ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενας στους έξι εργαζόμενους είναι χαμηλόμισθος

Στο 15% ανέρχονται οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με συγκριτική μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Εργασιακών Σχέσεων (EIRO), την ίδια στιγμή ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει πάνω από 10 ώρες..! Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το οποίο είναι και ο αντιπρόσωπος του Παρατηρητηρίου στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα οι χαμηλόμισθοι φτάνουν το 17%, δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό στη Γερμανία. Τους πιο πολλούς χαμηλόμισθους στο σύνολο των μισθωτών της έχει η Μ. Βρετανία (21%) και τους λιγότερους η Πορτογαλία (6%). Στις υπόλοιπες χώρες τα ποσοστά παρουσιάζονται ως εξής: Αυστρία 16%, Βέλγιο 9%, Δανία 7%, Γαλλία 13%, Ιρλανδία 18%, Ιταλία 10%, Λουξεμβούργο και Ολλανδία 16% και Ισπανία 13%.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία αυτά της «Γιουροστάτ», τα οποία περιέχονται στη μελέτη, είναι το γεγονός, ότι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Δεύτερον, η κατανομή των χαμηλόμισθων δεν ακολουθεί τη γνωστή «διαίρεση», του «φτωχού Νότου» και του «πλούσιου Βορρά», καθώς διαπιστώνεται «πλούσιες χώρες» να έχουν και τους περισσότερους χαμηλόμισθους (π.χ. Μ. Βρετανία, Γερμανία).

Τρίτον, ότι το αίτημα ορισμένων δυνάμεων στη ΓΣΕΕ, για δήθεν «σύγκλιση» με τους «ευρωπαϊκούς μισθούς», μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς δεν παίρνει υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και την ταξική τους διάρθρωση.

Οπως σημειώνεται στη μελέτη, εκτός από τα χαμηλά ημερομίσθια, στους παράγοντες που συμβάλουν στη χαμηλά αμειβόμενη εργασία, περιλαμβάνονται η μερική απασχόληση, η απασχόληση ορισμένου χρόνου και η προσωρινή εργασία.

Σε αντίστοιχη μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, όπου «χαμηλόμισθοι» ορίζονται οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό μικρότερο από τα 2/3 του διάμεσου μισθού, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο εργάζονται, αναφέρονται τα εξής στοιχεία: Με βάση την κατανομή των μηνιαίων μεικτών αποδοχών του 1995, το όριο του χαμηλόμισθου ορίζεται στα 490 ευρώ (πάντα μεικτά). Προκύπτει λοιπόν ότι στις υπηρεσίες, το 19,8% λαμβάνουν μισθό κάτω από τα 490 ευρώ, ενώ στη βιομηχανία το ποσοστό αυτό είναι 14,3%, αλλά ταυτόχρονα και το όριο του «χαμηλόμισθου» είναι στα 461 ευρώ.

Στα παραπάνω στοιχεία οι μελετητές του ΙΝΕ, προσθέτουν και την παρατήρηση πως αυτά τα ποσοστά χαμηλόμισθων στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού «υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ατύπως εργαζομένων με χαμηλές αποδοχές, ο οποίος απασχολείται στην παραοικονομία και ως εκ τούτου δεν καταγράφεται από τις στατιστικές, οι οποίες τελικά περιορίζονται στην επίσημη αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός, ότι οι περισσότεροι χαμηλόμισθοι συναντώνται στις επιχειρήσεις που υπάρχει μικρός βαθμός συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Μόνο το 11% των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται έχουν επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τους άλλους εργαζόμενους είναι 17%.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του EIRO για το 2001 ο μέσος όρος αύξησης των μισθών (βάσει συλλογικών διαπραγματεύσεων) στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 3,5%, από 3,2% τον προηγούμενο χρόνο. Αύξηση κατά 0,3%, όταν την ίδια περίοδο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%! Επιπλέον διαπιστώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει απορροφήσει όλες τις σχετικές αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς. Ετσι οι πραγματικοί μισθοί και πάντα σε σχέση με τον επίσημο πληθωρισμό, είχαν αύξηση 0,6% το 2001 και 0,5% το 2000. Στην Ελλάδα όμως το ίδιο διάστημα, οι εργαζόμενοι είχαν μείωση των πραγματικών μισθών κατά 0,4% το 2001 και κατά 1,3% το 2000. Βέβαια, οι πραγματικές αγοραστικές απώλειες των εργατικών εισοδημάτων είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού ο επίσημος πληθωρισμός, δεν αντικατοπτρίζει τις μεγάλες αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.


ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Επί ποδός μετά την αποκάλυψη για μείωση των συντάξεων

Σήμερα κι αύριο γενικές συνελεύσεις σε πορθμεία

Επί ποδός βρίσκονται οι ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία των πορθμειακών γραμμών για να αποκρούσουν τη «σφαγή» στις συντάξεις τους, που έχει σηματοδοτήσει η τροπολογία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, για τη δήθεν προσαρμογή των συντάξεων στο 70% του μισθού. Σήμερα και αύριο, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των ναυτεργατών σε όλες τις πορθειακές γραμμές, προκειμένου να αποφασιστεί η οργάνωση απεργιακών αγώνων. Ενώ, ήδη, έχουν αποσταλεί από την ΠΕΜΕΝ, τα ναυτεργατικά σωματεία του πορθμείου Ρίου - Αντιρρίου και άλλων, οι σχετικές εξώδικες δηλώσεις (όπως προβλέπει ο νόμος - έκτρωμα 330 που ακόμα ισχύει για τους ναυτεργάτες) προς τις εφοπλιστικές Ενώσεις και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με τις οποίες τα σωματεία γνωστοποιούν τα αιτήματά τους και προειδοποιούν, όπως αναφέρεται στο εξώδικο των σωματείων του Ρίου, ότι: «Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με κάθε νόμιμο μέσον που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αλλά και των απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά από παρέλευση της προθεσμίας που καθορίζεται από το νόμο».

Οπως προκύπτει από στοιχεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, οι μειώσεις στις συντάξεις των ναυτεργατών αυτής της κατηγορίας πλοίων αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι για τους πρώτους μηχανικούς και καπετάνιους, το 41,2%! Και αυτό, γιατί, με βάση τη σχετική τροπολογία, οι αυξήσεις στις συντάξεις καθορίζονται πλέον με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ομως, στις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών στα πορθμεία δεν έχει ενσωματωθεί, με ευθύνη των εφοπλιστικών Ενώσεων και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το επίδομα Κυριακών ύψους 22%. Μάλιστα, να σημειωθεί ότι μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και των εφοπλιστικών Ενώσεων είχε υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας ότι η σχετική διάταξη για την ενσωμάτωση του 22% στις ΣΣΕ θα είχε τακτοποιηθεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη... Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακόμα οι ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι στα ρυμουλκά, στα φορτηγά πλοία εσωτερικού και άλλες κατηγορίες.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατών, το οποίο περιέχεται ολόκληρο στην εξώδικη δήλωση της ΠΕΜΕΝ, αφορά, μεταξύ άλλων, στην υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα περιλαμβάνει και τους ναυτεργάτες που εργάζονται στα πορθμεία, στα Φ/Γ πλοία εσωτερικού με ουσιαστικές αυξήσεις, ύψους 15%, στους μισθούς και τα επιδόματα. Την κατοχύρωση του επιδόματος Κυριακών στις ΣΣΕ, δημόσια - Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οταν οι εργοδοτικοί εμφανίζονται ως «αριστεροί»

Αποφασιστική απάντηση από τους μεταλλεργάτες, με συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις

Μαζικά προσέρχονται στις κάλπες από την περασμένη Πέμπτη 7 του μήνα οι μεταλλεργάτες του Πειραιά για να αναδείξουν τη νέα διοίκηση στο Συνδικάτο Μετάλλου. Η μαζική προσέλευση είναι αποτέλεσμα της μάχης για την ενημέρωση που δίνουν καθημερινά οι δυνάμεις του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών», στην οποία ο κλάδος εμπιστεύεται την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Συνδικάτου. Καθημερινά τα μέλη και τα στελέχη του συνδυασμού αλωνίζουν από άκρη σ' άκρη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα εργοστάσια και τα μηχανουργεία, καλώντας κάθε μεταλλεργάτη να δώσει με την ψήφο του ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο Συνδικάτο του, να διασφαλίσει την ταξική αγωνιστική του πορεία, ώστε να εξακολουθεί να αποτελεί την ασπίδα απέναντι στο μπλοκ εργοδοσίας και αντεργατικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι συνδυασμοί της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και αυτοί της ΕΡΓΑΣ και της ΑΣΕΚ, που «χωράνε» από ...«αριστερούς» μέχρι ανθρώπους της εργοδοσίας, έχουν κηρύξει από κοινού τον πόλεμο απέναντι στην πλειοψηφία της διοίκησης, με σκοπό να μετατρέψουν το Συνδικάτο, σε μια συνδικαλιστική οργάνωση άνευρη και υποταγμένη και να ανακόψουν την αγωνιστική πορεία του κλάδου. Από καταγγελίες που καταφτάνουν καθημερινά στο Συνδικάτο, οι συνδυασμοί αυτοί, όχι μόνο έχουν καταφύγει στον εκβιασμό και τη ρουσφετολογία σε βάρος των μεταλλεργατών, τους οποίους καλούν να μην ψηφίσουν το συνδυασμό της ΑΕΜ, αλλά βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τις εργοδοτικές Ενώσεις, τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, αλλά και με τη ΝΔ για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον αγωνιστικό συνδυασμό. Αλλωστε η... συνεργασία των συνδυασμών αυτών φάνηκε και όταν «κατέβασαν» κοινό ψηφοδέλτιο για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής - όπου βέβαια πήραν την απάντηση που έπρεπε από τους μεταλλεργάτες - αλλά και από τις συνθέσεις των ψηφοδελτίων τους.

Η ΑΕΜ με ανακοίνωσή της προειδοποιεί τους μεταλλεργάτες για το μέτωπο που έχουν συγκροτήσει οι υπόλοιποι συνδυασμοί με «μοναδικό στόχο την πλειοψηφία της διοίκησης, την "Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών", δηλαδή τις κατακτήσεις μας που έχουν μπει στο στόχαστρο από την κυβέρνηση και τους εργοδότες, όπως το 35ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και η ίδια η ύπαρξη της Ν/Ζώνης». «Δώστε - συνεχίζει - απάντηση σε αυτούς που λειτουργούν ως "Δούρειος Ιππος" για να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΟΛΠ για τη διάλυση της Ν/Ζώνης. Καμία ψήφος χαμένη στους απόντες των αγώνων».

Σημειώνεται ότι οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 24 Νοέμβρη από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή. Με εξαίρεση το τελευταίο Σαββατοκύριακο των εκλογών, οπότε οι κάλπες θα είναι ανοιχτές το Σάββατο 23 του μήνα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και την Κυριακή 24 από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ