Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αγωνιστικό περπάτημα

«

Εκείνον τον βηχιάρη, τον γκούχου - γκούχου, που διαβάζει κάθε πρωί τους τίτλους των εφημερίδων, εκεί στο κανάλι της ΝΕΤ, θέλω πολύ να τον "τρακάρω" κάποτε μπροστά μου, και να του ρίξω ένα ...λούσιμο, που να είναι όλο δικό του». Η φωνή του φίλου μου του Γιώργου ερχόταν από την άλλη άκρη του σύρματος κοφτή και οργισμένη.

«Λες για τον κύριο Γιάννη Λοβέρδο...».

«Ναι, γι' αυτόν. Που άμα πιάνει στα χέρια του το "Ριζοσπάστη", λες και πιάνει αγκάθια και τριβόλια. Ακου τι είπε, σήμερα το πρωί, τ...» (και «κατέβασε» μαζεμένα πέντε - έξι «κοσμητικά» επίθετα, από το τούρκικο «ιτς - ογλάν» μέχρι τα δικά μας, τα πιο σκληρά που βρήκε η γλώσσα του εκείνη τη στιγμή). Διάβασε, που λες, στον τίτλο της εφημερίδας μας: «Από την Κλαυθμώνος στο Σύνταγμα και την αμερικάνικη πρεσβεία, χιλιάδες λαού και νεολαίας περπάτησαν αγωνιστικά». Και, αμέσως, σχολιάζει ειρωνικά: «Περπάτησαν, λοιπόν, αγωνιστικά οι κομμουνιστές... Ηθελα, πραγματικά, να ήξερα πώς είναι αυτό το ...αγωνιστικό περπάτημα».

«

Λοιπόν», συνέχισε φουρτουνιασμένος ο Γιώργος, «να σου πω εγώ - αφού δεν το ξέρεις - πώς είναι το αγωνιστικό περπάτημα. Και, κατ' αρχήν, για να το κάνεις αυτό το αγωνιστικό περπάτημα, πρέπει να το λέει η περδικούλα σου. Να μπορείς να λες ΟΧΙ στα αφεντικά της "νέας τάξης", ξένα και ντόπια, να τους βγάζεις τη γλώσσα και να τους φτύνεις κατάμουτρα, τη στιγμή που κάτι ζαγάρια, σαν και του λόγου σου, σκύβουν και τους γλείφουν τα παπούτσια και κάνουν δέκα κωλοτούμπες μπροστά τους. Αγωνιστικό περπάτημα είναι, αψηφώντας τους σιδερόφραχτους "Ράμπο" τους, να στήνεις στο δρόμο τους Σιάτλ και Γένοβες, που τους χαλάνε τα κοσμοκρατορικά τους σχέδια. Να γίνεσαι Λεωνίδας και να φυλάς τις Θερμοπύλες, και όχι σπιούνος Εφιάλτης, να δείχνεις στους βαρβάρους το μυστικό μονοπάτι, για να πάρουν απ' τις πλάτες τους υπερασπιστές. Να διδάσκεις τον πατριωτισμό και το αντρικό φιλότιμο, και όχι να γίνεσαι (σαν και του λόγου σου) κήρυκας της δουλοφροσύνης και της εθελοδουλίας».

Εχεις δίκαιο, φίλε Γιώργο. Να του πεις, αν τον «τρακάρεις» πουθενά αυτόν τον «γκούχου - γκούχου», και μερικά ...«φωνήεντα» εκ μέρους μου. Πες του ότι αγωνιστικό περπάτημα είναι το παλικαρίσιο βήμα, με ψηλά το κεφάλι και όρθια την καρδιά. Να περπατάς εσύ άοπλος, απέναντι στους σιδερόφραχτους φρουρούς της «καθεστηκυίας τάξεως», με μόνη δύναμη τη θέρμη της καρδιάς σου και την αγάπη για ετούτον το λαό, τον πάντα προδομένο. Για ένα τέτοιο περπάτημα, μπορεί να χρειαστεί να μείνεις κλεισμένος στο μπουντρούμι ή στο σύρμα της εξορίας για είκοσι και περισσότερα χρόνια. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, μπορεί ακόμα και να σταθείς μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, τραγουδώντας για τη νέα κοινωνία της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού, για τον ήλιο της Δικαιοσύνης, που θα ανατέλλει έτσι κι αλλιώς μια μέρα.

Αυτό το περπάτημα δεν το κατάλαβαν, και αυτό το υψηλό αίσθημα του ανδρισμού, της λεβεντιάς και της αξιοπρέπειας, δεν το ένιωσαν ποτέ ο κύριος Λοβέρδος και τα διάφορα άλλα υποκείμενα του ιδίου φυράματος, τσανακογλείφτες και ξεσκονιστές των κρατούντων, του «ωραίου», «ελεύθερου» και «δημοκρατικού» μας συστήματος.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ