ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο εργασιακός μεσαίωνας και στους δήμους

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής

Ο εργασιακός μεσαίωνας προχωρά και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, η «ομηρία», η «μαύρη εργασία» και οι μισθοί πείνας αποτελούν μέρος μόνον των όσων αντεργατικών δράσεων προωθούνται μέσα από το νέο ρόλο που ανατίθεται στους ΟΤΑ, ως πιλότων για την εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης. Και οι αιρετοί, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καλούνται να τις εφαρμόσουν και να γίνουν συνυπεύθυνοι ή να αντισταθούν.

Η τραγική διάσταση αυτού του νέου ρόλου αποκαλύφθηκε μέσα από την αγωνία περίπου 200 συμβασιούχων του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες και εδώ και μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Ο δήμος οφείλει στους συμβασιούχους εργαζόμενους-ομήρους δεκάδες εκατομμύρια δραχμές.

Χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με το δήμαρχο, κ. Παπαγιάννη, και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, κ. Τζούμα, ενώπιον της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Εργασίας, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η εργατική διαφορά συζητήθηκε και ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 30 του Νοέμβρη κάθε εργαζόμενος θα εισπράξει 900 ευρώ, ενώ μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη θα εξοφληθεί το 70% της συνολικής οφειλής, μέσα από δάνειο που αναμένεται να πάρει η Δημοτική Επιχείρηση. Το υπόλοιπο 30% των δεδουλευμένων θα κληθεί να καταβάλει η επόμενη δημοτική αρχή.

Ομως, οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί. Φοβούνται ότι τελικά δε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Και οι φόβοι τους είναι βάσιμοι, αφού στην πλάτη τους, και ως ένα βαθμό και με δική τους ευθύνη, παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι.

Μέσα από τη συζήτηση στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης αλλά και από τα όσα δήλωσαν στο «Ρ» οι εργαζόμενοι, αποκαλύφθηκε ένας πρωτοφανής εργασιακός μεσαίωνας που συνεχίζεται και γιγαντώνεται τα τελευταία 5 χρόνια.

Οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις για να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών τους. Ο Δήμος Κασσάνδρας, που έχει μόνιμο προσωπικό μόλις περίπου 30 άτομα, προχώρησε σε προσλήψεις μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Οι συμβασιούχοι απασχολούνταν ως υπάλληλοι στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στην καθαριότητα, στη Δημοτική Αστυνομία, ακόμη και σε διοικητικές υπηρεσίες, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, προσλαμβάνονταν με 6μηνη σύμβαση και απασχολούνταν για 12 μήνες. Μετά γινόταν ανανέωση της σύμβασης και το σκηνικό επαναλαμβανόταν. Ορισμένοι έπαψαν να εργάζονται πριν τη λήξη της σύμβασής τους προκειμένου να καλυφθεί η παράτυπη προηγούμενη εργασία τους. Ο Παναγιώτης εργάζεται εδώ και τρία χρόνια στη Δημοτική Αστυνομία, όμως η εργασιακή σχέση που εμφανίζεται μέσα από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει είναι συνολικής διάρκειας 16 μηνών. Η Εφη δούλεψε επίσης στη Δημοτική Αστυνομία, από τον περασμένο Μάη μέχρι και τον Οκτώβρη με μια 2μηνη σύμβαση. Ο Δημήτρης εδώ και 11 μήνες δουλεύει στην ύδρευση με 8μηνη σύμβαση.

Ολοι τους απλήρωτοι. Οπως επίσης και ο Κώστας Ζ. που δουλεύει εδώ και 5 χρόνια στην καθαριότητα. Είναι πολύτεκνος και παραμένει απλήρωτος εδώ και 13 μήνες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν για δεδουλευμένα που ποτέ δεν έλαβαν.

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2003 και ο απολογισμός του Κοινοβουλίου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης, αναφέρθηκε σε προσπάθειες συκοφάντησης της Βουλής από τα μέσα ενημέρωσης. Ο Απόστολος Κακλαμάνης έκανε λόγο για συκοφαντίες και δημαγωγίες από τα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι αποτελεί πρόβλημα «αν τα ΜΜΕ μιας χώρας τόσο μικρής και σε μια τόσο δύσκολη περιοχή, είτε ελέγχονται από όσους σκέφτονται μόνο τα οικονομικά τους συμφέροντα ή αν υπάρχουν από πίσω ξένοι οικονομικοί παράγοντες».

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι είναι «διαφανής και σύμφωνος με τις ανάγκες του Κοινοβουλίου», ενώ «γίνονται σημαντικά βήματα σε εξοπλισμό και υποδομές, που και τους βουλευτές και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες διευκολύνουν στη δράση τους και στη λειτουργία τους». Ειδικά για το θέμα των παροχών υλικοτεχνικής υποδομής προς τους βουλευτές ο Αντώνης Σκυλλάκος διευκρίνισε ότι «αυτά εφόσον είναι ιδιοκτησία της Βουλής και δε σχετίζονται με τα πρόσωπα, δεν έχουμε καμιά απολύτως αντίρρηση». Επίσης, ζήτησε άμεσα «να λειτουργήσει το κανάλι της Βουλής». Αναφορικά με το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, που βρίσκεται με βάση τον προϋπολογισμό στα επίπεδα της εισοδηματικής πολιτικής, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι αντίθετο σε ενδεχόμενα αναπροσαρμογής προς τα πάνω εφόσον προκύψουν προβλήματα με την εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης του ασυμβίβαστου του βουλευτή με την άσκηση επαγγέλματος. Υπενθύμισε μάλιστα ότι «αντιταχθήκαμε στη ρύθμιση του ασυμβίβαστου επαγγέλματος- βουλευτικής ιδιότητας» αφού «οδηγεί όλο και λιγότεροι βιοπαλαιστές να ασχολούνται με την πολιτική. Αρα οι χορηγοί και μεγάλα συμφέροντα βελτιώνουν τις θέσεις τους».

ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση για τις εκλογές

Εκδήλωση με θέμα «Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές - Εκτιμήσεις και συμπεράσματα», οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, την Πέμπτη 14 του Νοέμβρη στις 8.30 το βράδυ, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
Αναβλήθηκε η δίκη

Αναβλήθηκε για τον Οκτώβρη του 2003 η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην παραπομπή του δημάρχου Ν. Σιαπατόρη και των δημοτικών συμβούλων της Ζίτσας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων (σύμφωνα με την Επιτροπή Αρθρου 18 του ν.2218/1994), επειδή αρνούνται να χορηγήσουν σε ιδιώτες άδεια εγκατάστασης στην Καρίτσα πτηνοτροφικών μονάδων. Ο λόγος για τον οποίο αναβάλλεται η υπόθεση είναι τα σοβαρά προβλήματα υγείας δύο εκ των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ζίτσας αρνείται την εγκατάσταση των πτηνοτροφικών μονάδων για λόγους περιβαλλοντικούς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Απεργούν την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν μεθαύριο Παρασκευή τα ΚΤΕΟ, καθώς και οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι υπάλληλοι του εν λόγω υπουργείου, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων.

Εκτός από τη μεθαυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών (ΠΟΣΥΜΕ), αποφάσισαν την επ' αόριστον αποχή, επίσης από μεθαύριο, από το έργο της εξέτασης υποψηφίων οδηγών και υποψηφίων εκπαιδευτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ