ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις διαδηλώσεις της Πράγας ΕΕΔΥΕ και ΝΔΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των οργανώσεων που αγωνίζονται στην Τσεχία ενάντια στο ΝΑΤΟ, θα πάρει μέρος μαζί με χιλιάδες αγωνιστές από πολλές χώρες της Ευρώπης, στην αντιΝΑΤΟική διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 20/11/02, με την ευκαιρία της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 19/11/02.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη της, που επιθυμούν να πάρουν μέρος στην αποστολή, να επικοινωνούν με τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48 ή στα τηλέφωνα: 210.3844.853 & 210.3844.854.

Επίσης, στη διαδήλωση μετέχει και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ), καλώντας τους νέους της χώρας να δώσουν στην Πράγα το δικό τους αγωνιστικό «παρών». Να βροντοφωνάξουν ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, ένα νεανικό ΟΧΙ στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Οι φίλοι της ΝΔΕ μπορούν για περισσότερες πληροφορίες ή δηλώσεις συμμετοχής να απευθύνονται στον Γιάννη Γκιόκα και στο τηλέφωνο 097.3777.847.

Το κόστος της συμμετοχής είναι 115 ευρώ και περιλαμβάνει τη μετακίνηση Αθήνα - Πράγα - Αθήνα με πούλμαν και μια διανυκτέρευση στην Πράγα στις 20/11/02.

Απαραίτητο είναι το διαβατήριο και 2 φωτογραφίες για τη βίζα.

ΒΟΛΟΣ
«Να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί

Συνεχίστηκαν και χτες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αγωνιστών της ειρήνης και φορέων του Βόλου κατά του ελλιμενισμού των έξι ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της πόλης. Υστερα από νέο κάλεσμα που απηύθυνε η Αντιπολεμική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων, συγκεντρώθηκαν ξανά στην πύλη του λιμανιού, απαιτώντας να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από την πόλη τους και καταγγέλλοντας ότι ο ελλιμενισμός των ναρκαλιευτικών στο λιμάνι τους, που έγινε με τη συμφωνία ή την ανοχή των τοπικών αρχών, σχετίζεται με τις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών, όπως με τον πόλεμο που ετοιμάζουν σε βάρος του ιρακινού λαού.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν εξόρμηση στους δρόμους της πόλης, μοιράζοντας την ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και καλώντας το βολιώτικο λαό να συσπειρωθεί στις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, για να μην επιτρέψουν τη μετατροπή του λιμανιού σε πολεμικό ορμητήριο, όπως σχεδιάζει το ΝΑΤΟ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και να σταθούν εμπόδιο στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στη χτεσινή εκδήλωση, παραβρέθηκαν και πάλι ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο Απ. Νάνος, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μαγνησίας», ο Γ. Λούμας, επικεφαλής της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Ενότητας» Νέας Ιωνίας Βόλου κ.ά.

Τα έξι ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ πρόκειται ν' αναχωρήσουν σήμερα από το λιμάνι του Βόλου. Ομως, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε λίγο καιρό πρόκειται να ξανάρθουν για ελλιμενισμό κι άλλα ΝΑΤΟικά πλοία, κάτι που ενισχύει τους φόβους των κατοίκων της περιοχής για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ να μετατρέψει το λιμάνι του Βόλου σε πολεμικό ορμητήριο. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι το συγκεκριμένο λιμάνι εξυπηρετεί τα στρατιωτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, δεδομένου ότι κοντά βρίσκεται το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Τυρνάβου, το υπό κατασκευήν αεροπορικό στρατηγείο στο Κουτσόχερο και το πολεμικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Μαχητική αντιπολεμική πορεία

Με μια μαχητική πορεία, οι φιλειρηνιστές στην Κεφαλονιά έδωσαν χθες βράδυ τη δική τους αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική απάντηση στα πολεμοκάπηλα σχέδια που απεργάζονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον του λαού του Ιράκ.

Οι αγωνιστές της ειρήνης, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, διατράνωσαν τη θέλησή τους για πανανθρώπινη ειρήνη και απαίτησαν τη ματαίωση της σχεδιαζόμενης επίθεσης των ιμπεριαλιστών εναντίον του λαού του Ιράκ. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Δημήτρης Ματζουράτος, κάλεσε το λαό του νησιού να μην μείνει απαθής μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, αλλά να αγωνιστεί ακόμα πιο δυναμικά και μαχητικά για το δικαίωμα των λαών να ζουν ελεύθεροι και ειρηνικά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», με την πορεία να καταλήγει εκεί από όπου ξεκίνησε, το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι

Τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που επιδιώκουν να ματοκυλήσουν τους λαούς, προκειμένου να υπερασπιστούν τα κέρδη των πολυεθνικών και των εμπόρων του πολέμου, καταγγέλλουν με ψήφισμά τους τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Συνταξιούχων ΤΕΒΕ των περιοχών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας και μεγάλων πόλεων.

«Είναι γνωστές σε όλους μας οι δραματικές στιγμές που περνά η ανθρωπότητα από τις τυχοδιωκτικές ενέργειες των γερακιών του πολέμου, της Νέας Τάξης, προκειμένου να περάσουν τα άνομα οικονομικά σχέδιά τους σε βάρος των λαών του πλανήτη μας», αναφέρουν στο ψήφισμα και απαιτούν:

«Να σταματήσει ο αφανισμός του παλαιστινιακού λαού και η απειλή του πολέμου κατά του Ιράκ. Να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτές τις λυκοσυμμαχίες και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία, το Κόσσοβο και το Αφγανιστάν. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να φύγουν οι ξένες βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στις πόλεις της Μακεδονίας. Σήμερα Τετάρτη στην Κοζάνη και αύριο Πέμπτη στις Σέρρες, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ και θα απαιτήσουν να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο η χώρα μας.

Στην Κοζάνη, η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης και οργανώνεται από την Αντιπολεμική Πρωτοβουλία Εργαζομένων Κοζάνης, στην οποία συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, αλλά και οι σπουδαστές.

Αύριο Πέμπτη, στις Σέρρες, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Την κινητοποίηση διοργανώνουν: Εργατικό Κέντρο Σερρών, Επιτροπή Ειρήνης, ΕΛΜΕ, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Οικοδόμων, Μουσικών, Ελαιοχρωματιστών, Αντιπολεμική Πρωτοβουλία, Αριστερή Κίνηση Πολιτών, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Επιμελητήριο, ΟΒΕΣ, Εμπορικός Σύλλογος, ΠΕΑΕΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Ενωση Συγγραφέων ν. Σερρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ