ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήρες φακέλωμα των μεταναστών

Σε βάση δεδομένων θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία των μεταναστών. Από 1η Γενάρη του 2003, θα χορηγούνται οι ετήσιες άδειες παραμονής

Eurokinissi

Στο πλήρες φακέλωμα των οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, κατά τα πρότυπα της Συνθήκης Σένγκεν, προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της μεταναστευτικής πολιτικής με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλουν τα σύνορα των χωρών - μελών κλειστά για τους μετανάστες, εφόσον δεν εξυπηρετούν την εθνική οικονομία. Σ' αυτό το πλαίσιο, της αξιοποίησης, δηλαδή, του μετανάστη ως φτηνού και απαραίτητου εργατικού δυναμικού, το υπουργείο Εσωτερικών παρείχε χθες στους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας, τις σχετικές οδηγίες για τους όρους απόδοσης της ετήσιας άδειας παραμονής στους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτές - όπως διατυπώθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη των γγ των Περιφερειών, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη - όλα τα στοιχεία των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας θα είναι καταχωρημένα σε μία ενιαία βάση δεδομένων, που θα δημιουργηθεί στις 13 Περιφέρειες και τους 54 νομούς της χώρας και θα βρίσκεται σε on line σύνδεση με τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης. Θα καταγράφονται στοιχεία, όπως η ταυτότητα, το φύλο, η διαμονή, το επάγγελμα, μέχρι και το μορφωτικό επίπεδο του αλλοδαπού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι γγ Περιφερειών, το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγραφής των αλλοδαπών παρουσιάζεται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Στην πρώτη υπάρχουν 140.000 αλλοδαποί (στοιχεία με βάση την προσωρινή εξάμηνη άδεια) και εκτιμάται να φτάσουν στους 170.000. Στην Κεντρική Μακεδονία οι αλλοδαποί φτάνουν τις 35.000.

Στις 31 Δεκέμβρη 2002, λήγει η προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής. Προϋπόθεση για να λάβει ένας μετανάστης την ετήσια άδεια παραμονής είναι να βρει δουλιά και να έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Οσοι τα καταφέρουν, θα λάβουν την άδεια παραμονής σε μορφή πλαστικοποιημένης ετικέτας, η οποία θα επικολλάται πάνω στο διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο. Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει διαβατήριο ή δεν καταφέρει να προσκομίσει ταξιδιωτικό έγγραφο, θα απελαύνεται. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα, η κυβέρνηση πραγματοποιεί διακρατικές επαφές, σε επίπεδο πρεσβευτών και υπουργείων, προκειμένου να διευκολυνθεί για τους αλλοδαπούς η έκδοση διαβατηρίων ή ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδας να εκτυπώσει περίπου 2 εκατομμύρια κάρτες, ενώ αντίστοιχη εντολή είχε δώσει και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για 1 εκατομμύριο κάρτες. Οπως είπε ο Λ. Παπαδήμας, «παραγγείλαμε σχεδόν 3 φορές παραπάνω από τον προσδοκώμενο αριθμό καρτών, ώστε να έχουμε για μία τριετία». Μέχρι τις 15 Νοέμβρη πάντως, υπολογίζεται να εκτυπωθούν 400.000 κάρτες για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών και 200.000 για λογαριασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Συνοπτικά, η διαδικασία έκδοσης της άδειας εργασίας προβλέπει τη δημιουργία φακέλου κάθε μετανάστη με τρία απαραίτητα στοιχεία (άδεια εργασίας που εκδίδεται από τις Νομαρχίες, ποινικό μητρώο και διασταύρωση των στοιχείων του με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης). Τα στοιχεία αυτά θα διαπιστώνονται και θα επικυρώνονται από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών των Περιφερειών. Ακολούθως, ειδικοί κατάλογοι με τα ονόματα των αλλοδαπών θα αποσταλούν στους δήμους, οι οποίοι και θα επικολλούν στο διαβατήριο την άδεια παραμονής.

Πάντως, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας παραλαβής της άδειας παραμονής, πέρα από τις 31 Δεκέμβρη, εφόσον υπάρξει καθυστέρηση από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών. Και το κερασάκι: Για την άδεια παραμονής, οι μετανάστες θα πληρώσουν παράβολο 50.000 δραχμών. Θυμίζουμε πως είχαν πληρώσει άλλες 50.000 για την 6μηνη άδεια παραμονής.

Η Μαγνησία «αγκαλιάζει» τους πρόσφυγες

«Κύμα» συμπαράστασης του λαού και φορέων του Βόλου στους Ασιάτες πρόσφυγες

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους 96 Ασιάτες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, εκφράζει ο λαός της Μαγνησίας. Και χτες πολλοί Μαγνησιώτες και φορείς του νομού βρέθηκαν εκεί, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ηθική και υλική, και να δηλώσουν πως θα είναι δίπλα τους σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζουν.

Στο «κύμα» λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης βρίσκεται και η ελπίδα των προσφύγων, για ν' ανακουφιστεί, όσο γίνεται, ο πόνος τους. Αλλωστε, ο μαγνησιώτικος λαός είναι γνωστός για τις φιλόξενες διαθέσεις του, σε αντίθεση με την «αφιλόξενη» πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν τηρεί, ούτε καν, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες.

Στο πλευρό των προσφύγων, βρίσκεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο οποίος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους, όπως αυτό της υποβολής αιτήσεων χορήγησης πολιτικού ασύλου, που αναμένεται και να προχωρήσουν.

Χτες ολοκληρώθηκε και η καταγραφή των στοιχείων των 96 προσφύγων από τις Λιμενικές Αρχές και το Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και την υπόθεση από δω και στο εξής αναλαμβάνει η Εισαγγελία Βόλου.

Οι Ασιάτες πρόσφυγες, από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Κασμίρ και το Αφγανιστάν, τώρα ζουν με έντονη την αγωνία για το πού, τελικά, θα καταλήξουν και υπό το φόβο επαναπροώθησής τους στις χώρες τους. Στο Βόλο βρίσκονται από προχτές το πρωί, όταν μεταφέρθηκαν από τη βραχονησίδα «Μεγάλος Αδερφός», όπου τους είχαν πετάξει οι δουλέμποροι, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Συγκλονιστικές φιγούρες, ανάμεσά τους μία γυναίκα που βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της και τα δεκαπέντε παιδιά που ζουν μαζί με τους γονείς τους την «Οδύσσεια» ενός άγριου ξεριζωμού από τις πατρίδες τους που η ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων έχει «ρίξει» στην «κόλαση» των πολέμων, της φτώχειας και της πείνας.

«Ταξιδιώτες στο άγνωστο»

ΑΝΑΜΕΣΑ στους 96 πρόσφυγες από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Κασμίρ, οι οποίοι, μετά από μια «Οδύσσεια» σε άγνωστες θάλασσες μιας αφιλόξενης γης, έφτασαν στη χώρα μας και εντοπίστηκαν, προχτές τα χαράματα, στο «Μεγάλο Αδελφό» - μια μικρή στεριά των Βορείων Σποράδων - είναι μια νέα γυναίκα που βρίσκεται στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

ΕΙΝΑΙ πολύ δύσκολο για τον άνθρωπο που διαθέτει το ψωμί της ημέρας και ζει στην ειρήνη ν' αντιληφθεί τι είναι αυτό που ωθεί μια ετοιμόγεννη γυναίκα σ' ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο η απελπισία και το ένστικτο της επιβίωσης που τη «σπρώχνει», όσο η πίστη της πως έχει κι αυτή δικαίωμα στο όνειρο μιας καλύτερης ζωής για το νέο άνθρωπο που κουβαλά στα σπλάχνα της.

ΓΙΑ πολλούς από τους «ταξιδιώτες στο άγνωστο», αυτό το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη. Ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή τούς οδηγεί στο θάνατο. Εκεί έφτασε παράκαιρα η Βέισι Αφάγκ, μια 32χρονη Ιρανή πρόσφυγας, που, περπατώντας προχτές να περάσει τα σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα, δεν άντεξε τη συνεχή βροχή και το κρύο και πέθανε στην αγκαλιά του «συνταξιδιώτη» συζύγου της.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ προσφύγων προκαλεί η «θύελλα» της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού, που εμπεδώθηκε με την ανατροπή του σοσιαλισμού. Τούτοι οι ανέστιοι δεν είναι ζήτουλες, αλλά διεκδικητές. Ερχονται να πάρουν το μερίδιό τους από τον πλούτο της Γης, που έχει συσσωρευτεί σε μια χούφτα ανθρώπων. Θα γυρίσουν στον τόπο τους να τιμωρήσουν εκείνους που τους πήραν τη ζωή τους...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ