Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιματηρές φοιτητικές διαδηλώσεις

Από τα βίαια επεισόδια στην Καμπούλ

Associated Press

Από τα βίαια επεισόδια στην Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η πρώτη διαδήλωση, και μάλιστα την παραμονή των προετοιμαζόμενων από την κυβέρνηση εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, σημαδεύτηκε με αίμα. Φοιτητικό αίμα... καθώς η πρωτεύουσα Καμπούλ επί διήμερο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Καμπούλ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την απόλυτη φτώχεια, την έλλειψη τροφίμων και τη διαβίωση χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν τη Δευτέρα το βράδυ, όταν υπήρξε επίθεση εκ μέρους της αστυνομίας στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές. Μια επίθεση μαζική που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο φοιτητές -τέσσερις σύμφωνα με αντιπροσωπεία των φοιτητών-, και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού, πυροβολώντας ταυτόχρονα στον αέρα ή και ενάντια στο πλήθος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φοιτητών, προκειμένου να διασπάσει πλήθος εκατοντάδων φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

Οι άνδρες της αφγανικής αστυνομίας προχώρησαν στη σύλληψη αρκετών ατόμων και εμπόδισαν τελικώς τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από κυβερνητικά κτίρια. Αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο υπουργείο Παιδείας της χώρας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, ενώ ο Χαμίντ Καρζάι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την εξέταση των αιτημάτων των φοιτητών.

Οπως επισημαίνει το BBC, οι φοιτητές υποστηρίζουν πως κατά τις συμπλοκές της Δευτέρας έχασαν τη ζωή τους τέσσερα και όχι δύο άτομα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, και θεωρώντας τις Αρχές υπεύθυνες για το θάνατο των συμφοιτητών τους απαιτούν να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπαίτιοι αστυνομικοί. Η απαίτηση αυτή σύμφωνα με το «Ρόιτερς», επί της ουσίας έγινε δεκτή και από τον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά εκνευρισμένος ειδικά γιατί η επίθεση κατά των φοιτητών υπήρξε πρωτοβουλία της αστυνομίας και όπως δήλωσε ήδη διέταξε έρευνα για τα γεγονότα.

Οι φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στη φυλή Παστούν από το Νότιο και Ανατολικό Αφγανιστάν, ζητούν επίσης να τους παραδοθούν οι σοροί των συμφοιτητών τους που σκοτώθηκαν, και να γνωστοποιηθούν άμεσα τα ονόματα εκείνων που τους οδήγησαν στο θάνατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ