Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Σε βαρύ κλίμα αναμένεται η ιρακινή απάντηση
  • «Θετικές» εκτιμά τις ενδείξεις από τη Βαγδάτη ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, που σε έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε υιοθέτηση της απόφασης και τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε στρατιωτική επέμβαση
  • Ενέκρινε ο Πρόεδρος Μπους τα στρατιωτικά σχέδια εισβολής στο Ιράκ, επαναλαμβάνοντας τις απειλές του

Από τη συνεδρίαση του ιρακινού Κοινοβουλίου

Associated Press

Από τη συνεδρίαση του ιρακινού Κοινοβουλίου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΚΑΪΡΟ.--

Ως «σκληρή, γεμάτη ψέματα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» παρουσίασε στο ιρακινό Κοινοβούλιο την τελευταία ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ ο πρόεδρός του, Σααντούν Χαμαντί. Η συνεδρίαση επρόκειτο να συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ προκειμένου να καταλήξει σε μια συμβουλευτική πρόταση προς την ιρακινή ηγεσία, η οποία θα είναι και αυτή που θα λάβει την οριστική απόφαση. Από το Κάιρο, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης των ΥΠΕΞ των χωρών- μελών του, εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι «οι ενδείξεις από τη Βαγδάτη είναι θετικές στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της απόφασης». Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος, που φέρεται να έχει ήδη εγκρίνει σχέδιο εισβολής στο Ιράκ, επαναλάμβανε τις απειλές του, καθιστώντας, ουσιαστικά, τις λεγόμενες δεσμεύσεις των ΗΠΑ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για μη αυτόματη ανάληψη δράσης ανενεργούς.

«Είναι εξαιρετικά σκληρή, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν είναι ισορροπημένη». Με αυτήν την περιγραφή της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας, της περασμένης Παρασκευής, για το Ιράκ, ο πρόεδρος του ιρακινού Κοινοβουλίου κήρυξε την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της συνεδρίασης, που μεταδίδεται ζωντανά από το ιρακινό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, η πρώτη εισήγηση που έγινε ήταν από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αραβικών και Διεθνών Σχέσεων. Ο Σαλίμ αλ Κουμπάισι πρότεινε προς την ιρακινή ηγεσία «να απορρίψει το ψήφισμα 1441», βασιζόμενη στην «εμπιστοσύνη που της έχει επιδείξει ο ιρακινός λαός», και την καλεί «να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει την άμυνα της χώρας, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της».

Αμερικανικές πολεμικές προετοιμασίες

Associated Press

Αμερικανικές πολεμικές προετοιμασίες
Χτες το πρωί, η ιρακινή εφημερίδα «Τζουμχουριγία» καλούσε τις αραβικές χώρες να ενωθούν και να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα χρησιμοποιώντας το όπλο του πετρελαίου. Οπως μετέδιδαν από το Ιράκ οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων, το κλίμα στην ιρακινή πρωτεύουσα ήταν εξαιρετικά βαρύ και κοινή ήταν η εντύπωση ότι οποιαδήποτε και αν είναι η ιρακινή αντίδραση, η αμερικανική επίθεση είναι αναπόφευκτη, επειδή, όπως έλεγαν πολλοί Ιρακινοί, στόχος είναι το ιρακινό πετρέλαιο. Τέλος, με ανακοίνωσή του, το Ιρακινό ΚΚ καλεί την ιρακινή ηγεσία «να αποδεχτεί το ψήφισμα 1441 ως μια τελευταία ευκαιρία ειρηνικής και διπλωματικής επίλυσης της κρίσης».

Συμβιβαστικός ο Αραβικός Σύνδεσμος

Παρ' όλα αυτά, δε θεωρούνταν βέβαιο ότι το ιρακινό Κοινοβούλιο θα απορρίψει την απόφαση. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, μετά τη διήμερη έκτακτη σύνοδο των 22 Αράβων ΥΠΕΞ, οι οποίοι καλωσόρισαν το ψήφισμα του ΟΗΕ και υποστήριξαν ότι η Βαγδάτη θα πρέπει να το αποδεχτεί. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, εκτιμούσε ότι «υπάρχει η αίσθηση πως η συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές θα είναι κομβική και θα οδηγήσει σε αποφυγή μιας στρατιωτικής επέμβασης». Μάλιστα, ο Μάχερ διευκρίνιζε ότι οι ΥΠΕΞ δεν απηύθυναν καμία σχετική έκκληση προς την ιρακινή ηγεσία εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει λόγος.

Εκτός από την αποδοχή των «γενικών κατευθύνσεων» του ψηφίσματος 1441, οι Αραβες ΥΠΕΞ επαναλαμβάνουν ότι αντιτάσσονται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι απειλή για όλες τις αραβικές χώρες». Επίσης, ζητούν από τον ΟΗΕ να συμμετάσχουν και Αραβες στην ομάδα των επιθεωρητών, τους οποίους καλούν «να αποφύγουν κάθε πρόκληση προς την ιρακινή ηγεσία».

Απειλεί και σχεδιάζει ο Μπους

«Η ιρακινή απειλή είναι μεγάλη και πολλαπλασιάζεται από την πιθανότητα χρήσης απαγορευμένων όπλων», υποστήριξε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή προς τιμήν των Αμερικανών βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η μεγαλύτερη ευθύνη μου είναι η προστασία του αμερικανικού λαού, και θα χρησιμοποιήσω όλη τη δύναμη και την πυγμή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για να το πετύχω αυτό, και στο τέλος θα νικήσουμε», συμπλήρωσε ο Μπους. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι «ΗΠΑ δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις στο Ιράκ, ούτε στοχεύουμε σε κάποια αυτοκρατορία».

«Το έθνος μας είναι δεσμευμένο στην ελευθερία τη δική μας και των άλλων. Είδαμε, πέρσι, στις 11 του Σεπτέμβρη, ότι όταν συγκεντρώνεται μια μεγάλη απειλή μπορεί να βλάψει σοβαρά τις ΗΠΑ και γι' αυτό δε θα περιμένουμε να αντιδράσουμε μία μέρα μετά, αλλά μία μέρα πριν. Το Ιράκ συστηματικά απογοητεύει περιφρονώντας τις αποφάσεις για τον αφοπλισμό του. Αυτά τα παιχνίδια τελείωσαν: `Η θα αφοπλιστεί πλήρως και αποδεδειγμένα το ιρακινό καθεστώς ή οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας και θα το αφοπλίσουν», κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «ένα νέο καθεστώς θα απελευθερώσει τους Ιρακινούς».

Μία μέρα νωρίτερα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε νέα παραβίαση εκ μέρους του Ιράκ» και άφηνε, σαφώς, να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δε δεσμεύονται να μην αναλάβουν μονομερώς στρατιωτική δράση. Την προοπτική αυτή επιβεβαίωναν και τα αμερικανικά δημοσιεύματα, που υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει, ήδη, εγκρίνει σχέδιο στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ με τη συμμετοχή, περίπου, 250.000 ανδρών των επίγειων, εναέριων και θαλάσσιων αμερικανικών δυνάμεων.

Προς το παρόν, χτες, για άλλη μια φορά, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινές αντιπυραυλικές συστοιχίες στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», ενώ Αμερικανοί αξιωματικοί του αεροπλανοφόρου «Ρούζβελτ», που βρίσκεται στην περιοχή, διατείνονταν ότι αυτά τα πλήγματα και οι «πτήσεις ελέγχου των ζωνών» αποτελούν «μοναδική πρακτική εμπειρία για τους Αμερικανούς πιλότους σε περίπτωση επίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ