ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Δε θα ξεπουλήσουμε τον τόπο μας χάρη της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δ. Χριστόφιας. Προσκαλεσμένος ως κεντρικός ομιλητής, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου σε συνεργασία με την κυπριακή πρεσβεία και τη φιλοξένησε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Δημήτρης Χριστόφιας, αφού παρουσίασε τις θέσεις του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε διεξοδικά στο κυπριακό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα ο ομιλητής σημείωσε τα παρακάτω:

«Η Τουρκία αντί να προβάλλει τις απαράδεκτες απαιτήσεις για αναγνώριση δυο ξεχωριστών λαών στην Κύπρο με δικαίωμα αυτοδιάθεσης, η ενάσκηση του οποίου θα οδηγήσει στη δημιουργία και στην αναγνώριση δυο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών, θα πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή των ηγετών των δυο κοινοτήτων για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν ότι: "Μια διευθέτηση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος στην Κύπρο, με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του και που θα περιλαμβάνει δυο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία και ότι μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της νήσου, με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης". Αυτή η θέση μαζί με τη θέση για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών συνιστούν τη "λυδία λίθο" της λύσης του Κυπριακού.

Η Τουρκία, αντί να πιεστεί από το διεθνή παράγοντα να αλλάξει φιλοσοφία, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση και το ρόλο του χωροφύλακα που της εμπιστεύτηκαν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου, αναβάθμισε την αδιαλλαξία της και εκβίασε αλλαγή της στάσης των Ηνωμένων Εθνών και απομάκρυνσή τους από τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου τις οποίες υιοθέτησαν.

Η ομάδα των αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών της Δύσης, που μαζί με τη Ρωσία είναι γνωστή ως η "Ομάδα των Οκτώ", είναι το νέο εξωθεσμικό όργανο που καθιέρωσαν στη διεθνή πολιτική οι ΗΠΑ, με συνεργό τη Βρετανία, το οποίο είναι στην ουσία εκφραστής της μονοκρατορίας αυτής της υπερδύναμης, στο πλαίσιο της νέα τάξης πραγμάτων. Μέσω της "Ομάδας των Οκτώ" οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν γραμμή στις άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δύσης και τη Ρωσία, για το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι και όχι μόνο. Επεξεργάζονται και περνούν πολιτική σε διάφορα διεθνή προβλήματα, σε βαθμό που υποσκελίζουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα συντεταγμένα όργανά του ή τα χρησιμοποιούν για "νομιμοποίηση" αυτής της πολιτικής.

Η "Ομάδα των Οκτώ" αξιοποιήθηκε και στη δική μας την περίπτωση για εκτροπή των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού τους Γραμματέα από τα ίδια τα ψηφίσματά τους, τόσο για τις διαδικασίες, όσο και για τις αρχές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Από τον Ιούνη του 1999 με την απόφαση της «Ομάδας των Οκτώ» που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, καθιερώθηκε η περιβόητη μέθοδος «όλα στο τραπέζι», που έδωσε στον Ντενκτάς και την Αγκυρα νομιμοποίηση να προβάλλουν ενώπιον του ΓΓ στη διάρκεια των συνομιλιών τις απαράδεκτες απαιτήσεις τους, που κονταροχτυπιούνται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αναιρούν τις διατάξεις τους.

Ο ίδιος ο ΓΓ στη διάρκεια των πρωτοβουλιών του των τελευταίων τριών χρόνων δε χρησιμοποιεί πια τους όρους "Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία", "Κοινότητες", "Πολιτική Ισότητα", "Κυριαρχία μια και αδιαίρετη", "Μια και μόνη ιθαγένεια". Οι όροι, "Ομοσπονδιακό κράτος" και "Ομόσπονδες πολιτείες" έχουν αντικατασταθεί με τους όρους "Κοινό κράτος" και "Συστατικά κράτη". Οι κοινότητες έχουν αντικατασταθεί από "τα μέρη", τα ψηφίσματα δεν είναι πια η βάση, αλλά... "θα ληφθούν σοβαρά υπόψη".

Είχαμε προειδοποιήσει από τότε ότι αυτή η εκτροπή θα σφραγίσει και τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχτηκε και χαιρέτισε την απόφαση της "Ομάδας των Οκτώ" δίδοντας την καθόλου πειστική εξήγηση πως "όλα στο τραπέζι" σημαίνει να συζητηθούν και να επιλυθούν όλες οι πτυχές του προβλήματος. Αυτή η θεώρηση οδήγησε να γίνει αποδεκτή και από τις δυο κυβερνήσεις, της Κύπρου και της Ελλάδας, η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 12ης Σεπτέμβρη 2000, η οποία σημαδεύει από τότε κάθε κίνηση του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Οι προειδοποιήσεις μας και οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν, φαίνεται, από φόβο πως η πιθανή αντίδραση των δύο κυβερνήσεων σ'αυτές τις μεθοδεύσεις θα θεωρούνταν από τα Ηνωμένη Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως αρνητική στάση, που θα αποτελούσε εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν και παραμένει πάγια η άποψή μας πως η υπεράσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού που περιέχονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή στις αποφάσεις της ίδιας της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να ερμηνεύονται από κανένα ως αρνητική στάση. Μήπως είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα είμαστε μάρτυρες άσκησης πιέσεων πάνω στο Γενικό Γραμματέα να καταθέσει σχέδιο συνολικής λύσης πριν από την Κοπεγχάγη, με περιεχόμενο όλα αυτά τα στοιχεία της εκτροπής που θα συνοδεύεται με το τελεσίγραφο «πάρτε το, δε δικαιούστε να το απορρίψετε, γιατί κινδυνεύει η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»; Αυτό θα γίνει αν η νέα τουρκική κυβέρνηση, που δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα διαμορφωθεί μετά τις Τουρκικές εκλογές, κάμει το χατίρι στο ΓΓ να αποδεχτεί την κατάθεση εγγράφου. Για να είμαστε όμως πιο ακριβείς, η άδεια από την τουρκική πλευρά θα δοθεί από το στρατιωτικο-διπλωματικό κατεστημένο, που είναι ο πραγματικός "αρχιτέκτονας" της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό και ο επιτηρητής για την εφαρμογή της, οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση στη χώρα.

Βρισκόμαστε λοιπόν πολύ κοντά στη λήψη απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που επαναλαμβάνω, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι πολύ εύκολη. Ο λόγος είναι απλός. Η Κύπρος επέδειξε όλη την καλή θέληση για λύση του Κυπριακού, ενώ η Τουρκία επέδειξε κακή θέληση, την οποία συνέδεσε με τις γνωστές απειλές για δημιουργία κρίσης, για ολοκλήρωση της διχοτόμησης, για ουσιαστική προσάρτηση των Κατεχομένων εάν η ΕΕ αποφασίσει την ένταξη της Κύπρου πριν από τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη της ίδιας της Τουρκίας στις γραμμές της.

Και όμως είμαστε στην Αθήνα και συζητούμε για οδυνηρά διλήμματα, ακόμα και εκβιασμούς. Καλούμε και από αυτό το βήμα το ΓΓ του ΟΗΕ, έστω και την ύστατη ώρα, εάν και εφόσον αποφασίσει να καταθέσει σχέδιο λύσης, αυτό να ευθυγραμμίζεται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, το Διεθνές Δίκαιο, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σ' ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατάθεση του οποιουδήποτε εγγράφου, το οποίο δε θα ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και δε θα οδηγεί σε ένα ενωμένο ομοσπονδιακό και λειτουργικό κράτος, μπορεί να μας θέσει μπροστά σε σοβαρότατα διλήμματα και μπροστά στη λήψη οδυνηρών αποφάσεων.

Ομως, για μας πρώτα είναι η Κύπρος και η εξασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είμαστε έτοιμοι για ένα οδυνηρό συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε τον τόπο μας χάρη της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο ΝΑΙ. Αυτή είναι η προτίμησή μας. Γι' αυτό το μεγάλο ΝΑΙ εργαζόμαστε σκληρά, αγωνιζόμαστε ασταμάτητα, αγωνιούμε και αγχωνόμαστε.

Ας μη μας υποχρεώσουν με σχέδια λύσης απαράδεχτα, να πούμε αυτό που δε θέλουμε να πούμε. Ας μη μας υποχρεώσουν να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ. Ας μη θυσιάσουν για μια ακόμα φορά την Κύπρο και το λαό της στο βωμό της νέας τάξης πραγμάτων. Γιατί θα πούμε με αποφασιστικότητα και το μεγάλο ΟΧΙ.

Η Κύπρος είχε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να έχει σταθερό συμπαραστάτη, στήριγμα και προστάτη τη δημοκρατική Ελλάδα, το λαό της, τις πολιτικές δυνάμεις και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Είμαστε σίγουροι πως την κρίσιμη τούτη ώρα των μεγάλων αποφάσεων θα έχουμε σταθερά στο πλευρό μας το λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Προσγειώνεται» ο Ερντογάν

Το κατεστημένο της τουρκικής διοίκησης, έσπευσε χτες να υπογραμμίσει ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια

Οι πρώτες κι όλας κινήσεις του τουρκικού κατεστημένου, αναφορικά με τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, προσγείωσαν την ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα και τον νικητή των τουρκικών εκλογών Τ. Ερντογάν, ο οποίος, με δηλώσεις του, ανασκεύασε τα όσα είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό περί μιας λύσης στο Κυπριακό, βασισμένης στο «βελγικό μοντέλο».

Μάλιστα, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χτες, αισθάνθηκε την ανάγκη όχι απλώς να υπενθυμίσει στον Τ. Ερντογάν, το ιδιόμορφο status στο οποίο βρίσκεται (δεν είναι βουλευτής και απειλείται να μην είναι και αρχηγός του κόμματος), αλλά και να απευθυνθεί στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας ότι οι θέσεις της Τουρκίας περί των νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, δεν έχουν αλλάξει.

Ετσι, λοιπόν, το κοσμικό κατεστημένο κατηγόρησε χτες τον Ταγίπ Ερντογάν ότι έκανε «γκάφα» όταν μίλησε για το βελγικό μοντέλο. Για πλήρη άγνοια τον κατηγόρησε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ενώ η εφημερίδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ κάνει τις δηλώσεις πρώτο θέμα και σε οκτάστηλο τίτλο της πρώτης της σελίδας μιλάει για «πρώτη γκάφα του Ερντογάν».

Οι προτάσεις του Προέδρου της «ΤΔΒΚ» Ραούφ Ντενκτάς δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αποδοχή του βελγικού μοντέλου, απλώς περιλαμβάνουν ορισμένα στοιχεία από το μοντέλο αυτό, λέει ο κ. Γκιουρέλ και επαναλαμβάνει ότι αυτό που έχει σημασία για την τουρκική πλευρά είναι η εγκαθίδρυση δυο κυριαρχιών που θα συναρτώνται με την ύπαρξη δυο κρατών.

«Αυτό που διακηρύττουμε επί χρόνια είναι η ύπαρξη δυο κρατών και ζητάμε την αναγνώρισή τους, πριν από οποιαδήποτε λύση», λέει ο κ. Γκιουρέλ, που θεωρεί ότι οποιαδήποτε δήλωση πέραν αυτού αποτελεί ένδειξη άγνοιας.

Εμείς κάνουμε λόγο για συνομιλίες ανάμεσα σε δυο κράτη και όχι για διακοινοτικές συνομιλίες, λέει ο κ. Γκιουρέλ που εγκαλεί τον νέο ηγέτη της Τουρκίας, για απόκλιση από την ορθόδοξη γραμμή.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος του AKP κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, που ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν επισήμανε ότι η πρόταση για εφαρμογή του βελγικού μοντέλου στην Κύπρο δεν αποτελεί γκάφα, αλλά περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του AKP.

Πρόκειται για μια γενική προσέγγιση, εμείς μιλάμε για ένα ενιαίο κράτος όπου θα υπάρχουν δυο ξεχωριστές κυριαρχίες. Είναι μια φόρμουλα που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του κ. Ντενκτάς. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης μπορούν να αξιολογηθούν, όμως το Κυπριακό ζήτημα πρέπει να λυθεί.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κ. Γκιουρέλ επέκρινε τον κ.Ερντογάν και για την απόφασή του να επισκεφθεί τις πρωτεύουσες χωρών - μελών της ΕΕ, για να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για την ΕΕ. Με ποια ιδιότητα θα εκπροσωπήσει την Τουρκία; Ας σχηματιστεί κυβέρνηση και ας μεταβεί μετά, σχολίασε ο κ. Γκιουρέλ.

Εν τω μεταξύ και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «άδειασε» τον ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Απαντώντας χτες σε ερώτηση για το κατά πόσο δεσμεύουν την Τουρκία οι δηλώσεις του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπουλούτς είπε ότι «είναι δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν ως πρόεδρος του ΚΔΑ». Ο Μπουλούτς υπογράμμισε ότι η Αγκυρα «στηρίζει τις απόψεις Ντενκτάς».

«Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AK) θα καθορίσει μόνο του τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, αλλά είναι φυσικό να περιμένουμε μια συνέχεια στην κρατική πολιτική», διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διορθωτικές κινήσεις

Προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στο εσωτερικό, η ηγεσία του ΑΚ προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις. Ο Ερντογάν μίλησε για παρεξήγηση των δηλώσεών του, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς μιλάμε για δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο». Ο αντιπρόεδρος του κόμματος υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχτεί την ομόσπονδη δομή και για «τα δύο κράτη» της Κύπρου. Ο Γιασάρ Γιακίς, μάλιστα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σχετικά με το βελγικό μοντέλο είπε: «Εάν ο κ. Σημίτης εφαρμόζοντας το βελγικό μοντέλο δέχεται να πάψει η Νότια Κύπρος να είναι ανεξάρτητο κράτος και να πάρει τη μορφή ομόσπονδου σχήματος όπως είναι αυτά του Βελγίου, αν επιθυμεί την επιστροφή σε τέτοιο μοντέλο, τότε αυτό είναι πολύ θετικό. Αλλά εάν λέει ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα μέρος του σχήματος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το υπόλοιπο, αυτό δε γίνεται. Αμφότερα τα στοιχεία πρέπει να πάρουν τη μορφή ομόσπονδου κράτους. Στην περίπτωση αυτή δηλαδή και η Νότια Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει το σημερινό καθεστώς κράτους και να δεχτεί το καθεστώς ομόσπονδου κράτους».

Πιέζουν οι εταίροι

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μπορεί να υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Παρίσι, κλιμάκωσε όμως ταυτόχρονα και την πίεση προς την Αθήνα για την επίλυση του Κυπριακού πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Τις ίδιες πιέσεις αναμένει ο πρωθυπουργός και στο Βερολίνο, τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του.

Ο πρωθυπουργός στην ευρωπαϊκή του περιοδεία επιχειρεί να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, έστω κι αν δεν επιτευχθεί λύση του πολιτικού προβλήματος μέχρι τότε.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την έκφραση μιας υπέρμετρης και αδικαιολόγητης αισιοδοξίας τις περασμένες μέρες εξαιτίας των δηλώσεων του νικητή των τουρκικών εκλογών για μια λύση στην Κύπρο σύμφωνη με το βελγικό μοντέλο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική εκφράζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και εκπορεύεται από το στρατιωτικό κατεστημένο.

Πάρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιδείξει τη μέγιστη καλή θέληση και να υπογραμμίσει τη διάθεσή της να συνεργαστεί με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, αναζητώντας λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ετσι λοιπόν, την ερχόμενη βδομάδα, πιθανότατα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Τ. Ερντογάν. Πιθανότατα, μέχρι τότε να έχει κατατεθεί και το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που έχει ήδη ετοιμάσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ΚΚΕ
Αίτημα συνάντησης προς τον ΥΠΕΞ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να του εκφράσει τις θέσεις του ΚΚΕ και τις ανησυχίες του για τις διαγραφόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη στις «διαπραγματεύσεις»

Κινήσεις, παράλληλα με την κυβέρνηση, με στόχο να υποστηρίξει τη «διαπραγματευτική ισχύ» της ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου Ανάν, πραγματοποιεί ο Κ. Καραμανλής. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ είχε χτες διαδοχικές επαφές με τους πρεσβευτές των κρατών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πλην ΗΠΑ... Σε δήλωσή του μετά το τέλος των συναντήσεων, ο Κ. Καραμανλής αρχικά εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξει, επιτέλους, λύση στο Κυπριακό», ενώ προσδιορίζοντας την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στο αναμενόμενο σχέδιο Ανάν, είπε ότι «το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά, χωρίς βιασύνη, με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα». Και αυτό, πρόσθεσε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα. Ανέφερε ακόμα ότι το όποιο σχέδιο λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αν δε συμφωνεί με τους «αυτονόητους», όπως τους αποκάλεσε, όρους, δηλαδή να συμφωνεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι, όπως σημείωσε, οι φυσικοί εγγυητές της συμμόρφωσης του σχεδίου με τις αποφάσεις του. Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση, για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε διαδοχικά με τους πρέσβεις της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας (με τον επιτετραμμένο) και της Μεγ. Βρετανίας. Ο τελευταίος δήλωσε εξερχόμενος ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητο να λυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη στην ΕΕ, αλλά η επίλυσή του πριν την Κοπεγχάγη είναι επιθυμητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ