ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ
Το σχέδιο ουσιαστικά διχοτομεί την Κύπρο

Ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ο οποίος το 1974 πολέμησε ενάντια στην τουρκική εισβολή ως ταγματάρχης-διοικητής του 336 Τάγματος Κυπρίων Εθνοφρουρών, σε δήλωσή του στον «Ρ» σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τόνισε:

«Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (19.00 της 11/11/02)δε γνωρίζουμε τίποτα ούτε για το περιεχόμενο του σχεδίου ούτε για τη συνοδεύουσα αυτό επιστολή - χρονοδιάγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ. Συνεπώς - λογικά - δεν μπορούμε να κρίνουμε ένα σχέδιο που δε γνωρίζουμε.

Επειδή, όμως, έχουν δει το φως της δημοσιότητας "διαρροές" του σχεδίου και οι οποίες συνήθως επαληθεύονται, θα σχολιάσουμε αυτές.

Το σχέδιο, με οποιαδήποτε μορφή (Βελγικού ή Ελβετικού ή άλλου τύπου):

Α. Ουσιαστικά διχοτομεί την Κύπρο, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική πράξη συγκρότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Β. Η πρόσβαση των Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο τμήμα είναι σχεδόν μηδενική, εν αντιθέσει με την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στο ελεύθερο τμήμα.

Γ. Δεν υπάρχει πρόνοια για την αποχώρηση των εποίκων και την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής. Ο αριθμός των 35.000 εποίκων που αναγράφεται θα αποδειχθεί στην πράξη ανεφάρμοστος αφού δύναται να αντικατασταθεί οποτεδήποτε.

Δ. Το σύστημα διακυβέρνησης (4 Βουλές, 3 Κυβερνήσεις, 3 ιθαγένειες, πάμπολλα βέτο, εγγυήτριες δυνάμεις) εκτός του ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο, είναι και πρακτικά ανεφάρμοστο και κυρίως επιτρέπει την οποιαδήποτε επέμβαση, δηλαδή έχουμε την πλήρη κατάργηση ενός κράτους και την αντικατάστασή του με ένα κράτος πολλαπλών και αλληλοσυγκρουομένων κηδεμονιών.

Αυτά με "αντάλλαγμα" μια μερική επιστροφή εδαφών και την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ. (Γιατί παρά τη ρητή διαβεβαίωση του Ελσίνκι, ουσιαστικά βρισκόμαστε προ αυτού του εκβιασμού).

Τι πρέπει να γίνει;

Αλλο κατευναστική πολιτική και άλλο υποτέλεια. Συνεπώς αυτή την ύστατη στιγμή όλοι (λαοί Ελλάδας και Κύπρου μαζί με τις Κυβερνήσεις και τον πολιτικό κόσμο) πρέπει να πιέσουμε - και μπορούμε - να εφαρμοστεί η απόφαση του Ελσίνκι για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ΧΩΡΙΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, που ουσιαστικά νομιμοποιούν το έγκλημα της εισβολής και κατοχής, το οποίο έχει κατ' επανάληψη καταδικαστεί από τη Διεθνή Κοινότητα και με ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ
Αγωνία και ανησυχία για τις εξελίξεις

Ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, σε δήλωσή του στο «Ρ» σχετικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό τόνισε:

«Ο Ελληνισμός παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο Κυπριακό θέμα. Παρά το γεγονός πως όταν γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο του προτεινόμενου σχεδίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Είναι καθαρό πως η ελληνική και κυπριακή πλευρά σύρονται στην αποδοχή του σχεδίου αυτού. Ορισμένοι από τους Κύπριους ηγέτες καθαρά έχουν εκφράσει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για λύση ασύμφορη για την Κύπρο ολόκληρη. Το ίδιο και στην Ελλάδα.

Την πίεση ασκούν η αμερικανική πλευρά και η Ευρωπαϊκή Ενωση για λόγους εμφανείς. Η ΕΕ δε θέλει στους κόλπους της την Κύπρο με πρόβλημα και την Τουρκία να πιέζει συνεπικουρούμενη από τις ΗΠΑ.

Ο Μπους και η ομάδα εξουσίας θέλει αυτή τη λύση, εδώ και τώρα, διότι τακτοποιούνται μία σειρά προβλημάτων όπως:

  • Ο πλήρης έλεγχος και της Κύπρου (μέσω της ΕΕ εισέρχεται και η Κύπρος στην ομάδα κρατών που είτε μέσω ΝΑΤΟ είτε μέσω Ευρωστρατού και του μεταξύ των συμφώνου - της Αγκυρας, όπως καθιερώθηκε να λέγεται - ελέγχονται απόλυτα από τις ΗΠΑ).
  • Η ικανοποίηση στο σύνολο σχεδόν των απαιτήσεων της Αγκυρας, για την οποία η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα αποτελούν τη γέφυρα για εκείνους που τη θέλουν στην ΕΕ και βλέπουν την ένταξή της ως πανάκεια των προβλημάτων της.
  • Η εξασφάλιση των στρατηγικών στόχων στην περιοχή αυτή και που σχετίζονται με την ασφάλεια του Ισραήλ.
  • Η αποδέσμευση των ΗΠΑ από εμπλοκές τους στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ετσι θα στραφούν ανενόχλητοι και με πλήρη χρήση των βάσεων και των ευκολιών σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο κατά του Ιράκ και κατά όποιων άλλων στην ευρύτερη περιοχή έχουν βάλει στο στόχαστρό τους.

Από ό,τι έχει διαρρεύσει διαφαίνεται πως επιδίωξη των συντακτών του σχεδίου είναι η συμβατότητα με τα αφορώντα την ΕΕ και ο εφησυχασμός της Τουρκίας. Αναρωτιόμαστε γιατί συμφέρει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό τέτοιες συνθήκες; Σε ποιον τομέα θα κερδίσει αφού, ούτε τα θέματα ασφάλειάς της επιλύονται, ούτε κράτος ανεξάρτητο γίνεται, ούτε καν οι προϋποθέσεις των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας καλύπτονται και ούτε οικονομικά θα βελτιωθεί (τουλάχιστον η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά μακροπρόθεσμα ούτε η τουρκοκυπριακή).

Στην Κίνηση για την Εθνική Αμυνα ανησυχούμε γιατί αυτοί που κουράστηκαν οδηγούν το μεγάλο αυτό θέμα της Κύπρου σε λύση που συμφέρει εκείνους που πιέζουν για τη λύση του. Δηλαδή τους Αμερικανούς, τους Αγγλους και τους Τούρκους ηγέτες και συμμάχους τους».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Απαράδεκτες οι προτάσεις

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β` Πειραιά και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός, σε δήλωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι προτάσεις του κ. Κόφι Ανάν, οι οποίες εισηγούνται καθεστώς συνομοσπονδίας στην Κύπρο, είναι απαράδεκτες και πρέπει να απορριφθούν.

Συνομοσπονδία αυτής της μορφής είναι χειρότερη και από τη διχοτόμηση, γιατί σημαίνει κυριαρχία της Τουρκίας στον κυπριακό βορρά, συγκυριαρχία στο νότο και επικυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Συνομοσπονδία, επίσης, σημαίνει ανατροπή των βασικών αρχών της δημοκρατίας, όπως η αρχή της πλειοψηφίας για την ανάδειξη των πολιτειακών και των πολιτικών οργάνων και, ταυτόχρονα, αναίρεση του κοινοτικού κεκτημένου σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ.

Ολα αυτά οδηγούν σε πρώτη φάση τον Κυπριακό Ελληνισμό σε ομηρία και στην πορεία του χρόνου στην τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

Ο συμβιβασμός έχει ηθικά, πολιτικά και εθνικά όρια και κανείς δεν μπορεί να τα υπερβαίνει, γιατί τυχόν υπέρβαση των ορίων οδηγεί στη σφαίρα της υποταγής. Αν η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να απορρίψει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο, τότε να το θέσει στην τελική του μορφή στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα, μετά από πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση, για να το απορρίψει εκείνος.

Επιτέλους! Είναι η ώρα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 44 του Συντάγματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ