ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Νέος κύκλος αίματος

Εννιά νεκροί σε επεισόδια θρησκευτικού μίσους σε Κασμίρ και Γκουζαράτ

Ινδική περίπολος. Χθες άνοιξε νέος κύκλος βίας με 7 νεκρούς στο Κασμίρ, ενώ και στο Γκουζαράτ αναφέρονταν αιματηρά επεισόδια

Associated Press

Ινδική περίπολος. Χθες άνοιξε νέος κύκλος βίας με 7 νεκρούς στο Κασμίρ, ενώ και στο Γκουζαράτ αναφέρονταν αιματηρά επεισόδια
ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέες συγκρούσεις ινδουιστών και μουσουλμάνων στο ευαίσθητο κρατίδιο Γκουζαράτ της Ινδίας, όπου σε περίπου ένα μήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές που θα αναδείξουν την κρατιδιακή Bουλή και κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του κρατιδίου, τα επεισόδια συνέβησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν μια συμμορία επιτέθηκε σε σπίτια και καταστήματα. Οι 2 νεκροί είναι iνδουιστές νεαροί άνδρες και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πέθαναν από πολλαπλά τραύματα από μαχαίρια.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι ισχυρίζεται ότι «έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας» στο κρατίδιο ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα, για το φόβο επανάληψης των επεισοδίων θρησκευτικής βίας νωρίτερα εφέτος, που κόστισαν τουλάχιστον 2.000 ζωές, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνων. Την περασμένη Πέμπτη 14 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Αχμενταμπάντ, την εμπορική πρωτεύουσα του Γκουζαράτ. Το επεισόδιο της Δευτέρας ήρθε ενώ ο Μόντι ξανάρχισε την «πορεία υπερηφάνειας» των ινδουιστών, που αποτέλεσε την αφορμή του ξεσπάσματος της βίας. Ο Μόντι κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι ενορχήστρωσε τα επεισόδια και ειδικά η Αριστερά, όπως την εκφράζουν τα δύο μεγάλα κομμουνιστικά κόμματα της Ινδίας, έχουν καλέσει για τη δίωξή του.

Στο Κασμίρ, επίσης χθες, επτά Ινδοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη. Ηταν η πρώτη επίθεση εναντίον αστυνομικών από τις 2 Νοέμβρη, ημερομηνία κατά την οποία ανέλαβε επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης ο μουφτής Μοχάμεντ Σαγίντ. Στο μεταξύ, ο Γιασίν Μαλίκ, ανώτερο στέλεχος των αυτονομιστών του Κασμίρ, αποφυλακίστηκε, σε μία κίνηση «κατευνασμού» των ανταρτών.

ΠΑΡΙΣΙ
Εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Εκδήλωση - συζήτηση για την 85η επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, διοργάνωσε η Επιτροπή Χόνεκερ για τη διεθνή αλληλεγγύη στο Παρίσι. Θέμα της συζήτησης ήταν η σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα σύγχρονα καθήκοντα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι 17 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ανάμεσά τους και ο Λάμπρος Τσελίκας εκ μέρους του ΚΚΕ. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, τιμήθηκε, επίσης, η μνήμη του Θανάση Παπαρήγα, ο οποίος είχε πάρει μέρος, ως εκπρόσωπος του Κόμματος, στην αντίστοιχη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Πάλι απ' την αρχή

ΛΟΜΗ, ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Συνεχίζεται το «κρυφτό», μεταξύ κυβέρνησης και στασιαστών στην Ακτή Ελεφαντοστού, με μόνα θύματα τους κατοίκους της περιοχής, που διανύουν την όγδοη βδομάδα από την έναρξη της εμφύλιας διαμάχης. Για μια ακόμα φορά, η αντιπροσωπεία των στασιαστών στο γειτονικό Τόγκο, όπου και πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, αποχώρησε, μετά τη δολοφονία του αδερφού του αρχηγού τους.

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σόρο, διαπραγματευτή των στασιαστών, δεν αποχωρούν από τις συνομιλίες, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση Γκμπάγκμπο να εξασφαλίσει την ασφάλεια των οπαδών τους στη χώρα. Μετά από το περιστατικό, δημιουργήθηκαν σοβαροί φόβοι για επανέναρξη των συγκρούσεων και υπήρξε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, που καλεί στασιαστές και κυβέρνηση, να συμβιβαστούν, ώστε να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις, που έχουν θύμα μόνον το λαό της περιοχής.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Φονικά καιρικά φαινόμενα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Από τη νότια πολιτεία της Λουιζιάνα έως και βόρεια την πολιτεία του Οχάιο, σφοδρότατοι άνεμοι και φονικές καταιγίδες έχουν σκορπίσει το θάνατο σε 33 ανθρώπους μέχρι στιγμής και έχουν προκαλέσει σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς εκατοντάδες σπίτια έχουν καταρρεύσει, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, ενώ πολλές περιοχές παραμένουν δίχως ηλεκτροδότηση. Περισσότεροι από 200 είναι οι τραυματίες, ενώ περίπου στους 46 προσδιορίζονται οι αγνοούμενοι.

Οι ανεμοστρόβιλοι που χτυπούν τις ΗΠΑ, που χαρακτηρίστηκαν από τους μετεωρολόγους ως οι σφοδρότεροι σε διάστημα πολλών ετών, οδήγησαν σε τραγικό θάνατο 16 άτομα στο Τενεσί, 11 στην Αλαμπάμα, πέντε στο Οχάιο, ένα στην Πενσιλβάνια και ένα στο Μισισιπή. Ηδη, σε κατάσταση ετοιμότητας κηρύχτηκε και η αμερικανική πρωτεύουσα, Ουάσιγκτον. Οι πολίτες των ανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ βρίσκονται στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών από την Κυριακή· τα φαινόμενα συνεχίστηκαν και τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με το CNN, εκατοντάδες είναι μέχρι στιγμής οι τραυματίες, αλλά και οι περιουσίες που έχουν καταστραφεί, ενώ σωστικά συνεργεία καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό συνολικά 46 ατόμων, που αγνοούνται σε ορεινές περιοχές, και κυρίως στο Νόξβιλ στο ανατολικό Τενεσί.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αεροπορικό δυστύχημα

Τουλάχιστον 14 νεκροί από αναγκαστική προσθαλάσσωση

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ενα αεροσκάφος τύπου Φόκερ 27 με 34 επιβάτες κατέπεσε χθες στην ακτή του Κόλπου της Μανίλας τρία λεπτά μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και τέσσερις να αγνοούνται. Σύμφωνα με το BBC, 16 από τους επιβάτες διασώθηκαν. Το μικρό αεροσκάφος εκτελούσε πτήση 585 από τη Μανίλα στη Λαοάγκ, στις βόρειες Φιλιππίνες και απογειώθηκε από τη Μανίλα στις 6 τοπική ώρα. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα, οι πιλότοι ανέφεραν μηχανικά προβλήματα και προσπάθησαν να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο, ωστόσο δεν κατάφεραν να φθάσουν ως εκεί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το σκάφος φαινόταν και ακουγόταν σαν να είχε προβλήματα να κρατηθεί στον αέρα. Στο σκάφος βρίσκονταν έξι Αυστραλοί και τρεις Βρετανοί, ωστόσο δεν έγινε γνωστό, αν όλοι βρίσκονταν ανάμεσα στους διασωθέντες. Η πρεσβεία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε τη διάσωση ενός Αυστραλού πολίτη, του Στιβ Τόμπσον. Οι περισσότεροι διασωθέντες, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ανασύρθηκαν από ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο πιλότος, Μπέρνι Χρισόστομο, ο συγκυβερνήτης του και μία αεροσυνοδός διασώθηκαν. Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα με αεροπλάνο του ίδιου τύπου μέσα σε μια εβδομάδα (το πρώτο έγινε στο Λουξεμβούργο την 6η Νοεμβρίου με 22 θύματα), γεγονός που εξώθησε την εταιρία να «κρατήσει όλα τα αεροσκάφη του τύπου» στο έδαφος.

ΜΑΡΟΚΟ
Κυβέρνηση υπό τη σκέπη του παλατιού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ανακοινώθηκε, στις 7/11/02, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Μαρόκου, από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Ζετού. Ο πρωθυπουργός, που επιλέχθηκε από τον βασιλιά Μοχάμεντ VI, ως πρόσωπο που δε φέρει την ετικέτα του πολιτικού, επέλεξε μία κυβέρνηση, 39 μελών, έναντι 25 της προηγούμενης και με τη συμμετοχή τριών γυναικών, που χαρακτηρίζεται ως ετερόκλητη και πληθωρική και διαψεύδει όλα τα προγνωστικά.

Τα κύρια υπουργεία βρίσκονται υπό τη διεύθυνση ανθρώπων που καθοδηγούνται από τον βασιλιά, ενώ δεν υπήρξαν αλλαγές στον τομέα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, όπου επιλέχθηκαν άνθρωποι, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την ίδια γραμμή με τους προκατόχους τους.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η νέα κυβέρνηση, που απαρτίζεται κυρίως από τεχνοκράτες, βρίσκεται υπό την προστασία και την υψηλή εποπτεία του παλατιού.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Η πείνα απειλεί με αφανισμό εκατομμύρια ανθρώπους...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Νέα δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα για επαρκή επισιτιστική βοήθεια, απηύθυνε χτες ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι, ο οποίος, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα της ξηρασίας που πλήττουν τη χώρα του, προέβλεψε πως ο νέος λιμός που απειλεί σήμερα με θάνατο έξι εκατομμύρια συμπατριωτών του και άλλα εννιά εκατομμύρια μέχρι τις αρχές του 2003 θα είναι χειρότερος εφιάλτης, σε σχέση με το λιμό του 1984, οπότε η πείνα είχε οδηγήσει στο θάνατο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους...

Την ώρα που ο Αιθίοπας πρωθυπουργός έκρουε τον κώδωνα μιλώντας στο BBC, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και η κεντρική επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου συνένωσαν τις φωνές τους, κάνοντας και αυτές έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 11.000.000 δολαρίων για την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που πλήττει την Αιθιοπία ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου ανά 7 έως 10 χρόνια)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ