκδίκηση αύξησης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για Υγεία και Παιδεία. Κατάργηση του τελευταίου και όλων των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων. Εναντίωση στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, στη μερική απασχόληση, στην εργασία με συμβάσεις ορισμένου έργου ή χρόνου. Ανατροπή του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και κάθε έκφρασής του στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, στη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης κ.ά.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Δ. Αγκαβανάκη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στελέχους του ΠΑΜΕ: «Ο πρόεδρος περιέγραψε τα προβλήματα. Το κύριο όμως είναι τι κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε, σε μια περίοδο μάλιστα που οι διαθέσεις της κυβέρνησης έχουν αποσαφηνιστεί. Θα συνεχίσει στην ίδια ρότα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλους τους τομείς. Ο μισθός που δίνεται δεν επαρκεί για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Αναμένεται νέα μείωση από την καινούρια χρονιά λόγω της αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς κατά 12 χιλ. δραχμές. Είναι και η πρώτη άμεσα ορατή συνέπεια του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου. Οι αυξήσεις είναι δεδομένες για την κυβέρνηση στο 2,5%, κάτω και από τον τιμάριθμο».

Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, μέχρι τώρα αναβάλλονταν οι διεκδικήσεις για αυξήσεις στο όνομα του επερχόμενου νέου μισθολογίου. Αλλά και αυτό το μισθολόγιο η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, το συνδέει με την «παραγωγικότητα» ώστε να επιφέρει ένα νέο πλήγμα στους δημόσιους υπάλληλους και να τους εξαναγκάσει σε απόλυτη υποταγή στην πολιτική της στο δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην ανάγκη διαμόρφωσης αγωνιστικού μετώπου ενάντια στην επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»
Δυναμική απάντηση στον αυταρχισμό και την εντατικοποίηση της δουλιάς

Δίωρες καθημερινές προειδοποιητικές στάσεις εργασίας από τις 7.30 π.μ. έως τις 9.30 π.μ., προκήρυξαν, σύμφωνα με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, για τις 11-15 Νοέμβρη 2002 οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ». Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού στο νοσοκομείο και ταυτόχρονα αντιδρούν στον αυταρχισμό, τις πειθαρχικές ποινές, την εντατικοποίηση της δουλιάς με την οποία προσπαθεί ο διοικητής του Γ. Στάθης να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους, αλλά και να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης.

Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, στο «στόχαστρο» του διοικητή βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των τραπεζοκόμων, που υφίσταται τρομερή εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Ο Γ. Στάθης, αναφέρει το σωματείο, απειλεί έναν ολόκληρο κλάδο, επειδή τόλμησε να μοιράσει ανακοίνωση στους ασθενείς και να τους ενημερώσει για την κατάσταση και να διεκδικήσει λύσεις. Σ' αυτά τα πλαίσια, συνεχίζει η ανακοίνωση, διώχτηκαν από το τμήμα τους και μετακινήθηκαν δυο τραπεζοκόμες, ενώ, παρά την παρέμβαση του σωματείου στο διοικητή, συνεχίζονται οι πειθαρχικές ποινές (στέρηση αποδοχών) και οι απειλές.

Οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση εξέφρασαν τη στήριξή τους στους τραπεζοκόμους και ζήτησαν να σταματήσουν τα πειθαρχικά και να ανακληθούν οι ποινές. Ακόμα να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης, σύμφωνα με τις κοινές προτάσεις του σωματείου και των τραπεζοκόμων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ