ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση των παρεμβάσεων που έγιναν στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» σχετικά με τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και την παραπέρα πορεία τόσο του ίδιου όσο και των δυνάμεων που συνεργάστηκαν μαζί του σ' αυτή τη μάχη μπροστά στα μεγάλα μέτωπα πάλης που ανοίγονται.

Στην πλατιά και ιδιαίτερα σημαντική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι πολιτικών δυνάμεων και κινήσεων, μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, των τεχνών και των Γραμμάτων, καθώς και δεκάδες δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη δημοτικών παρατάξεων.

Εως σήμερα ο «Ρ» έχει δημοσιεύσει την εισηγητική και την καταληκτική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, καθώς και τις ομιλίες των Π. Μαντά, μέλους της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Τ. Μαστρογιαννόπουλου από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», Κ. Διάκου από την «Πράσινη Πολιτική», του Γ. Παπασίμου, μέλους της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, της Λιάνας Κανέλλη και του Χ. Παπαμάργαρη.


Είμαστε σε καλή πορεία...

Η παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Αθήνας

Υπάρχουν ορισμένοι φίλοι συναγωνιστές μας που κάναν μια ορισμένη κριτική που λέγανε ότι στην προεκλογική περίοδο, εκ μέρους του ΚΚΕ, τέθηκαν μόνο μεγάλα πολιτικά ζητήματα σε αυτή την εκλογική μάχη και δεν καταπιαστήκαμε ουσιαστικά με τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους απλούς ανθρώπους. Και το είπαν αυτό και με έναν σχηματικό τρόπο. Από την εμπειρία που έχουμε φαίνεται ότι και στην προεκλογική περίοδο, εμείς καταπιαστήκαμε με όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους, την εργαζόμενη διανόηση, την αγροτιά.

Δεν αφήσαμε τίποτα έξω από την ακτίνα δράσης μας. Κι αυτό γιατί οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί και στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την έχουν μετατρέψει στην ουσία σε αυτό που λέγαμε και προεκλογικά στο μακρύ χέρι του κράτους, για να περνάει πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, την πολιτική της. Και να περνάει την πολιτική της για τα βασικά, για τα ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού. Τα προβλήματα Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και άλλα προβλήματα.

Μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν προχωρήσει, σε έναν ορισμένο βαθμό, οι γενικές επιχειρήσεις να προωθούν την πολιτική τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, σήμερα, πιο δραστήρια και πιο επίσημα πλέον, το μεγάλο κεφάλαιο, οι ιδιωτικές μεγάλες εταιρίες, και κατά τη δήλωση του Σκανδαλίδη, θα προωθούν τα όποια προγράμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, ήταν λαθεμένη αυτή η αντίληψή ότι έπρεπε να συζητήσουμε μόνο τα όσα ασχολείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει και η επόμενη μέρα

Μερικοί φίλοι μας συναγωνιστές είπαν: μα δε βλέπετε ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, κυρίαρχες δυνάμεις δεν αναφέρονται σ' αυτά; Αυτοί δεν αναφέρονται γιατί τα εφαρμόζουν. Γιατί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι και εφαρμόζουν αυτήν ακριβώς την πολιτική. Είναι αλήθεια ότι ούτε αρχίζει η δράση μας, η προσπάθειά μας, η πολύ μεγάλη δράση των οργανώσεων και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη της κοινής δράσης, της συσπείρωσης, της συνεργασίας, ούτε σταματά την ημέρα των εκλογών. Υπάρχει και η επόμενη μέρα και έχουμε μπροστά μας να κάνουμε πολλά. Πάρα πολλά.


Εμείς και ως κόμμα δε θριαμβολογήσαμε για το αποτέλεσμα. Αλίμονο. Ομως, δε θεωρούμε ότι πρέπει να μας πιάσει κατάθλιψη. Πρώτον και αριθμητικά αυτό που ειπώθηκε για ήττα δεν ισχύει. Και δεύτερον, από άποψη ουσίας, όχι να δικαιολογηθούμε, βλέπουμε ότι στη συνεργασία, στα κοινά ψηφοδέλτια, σε κοινές δράσεις δεν αντιμετωπίζεται σχηματικά το άθροισμα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Αρα είναι και η δυναμική, η οποία αποκτά αυτή η ίδια η προοπτική συγκρότησης ενός μετώπου πάλης.

Και επειδή πάρα πολλά λέγονται για την Αθήνα, είναι εύλογη η ανησυχία. Λέει ο άλλος, στις περασμένες εκλογές στον Δήμο Αθηναίων υπήρχε ένα 10,3% στη Συμπαράταξη. Σήμερα είμαστε στο 6%. Γιατί, αναρωτιούνται; Ναι, αλλά στις προηγούμενες εκλογές είχαμε έναν Αβραμόπουλο, ο οποίος με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ «κάλπαζε μέσα στην πεδιάδα». Είχαμε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν είχε υποψήφιο και πήρε ο κ. Σημίτης τη Δαμανάκη και την παρουσίασε ως υποψήφια δήμαρχο που δεν την ήθελε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΝ. Και πήρε 16,7%. Ενα μέρος της δυσαρέσκειας πήρε ο Δημήτρης Μπέης και εμείς φτάσαμε στο 10,3% ως Συμπαράταξη για την Αθήνα.

Αλλη η πολιτική γεωγραφία

Σε τούτες τις εκλογές ήταν εντελώς διαφορετική και η πολιτική γεωγραφία. Η ΝΔ έχει αυτή την πορεία, το ΠΑΣΟΚ είχε έναν υποψήφιο, τον Παπουτσή, που συσπείρωσε τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ είχε έναν υποψήφιο που συσπείρωσε τις δυνάμεις του. Ο Γιάννης Δημαράς παρουσιάστηκε, όπως παρουσιάστηκε, με έναν ιδιόμορφο τρόπο σε αυτές τις εκλογές, δε βγήκε να πει, να βάλει μια ταμπέλα είμαι υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ, δεν το τόνιζε αυτό και εμείς είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Αυτό δεν το λέμε, για να δικαιολογηθούμε γιατί όλοι όσοι πήραμε μέρος σε αυτή την εκλογική μάχη είδαμε ότι όλος ο κόσμος μας αντιμετώπιζε πολύ πολύ διαφορετικά. Δεν περίμενε κανείς αυτό το αποτέλεσμα. Περιμέναμε κάτι καλύτερο. Το τριήμερο πριν τις εκλογές επέδρασαν πάρα πολλά. Και εδώ μπαίνει το θέμα, κατά την άποψή μου, όχι μόνο η επικοινωνιακή πολιτική, γιατί ό,τι και να κάνουμε όσα τρικ ή χάπενιγκ κάνουμε εμείς κανένας δε θα τα προβάλει. Αν όμως πέντε του ΣΥΝ κάνουν μια οποιαδήποτε δραστηριότητα αυτή θα προβληθεί πολλαπλά. Οχι ότι υποτιμώ την επικοινωνιακή πολιτική, αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι οι δυνάμεις, οι οποίες δρουν σε αυτή τη λογική που έχουμε μέχρι σήμερα είναι να αποκτούν πόδια κάτω στη βάση.

Το γεγονός ότι σε αυτή την εκλογική μάχη κάναμε πολλά ανοίγματα, ήρθαμε σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα δεν αποτελεί τη βάση να συνεχίσουμε τη δράση και την κοινή προσπάθεια; Μπροστά μας έχουμε πάρα πολλά να βάλουμε. Ενας συγκεκριμένος συντονισμός των αγωνιστικών, των επαναστατικών, των κομμουνιστικών δυνάμεων. Είναι τόσα και τόσα γεγονότα. Δε νομίζω ότι πρέπει να μένουμε πίσω. Βεβαίως, ήταν οπισθοχώρηση. Αλλά, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Αυτά δε θα τα αξιολογήσουμε; Δε θα δούμε ότι στη μέχρι τώρα δράση και στα θετικά βήματα πρέπει να στηριχτούμε για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας; Εχει ιδιαίτερη αξία να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό που μέχρι σήμερα πετύχαμε: την κοινή δράση, τη συνεργασία, αλλά και μια συναντίληψη, συμπαράταξη πώς βλέπουμε το κίνημα παραπέρα. Δε λέω ότι τα κατακτήσαμε όλα αλλά είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία.

Προσπαθούν να υπονομεύσουν τη συνεργασία

Οι αστικές δυνάμεις κάνουν και θα κάνουν τεράστιες προσπάθειες να υπονομεύσουν αυτή τη διαδικασία. Ηδη όλα τα δημοσιεύματα και η προβολή της δήθεν ενωτικής πολιτικής του ΣΥΝ και διάφορων άλλων δυνάμεων δείχνει ότι αυτό που ενοχλεί την αστική τάξη, τις κυρίαρχες δυνάμεις, είναι αυτή η πορεία που σήμερα περπατάμε μαζί. Θα προσπαθήσουν και να υπονομεύσουν, να διαλύσουν αυτό που έχει κατακτηθεί ως κοινή βάση. Δε θέλω να είμαι «Κασσάνδρα», αλλά ακόμα και αυτή η ανοιχτή, η ειλικρινής συζήτηση που γίνεται σήμερα εδώ πέρα μην απορήσουμε αύριο να φανεί στον αστικό Τύπο ως ένας μέγας καυγάς, ότι τρωγόμαστε, γιατί δεν κατακτήσαμε πολύ υψηλούς στόχους. Και έχει σημασία να δούμε πώς θα το αντιπαλέψουμε όλο αυτό το εγχείρημα της αστικής τάξης.

Και το λέω αυτό, ξεκινώντας από το γεγονός ότι υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια, υπάρχουν συνεχόμενα άρθρα στον αστικό Τύπο, μια προσπάθεια κάποιων που έχουν συγκεκριμένη αποστολή, -παίρνουν το ραβασάκι από τη Χαριλάου Τρικούπη ή από άλλους μηχανισμούς και μέσα στο ραβασάκι μπορεί να υπάρχει όχι μόνο σημείωμα αλλά και ευρώπουλα ή άλλα... Εχει σημασία, και αυτοί εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι. Από καιρού εις καιρόν βγαίνουν και κάνουν δημοσιεύματα. Καθόλου παράξενο να δούμε διάφορα, για να υπονομεύσουν την κοινή προσπάθειά μας. Και έχει σημασία, αυτό που κατακτήσαμε, αυτό που κερδίσαμε να αποτελέσει μια ενωτική βάση για παραπέρα. Εχουμε αισιοδοξία που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε πολύ πιο μεγάλη δράση και προσωπική και πολιτική από όλους μας όχι μόνο τους οργανωμένους, αλλά και από όλους τους ανένταχτους που είναι πάρα πολλοί, οι οποίοι συμπορεύτηκαν και αυτή την περίοδο μαζί μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ