ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Επιχειρούν τη φυσική εξόντωσή του...

Associated Press

ΧΑΓΗ.--

Η πολύμηνη εξαντλητική διαδικασία της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο της Χάγης και η απαγόρευση άμεσης πρόσβασης σε γιατρούς έχει επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Χτες, ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εμφανίστηκε κατάχλομος και αδύναμος στο δικαστήριο, σε τέτοιο βαθμό που το προεδρείο των δικαστών αναγκάστηκε να δώσει νέα αναβολή στη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας, χωρίς να ορίσει νέα ημερομηνία...

Παράλληλα, η Κάρλα ντελ Πόντε, επικεφαλής της γενικής εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, δεν έκρυψε την ανησυχία της μήπως η εξοντωτική δικαστική, και με πολιτικά κίνητρα, πλεκτάνη έναντι του πρώην Προέδρου προκαλέσει τη φυσική του εξόντωση προτού ολοκληρωθεί η δίκη και προτού προλάβουν να τον καταδικάσουν -όπως «ευελπιστούν»...- σε ισόβια δεσμά για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τους φονικούς ...ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της χώρας του την άνοιξη του '99... Γι' αυτό και χτες σε δηλώσεις της κατέστησε σαφές πως η γενική εισαγγελία αναζητεί φόρμουλα, προκειμένου να παρακαμφθούν οι κατηγορηματικές αντιρρήσεις του Μιλόσεβιτς να μην διοριστεί συνήγορος υπεράσπισης και να συνεχίσει ο ίδιος την υπεράσπιση του εαυτού του... Το «επιχείρημα» της ντελ Πόντε είναι πως η επιδεινωμένη κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα οδηγήσει σε καθυστέρηση του χρόνου ολοκλήρωσης της δίκης, κάτι που δεν το επιθυμούν (πρώτοι... μεταξύ άλλων) οι Αμερικανοί που έχουν άρει την (οικονομική και άλλη...) υποστήριξή τους στο ΔΠΔ της Χάγης... Η δίκη Μιλόσεβιτς, ως γνωστόν, «πρέπει» να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάη...

Οσον όμως αφορά στην «πρόταση» των εισαγγελέων για διορισμό δικηγόρου υπεράσπισης, ο ίδιος Μιλόσεβιτς προχτές την απέρριψε ασυζητητί, αποκαλώντας την «κακόβουλη, παράνομη και παράλογη». Προειδοποίησε δε πως εάν «παρακάμψουν» τις αντιδράσεις του, τότε θα καταφύγει καταθέτοντας αγωγή κατά του ΔΠΔ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

Το Ιδρυμα «Λευτεριά στο Μιλόσεβιτς» που δραστηριοποιείται, με στόχο την άμεση απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε και χτες το αίτημά του για λευτεριά στον δοκιμαζόμενο πρώην ηγέτη... Επιπλέον, σε δηλώσεις του ο αδελφός του Μιλόσεβιτς και πρώην πρέσβης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Μπόρισλαβ, κατήγγειλε τη στάση των εισαγγελέων της Χάγης, λέγοντας πως απώτερο στόχο έχει τη φυσική εξόντωση του πρώην Προέδρου καθώς η όλη διαδικασία έχει καταπονήσει τον Μιλόσεβιτς τόσο πολύ που η ζωή του απειλείται άμεσα από σοβαρό, και ίσως μοιραίο, καρδιακό επεισόδιο...

ΡΩΣΙΑ
Κίνδυνος για τη χώρα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

«Αλλο ένα βήμα στο δρόμο της εθνικής προδοσίας», έτσι χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς «δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία». Είναι εμφανές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ακολουθεί το ίδιο σχήμα, όπως η φασιστική επέκταση την άνοιξη και το καλοκαίρι 1941. «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα μας. Είναι, στην ουσία, επιβολή στη Ρωσία και στον κόσμο ενός νέου κυνηγητού εξοπλισμών. Είναι νέες απειλές όχι μόνο για τη Ρωσία, την Ευρώπη, αλλά και για τα κράτη της Ασίας και του αραβικού κόσμου. Εξ ονόματος του ΚΚΡΟ και των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, των δεκάδων εκατομμυρίων ψηφοφόρων μας θέλω να εκφράσω την κατηγορηματική διαμαρτυρία ενάντια σε μια τέτοια κοντόφθαλμη θέση του κ. Πούτιν», δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ. Επέκρινε, επίσης, δριμύτατα τη συμφωνία Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ζήτημα του Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα, αποκαλώντας την ταπεινωτική, για τη Ρωσία. Με βάση αυτή τη συμφωνία, η μετακίνηση των πολιτών της Ρωσίας από μια περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε άλλη θα ελέγχεται από αλλοδαπούς υπαλλήλους και θα εξαρτάται από τη θέλησή τους. «Το Κρεμλίνο έδειξε πάλι την ανικανότητά του να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.

Ζιουγκάνοφ: Να αφεθεί ελεύθερος ο Μιλόσεβιτς

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ σε δήλωσή του την Τρίτη, 12 Νοέμβρη, χαρακτήρισε ως εμπαιγμό, «παρωδία» τη δίκη κατά του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αναφερόμενος και στην κακή κατάσταση της υγείας του. «Είναι το άμεσο αποτέλεσμα της παρωδίας αυτής που έχουν μεταμφιέσει σε δίκη», τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. «Οι δικαστές και η εισαγγελία δουλεύουν εκούσια για το θάνατο του ανθρώπου αυτού, ο οποίος είναι τώρα πολιτικός κρατούμενος», σημείωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, καλώντας τη Μόσχα «να εμποδίσει αυτή την αδικία εις βάρος ενός πρώην ηγέτη μιας φιλικής χώρας». Ζήτησε από την ηγεσία της Ρωσίας «να προχωρήσει σε πιο δραστικές ενέργειες, για να αποτραπεί η εξόντωση» του Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Υπογράμμισε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η ηγεσία της Ρωσίας που είχε δεχτεί τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και για τη δημιουργία του λεγόμενου «διεθνούς δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία» και δεν καταδίκασε την απαγωγή του Μιλόσεβιτς. «Το ΚΚΡΟ και η ΛΠΕΡ καταδικάζουν δριμύτατα την απάνθρωπη, αντίθετη σε όλους τους κοινά αποδεκτούς ανθρωπιστικούς κανόνες συμπεριφοράς της εισαγγελέα Κάρλα ντελ Πόντε και του δικαστή Ρίτσαρντ Μέι», αναφέρεται στη δήλωση του Ζιουγκάνοφ. Η δήλωση αυτή αποτελεί αντίδραση στην πληροφορία του αδελφού του Μιλόσεβιτς, Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, πρώην πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας στη Ρωσία, ο οποίος δήλωσε χτες στη Μόσχα, πως η ζωή του αδελφού του διατρέχει κίνδυνο και πως θα πρέπει να νοσηλευτεί τάχιστα, για να αποφύγει μια καρδιακή κρίση. Οπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλη, ιατρική αναφορά τόνιζε πως ο 61 ετών Μιλόσεβιτς κινδυνεύει από «οξεία καρδιοαγγειακή πάθηση» και παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση. «Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με το κριτήριο της αθωότητας, είναι άνθρωπος που δε φταίει σε τίποτα. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Πρέπει να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία από τους θεράποντες γιατρούς του και να υπερασπίσει τον εαυτό του από τις κατηγορίες που του προσάπτουν ως ελεύθερος άνθρωπος», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ζιουγκάνοφ.

ΓΑΛΛΙΑ
«Μπαλάκι» οι πρόσφυγες

ΚΑΛΕ.--

Προθεσμία 24 ωρών, έδωσε η γαλλική κυβέρνηση, στους 70 περίπου πρόσφυγες - Κούρδοι στην πλειοψηφία τους, από το Ιράκ - να εγκαταλείψουν την εκκλησία που κατέλαβαν, στο Καλέ, προκειμένου να βρουν καταφύγιο.

Η κατάληψη έγινε, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, να μην επιτρέψουν την είσοδο άλλων προσφύγων στο στρατόπεδο της Σανγκάτ, που βρίσκεται υπό τη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού και προσφέρει κατάλυμα και τροφή σε μετανάστες και πρόσφυγες, που δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του Καλέ, κ. Ενί, «η εκκλησία δεν πληρεί τους όρους υγιεινής, επομένως δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς». Μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Σαρκοζί, αποφασίστηκε η απομάκρυνσή τους με τη βία σε περίπτωση που αρνηθούν να εγκαταλείψουν το ναό οικειοθελώς. Σαν εναλλακτική λύση, η κυβέρνηση, «τους προσφέρει τη δυνατότητα να μεταβούν στο Παρίσι, όπου θα εξεταστεί αν δικαιούνται πολιτικό άσυλο, αλλιώς θα τους εξασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται για να επιστρέψουν στη χώρα τους».Εκτός από 30 άτομα που δέχτηκαν την προσφορά, οι υπόλοιποι χαρακτηρίζουν την πρόταση σαν τέχνασμα για την απέλασή τους.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι από το 1999, που το στρατόπεδο της Σανγκάτ άνοιξε τις πύλες του στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, υπό τη σκέπη του Ερυθρού Σταυρού, αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Πολλοί από αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο στο κατάλυμα περνάνε στην Βρετανία, ενώ οι υπόλοιποι γίνονται επαίτες για να ζήσουν.

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι μέχρι το Μάρτη του επόμενου χρόνου, το κατάλυμα θα κλείσει, αφού ο Ερυθρός Σταυρός δε δέχεται να παίξει το ρόλο του δεσμοφύλακα, και «να "προστατεύσει" τους κατοίκους της περιοχής».Το ερώτημα που τίθεται και δεν προτίθεται να το απαντήσει ούτε η Γαλλία ούτε η Βρετανία, είναι ποια θα είναι η τύχη αυτών των ανθρώπων, που έχουν καταλήξει να τους συμπεριφέρονται και να διαπραγματεύονται τις ζωές τους, σαν να είναι εμπόρευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ