ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διεθνής συνάντηση για το συντονισμό των διαδηλώσεων στη Σύνοδο Κορυφής

Πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία», στις 16 και 17 Νοέμβρη από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Διεθνή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη οργανώνει, στις 16 και 17 Νοέμβρη, η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με στόχο το συντονισμό για τις μεγάλες διαδηλώσεις που θα οργανώσει την περίοδο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Ιούνη του 2003. Η διεθνής συνάντηση θα γίνει στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία». Θα συμμετέχουν κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί του Σαββάτου 16/11 και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, όλοι οι συμμετέχοντες Ελληνες και ξένοι θα πάρουν μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στη συμπρωτεύουσα για την 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το πρόγραμμα εργασιών

Η διεθνής συνάντηση θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα από μέρους του εκπροσώπου της Κίνησης Κώστα Δρούτσα. Στη συνέχεια ο Στέλιος Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης, θα παρουσιάσει το τι είναι και τι θέλει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Στη διάρκεια του πρώτου μέρους των εργασιών, που θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Νοέμβρη, θα γίνουν θεματικές παρεμβάσεις. Αναλυτικά, θα μιλήσουν: Ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η φιλοσοφία της Κίνησης και βασικά μέτωπα πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στην ΕΕ - Γραμμή αντιπαράθεσης ενάντια στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση». Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με θέμα «το ΠΑΜΕ ως ταξικό ρεύμα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και ως συνιστώσα της "Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003"». Και ο Θανάσης Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με θέμα «Το αντιπολεμικό κίνημα ενόψει του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003».

Στο δεύτερο μέρος των εργασιών (Σάββατο 1.30 μ.μ. έως 6 μ.μ. και Κυριακή 9 π.μ. έως 1.30 μ.μ.) θα γίνουν ομιλίες και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των ξένων αντιπροσωπειών, των κομμάτων, των κινημάτων και των φορέων.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σε δίκη εφτά νέοι αντιιμπεριαλιστές

Με τη βαριά κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς σε ξένη περιουσία, εφτά νέοι αντιιμπεριαλιστές, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στη Μεσσηνία, θα δικαστούν τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη στην Καλαμάτα.

Τα εφτά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ είχαν συλληφθεί από άνδρες της Αστυνομίας στις 3 του Ιούλη, επειδή προπαγάνδιζαν συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ που θα γινόταν την επόμενη ημέρα - τελικά ματαιώθηκε - στην Καλαμάτα.

Η παραπομπή τους σε δίκη, επειδή αφισοκολλούσαν κι έγραφαν σε τοίχους συνθήματα ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στη Μεσσηνία. Στο πλευρό των νέων της ΚΝΕ, συμπαραστέκονται ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, η διοίκηση του ΤΕΙ Καλαμάτας, οι δύο Σπουδαστικοί Σύλλογοι του ΤΕΙ (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και Σχολή Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων) και πλήθος μαζικών φορέων και συλλόγων του νομού. Επίσης, την Κυριακή 10 του Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί συναυλία συμπαράστασης με το συγκρότημα των «Magic Despell» που συνδιοργανώνουν η Νομαρχία Μεσσηνίας και οι δύο Σπουδαστικοί Σύλλογοι των ΤΕΙ ως ένδειξη συμπαράστασης.

Σε ανακοίνωσή τους οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι των ΤΕΙ Καλαμάτας αναφέρουν πως «σε ένδειξη συμπαράστασης και σπουδαστικής αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους σπουδαστές, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την ενέργεια (σύλληψη και παραπομπή σε δίκη) και καλούν τη νεολαία να συμπαρασταθεί στους διωκόμενους νέους, δίνοντας μαζικό "παρών" στη συναυλία της Κυριακής αλλά και τη Δευτέρα έξω από τα δικαστήρια».

Επίσης, σε ανακοίνωσή τους οι Μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ Μεσσηνίας, υπογραμμίζουν πως «στο πρόσωπο των νέων αυτών δε δικάζεται κάποια δολιοφθορά ή ζημιά (άλλωστε γι' αυτά έπρεπε να πάνε μέσα το Σημίτη, γιατί όταν μας επισκέφθηκε γέμισε την πόλη συνθήματα), δικάζεται ο αντιπολεμικός - αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του ελληνικού λαού και της νεολαίας που συντάσσονται στο πλευρό των λαών που χτυπιούνται από τους ιμπεριαλιστές, που δε γουστάρουν η χώρα μας να γίνει τσιράκι των Αμερικανών. Δικάζονται αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών που αγωνίζονταν. Τότε κερδίσαμε. Καιρός τώρα, όλοι μαζί, για άλλη μια φορά, να πούμε ΟΧΙ σε αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης. Να μη λείψει κανείς από τη δίκη τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη. Να 'μαστε στο πλευρό των αγωνιστών της ΕΙΡΗΝΗΣ».

Μπορούμε...

Αγαπητέ Τίτο,

Πιστεύω να χαρείς παίρνοντας νέα ύστερα από τόσους μήνες. Ο λόγος της σιωπής μου είναι ότι τον καιρό που έκανες «τουρνέ» στα νοσοκομεία, ήμουν κι εγώ άρρωστος και για πολλούς λόγους ανίκανος να σου γράψω.

Διάβασα πριν από μέρες στα «ΝΕΑ» με ημερομηνία 29-10-02 ένα σημείωμα του Δ. Δανίκα που η αλήθεια του είναι απλή και ευκολοχώνευτη. Το χαρακτηρίζω σημείωμα μόνο και μόνο επειδή είναι σύντομο. 25 γραμμές, συμπεριλαμβανομένης και της υπογραφής. Μέσα στις 25 γραμμές με ατράνταχτα επιχειρήματα μας λέει ότι η πολιτική του Μπους μπορεί να ανατραπεί μόνο με ένωση και γενικό ξεσηκωμό. Αν δεν το κάνουμε αυτό σε λίγο θα λέμε «Ave George, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν».

Δε σε κατηγορώ αν αυτή τη στιγμή αναρωτιέσαι αν ο φίλος σου ο Αποστόλης τρελάθηκε και παραληρεί για μια αλήθεια που το ΚΚΕ και όλα τ' άλλα ΚΚ το φωνάζουν εδώ και χρόνια. Οχι δεν τρελάθηκα ούτε άκουσα πρώτη φορά για ένωση. Αλλη ζημιά έπαθα, και το λέω μόνο σε σένα γιατί είμαι σίγουρος ότι εσύ θα με καταλάβεις.

Λοιπόν, φαίνεται πως διάβασα το σημείωμα του κ. Δανίκα εδώ στο έρημο μικρό μας χωριό, σε στιγμές αδυναμίας, που έρχονται στον κάθε άνθρωπο και με κυριεύσανε κάτι απαίσιες εικόνες που δεν μπορούσα να διώξω.

Το κεφάλαιο ήταν, λέει, ένας δράκος που έτρωγε τους ανθρώπους έναν - έναν, και δίπλα του ο Μπους, περιτριγυρισμένος από ένα επιτελείο -θα έλεγα από Μπούσηδες- αλλά θα το αποφύγω μην πέσει η λέξη στο στόμα του πρωθυπουργού μας και κάνει κανένα σαρδάμ και χάσουμε για πάντα τη σκανδαλώδη εύνοια των Αμερικανών, και χάσουμε τα μεγαλεία μας με το Αιγαίο, την Κύπρο και τον εξευτελισμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης και Εθνικής Αξιοπρέπειας με την ετεροδικία.

Ο Μπους, λοιπόν, και οι Μπούσηδές του -μεταξύ μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη- τροφοδοτούσαν το Δράκο με μάζες λαού που περίμενε να φαγωθεί.

Εγώ φώναζα «Ενωθείτε», «ενωθείτε» αλλά κανείς δε μ' άκουγε.

Αρχισα να βλέπω όνειρα με το ίδιο θέμα. Ξυπνούσα και φώναζα, «Ενωθείτε». Και δεν είσαι δίπλα μου, και είμαστε άρρωστοι, αλλά μπορούμε ως την τελευταία στιγμή, να φωνάζουμε «ενωθείτε», «ενωθείτε».

Να είσαι σίγουρος για την αγάπη μου.

Αποστόλης.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ