ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
Ασκήσεις προπαγάνδας...

Η κινητοποίηση του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης έχει στόχο να περάσει το «σχέδιο Ανάν» με το μικρότερο πολιτικό κόστος...

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
«Μάχη με τον χρόνο για την ενημέρωση της κοινής γνώμης εν όψει των αναμενόμενων ραγδαίων εξελίξεων στο Κυπριακό ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση... Με δεδομένο ότι το περιεχόμενο του εν λόγω σχεδίου μπορεί να φθάνει ακόμη και τις 150 σελίδες, στην κυβέρνηση έχουν ήδη επιλέξει τα στελέχη (κυβερνητικά και κομματικά) που πρέπει να μετάσχουν ενός ειδικού "φροντιστηρίου" ώστε να κατανοήσουν το θέμα και να μπορούν να το διαχειριστούν με επάρκεια στον δημόσιο διάλογο» («Βήμα»).

Στο «αφελές» ερώτημα προς τι αυτός ο «πανικός» και ο συναγερμός του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης ενόψει του σχεδίου Ανάν, η απάντηση είναι προφανής: Πρέπει να χρυσωθεί το χάπι, να περάσει με το μικρότερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αυτό φαίνεται ότι είναι πλέον το σοβαρότερο μέλημα της κυβέρνησης, καθώς μάλλον έχει πάρει τις αποφάσεις της. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι ήδη μιλάνε για «παζάρι», για «μεγάλο (ή έντιμο) συμβιβασμό», για «βελγικό μοντέλο»... Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα παζάρι, αφού είναι ολοφάνερο ότι σ' αυτό το δήθεν «πάρε-δώσε» ο μόνος που καλείται να δώσει είναι η κυπριακή πλευρά, ενώ σίγουρα κερδισμένες είναι οι ΗΠΑ και δευτερευόντως η Τουρκία. Σε αυτό το πνεύμα δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός, παρά μόνο μονομερής παραχώρηση σε βάρος της ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο.

Οσο για το «βελγικό μοντέλο», το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για το περιτύλιγμα της νομιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού, αφού, εκτός των άλλων, η τουρκική πλευρά δε δείχνει διατεθειμένη να κάνει «βήμα πίσω», ούτε, βέβαια, της ασκούνται πιέσεις γι' αυτό από ΗΠΑ και ΕΕ. Το δίλημμα που έχουν αρχίσει να λανσάρουν «τι προτιμάτε, μια οδυνηρή -έστω - λύση ή διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης» είναι ψευτοδίλημμα και θα πέσει στο κενό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το μοντέλο... «Το μοντέλο χαρακτηρίστηκε βελγικό γιατί το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα δύο μέρη. Αν ψάξετε γενικά στον κόσμο θα δείτε ότι ελάχιστες είναι οι ομοσπονδίες με δύο μέρη, μπορεί να μην υπάρχει ίσως και άλλη αυτή τη στιγμή... Ο κ. Ντενκτάς το απορρίπτει και επί θεωρητικής κι επί πρακτικής βάσεως... Θέλει δύο κράτη προς τα έξω, δύο φωνές προς τα έξω και δύο εθνικές κυριαρχίες» (Χρ. Ζαχαράκης -Ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρώην πρέσβης- ΦΛΑΣ)

Ας τρέμουν...«Στην Τουρκία έγινε ένα πραξικόπημα των πολιτών... Πρόκειται για μια λαϊκή εξέγερση, για την κατάρρευση ενός συστήματος 75 ετών. Αυτή την εξέλιξη δεν πρέπει να την πάρουμε αψήφιστα. Πρέπει να δώσει αφορμή στους γραφειοκράτες, τους στρατιωτικούς και σε όλους εμάς να σκεφτούμε. Πρέπει να τρομάξει τους κύκλους της κοσμικής εξουσίας. Αξιζε το ΑΚΡ (σ.σ. το κόμμα του Ερντογάν) τη νίκη με τις πολιτικές που παρουσίασε; Πιστεύω πως όχι. Ομως, έγινε το σύμβολο της επιθυμίας για αλλαγή» (Μεχμέτ Αλι Μπιράντ -Turkish Daily News -ΝΕΑ)

Η "πίστη" του Μπους...«Ποια είναι η χώρα που σχεδόν το 50% των κατοίκων της πηγαίνει κάθε εβδομάδα στην εκκλησία (ναό, τζαμί ή συναγωγή); Ποια χώρα βλέπει να ξεφυτρώνουν συνεχώς εξωτικές θρησκευτικές οργανώσεις; Οι Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά... Από τότε που ο Πρόεδρος Μπους δημιούργησε την Υπηρεσία Οργανώσεων με βάση την Πίστη, το όριο ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος γίνεται όλο και πιο θολό. Και η βαρύτητα των οπαδών της θρησκευτικής Δεξιάς όλο και πιο μεγάλη» (Μιχ. Μητσός -ΝΕΑ)


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΠΕΛΟ...

ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: «Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Ελληνοαμερικανός Τζον Νεγκρεπόντε, μετέφεραν στον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Τζορτζ Μπους. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν στον κ. Ανάν ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την υποβολή από τον γγ του ΟΗΕ σχεδίου λύσης του Κυπριακού το συντομότερο και μάλιστα του υποσχέθηκαν ότι θα του προσφέρουν κάθε δυνατή υποστήριξη... Οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι δυο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την παρουσίαση του σχεδίου, ενώ στη συνέχεια υπόσχονται ότι θα υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση από τους κκ Μπους και Μπλερ, καθώς και υιοθέτηση του σχεδίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επομένως, θα δημιουργηθεί "ασφυκτικό κλίμα" για τις δύο κοινότητες» (Π. Παναγιώτου -Ανταπόκριση από Ν. Υόρκη -ΒΗΜΑ)

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ(;) ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ.«Το τι ακριβώς από το "βελγικό μοντέλο" αποδέχεται ο κ. Ερντογάν, παραμένει άγνωστο... Θα ξεκαθαριστεί ο μύθος σύντομα, όταν θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν, οπότε θα γνωρίζουμε ποια στοιχεία του "βελγικού μοντέλου" περιέχει και ποια πλευρά θα κληθεί να κάνει τις περισσότερες παραχωρήσεις, στο πλαίσιο του αναγκαίου συμβιβασμού». (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

ΕΠΕΝΔΥΣΗ:«Ο τρόπος, με τον οποίο στήνεται στην Αθήνα η "επιχείρηση Ερντογάν" δείχνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει κυρίως στην προπαγάνδα και την ικανοποίηση του ξένου παράγοντα και όχι στην ουσία των εθνικών μας συμφερόντων» (Γ. Κύρτσος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γκρόσμαν - Σημίτης - Ερντογάν: ΣΕΡΝΟΥΝ ΒΕΛΓΙΚΟ ΧΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κυπριακό: Φως καθώς Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος το καλοβλέπουν - ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΓΙΟΝ.

ΑΥΓΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΟΙ ΑΝΑΝ-ΔΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!..

ΤΑ ΝΕΑ: Παροχές ντροπής από τα Ταμεία - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ - ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 1ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.

ΕΘΝΟΣ: 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ 2003.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Μητσοτάκης αμφισβητεί την εξάρθρωση της τρομοκρατίας - ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΑ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΙ ΕΚΡΥΒΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ.

ΧΩΡΑ: ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΜΟΥΘ.

ΕΣΤΙΑ: ΝΕΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ