ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΚΑΖΑΚΟΥ
Ζωντανεύει ξανά η φρίκη

Σε δις ισόβια για τις δύο δολοφονίες και σε 25ετή κάθειρξη κατά συγχώνευση για τις επτά απόπειρες δολοφονιών έχει καταδικαστεί ο Παντελής Καζάκος
Σε δις ισόβια για τις δύο δολοφονίες και σε 25ετή κάθειρξη κατά συγχώνευση για τις επτά απόπειρες δολοφονιών έχει καταδικαστεί ο Παντελής Καζάκος
«Οι άτυχοι μετανάστες που έπεσαν θύματα του ρατσιστή Καζάκου δεν πρέπει ούτε μια στιγμή να νιώσουν ότι δίνουν αυτή τη μάχη μόνοι». Αυτό σημειώνουν σε ανακοινώσεις τους οι μεταναστευτικές κοινότητες της χώρας και καλούν τους πολίτες, αύριο στις 9 π.μ., να βρεθούν έξω απ' το Εφετείο Αθηνών, όπου θα εκδικαστεί (στο Β΄ Μεικτό Ορκωτό Εφετείο) η υπόθεση του Παντελή Καζάκου. Οι μετανάστες, μαζί με αντιρατσιστικές οργανώσεις, θα ζητήσουν την καταδίκη της ρατσιστικής βίας, καθώς και τη δικαίωση και αποκατάσταση των θυμάτων του Καζάκου.

Η υπόθεση, που συγκλόνισε πριν από τρία χρόνια το πανελλήνιο, είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Ο ρατσιστής Π. Καζάκος μέσα σε τρία βράδια (στις 19, 21 και 22 του Οκτώβρη του 1999) σκότωσε εν ψυχρώ δύο μετανάστες και τραυμάτισε σοβαρά άλλους έξι. Μοναδική αιτία των άγριων εγκλημάτων του το χρώμα και η καταγωγή των θυμάτων του...

Συγκεκριμένα, το πρώτο βράδυ απ' τις σφαίρες του ρατσιστή νεκρός έπεσε ο Κούρδος Χοσεβί, ενώ τραυματίστηκαν οι Σαρίφ Χαντίρ και Ρασούλ Γιουσέφ, επίσης Κούρδοι. Οι τρεις τους περπατούσαν αμέριμνοι στην οδό Αγησιλάου, όταν ο Π. Καζάκος τους ρώτησε εάν είναι Κούρδοι. Μετά την καταφατική απάντησή τους, ακολούθησε το μακελειό. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Σ. Χαντίρ θα παραμείνει για όλη του τη ζωή παράλυτος απ' τη μέση και κάτω.

Στις 21 του Οκτώβρη ο ρατσιστής, στη συμβολή των οδών Σαρρή και Επικούρου, τραυμάτισε σοβαρά τον Τόμι Κόφι απ' την Γκάνα (κι αυτός έχει μείνει με μόνιμη βλάβη), και λίγο αργότερα πυροβόλησε στο πρόσωπο τον Ναντόν Μοχάμεντ απ' το Μπανγκλαντές. Το επόμενο βράδυ, στα Εξάρχεια αυτή τη φορά, ο Π. Καζάκος πυροβολεί τρεις φορές κατά των Νιγηριανών Αμπντούλ Τίμοθι και Λόουσον Αλεν. Στη συνέχεια, στην οδό Λιοσίων, τραυματίζει στον αυχένα τον Πακιστανό Αχμέντ Νεσάρ, κι αργότερα - στην οδό Φυλής - σκοτώνει τον Ουντεσιάνι Τζορτζ απ' τη Γεωργία, ενώ τα ξημερώματα της ίδιας μέρας πυροβολεί τρεις φορές στη θωρακική χώρα τον Αιγύπτιο Σαάντ Ελ Σαντί, την ώρα που πήγαινε στη δουλιά του. Ο Αιγύπτιος μετά από εκείνο το βράδυ έμεινε 100% παραπληγικός και σήμερα διαμένει μόνιμα στη χώρα του, μια και χρειάζεται συνεχή φροντίδα.

Αυτή η απίστευτη ιστορία, λοιπόν, θα ξετυλιχτεί ξανά σήμερα στο Β΄ Μεικτό Ορκωτό Εφετείο. Οι συνήγοροι των μεταναστών, εκτός απ' την παραδειγματική τιμωρία του Π. Καζάκου, ζητούν να αποκατασταθούν τα θύματα, ιδίως αυτά που έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το ΚΥΤ

Κάτοικοι της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης σε αποκλεισμό του εργοταξίου της ΔΕΗ στον Υμηττό

Eurokinissi

Κάτοικοι της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης σε αποκλεισμό του εργοταξίου της ΔΕΗ στον Υμηττό
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Βουλή θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 9.30 π.μ. κάτοικοι των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή του Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στην περιοχή τους. Οι κάτοικοι έχουν ήδη προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου όπου, με τη βοήθεια απορριμματοφόρων, εμποδίζουν τους εργάτες να μπουν στο χώρο και να συνεχίσουν τις εργασίες.

Χτες το βράδυ, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αργυρούπολης με τη συμμετοχή των απερχόμενων και νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων και ομόφωνα αποφάσισε να αντισταθεί στην εγκατάσταση του ΚΥΤ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, στην οποία αναφέρεται πως «οι κάτοικοι των Δήμων Αργυρούπολης και Ηλιούπολης είναι ανάστατοι εξαιτίας της επικείμενης εγκατάστασης Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης της ΔΕΗ σε περιοχή στα όρια των δύο δήμων, εντός της Β' Ζώνης προστασίας του Υμηττού, κοντά μάλιστα σε σχολείο, νηπιαγωγείο και κατοικίες. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις του έργου στην υγεία των περιοίκων αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την αντίθεση των δημοτικών συμβουλίων των δύο δήμων».

Ερωτάται λοιπόν η αρμόδια υπουργός, ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζει το υπουργείο προκειμένου να αποσοβηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων που δικαιολογημένα ανησυχούν;

ΟΤΕ
Επιμένει για RomTelecom

Τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί το επιπλέον ποσοστό,0 που αναλαμβάνει ο OTE στη Rom Telecom. Λέγεται ότι θα αποκτήσει τελικά το 55% του ρουμάνικου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και θα προχωρήσει στη συνέχεια σε χιλιάδες απολύσεις προσωπικού και μεγάλες αυξήσεις τελών.

Το σίριαλ, με το αν ο ΟΤΕ θα αυξήσει τη συμμετοχή του (από 35% σήμερα) στη Rom Telecom διαρκεί βδομάδες. Η ρουμανική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία του OTE στο Βουκουρέστι κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία: Ο OTE θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Rom Telecom με 243 δισ. δολάρια, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το πόσο ακριβώς, θα καταληχτεί σύντομα, όταν ολοκληρωθεί η αποτίμηση της Rom Telecom.

Μένει να εγκριθεί η συμφωνία από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ρουμανίας την Παρασκευή και από το διοικητικό συμβούλιο του OTE, πιθανά και σήμερα. Πάντως, οι δύο πλευρές έχουν ήδη καταλήξει ότι για την «αναδιάρθρωση» του ρουμανικού οργανισμού απαιτούνται δάνεια 250 εκατ. δολαρίων, που θα αναζητηθούν από ομίλους τραπεζών. Σημειώστε τις πληροφορίες ότι ο ΟΤΕ έχει ήδη χάσει 200 δισ. δρχ. στη Ρουμανία, καθώς η επένδυση δεν αποδίδει.

Τέλος, θα εφαρμοστεί «σχέδιο εξυγίανσης» της εταιρίας, με 10.000 απολύσεις προσωπικού, αυξήσεις στα τέλη της Rom Telecom και πάγωμα επενδύσεων.

Δίωξη για βιντεοσκόπηση σύλληψης

Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί βιντεοσκόπησης ασκήθηκε εναντίον των υπευθύνων του τηλεοπτικού σταθμού Alter, καθώς και τεχνικών του ιδίου σταθμού, για μετάδοση επιχείρησης σύλληψης Νιγηριανών μικροπωλητών πλαστών CD.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του Alter, το οποίο η διεύθυνση του σταθμού θεώρησε ως... επιτυχία, είχε προκαλέσει δεινή εντύπωση στους τηλεθεατές, για τον τρόπο που μεταχειρίζονται τους αλλοδαπούς μικροπωλητές. Επίσης, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και 11 αστυνομικοί, οι οποίοι διευκόλυναν τον Alter για να φθάσει στην παραπάνω... τηλεοπτική επιτυχία.

Να υπενθυμίσουμε ότι είχε συλληφθεί Νιγηριανός μικροπωλητής, ο οποίος πουλούσε πλαστά CD στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Βαλτετσίου, για παράβαση του νόμου «περί πνευματικής ιδιοκτησίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ