ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
29η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ολοι στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής Γιορτασμού για τη φετινή επέτειο

Από την περσινή πορεία
Από την περσινή πορεία
Σε μαζική συμμετοχή στον τριήμερο γιορτασμό του Πολυτεχνείου και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, την Κυριακή 17 του μήνα, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Γιορτασμού το λαό και τη νεολαία της Αθήνας, με τη διακήρυξή της για το φετινό γιορτασμό. Η Επιτροπή Γιορτασμού καταγγέλλει κυρίως τη διευρυνόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, την υποβάθμιση της Παιδείας, στοιχεία που καθιστούν τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ιδιαίτερα επίκαιρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Γιορτασμού αποτελείται από: Το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, φοιτητικές παρατάξεις της ΕΦΕΕ, τις πανεπιστημιακές κοινότητες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης:

Η Συντονιστική Επιτροπή Γιορτασμού «διαπιστώνει ότι οι δυνάμεις της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού με ασυδοσία και βαρβαρότητα διευρύνουν συνεχώς το χάσμα μεταξύ της φτώχειας που μαστίζει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού και της προκλητικής "χλιδής" των προνομιούχων. Η ανεργία εξελίσσεται σε κοινωνική μάστιγα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων με θυσίες και αίμα ακυρώνονται στο όνομα του λεγόμενου εκσυγχρονισμού. Η Παιδεία έχει υποβαθμιστεί και τείνει να περιθωριοποιηθεί με τις διατυμπανιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η συνεχής αποστασιοποίηση της πολιτείας από τις υποχρεώσεις της, για πάγια χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών αναγκών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αδυνατίζει το δημόσιο χαρακτήρα της.


Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, με πρόσχημα πιθανές εστίες τρομοκρατίας, έχει προγραμματίσει επιχειρήσεις εκκαθάρισης παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι ακόμη νωπό το αίμα στο Αφγανιστάν, οι Παλαιστίνιοι σφαγιάζονται, το ΙΡΑΚ περιμένει τη σειρά του. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με το ψευτοδίλημμα "μ' εμάς ή την τρομοκρατία" και με υποσχέσεις στη διανομή της λείας, διαμορφώνει ένα διευρυμένο πολεμικό μέτωπο, εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και τον πολιτισμό.

Είναι, όμως, σε όλους γνωστό πως η απάντηση στην τρομοκρατία δεν είναι ο πόλεμος. Στο όνομα της αντιτρομοκρατικής πάλης, προωθούνται νέες νομοθεσίες, που στραγγαλίζουν δημοκρατικές λαϊκές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Ηδη, στις ΗΠΑ, με το Νόμο "Αμερικανική Πατριωτική Πράξη", νομιμοποιήθηκαν τα βασανιστήρια, ενώ η αντίληψη αυτή τείνει να διαχυθεί και σε ευρωπαϊκές χώρες, πλήττοντας την ίδια τη δημοκρατία, την ειρήνη, αλλά ακόμη και τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πάλη και θυσίες.

Οι αγώνες και τα οράματα της εξέγερσης του Νοέμβρη, οι θυσίες και τα θύματα για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία παραμένουν επίκαιρα και σήμερα γιατί δε δικαιώθηκαν. Αντίθετα, ο σημερινός μετασχηματισμός του κόσμου κάνει πιο συνεκτική την αλληλουχία των συνθημάτων της εξέγερσης. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι δίνουν βροντερό "παρών" και αγωνίζονται να αποτρέψουν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικές εμπλοκές, ενάντια στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στην υποβάθμιση της Παιδείας, στον ευτελισμό των αξιών, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, ενάντια στην αποδοχή των ιμπεριαλιστικής έμπνευσης σχεδίων διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου.

Η Επιτροπή καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας:

  • Να συμμετάσχουν καθολικά και ενωτικά στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, σύμβολο του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων.
  • Να συμβάλουν, ώστε ο φετινός γιορτασμός να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλιάς.
  • Να υπερασπίσουν έμπρακτα το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του αγωνιστικού νοήματος των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης του Πολυτεχνείου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν και κληρονομήθηκαν από τα οράματα και τα αιματόβρεχτα συνθήματα της Εξέγερσης του Νοέμβρη 1973, ώστε να μη μετατεθεί το κέντρο βάρους των εκδηλώσεων στις συγκυριακές εξάρσεις κατά της κρατικής ή παρακρατικής τρομοκρατίας.

Κάνει έκκληση στα ΜΜΕ και την ΕΣΗΕΑ, στο όνομα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης και της εθνικής αναγκαιότητας να παραμείνει ζωντανή - αγωνιστική η ιστορική μνήμη:

  • Να αποτελέσουν κύριο παράγοντα αποτροπής του έργου των σκοτεινών δυνάμεων, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αμαυρώσουν και να ακυρώσουν το χώρο και τα οράματα εκείνου του αγώνα».

Παντού εκδηλώσεις τιμής

Να τιμήσουν μαζικά, ταξικά, αντιιμπεριαλιστικά την 29η επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία η «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003». Η συγκέντρωση γίνεται την Κυριακή στις 6μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους και μισή ώρα νωρίτερα η προσυγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ, τη «ΔΡΑΣΗ» και άλλους φορείς. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Αμερικάνικο προξενείο και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τη ΦΕΑΠΘ, το Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου '67-'74, το ΕΚΘ κ.ά. Η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων θα γίνει στις 4.30μ.μ. στην Πλατεία Χημείου, ενώ και πάλι στο Αγαλμα Βενιζέλου θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 4.30μ.μ. οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών και των δημόσιων ΙΕΚ.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης.

Στην Κοζάνη στις 6μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία, στη Φλώρινα στις 12 το μεσημέρι, στην Αλεξανδρούπολη στις 5μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο, στην Κομοτηνή στις 4μ.μ. μπροστά στην Περιφέρεια, στις Σέρρες στις 6μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Επίσης, στην Κατερίνη στο Σιντριβάνι στις 6μ.μ. και στο Κιλκίς στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Ειρήνης.

Στη Θεσσαλία

Με παλλαϊκές συγκεντρώσεις την Κυριακή, το απόγευμα, στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, η συγκέντρωση που διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νομού, θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Τριήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις τιμής της παλλαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 στο Βόλο, που διοργανώνουν φορείς και οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ξεκινούν την Παρασκευή. Στην Καρδίτσα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο Δήμος, η παλλαϊκή συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, ενώ θ' ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με μουσική και ποίηση, στο «Παυσίλυπον» και στον ίδιο χώρο θα στηθεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό και αποκόμματα εφημερίδων από το αρχείο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης του Δήμου.

Στα Τρίκαλα, κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων που αποφάσισαν φορείς του νομού, είναι η παλλαϊκή συγκέντρωση, την Κυριακή, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Εκδηλώσεις προγραμματίζονται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.


Μαζικοί φορείς στο γιορτασμό

Ανοίγουν, μεθαύριο Παρασκευή, οι πύλες του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, για το φετινό τριήμερο γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του 1973. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, στο χώρο του Πολυτεχνείου, θα λειτουργούν εκθέσεις και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, ενώ ο γιορτασμός θα κορυφωθεί την Κυριακή 17 Νοέμβρη με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ηδη, μαζικοί φορείς και σωματεία προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στις σχετικές εκδηλώσεις, εκδίδουν ανακοινώσεις, τονίζοντας την επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης του 1973 και καλούν σε μαζικό, παλλαϊκό γιορτασμό. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 15/11, στις 6 το απόγευμα, με θέμα: «29 χρόνια μετά συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη». Η Γραμματεία της Επιτροπής, σε σχετική ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν, τονίζει ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου προβάλλει την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αφαιρούν δικαιώματα, περιστέλλουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και καλεί σε ενιαία απάντηση ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια του διεθνούς κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα οποία η σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί να εξωραΐσει.

Κάλεσμα συμμετοχής στο γιορτασμό και κυρίως στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου έχει κηρύξει για την Παρασκευή, 15/11, στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι το τέλος του ωραρίου, προς τιμήν της επετείου της εξέγερσης και πραγματοποιεί την ίδια μέρα και ώρα σχετική εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Γκαράζ.


Η ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης

Στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει σήμερα, στις 8 το βράδυ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, σε εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σήμερα, Τετάρτη:

-- Οι Οργανώσεις Ρόδου, στις 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ του Οικονομικού Νομικής, στη 1 μ.μ., στη σχολή.

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ, στη 1 μ.μ., στη σχολή, για τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα και το Πολυτεχνείο.

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «Χατζηνικολάου».

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ.

-- Οι εργατικές Τομεακές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Εγνατίας 65).

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας, στις 11 π.μ., στο χώρο του ΤΕΙ.

-- Η Οργάνωση Δράμας, στις 4.30 μ.μ., στο ΤΕΙ της πόλης.

-- Η Οργάνωση Ξάνθης, στο Πολυτεχνείο της πόλης.

-- Η Οργάνωση Κομοτηνής πραγματοποιεί από σήμερα Τετάρτη 13/11 μέχρι την Παρασκευή 15/11 σχετικές εκδηλώσεις στην Παλιά Νομική.

  • Αύριο, Πέμπτη

-- Η Οργάνωση Γεωπονικής, στη 1 μ.μ., στο χώρο της σχολής.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου, στη 1 μ.μ., στο χώρο της σχολής, θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου, στις 12.30 μ.μ.

-- Η Οργάνωση ΣΕΛΕΤΕ, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της σχολής.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Σιβιτανιδείου, στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό αμφιθέατρο της Καλλιθέας.

-- Η Οργάνωση Σπουδάζουσας θεσσαλονίκης, στη φιλοσοφική σχολή στις 8 μ.μ., αφιέρωμα στο Ναζίμ Χικμέτ.

-- Η Οργάνωση του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, στις 2 μ.μ., στη σχολή.

-- Η Οργάνωση ΑΕΙ Ηρακλείου, στις 2 μ.μ., στο κυλικείο των κτιρίων στην Κνωσό.

-- Η Οργάνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα Χανιά, στις 12 το μεσημέρι, σε αίθουσα της σχολής, θα μιλήσει ο Γιώργος Ντακουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Εύβοιας, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας.

-- Η Οργάνωση Αλεξανδρούπολης, ξεκινάει διήμερο, στο Πανεπιστήμιο, στο αμφιθέατρο Ιατρικής.

-- Η Οργάνωση Ορεστιάδας, ξεκινάει επίσης διήμερο στο Πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ