ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
«Κορίτσι της γειτονιάς» στη Λυρική

Νίκος Στεφάνου - Ευδοκία Χατζηιωάννου στο «Κορίτσι της γειτονιάς»
Νίκος Στεφάνου - Ευδοκία Χατζηιωάννου στο «Κορίτσι της γειτονιάς»
Το «Κορίτσι της Γειτονιάς», μια γνωστότατη οπερέτα του «τροβαδούρου της παλιάς Αθήνας» Νίκου Χατζηαποστόλου, εγκαινιάζει σήμερα το χειμώνα της Λυρικής Σκηνής στο θέατρο «Ακροπόλ». Το έργο, που αναφέρεται σε ένα «καλό κορίτσι της φτωχογειτονιάς» που θαμπώνεται από τη λουσάτη ζωή των πλουσίων, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, ο οποίος διασκεύασε το λιμπρέτο. Η οπερέτα, που γνώρισε στο παρελθόν μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση - διασκευή - ενορχήστρωση Γιώργου Κατσαρού, ο οποίος ενέταξε στην παράσταση και τραγούδια που έγραψε ο Χατζηαποστόλου για το έργο, αλλά που δεν παίχτηκαν ποτέ.

Ανάμεσα στις επιτυχίες που ακούγονται είναι: «Η Μοδιστρούλα», «Μες της νιότης τη ζωή», «Ασ' τα πείσματα», «Γλέντι Τρελό», «Λησμόνησε», «Μακριά κι αν θα 'σαι», «Δως μου αμέτρητα φιλιά» κ.ά, καθώς και το τραγούδι του Ανδρέα Χατζηαποστόλου «Εβίβα εσύ, εβίβα εγώ». Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνικά - κοστούμια Τότας Πρίτσα, διεύθυνση χορωδίας Κώστα Δρακάκη, χορογραφία Αγγελου Χατζή, με ερμηνευτές τους: Ελένη Σταμίδου - Γωγώ Ηλιοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Γιώργο Παπαζήση, Δημήτρη Σιγαλό - Νίκο Στεφάνου, Γιώργο Μούτσιο, Νίνα Λοτσάρη - Ευδοκία Χατζηιωάννου, Δημήτρη Ντάσιο κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη - Πέμπτη (6.30 μ.μ.), Παρασκευή - Σάββατο (9 μ.μ.) και Κυριακή (8 μ.μ.).

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ετους Μανώλη Καλομοίρη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή παρουσιάζει την «Παλαμική Συμφωνία» του Μανώλη Καλομοίρη. Ο συνθέτης, που χαρακτήριζε την ποίηση του Παλαμά «ζωοδότη φάρο» για το έργο του, χρησιμοποιεί στίχους από το «Δωδεκάλογο του γύφτου» και από τον κύκλο «Ιαμβοι και Ανάπαιστοι» (αφήγηση: Νικήτας Τσακίρογλου). Θ' ακουστούν επίσης, έργα Θόδωρου Αντωνίου και Νίλσεν. Σολίστ ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής.
Χαρακτική και ποίηση

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζεται το λεύκωμα «Θάλασσα επαγγελίας», το οποίο περιλαμβάνει επτά λιθογραφίες του ζωγράφου - χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη και, αντιστοίχως, επτά ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου από την ομώνυμη συλλογή των ετών 1959 - 1963. Το λεύκωμα τυπώθηκε σε 99 αριθμημένα αντίτυπα και 10 εκτός εμπορίου με λατινική αρίθμηση. Η λιθογράφηση έγινε στο χέρι.

Οπως σημειώνει ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, το λεύκωμα είναι αποτέλεσμα της εμπνευσμένης συνεργασίας δύο καταξιωμένων δημιουργών, οι οποίοι «συναντήθηκαν σ' αυτήν εδώ τη στάση της τέχνης για να ανταλλάξουν στίχους με εικόνες, μηνύματα με μορφές... Ο ένας με την κριτική του ποίηση και ο άλλος με τη στοχαστική εικονογραφία του, μας υποδέχονται στον τόπο ενός "Λευκώματος" που στα δικά μου μάτια είναι ένας τόπος σκληρής τρυφερότητας και τελικά ένας τρόπος ζωής...». Σημειώνουμε, ότι στον τρίτο όροφο του Μουσείου θα εκτεθούν έως τις 2 του Δεκέμβρη οι εικαστικές δημιουργίες του λευκώματος.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»
  • Αριστείδης Θεοχάρης: «Στη Στερεά Ελλάδα με το ΔΣΕ»
  • Ιλία Ερενμπουργκ: «Το χρονικό της αντρειοσύνης»
  • Θόδωρος Πολυτόπουλος: «Το τελευταίο σιωπητήριο»
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

To έργο του Ντέιβιντ Ομπερν, που απέσπασε δεκάδες βραβεία, το «Proof», παρουσιάζεται στο θέατρο «Μουσούρη», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική επιμέλεια του Κώστα Σουρβάνου. Το έργο αφορά τη σχέση δύο αδελφών, του πατέρα τους και ενός φοιτητή. Τρεις από τους ήρωες είναι μαθηματικοί. Στην ουσία, όμως, το έργο δεν έχει καθόλου να κάνει με τα μαθηματικά, αλλά με το πόσο εύθραυστη είναι η αγάπη. Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Καραμίχος, Φαίη Ξυλά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Χριστόφορος Κροκίδης συνεχίζει τις ροκ «διαδρομές» του κάθε Δευτέρα και Τρίτη (11μ.μ.), στο «Liber Animus» (Ζωοδόχου Πηγής 25, Εξάρχεια, 210 3846958). Ο κιθαρίστας, συνθέτης και ερμηνευτής παρουσιάζει - μέχρι και τις γιορτές - ελληνικά και ξένα τραγούδια. Πυρήνας του προγράμματος είναι ο πρώτος προσωπικός του δίσκος «Ο φύλακας των σκουπιδιών» - καρπός της συνεργασίας του με τον Απόστολο Μπουλασίκη (στίχοι). Παράλληλα, ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια από την πολύχρονη συνθετική συνεργασία του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και δημιουργίες των Νικόλα Ασιμου, Παύλου Σιδηρόπουλου, «Πινκ Φλόιντ», «Ντιπ Περπλ», «Τζέθρο Ταλ», «Λεντ Ζέπελιν» κ.ά. Μαζί του στο τραγούδι η Βασιλική Ρόρρη και ο Νεκτάριος Γεωργιάδης. Παίζουν οι μουσικοί: Ζαχαρίας Πινακουλάκης, Θανάσης Μπούλης, Σάμι Αμίρη.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Συνοδοιπόροι» στους ανεξάντλητους δρόμους του καλού ελληνικού τραγουδιού είναι οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Μόρφω Τσαϊρέλλη, Σοφία Ασυχίδου και Γιάννης Λάρδης, που από χτες εμφανίζονται στο «Δρόμο» - πρώην «Πανσέληνος» - (Αδριανού 101, Πλάκα, τηλ. 210-3247575).

Στο φετινό του πρόγραμμα ο Δ. Κοντογιάννης παρουσιάζει δημιουργίες από όλο το λαϊκό τραγούδι, με ξεχωριστές αναφορές σε τραγούδια του Ρασούλη και στη δισκογραφική συνεργασία του με τον Μαμαγκάκη, με τίτλο «Οι δρόμοι της νύχτας» και περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου, Βικτωρίας Μακρή κ.ά. Η Μόρφω Τσαϊρέλλη, εκτός από επιλεγμένα λαϊκά τραγούδια, θα παρουσιάσει κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο «Για φωνή και ακορντεόν. Μόρφω Τσαϊρέλλη - Ηρακλής Βαβάτσικας».

Τραγούδια νεότερων συνθετών και γνωστές λαϊκές επιτυχίες θα παρουσιάζει η Σοφία Ασυχίδου, ενώ ο Γιάννης Λάρδης θα ερμηνεύει ένα απάνθισμα κλασικών δημιουργιών του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού (Λοΐζου, Κουγιουμτζή, Ζαμπέτα κ.ά.). Μέρες λειτουργίας: Πέμπτη - Σάββατο (11 μ.μ.).

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Λένε ότι το καλύτερο από όλα τα βιβλία του κόσμου είναι το λεξικό κάθε γλώσσας. Οπωσδήποτε το βιβλίο των βιβλίων είναι το γλωσσικό λεξικό - εννοείται το πραγματικά σοβαρό, από ιστορική, επιστημονική, γλωσσολογική, φιλολογική, παιδαγωγική άποψη, λεξικό και βέβαια με πλούσιο και ευρύτατο λημματολόγιο. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, το «θεμέλιο» του ανθρώπινου πολιτισμού είναι η γλώσσα και η κορυφαία Τέχνη, η Τέχνη των Τεχνών είναι ο Λόγος. Η στήλη, λοιπόν, επιλέγει και προτείνει σήμερα το πολύ καλό και πλουσιότατο «Σύγχρονο Λεξικό της Ελληνικής (γλωσσικό και επιστημονικό)». Το οικονομικά προσιτό (50 ευρώ, 1.536 σελίδες) κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ειδικευμένες σε διάφορα λεξικά εκδόσεις Σταφυλλίδη και διατίθεται από όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Το λεξικό - έργο του φιλολόγου και εκδότη Ανδρέα Δ. Σταφυλλίδη - με πλουσιότατο λημματολόγιο, που καλύπτει και σπανιότατες λέξεις, εκτός από ετυμολογικό και εννοιολογικό, εκτός από τα νέα ερμηνεύματα παλιών λέξεων και ειδικούς πίνακες με συνώνυμα, αντίθετα, παράγωγα λέξεων, γραμματικά θέματα, ορθογραφικούς κανόνες, κύρια ονόματα, καλύπτει και δυο άλλες γλωσσικές κατηγορίες: Επιστημονική ορολογία, που αφορά σε περισσότερες από ογδόντα επιστήμες και τις ξενικές λέξεις που υιοθέτησε η γλώσσα μας τα τελευταία δέκα χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ