ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Απόρριψη εισηγείται το ιρακινό Κοινοβούλιο

Τα αμερικάνικα μαχητικά έτοιμα για δράση

Associated Press

Τα αμερικάνικα μαχητικά έτοιμα για δράση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Απορριπτική για το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι η ομόφωνη απόφαση - πρόταση του ιρακινού Κοινοβουλίου προς την ιρακινή ηγεσία. Μετά από δύο ημέρες συνεδρίασης, οι Ιρακινοί βουλευτές εκτίμησαν ότι το ψήφισμα παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία και εμπεριέχει όλα τα εχέγγυα για την πρόκληση πολέμου. Ειρωνική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον, που μίλησε για «ξεκάθαρο θέατρο», ενώ στάση αναμονής τηρεί ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αντίθετα, τους τόνους ύψωσε η Γαλλία, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι μια ιρακινή απόρριψη ανοίγει το δρόμο σε στρατιωτική επέμβαση.

«Αν διαβάσετε προσεκτικά το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, θα διαπιστώσετε ότι το οποιοδήποτε μικρό λάθος ή πρόσχημα που θα αναφερθεί από έναν από τους επιθεωρητές, θα προκαλέσει πόλεμο. Η αίσθηση είναι μία: ότι το ψήφισμα παράσχει νόμιμη κάλυψη στις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ» υποστήριζε, μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης του ιρακινού Κοινοβουλίου, ο βουλευτής Μουχάμεντ Μουζαφάρ αλ Αντχαμί. Είχε προηγηθεί γραπτή έκκληση προς το Κοινοβούλιο του γιου του Σαντάμ, Ουντάι, που είναι επίσης βουλευτής, να γίνει «αποδεκτό το ψήφισμα του ΟΗΕ και χωρίς περιορισμούς, γιατί η πρωτοβουλία δε βρίσκεται στα χέρια του Ιράκ». Η κίνησή του εκτιμήθηκε από πολλούς ως «επικοινωνιακό κόλπο» του ιρακινού καθεστώτος προκειμένου να δώσει μια αίσθηση «δημοκρατίας».

Το βέβαιο είναι ότι την οριστική ιρακινή απάντηση, μέχρι την Παρασκευή, θα δώσει ο Ιρακινός ηγέτης. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν ότι η απόρριψη του Κοινοβουλίου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Σαντάμ Χουσεϊν ως ένα πρόσχημα για να δηλώσει ότι «θα αποδεχτεί την απόφαση, χωρίς ιδιαίτερη προθυμία και με αηδία».

Απειλές από Ουάσιγκτον και... Παρίσι

Από την ψηφοφορία στο Ιρακινό κοινοβούλιο

Associated Press

Από την ψηφοφορία στο Ιρακινό κοινοβούλιο
«Θέατρο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σιν Μακ Κόρμικ, τη συνεδρίαση και την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου, μεταφέροντας τις σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. «Η μοναδική φωνή στο Ιράκ είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν και αυτός θα κρίνει», τόνιζε ο Μακ Κόρμικ, εκτιμώντας ότι η απόρριψη των Ιρακινών βουλευτών μπορεί να αξιοποιηθεί από την ιρακινή ηγεσία ως περιθώριο διαπραγμάτευσης. «Δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση, ούτε μια τελεία», προειδοποιούσε ο Μακ Κόρμικ.

Τις πολεμικές του ιαχές συνέχισε και ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος επανέλαβε ότι «αν ο Σαντάμ δε συμμορφωθεί ακόμη και με τη μικρότερη λεπτομέρεια της απόφασης του ΟΗΕ, τότε οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας για να τον αφοπλίσουν». Στο πλευρό του βρέθηκε, φυσικά, και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προβλέποντας ότι η ιρακινή ηγεσία δεν πρόκειται να δεχτεί να παραδώσει το πλήρες οπλοστάσιό της. Ο Ράμσφελντ, μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Βαγδάτη έχει αρχίσει, ήδη, να κρύβει πολλά από τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει σε κρυψώνες «πολλά μέτρα κάτω από τη γη, που είναι αδύνατον να εντοπιστούν παρά μόνο με ειδικά μηχανήματα».

Τους τόνους ύψωσε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος δήλωνε ότι η «Γαλλία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στις επόμενες φάσεις που προβλέπονται από το ψήφισμα 1441. Εάν ο Χουσεΐν δε συμμορφωθεί, εάν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τον αφοπλισμό του, προφανώς θα χρησιμοποιηθεί βία και με βάση τις αρχές που τίθενται από τη νέα απόφαση, θα πρέπει να περιμένουν μια ομόφωνη απόφαση γι' αυτό».

Από την πλευρά του, πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, υποστήριζε ότι δε θεωρεί πως η απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου απευθύνεται προς τον ΟΗΕ, και κατά συνέπεια περιμένει πάντα την τελική απάντηση της Βαγδάτης. Πάντως, έγινε γνωστό ότι μια πρώτη ομάδα επιθεωρητών είναι έτοιμη να αναχωρήσει για την Κύπρο με τελική κατεύθυνση τη Βαγδάτη, το απόγευμα της Παρασκευής, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της ιρακινής απάντησης.

Προετοιμασίες στη Βαγδάτη, σύγχυση στον αραβικό Τύπο

Μεγάλες ποσότητες αντιδότων για τα αέρια νεύρων φέρεται να αποθηκεύει η ιρακινή ηγεσία, σύμφωνα τουλάχιστον με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, που επιβεβαίωσαν σχετικά δημοσιεύματα των «Νιού Γιορκ Τάιμς». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαδικασία αποθήκευσης ατροπίνης και άλλων ανάλογων ουσιών έχει αρχίσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και παρά τις αλλεπάλληλες απόπειρες της αμερικανικής ηγεσίας δεν μπορεί να εμποδιστεί διότι οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες δεν απαγορεύεται να εισέλθουν στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο αραβικός Τύπος στο σύνολό του παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βαγδάτη με ανάμεικτες αντιδράσεις. Οι περισσότερες, όπως η ιορδανική «Αλ Ράι», η αιγυπτιακή «Αλ Ακχμπάρ», οι λιβανικές «Αλ Σαφίρ» και «Αλ Νεχάρ» και η σαουδαραβική «Αλ Ριάντ» επικρίνουν σφοδρά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μιλούν για προειλημμένες αποφάσεις, υποστηρίζουν ότι μπορεί η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη να είχε Αμερικανούς θύματα, αλλά έκτοτε σε θύματα έχουν μετατραπεί όλοι οι Αραβες και μουσουλμάνοι, καθώς οι ΗΠΑ κάνουν «ιερό» πόλεμο δήθεν για το καλό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ καταπατούν ακριβώς αυτές τις αρχές. Πιο συγκρατημένες εμφανίζονται ορισμένες άλλες εφημερίδες, όπως η αιγυπτιακή «Αλ Αχράμ» και η συριακή «Τισρίν», που εκτιμούν ότι υπό την παρούσα παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και τη σοβαρότητα που επέδειξε ο Αραβικός Σύνδεσμος, η υιοθέτηση της απόφασης είναι μια τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη και την ακεραιότητα του Ιράκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εσωτερικές αντιπαραθέσεις εκατέρωθεν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Οξύνεται, ακόμη περισσότερο, η εσωκομματική προεκλογική αντιπαράθεση στο κόμμα «Λικούντ» με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δεσμεύεται ότι ως πρωθυπουργός θα εκδιώξει τον Γιάσερ Αραφάτ. Αντιπαραθέσεις μαίνονται ανάμεσα και στις παλαιστινιακές παρατάξεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια της Π. Αρχής να πετύχει στοιχειωδώς ένα πλαίσιο ενωτικής δράσης, που δε θα επιτρέπει τις επιθέσεις εντός ισραηλινού εδάφους και θα διασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων στις επερχόμενες εκλογές.

Προτεραιότητα της κυβέρνησής του, σε περίπτωση που κερδίσει την ηγεσία του «Λικούντ» από τον Σαρόν και το κόμμα επικρατήσει στις πρόωρες εκλογές όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, θα είναι η εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωνε, χτες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δηλώσεις Νετανιάχου, που έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του «Λικούντ», έγιναν δεκτές με χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους.

Παίρνοντας το λόγο, αμέσως μετά, ο Αριέλ Σαρόν υποστήριζε ότι «δεν πρέπει να δρούμε εν θερμώ» και εκτιμούσε ότι τα πλήγματα που καταφέρνει ο ισραηλινός στρατός κατά των τρομοκρατών, θα φέρουν αλλαγές στην παλαιστινιακή κοινωνία και θα οδηγήσουν «σε ανατροπή του υπάρχοντος τρομοκρατικού παλαιστινιακού καθεστώτος» ανοίγοντας το δρόμο για την ειρήνη. Η νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στους Νετανιάχου και Σαρόν σημειώνεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την καθοριστική μεταξύ τους αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Νοεμβρίου.

Διαφωνίες και στην άλλη πλευρά

Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στη «Χαμάς» και στη «Φατάχ» σε μυστική τοποθεσία του Καΐρου, στην πόλη της Γάζας ολοκληρώθηκε μια πρώτη διαπαραταξιακή παλαιστινιακή συνάντηση, που μάλλον δεν απέφερε στην παλαιστινιακή ηγεσία τα ποθούμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το τελικό πρώτο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δε γίνεται αποδεκτή η πρόταση να περιοριστούν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων εντός των παλαιστινιακών εδαφών, και τονίζεται «η νομιμότητα της αντίστασης ενάντια σε ισραηλινές επιθέσεις, στην κατοχή και στους εποικισμούς».

Με το πρώτο αυτό κείμενο, φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότερες παλαιστινιακές οργανώσεις. Στόχος των συζητήσεων ήταν να εξευρεθεί κοινή στάση, ενόψει των παλαιστινιακών εκλογών και των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων. Σε περίπτωση που η συμφωνία επιβεβαιωθεί, θα εκλεγεί μια 20μελής ηγετική επιτροπή «εθνικής ενότητας», η οποία θα εξετάσει, τελικά, και τους όρους διεξαγωγής των εκλογών, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συμμετάσχουν όλοι. Αξιωματούχοι της Π. Αρχής διέρρεαν ότι η παλαιστινιακή ηγεσία επιδιώκει να σχηματιστεί αυτή η επιτροπή και να συμμετάσχουν όλοι στις εκλογές, υπολογίζοντας ότι θα είναι ευκολότερος ο έλεγχος των κινήσεών τους.

Τον ίδιο στόχο φαίνεται ότι έχουν και οι συνομιλίες «Φατάχ» - «Χαμάς», που συνεχίζονται στο Κάιρο, μετά από τις εντονότατες παρεμβάσεις της Σ. Αραβίας, της Αιγύπτου και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Και ο στρατός συνεχίζει...

Με τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, και τζιπ, εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός, χτες τα ξημερώματα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, όπου συνέλαβε 3 Παλαιστινίους και ανατίναξε ένα σπίτι, πριν αποχωρήσει μετά από ώρες. Εντονη ήταν η αίσθηση ότι επίκειται ανάλογη επιχείρηση και σε περιοχές στην περίμετρο της Νάμπλους, ως μια «πρώτη απάντηση» στην πολύνεκρη επίθεση ενόπλου σε κιμπούτζ στο βόρειο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, στη Νότια Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία 2 μικρών Παλαιστινίων (2 και 8 ετών) οι οποίοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε διαφορετικά περιστατικά.

ΙΡΑΝ
Πάλι στους δρόμους οι φοιτητές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διογκώνονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ιρανών φοιτητών, που χθες εισήλθαν στην τέταρτη συνεχόμενη μέρα, ζητώντας την ακύρωση της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον πανεπιστημιακό, Χασέμ Αγκχατζαρί, την περασμένη βδομάδα, επειδή υποστήριξε ότι «δε θα πρέπει οι μουσουλμάνοι να ακολουθούν τυφλά θρησκευτικούς ηγέτες». Επιπλέον, οι διαδηλωτές ζητούν ελευθερία έκφρασης, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την Τεχεράνη, αλλά πλέον επεκτάθηκαν και σε πολλές ιρανικές χώρες, παρά τις προειδοποιήσεις των δυνάμεων καταστολής ότι θα τις διαλύσουν διά της βίας. «Αν νομίζουν ότι με απειλές θα κάμψουν τους φοιτητές, απατώνται οικτρά, δεν πάει άλλο η κατάσταση», δήλωνε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου της Τεχεράνης, Σαέεντ Μπαμπάε. Κοινή αίσθηση είναι ότι η καταδίκη του Αγκχατζαρί, στενού συνεργάτη του Χαταμί, αποτελεί «απάντηση» των «σκληροπυρηνικών» στις προσπάθειες απεμπλοκής τους από την ηγεσία του δικαστικού σώματος και των σωμάτων ασφαλείας.

Απολύσεις στην «Κόντακ»

Ο γίγαντας της φωτογραφίας, η «Κόντακ», ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 1.700 εργαζομένων - 2% του παγκόσμιου δυναμικού της - ενώ θα μεταφέρει και δύο εργοστάσια της (ένα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και ένα στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού) σε άλλες τοποθεσίες.

Η επίσημη δικαιολογία της εταιρίας ήταν ότι προσπαθεί να εξοικονομήσει 200 εκατομμύρια δολάρια από τα ετήσια έξοδά της, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης των πωλήσεων των φωτογραφικών μηχανών και των φιλμ. Ωστόσο, η απόφαση ήρθε ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του τετραπλασιασμού των κερδών της εταιρίας για το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου! Πέρυσι, η «Κόντακ» απέλυσε ακόμη 7.000 εργαζόμενους.

«Στρατιωτικές προκλήσεις» καταγγέλλει η ΛΔ Κορέας...

ΣΕΟΥΛ.--

Σοβαρές στρατιωτικές προκλήσεις, με την αποστολή πολεμικών σκαφών της Νότιας Κορέας στα χωρικά της ύδατα και τις μετακινήσεις στρατιωτικών αρμάτων μάχης στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που βρίσκεται στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών, κατήγγειλε χτες η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, 11 νοτιοκορεατικά πολεμικά πλοία διείσδυσαν, δύο φορές εντός του περασμένου 24ωρου, ανοιχτά των δυτικών ακτών της ΛΔ Κορέας. Παράλληλα, η Σεούλ καταγγέλλεται πως στο διάστημα πρώτη έως πέντε Νοέμβρη κινητοποίησε στρατιωτικά άρματα μάχης και πυροβόλα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που χωρίζει τα σύνορα των δύο χωρών, διεξάγοντας ασκήσεις ελιγμών.

Πάντως, η κυβέρνηση της Ν. Κορέας - διά του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας - έσπευσε να αρνηθεί τις καταγγελίες της Πιονγκγιάνγκ, κάνοντας λόγο για «εντελώς αβάσιμες πληροφορίες και προπαγάνδα»...

ΗΠΑ
Πρόσω ολοταχώς για το νέο υπερυπουργείο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενισχυμένος τα μάλα από την πρόσφατη νίκη των Ρεπουμπλικανών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ο Αμερικανός Πρόεδρος απλώς αναμένει την έγκριση για το νέο υπερυπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, η συζήτηση για το οποίο άρχισε χθες στο Κογκρέσο.

Παρά το γεγονός ότι επισήμως ο έλεγχος του Κογκρέσου περνά και στα δύο σώματα στους Ρεπουμπλικάνους από την 1η Γενάρη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαιτέρως, καθώς οι εκλογές της περασμένης βδομάδας που έδωσαν τη νίκη στους Ρεπουμπλικανούς στηρίχτηκαν κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας και κλειδί στην εκστρατεία ήταν και το νέο υπερπουργείο. Προς το παρόν, αναζητείται διακομματική συναίνεση, σύμφωνα με το Ρόιτερς, και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συζήτηση και η έγκρισή του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ορκωμοσία του 108ου Σώματος του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει πλέον την εξουσία να απαιτεί την εξαίρεση των συνδικαλιστών από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο όνομα πάντα της εθνικής ασφάλειας. Επιπροσθέτως, το νέο υπουργείο θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να προωθεί κατά το δοκούν κανόνες και όρους, όσον αφορά στην προώθηση, απόλυση ή μετάταξη εργαζομένων.

Ανθρωπιστικός όλεθρος

Τραγικές είναι οι προβλέψεις της «Διεθνούς Ιατρικής Εταιρείας για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου», σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος στο Ιράκ

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις της «Διεθνούς Ιατρικής Εταιρείας για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου», στην οποία συμμετέχουν 18 ανάλογοι κλάδοι ανάμεσα στους οποίους και ο ελληνικός, για την επόμενη ημέρα ενός στρατιωτικού πλήγματος στο Ιράκ. Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα μετά από εκτεταμένες έρευνες κυρίως του βρετανικού και του αμερικανικού κλάδου, το πρώτο μόνο τρίμηνο μιας στρατιωτικής επέμβασης θα προκληθούν 48.000 - 260.000 νεκροί, και εφόσον συνεχιστεί η πολεμική δράση θα προστεθούν άλλοι, τουλάχιστον, 200.000 νεκροί.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι εάν η πολεμική σύρραξη είναι με συμβατικά όπλα, τότε σχεδόν με βεβαιότητα θα προκληθεί εμφύλιος πόλεμος, που θα συνοδεύεται από πείνα, επιδημίες, και εκατομμύρια πρόσφυγες. Με βάση τα υπάρχοντα σενάρια των επιτελείων των ΗΠΑ, τονίζεται στην έκθεση, η προδιαγραφόμενη πολεμική επίθεση θα είναι η καταστροφικότερη των τελευταίων δεκαετιών και αν μάλιστα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά οποιασδήποτε ισχύος, οι θάνατοι θα υπερβούν το εκατομμύριο. Επίσης, σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων θα είναι πολίτες, ενώ υπενθυμίζεται ότι επειδή ποτέ τα πλήγματα δεν είναι «χειρουργικά», σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν η καταστροφή νοσοκομείων και ιατρικού εξοπλισμού, οι θάνατοι από νάρκες, και κάθε άλλου είδους «παράπλευρες απώλειες» σε βάθος χρόνου.

«Εκτός από την ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή, εκτιμάται ότι ο πόλεμος αυτός θα εξασθενίσει τον ΟΗΕ, θα αποδυναμώσει την προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τελικά τις ίδιες τις ΗΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ