Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέζουν οι εταίροι

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μπορεί να υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Παρίσι, κλιμάκωσε όμως ταυτόχρονα και την πίεση προς την Αθήνα για την επίλυση του Κυπριακού πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Τις ίδιες πιέσεις αναμένει ο πρωθυπουργός και στο Βερολίνο, τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του.

Ο πρωθυπουργός στην ευρωπαϊκή του περιοδεία επιχειρεί να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, έστω κι αν δεν επιτευχθεί λύση του πολιτικού προβλήματος μέχρι τότε.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την έκφραση μιας υπέρμετρης και αδικαιολόγητης αισιοδοξίας τις περασμένες μέρες εξαιτίας των δηλώσεων του νικητή των τουρκικών εκλογών για μια λύση στην Κύπρο σύμφωνη με το βελγικό μοντέλο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική εκφράζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και εκπορεύεται από το στρατιωτικό κατεστημένο.

Πάρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιδείξει τη μέγιστη καλή θέληση και να υπογραμμίσει τη διάθεσή της να συνεργαστεί με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, αναζητώντας λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ετσι λοιπόν, την ερχόμενη βδομάδα, πιθανότατα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Τ. Ερντογάν. Πιθανότατα, μέχρι τότε να έχει κατατεθεί και το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που έχει ήδη ετοιμάσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ