ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΜΠΟΡΩΝ
Απαιτείται διαπραγμάτευση σε νέα βάση

Να ανασταλεί η εφαρμογή της εκβιαστικής ρύθμισης για τη «συνάφεια» ζητά με δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Φέτσης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τις μέρες αυτές οι απροκάλυπτοι και κυνικοί φοροεκβιασμοί της κυβέρνησης σε βάρος των ΕΒΕ. Στόχος τους είναι να εισπράξουν με κάθε τρόπο και μέσο τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια που προβλέπονται από την κατάπτυστη ρύθμιση της «συνάφειας», με το «κλείσιμο» των λεγόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων μέχρι και το 1993. Η νέα φορολογική επιδρομή προκαλεί, όπως είναι επόμενο, τη δίκαιη οργή και την έντονη αντίθεση των επαγγελματικών οργανώσεων και φορέων των μικροεπαγγελματιών, μικροβιοτεχνών και μικρεμπόρων. Με δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δ. Φέτσης, καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες να αγωνιστούν προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της ρύθμισης για τη «συνάφεια» και να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση σε νέα βάση και χωρίς φορολογικά βάρη για τους ΕΒΕ.

Η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Φέτση, είναι η ακόλουθη:

«Οι λεγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις είναι αυτές οι οικονομικές χρήσεις για τις οποίες οι μικρές επιχειρήσεις φορολογήθηκαν με εξωλογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος και με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια. Δηλαδή σε αυτά τα χρόνια επιβλήθηκε αυθαίρετα από την κυβέρνηση φόρος εισοδήματος μέχρι και 350% επιπλέον στις μικρές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση το 1999 με το νόμο 2753 θέσπισε τη συνάφεια ΦΠΑ για κάθε τριετία. Σήμερα ενεργοποιεί αυτό το νόμο με αναδρομική ισχύ μέχρι το 1993 και επιβάλλει, με βάση το αυθαίρετο εισόδημα των αντικειμενικών κριτηρίων, τη συνάφεια του ΦΠΑ. Δηλαδή, χαρατσώνει και με το ΦΠΑ τους μικροεπαγγελματίες, μικροβιοτέχνες, μικρεμπόρους, τον οποίο όμως ουδέποτε εισέπραξαν αυτά τα χρόνια, καθώς το εισόδημά τους δεν ήταν το αποτέλεσμα των βιβλίων.

Το σοβαρότερο, όμως, σήμερα, είναι ότι οι ΕΒΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν αυτά τα επιπλέον φορολογικά βάρη. Αυτό αποδείχνεται από το γεγονός ότι μόνο 250.000 επαγγελματίες έχουν καταθέσει δηλώσεις. Για τους υπόλοιπους 450.000, που δεν έχουν καταθέσει, δεν είναι ότι δεν τους απασχολεί αυτή η κατάσταση αλλά ότι αδυνατούν να πληρώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα πάνω από το 20% του ΑΕΠ και αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Τονίζω ότι αυτά τα μέτρα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που συντελούνται στη χώρα μας: Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, κατεδαφίζεται ο κοινωνικός και δημόσιος χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, σε έναν γενικότερο σχεδιασμό, που έχει σκοπό να αυξήσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και να εδραιώσει την κυριαρχία τους στην οικονομία και στις εξελίξεις.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι ΕΒΕ χρειάζεται αυτή την πολιτική να την αντιμετωπίσουν στο σύνολό της. Με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν την αναστολή εφαρμογής της ρύθμισης και διαπραγμάτευση σε νέα βάση χωρίς νέα βάρη.

Ο αγώνας θα είναι πιο αποτελεσματικός με την ανάπτυξη της κοινής δράσης των επαγγελματοβιοτεχνών, μικρεμπόρων, των εργαζομένων, των αγροτών και του λαού γενικότερα».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αντίλογος από τους συνταξιούχους
  • Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων
  • Δρομολογημένο το νέο ξεπούλημα από την κυβέρνηση για το 5% της Εθνικής

Την επανεκλογή του σημερινού διοικητικού συμβουλίου αποφάσισε η χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης («συγχώνευση» με ΕΤΕΒΑ κ.ά.) πήραν αναβολή και θα συζητηθούν σε επόμενη συνέλευση στις 20 Νοέμβρη.

Η χτεσινή γενική συνέλευση χαρακτηρίστηκε από τις ομιλίες μετόχων και του διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά με άξονα τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θέμα χρόνου είναι το ξεπούλημα του 5% των μετοχών της Εθνικής που κατέχει το Δημόσιο, μέσω της ΔΕΚΑ. Η στιγμή του ξεπουλήματος θα καθοριστεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο ναό του τζόγου.

Το θέμα του χρηματιστηρίου από την πλευρά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, της υφαρπαγής των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και της «επένδυσής» τους στο ναό του τζόγου έβαλε ο Χρ. Τριάντης, εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ) που ήταν στη συνέλευση σαν εκπρόσωπος των ασφαλισμένων και των μετοχών, που έχει ο Οργανισμός που εκπροσωπεί. Ο Χρ. Τριάντης αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μεταποιητική βιοτεχνία μετά την την κατάργηση των χαμηλότοκων βιοτεχνικών δανείων, που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, απαντώντας στις τοποθετήσεις μετόχων αναφέρθηκε σε αβεβαιότητες εξαιτίας του σχεδιαζόμενου πολέμου στο Ιράκ, που έχει αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιχειρηματικές αποφάσεις σε αυτή τη συγκυρία, ενώ για το χρηματιστήριο είπε ότι παρατηρείται μια «αρνητική υπερβολή» και για τα κέρδη των τραπεζών ότι δεν μπορούν να συγκρίνονται με τα κέρδη τους πριν από μερικά χρόνια κατά την περίοδο της σύγκλισης.

Κινητοποιούνται οι βενζινοπώλες

Στο κλείσιμο των πρατηρίων τους προχωράνε την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοέμβρη οι βενζινοπώλες όλης της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την έκδοση αποδείξεων για το πετρέλαιο κίνησης και ως εκ τούτου τη χρήση ταμειακών μηχανών από τους πρατηριούχους. Χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), επισημάνθηκε ότι βασική προϋπόθεση για την αποδοχή του μέτρου των ταμειακών μηχανών, είναι το σφράγισμα των δεξαμενών από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, σημειώνοντας πως η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών χωρίς σφράγιση των δεξαμενών από τις εταιρίες - προμηθευτές μετατρέπει τους βενζινοπώλες σε παραβάτες χωρίς να έχουν κάνει παράβαση. Το παραπάνω προκύπτει από τις αυξομειώσεις του όγκου των καυσίμων από τη θερμοκρασία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τέθηκε για μια ακόμη φορά και το μεγάλο πρόβλημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΒΕ, Δ. Μακρυβέλιο, φτάνει τους 500 χιλιάδες τόνους ετησίως με τζίρο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι βενζινοπώλες καταγγέλλουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες παράνομες δεξαμενές, από τις οποίες διακινούνται ανεξέλεγκτα καύσιμα, ενώ υπάρχουν παράνομα κυκλώματα με κεντρικές αποθήκες και διυλιστήρια αποχρωματισμού. Σ' αυτά τα πλαίσια, οι βενζινοπώλες καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τους υπαιτίους και την έκταση του λαθρεμπορίου, δεν έχει όμως την πολιτική βούληση να πατάξει το φαινόμενο, πράγμα που οδηγεί αντικειμενικά στην υπόθαλψή του.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσεως Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων και Ασφάλτου δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα που διεξάγουν οι βενζινοπώλες για την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων, σημειώνοντας ότι στις κινητοποιήσεις των βενζινοπωλών θα είναι δίπλα τους.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μεγάλη άνοδο τον Ιούλη

Διψήφια ποσοστά ανόδου σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα, δημόσια και ιδιωτική, το μήνα Ιούλη του 2002. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ το μήνα Ιούλη, ως προς τον Ιούλη του 2001, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε άνοδο 13,4%: από 9.753,3 χιλιάδες κυβικά εκατοστά τον Ιούλη του 2001, στα 11.061,2 χιλιάδες κυβικά εκατοστά τον Ιούλη του 2002. Ο νομός Αττικής παρουσίασε αύξηση 20,2%. Το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας εμφανίζει αύξηση 4,3%: από 46.227,7 χιλ. κυβικά εκατοστά το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2001 σε 48.225 χιλιάδες κυβικά εκατοστά το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2002.

Μόνο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας, το μήνα Ιούλη 2002, ως προς τον Ιούλη του 2001, παρουσίασε άνοδο 11,8%: από 9.651,7 χιλ. κυβικά εκατοστά στα 10.791,3 χιλ. κυβικά εκατοστά. Αντίστοιχα, την περίοδο του εφταμήνου Γενάρη - Ιούλη 2002/2001 παρατηρήθηκε αύξηση 2%: από 45.368,8 χιλ. κυβικά εκατοστά στα 46.268 χιλ. κυβικά εκατοστά.

Συνάντηση Χριστοδουλάκη - τραπεζιτών

Νέα συνάντηση για την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν το τραπεζικό κεφάλαιο θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Στην ατζέντα είναι το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για το ζήτημα των λεγόμενων τιτλοποιήσεων των τραπεζών, δηλαδή για τη δυνατότητά τους να εμπορεύονται και να πουλούν τα δάνεια των πελατών τους σε άλλες τράπεζες. Οι διοικήσεις των τραπεζών δε σκοπεύουν να ανοίξουν ζήτημα νέας νομοθετικής ρύθμισης για τα πανωτόκια, θεωρώντας «άκαιρες» και «λανθασμένες» τις επισημάνσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας. Ο διοικητής της ΤτΕ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είπε ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο για τα πανωτόκια επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες και πως είναι θέμα του υπουργείου Οικονομίας να αποφασίσει για τα περαιτέρω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ