Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αγωγές κατά πολυεθνικών - συνεργών του απαρτχάιντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Δεν πρόκειται για επίθεση κατά του ελβετικού, γερμανικού ή του λαού οποιασδήποτε άλλης χώρας. Η ενέργειά μας είναι δράση κατά συγκεκριμένων τραπεζών και πολυεθνικών εταιριών που ενωμένες στον κοινό τους σκοπό (μεγιστοποίηση του κέρδους) στήριξαν ενεργά και πολυποίκιλα το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ, το οποίο επιδόθηκε για δεκαετίες σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Με αυτή τη δήλωση εκπρόσωπος της «Ομάδας Υποστήριξης Κουλουμάνι» ανήγγειλε χτες σε δημοσιογράφους την κατάθεση αγωγής σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Ν. Υόρκη, εναντίον 21 πολυεθνικών εταιριών και μεγάλων τραπεζών, κατηγορώντας τες για ενεργό σύμπραξη και συμμετοχή στα εγκλήματα που διέπραξε απ' το 1948 έως το 1994 το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ της λευκής μειοψηφίας στη Ν. Αφρική.

Οι αγωγές της οργάνωσης αφορούν μεταξύ άλλων στις τράπεζες CITIGROUP, Credit Suisse, UBS & Credit, Barclays, Deutsche Bank, JP Morgan Chase, Dresdner Bank, Commerzbank, τις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford, Daimler Chrysler, Rheinmetall, θυγατρικές των ομίλων Fujitsu ICL και RΙΟ ΤΙΝΤΟ στη Βρετανία, τις πετρελαϊκές BP, Shell, Total-Fina-Elf, Caltex Petroleum, Fluor Corporation.

Οι αγωγές κατά των πολυεθνικών και των τραπεζών κατατέθηκαν βάσει του ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ, που δίνει τη δυνατότητα σε δικαστήρια της χώρας να εξετάζουν υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε συγκεκριμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου αυτές διαπράχτηκαν. Ο ίδιος νόμος επιτρέπει την κατάθεση αγωγών σε ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ εναντίον εταιριών (πολυεθνικών, αμερικανικών κλπ.) που συνέπραξαν με την κυβέρνηση μίας χώρας στη διάπραξη εγκλημάτων, όπως αυτά των παραβιάσεων στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με βάση αυτόν τον νόμο, οργάνωση υπεράσπισης θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος είχε προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον πολυεθνικών τραπεζών και εταιριών (μεταξύ αυτών πάλι η ΙΒΜ) για τη στήριξη που παρείχαν στο ναζιστικό καθεστώς, κερδίζοντας αποζημιώσεις ύψους 1,24 δισ. δολαρίων.

Εάν η οργάνωση «Ομάδα Υποστήριξης Κουλουμάνι» δικαιωθεί στο δικαστήριο, αναμένεται να απαιτήσει την καταβολή αποζημιώσεων πολλών δισ. δολαρίων, τα οποία θα χρησιμοποιήσει όχι μόνο στις 33.000 Νοτιοαφρικανών που εκπροσωπεί αλλά και στην υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης και εξάλειψης της φτώχειας και της ανεργίας στη Ν. Αφρική, που πλήττουν τη μεγάλη πλειοψηφία της μαύρης κοινότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρατσιστικό το κίνητρο (2014-02-01 00:00:00.0)
Κυρίαρχοι της παγκόσμιας οικονομίας (2011-11-13 00:00:00.0)
Πολυεθνικές θα μηνύσουν τα θύματα του Απαρτχάιντ! (2002-06-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-04-13 00:00:00.0)
Αγωγή κατά των πολυεθνικών της Βιοτεχνολογίας... (1999-12-16 00:00:00.0)
Καμιά αποζημίωση στους Ελληνες - θύματα των ναζί (1998-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ