ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαγορεύουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών

Η απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα σχολεία καλύπτεται περίτεχνα από ένα έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, που εξέδωσε με αφορμή έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών και καταγγελίες που αφορούν στην κυκλοφορία διαφόρων εντύπων στα σχολεία.

Το συγκεκριμένο έγγραφο (στο οποίο υπενθυμίζει ότι ισχύει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για διακίνηση εντύπων με αριθ. πρωτ. Φ12/80/Γ1/213/2-3-1994) έχει θέμα «κυκλοφορία βιβλίων, περιοδικών και πάσης φύσεως υλικού στα σχολεία», αριθμό πρωτοκόλλου 101705/Γ7, που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δ. Κ. Παπαϊωάννου, κοινοποιήθηκε στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, στις διευθύνσεις και Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε όλα τα σχολεία της χώρας. Σ' αυτό, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι «εντός του χώρου των σχολείων δεν επιτρέπεται η διάθεση, η δωρεάν διανομή, η διακίνηση ή η πώληση πάσης φύσεως υλικού (εντύπου και μη), που κρίνεται ως διαφημιστικό, προσηλυτιστικό, προπαγανδιστικό ή στρεφόμενο κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού». Μάλιστα, ως χώρο του σχολείου προσδιορίζει όχι μόνο αυτόν του κτιρίου, αλλά και του προαυλίου και των εισόδων αυτού.

Μ' αυτό το έγγραφο, το υπουργείο Παιδείας δίνει το «πράσινο φως» σε κάθε διευθυντή να απαγορεύει τη διακίνηση πολιτικών εντύπων, ιδεών μέσα στα σχολεία, αλλά και να τρομοκρατεί και να απειλεί μαθητές. Θέλει, μέσα από αυτό να αποξενωθεί το σχολείο από κάθε ερέθισμα για σκέψη, από κάθε είδους ενημέρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση της Ζανείου Σχολής, όταν ο διευθυντής του σχολείου, ανασύροντας το συγκεκριμένο έγγραφο, απαγόρευσε τη διακίνηση πολιτικού εντύπου της ΚΝΕ έξω από το σχολείο και μάλιστα σε απόσταση 10 μέτρων από αυτό.

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης

Το θολό και δύσοσμο νερό που βγαίνει από τις βρύσες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου ήταν το... νερό που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τους δασκάλους, τους γονείς, αλλά και τους μικρούς μαθητές του σχολείου.

Συγκεκριμένα, μετά από υδραυλικές εργασίες που έγιναν πριν τέσσερις μέρες, παρατηρήθηκε ότι το νερό έχει μια παράξενη μυρωδιά και σκούρο χρώμα, ακατάλληλο για χρήση. Ομως σε επίσκεψη στο σχολείο ο αντιδήμαρχος Α. Γαβαλάς, αλλά και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δε διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα. Πρόβλημα όμως που παραμένει και που μπορεί να λυθεί, αφού ο υδραυλικός εισηγείται αλλαγή των σωλήνων ύδρευσης, που είναι περίπου 200 μέτρα.

Τα προβλήματα όμως δεν ξεκίνησαν τώρα. Εδώ και ενάμιση χρόνο οι μικροί μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου «μετακόμισαν» στο τωρινό κτίριο για να γλιτώσουν τα προβλήματα που προέκυπταν από τη «συγκατοίκηση» με μαθητές του Λυκείου. Το κτίριο όμως που μετακόμισαν είναι ακατάλληλο, με σοβαρά προβλήματα στις αίθουσες διδασκαλίας, με σοβάδες στα ταβάνια που έχουν φουσκώσει από την υγρασία και είναι έτοιμοι να πέσουν, ενώ όπως καταγγέλλουν δάσκαλοι υπάρχει και καθίζηση στις σωληνώσεις της αποχέτευσης.

Οι «αρμόδιοι» στα προβλήματα απαντούν με... διαπιστώσεις και υποσχέσεις. Βέβαια «κίνηση» και περατζάδες στο σχολείο υπήρχαν, αλλά περιορίστηκαν μόνο στην προεκλογική περίοδο. Ο δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Παντ. Ειρηνάκης προεκλογικά διαπίστωνε ότι υπάρχει πρόβλημα στο σχολείο. Τώρα βέβαια δηλώνει αδυναμία για να λυθούν λόγω έλλειψης... χρημάτων, αλλά και γιατί πριν από 1,5 χρόνο το σχολείο ανήκε στις αρμοδιότητες του Δήμου Δάφνης. Η σχετική δαπάνη ανέρχεται στις 147.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες για την κατάσταση των εγκαταστάσεων στο σχολείο
Χαρακτηριστικές φωτογραφίες για την κατάσταση των εγκαταστάσεων στο σχολείο
«Για τις εργασίες αυτές ο Δήμος έστειλε σχετικό έγγραφο προς τον ΟΣΚ για να ζητήσει να υλοποιηθούν οι εργασίες, όμως ο ΟΣΚ από την πλευρά του λέει ότι δεν μπορεί να βγάλει τέτοιο κονδύλι, αν δεν υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση», μας λέει ο Αχιλλέας Στεφάνου, μέλος του ΔΣ του Δασκάλου και Νηπιαγωγών Αγ. Δημητρίου. Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του Δήμου μας είπε: «Ηρθαν στο σχολείο προεκλογικά. Μπάλωσαν τις αίθουσες με τσιμέντα, σοβάτισαν, αλλά έμειναν έτσι. Ερχονται, "μπαλώνουν" και φεύγουν».

Σε ό,τι αφορά το ακατάλληλο νερό, ο Θανάσης Παπαϊωάννου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, μας είπε ότι από το Δήμο είπαν στους γονείς να πάνε οι ίδιοι στο Χημείο του Κράτους το νερό για να ελέγξουν την καταλληλότητά του. «Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις - συνέχισε - τα προβλήματα παραμένουν. Είδαμε μόνο παρουσία των αρμοδίων, αλλά τα αποτελέσματα είναι ανύπαρκτα».


Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να αποσυρθεί η ποινική δίωξη 77 μαθητών

Την ποινική δίωξη 77 μαθητών - μελών των 15μελών μαθητικών συμβουλίων, που δικάζονται στις 12 Μάρτη του 2003 στη Θεσσαλονίκη για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 1999, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και απαιτεί να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες και να αθωωθούν οι μαθητές.

Η Α΄ ΕΛΜΕ καλεί τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους κοινωνικούς φορείς να εκφράσουν αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους και όλοι μαζί να διεκδικήσουν:

  • Να αρθεί το αξιόποινο των πράξεων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, που συνδέονται με τις κινητοποιήσεις της περιόδου '98 - '99.
  • Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών.
  • Να περιφρουρηθούν οι ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και η παιδαγωγική λειτουργία στα σχολεία.

Θυμίζει πως μέχρι και σήμερα, εκατοντάδες άλλοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σύρθηκαν στα δικαστήρια είτε επειδή συμμετείχαν, είτε επειδή συμπαραστάθηκαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις, που έγιναν ενάντια στην «αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση», τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον ορατά.

Σχολιάζοντας την πρακτική της κυβέρνησης και των μηχανισμών της η Α΄ ΕΛΜΕ σημειώνει: «Στέλνει ένα σαφώς αυταρχικό μήνυμα προς τη νεολαία: Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα καταλήγουν όσοι από τους μαθητές αγωνίζονται συλλογικά, αντιστέκονται στην αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικούν ένα καλύτερο αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους».

Παρανομίες σε εκλογές γονέων

Παρανομίες στη διαδικασία των εκλογών για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του 67ου Γυμνασίου Αθήνας και εκπροσώπων στην Ενωση Γονέων και τη Σχολική Επιτροπή, καταγγέλλει μέλος του συλλόγου που κατέθεσε και ένσταση. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για απουσία της τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής κατά την ψηφοφορία, περιπτώσεις γονιών και μελών του απερχόμενου ΔΣ που ψήφισαν για άλλους γονείς οι οποίοι δεν προσήλθαν, ενώ σημειώνει ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων δεν ήταν ταμειακά τακτοποιημένη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΔΕΔΥ
Γενικόλογη συζήτηση...

Σε μία γενικόλογη και «ακαδημαϊκή» συζήτηση για τα ζητήματα της Παιδείας εξελίχθηκε η συνάντηση που είχε χτες με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο των επαφών της με την κυβέρνηση.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, μείωση μαθητών ανά εκπαιδευτικό, κατάργηση της διπλοβάρδιας, αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου εμφάνισε μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης στην Παιδεία, υποστήριξε ότι οι δαπάνες για την Παιδεία είναι αυξημένες και επικαλέστηκε το ζήτημα των αμυντικών δαπανών, ενώ η συζήτηση για τα παραπάνω ζητήματα που δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα συνεχιστεί ανάμεσα στην ΑΔΕΔΥ και το υπουργείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ