ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο Προξενείο η αυριανή διαδήλωση

Συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, οι εκδηλώσεις γιορτασμού της 29ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σήμερα στη 1 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους φορείς της πόλης στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Στο μεταξύ μέχρι και την τελευταία ώρα, εργατικά Σωματεία, φορείς του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας στη μεγάλη προσυγκέντρωση που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 5.30μμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στον ίδιο χώρο θα γίνουν νωρίτερα οι προσυγκεντρώσεις της ΚΝΕ στις 5μμ, και των Σπουδαστών των Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ στις 4.30μμ. Την ίδια ώρα, στις 4.30μμ από την Πλατεία Χημείου θα ξεκινήσει και η προσυγκέντρωση της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ και των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Ολες οι προσυγκεντρώσεις θα καταλήξουν στην πλατεία Αριστοτέλους όπου θα στις 6μμ θα γίνει η συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν οι φορείς της πόλης. Από εκεί θα ξεκινήσει η μεγάλη διαδήλωση που θα κατευθυνθεί στο αμερικάνικο προξενείο και θα καταλήξει έξω από την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ.

«H εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες της νέας γενιάς και ολόκληρου του λαού. Αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας μας, γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της υποταγής. Σε πείσμα όσων θέλουν να μετατρέψουν την επέτειο σε μνημόσυνο, όσων θέλουν να στρεβλώσουν το νόημα της ή να το εντάξουν στην "αντιτρομοκρατική" υστερία τους πρέπει να βροντοφωνάξουμε: Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, ελπιδοφόρο!». Αυτό ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ, Μ. Αλεξανδροπούλου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες οι φορείς (ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΦΕΑΠΘ, ΣΦΕΑ) που οργανώνουν το γιορτασμό.

Τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου αποφάσισε ομόφωνα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Αλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν αύριο Κυριακή και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης:

Στο Κιλκίς στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Ειρήνης.

Στην Κοζάνη στις 6μμ στην Κεντρική Πλατεία.

Στη Φλώρινα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία.

Στην Αλεξανδρούπολη στις 5μμ μπροστά στο Δημαρχείο.

Στην Κομοτηνή στις 4μμ μπροστά στην Περιφέρεια.

Στις Σέρρες στις 6μμ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην Κατερίνη στο Συντριβάνι στις 6μμ.

Στην Καβάλα στις 11πμ στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στην Ξάνθη στις 6μμ στην Πολυτεχνική Σχολή.

Σε άλλες πόλεις

Αύριο πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση που διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νομού, θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ταχυδρομείου και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο Βόλο, η συγκέντρωση που κορυφώνει τον τριήμερο γιορτασμό, θα γίνει την Κυριακή στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ θ' ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο, στην παραλία. Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συζήτηση, στο αμφιθέατρο Κορδάτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Πολυτεχνείο - χθες και σήμερα», ενώ σήμερα στις 8.30 μ.μ., θα γίνει μουσική συναυλία.

Στην Καρδίτσα, στις 7.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θ' ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Στα Τρίκαλα, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Πάτρα η Αντιπολεμική Επιτροπή Αχαΐας και οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι διοργανώνουν τον τριήμερο εορτασμό. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή στις 5.00 μ.μ. με τη συγκέντρωση στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Στην Κόρινθο στις 5.00 μ.μ. στην πλατεία στα Περιβολάκια.

Στον Πύργο στις 5.30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καλαμάτα στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στο Λουτράκι εκδήλωση στο Πνευματικού Κέντρου του Δήμου στις 10.30 π.μ. (Κολοκοτρώνη 17).

Στην Τρίπολη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κεφαλονιά, στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Αργοστολίου.

Στη Ζάκυνθο στις 7.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στα Γιάννενα στις 5.30 μ.μ. από το παλιό Πανεπιστήμιο της Δόμπολης.

Στην Πρέβεζα, στις 6 μ.μ.

Στην Ηγουμενίτσα στις 12 μ., στα Πλατάνια.

Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Κέντρου.

Στην Αμφισσα, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στις 6.30 μ.μ.

Στη Λαμία, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Πάρκου.

Στη Χαλκίδα, στις 6 μ.μ., στα Φανάρια της Νεάπολης.

Στη Λιβαδειά, στο Πνευματικό Κέντρο στις 6.30 μ.μ.

Στο Ηράκλειο στις 5 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών

Στα Χανιά, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στο Ρέθυμνο, στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Στη Λήμνο στις 5 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Παράλογη απόφαση του πρύτανη του ΑΠΘ

Με μια παράλογη απόφαση του πρύτανη και του Πρυτανικού Συμβουλίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απαγορεύτηκε η πραγματοποίηση εκδηλώσεων μέσα στο πανεπιστήμιο, από χτες 15 έως και αύριο 17 Νοέμβρη. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με πρόσχημα την περιφρούρηση του ομαλού γιορτασμού της 29ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Θύμα» της απαγορευτικής απόφασης έπεσε η οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που χτες βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιήσει εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή με θέμα «Δράση: Θεσσαλονίκης 2003» και εισηγητές τον Χρήστο Κόφφα, γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και Σ. Βαλανά, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκης 2003».

Τελικά η εκδήλωση έγινε σε άλλο χώρο. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μάλιστα με ιδιαίτερα μαζική παρουσία της νεολαίας.

Με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει την αδικαιολόγητη απόφαση και θυμίζει ότι είχαν γίνει συσκέψεις μεταξύ του πρύτανη του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλου και του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ, και είχαν συζητηθεί οι λεπτομέρειες για τον τριήμερο γιορτασμό του Πολυτεχνείου σχετικά με μια σειρά εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και την περιφρούρηση του χαρακτήρα των εκδηλώσεων κλπ. Και συμφωνήθηκε τα αμφιθέατρα της Πολυτεχνικής Σχολής να διατεθούν γι' αυτό το σκοπό όπως κάθε χρόνο.

«Βασικό στοιχείο που συμβάλλει στον αγωνιστικό γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που τιμά πραγματικά την επέτειο, είναι και η πραγματοποίηση πολύμορφων εκδηλώσεων, συζητήσεων στο Πολυτεχνείο. Η μαζική - αγωνιστική παρουσία χιλιάδων φοιτητών, τις μέρες αυτές, είναι αυτή που εξασφαλίζει το ζωντανό - αγωνιστικό χαρακτήρα της εξέγερσης, που περιφρουρεί το χαρακτήρα των εκδηλώσεων», σημειώνει στην ανακοίνωσή της και τονίζει: «Η ΚΝΕ, όπως κάθε χρόνο, θα είναι μπροστάρης για τον αγωνιστικό γιορτασμό της εξέγερσης, θα πρωτοστατήσει στην περιφρούρηση του αντιαμερικανικού - αντιιμπεριαλιστικού - δημοκρατικού χαρακτήρα των εκδηλώσεων».

ΚΝΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα στις οργανώσεις της ΚΝΕ που πραγματοποιούν εκδηλώσεις είναι:

  • Σήμερα, Σάββατο:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Πετρούπολης, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Κέρκυρας, στις 7 μ.μ., στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα μιλήσει ο Δ. Παπατολίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Λάρισας και ΤΕΙ Λάρισας, στις 7 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ στο Βόλο.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Χανίων, στις 6:30 μ.μ., στο καφέ «Διόνυσος».

-- Η Οργάνωση Κατερίνης, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

  • Αύριο, Κυριακή:

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Καρδίτσας, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Καλαμάτας, στις 12 το μεσημέρι, στο καφέ «Ιστορικό».

-- Η Οργάνωση Γιαννιτσών, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.

-- Η Οργάνωση Εδεσσας, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο.

-- Η Οργάνωση Φλώρινας, στις 7 μ.μ., στη Λέσχη Πολιτισμού.

ΑΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εσπασε η σιωπή

Η μαζική συμμετοχή των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανιώνας, στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που οργάνωσε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, ήταν η καλύτερη απάντηση στις απειλές και τις απαγορεύσεις της διοίκησης και του συμβιβασμένου ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών.

Μετά από 15 χρόνια - τόσο είχε να γίνει παρόμοιου περιεχομένου εκδήλωση - έσπασε η «σιωπή». Οι σπουδαστές έβαλαν στη γωνία το ξεπουλημένο ΔΣ του Συλλόγου τους που κλείδωσε την αίθουσα που ήταν προγραμματισμένο να γίνει η εκδήλωση. Τελικά η εκδήλωση έγινε σε άλλο χώρο. Και οι σπουδαστές, τιμώντας τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και βαδίζοντας στα χνάρια της πολύχρονης ιστορίας του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος, δήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν σκληρά για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της, τον απεγκλωβισμό της από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την αποστρατιωτικοποίησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ