Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Μπαλάκι» οι πρόσφυγες

ΚΑΛΕ.--

Προθεσμία 24 ωρών, έδωσε η γαλλική κυβέρνηση, στους 70 περίπου πρόσφυγες - Κούρδοι στην πλειοψηφία τους, από το Ιράκ - να εγκαταλείψουν την εκκλησία που κατέλαβαν, στο Καλέ, προκειμένου να βρουν καταφύγιο.

Η κατάληψη έγινε, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, να μην επιτρέψουν την είσοδο άλλων προσφύγων στο στρατόπεδο της Σανγκάτ, που βρίσκεται υπό τη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού και προσφέρει κατάλυμα και τροφή σε μετανάστες και πρόσφυγες, που δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του Καλέ, κ. Ενί, «η εκκλησία δεν πληρεί τους όρους υγιεινής, επομένως δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς». Μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Σαρκοζί, αποφασίστηκε η απομάκρυνσή τους με τη βία σε περίπτωση που αρνηθούν να εγκαταλείψουν το ναό οικειοθελώς. Σαν εναλλακτική λύση, η κυβέρνηση, «τους προσφέρει τη δυνατότητα να μεταβούν στο Παρίσι, όπου θα εξεταστεί αν δικαιούνται πολιτικό άσυλο, αλλιώς θα τους εξασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται για να επιστρέψουν στη χώρα τους».Εκτός από 30 άτομα που δέχτηκαν την προσφορά, οι υπόλοιποι χαρακτηρίζουν την πρόταση σαν τέχνασμα για την απέλασή τους.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι από το 1999, που το στρατόπεδο της Σανγκάτ άνοιξε τις πύλες του στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, υπό τη σκέπη του Ερυθρού Σταυρού, αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Πολλοί από αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο στο κατάλυμα περνάνε στην Βρετανία, ενώ οι υπόλοιποι γίνονται επαίτες για να ζήσουν.

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι μέχρι το Μάρτη του επόμενου χρόνου, το κατάλυμα θα κλείσει, αφού ο Ερυθρός Σταυρός δε δέχεται να παίξει το ρόλο του δεσμοφύλακα, και «να "προστατεύσει" τους κατοίκους της περιοχής».Το ερώτημα που τίθεται και δεν προτίθεται να το απαντήσει ούτε η Γαλλία ούτε η Βρετανία, είναι ποια θα είναι η τύχη αυτών των ανθρώπων, που έχουν καταλήξει να τους συμπεριφέρονται και να διαπραγματεύονται τις ζωές τους, σαν να είναι εμπόρευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ