Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Νέος κύκλος αίματος

Εννιά νεκροί σε επεισόδια θρησκευτικού μίσους σε Κασμίρ και Γκουζαράτ

Ινδική περίπολος. Χθες άνοιξε νέος κύκλος βίας με 7 νεκρούς στο Κασμίρ, ενώ και στο Γκουζαράτ αναφέρονταν αιματηρά επεισόδια

Associated Press

Ινδική περίπολος. Χθες άνοιξε νέος κύκλος βίας με 7 νεκρούς στο Κασμίρ, ενώ και στο Γκουζαράτ αναφέρονταν αιματηρά επεισόδια
ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέες συγκρούσεις ινδουιστών και μουσουλμάνων στο ευαίσθητο κρατίδιο Γκουζαράτ της Ινδίας, όπου σε περίπου ένα μήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές που θα αναδείξουν την κρατιδιακή Bουλή και κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του κρατιδίου, τα επεισόδια συνέβησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν μια συμμορία επιτέθηκε σε σπίτια και καταστήματα. Οι 2 νεκροί είναι iνδουιστές νεαροί άνδρες και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πέθαναν από πολλαπλά τραύματα από μαχαίρια.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι ισχυρίζεται ότι «έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας» στο κρατίδιο ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα, για το φόβο επανάληψης των επεισοδίων θρησκευτικής βίας νωρίτερα εφέτος, που κόστισαν τουλάχιστον 2.000 ζωές, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνων. Την περασμένη Πέμπτη 14 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Αχμενταμπάντ, την εμπορική πρωτεύουσα του Γκουζαράτ. Το επεισόδιο της Δευτέρας ήρθε ενώ ο Μόντι ξανάρχισε την «πορεία υπερηφάνειας» των ινδουιστών, που αποτέλεσε την αφορμή του ξεσπάσματος της βίας. Ο Μόντι κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι ενορχήστρωσε τα επεισόδια και ειδικά η Αριστερά, όπως την εκφράζουν τα δύο μεγάλα κομμουνιστικά κόμματα της Ινδίας, έχουν καλέσει για τη δίωξή του.

Στο Κασμίρ, επίσης χθες, επτά Ινδοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη. Ηταν η πρώτη επίθεση εναντίον αστυνομικών από τις 2 Νοέμβρη, ημερομηνία κατά την οποία ανέλαβε επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης ο μουφτής Μοχάμεντ Σαγίντ. Στο μεταξύ, ο Γιασίν Μαλίκ, ανώτερο στέλεχος των αυτονομιστών του Κασμίρ, αποφυλακίστηκε, σε μία κίνηση «κατευνασμού» των ανταρτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ