ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «Πολυτεχνείο» παραμένει ζωντανό

Μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων η φετινή πορεία της Αθήνας στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

«Μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία, εμπρός για της γενιά μας τα Πολυτεχνεία», «Ενας είναι ο εχθρός: ο ιμπεριαλισμός». Συνθήματα που κυριάρχησαν από την αρχή μέχρι και το τέλος της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας που κορύφωσε προχτές τον τριήμερο γιορτασμό της 29ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, άνθρωποι κάθε ηλικίας, πέρασαν στο τριήμερο από τη μαρτυρική πύλη του Πολυτεχνείου και πορεύτηκαν την Κυριακή μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία, διαδηλώνοντας ότι τα οράματα της εξέγερσης είναι ζωντανά, ανεκπλήρωτα και ιδιαίτερα επίκαιρα.

Το επαίσχυντο, διχοτομικό σχέδιο που υπαγόρευσαν οι ιμπεριαλιστές για την Κύπρο, αλλά και η τρομοκρατική δράση του ιμπεριαλισμού που τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο το λαό του Ιράκ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού γιορτασμού, που ήταν κατά κοινή ομολογία ο μαζικότερος των τελευταίων χρόνων. Αντίστοιχα μεγάλη ήταν και η πορεία της Κυριακής, στην οποία τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη μαζικότητα, τον παλμό και τη μαχητικότητά τους ξεχώριζαν και κυριαρχούσαν.

Γύρω στις 3:30 το απόγευμα, η ματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης τέθηκε επικεφαλής της μεγάλης πορείας, στη Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Καραϊσκάκη και δόθηκε το σήμα εκκίνησης. Τη σημαία, που κρατούσαν και συνόδευαν φοιτητές, ακολουθούσαν τα μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών '67 - '74, του Πανελληνίου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΔΥΕ, της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ. Με μεγάλη απόσταση από τους φορείς ακολουθούσαν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, φορείς και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και οι Νεολαίες ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ, που καθυστερούσαν αδικαιολόγητα την πορεία. Τη μεγαλειώδη πορεία έκλειναν το δυναμικό μπλοκ του ΠΑΜΕ και τα μαζικά και δυναμικά μπλοκ της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.


«50 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία: χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία», «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει»: τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δονούσαν για αρκετές ώρες το κέντρο της Αθήνας και γίνονταν πιο δυνατά όταν οι διαδηλωτές έφταναν μπροστά από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, όταν η κραυγή «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» καταδείκνυε την ιμπεριαλιστική πολιτική που είναι ένοχη τόσο για την επιβολή της Χούντας και της άγριας καταστολής στην περίοδο της επταετίας, όσο και για τα σημερινά εγκλήματα ενάντιων ολόκληρων λαών, εναντίων όλων όσων επιμένουν να αντιστέκονται.

Οι φοιτητές, που είχαν τεθεί στην κεφαλή της πορείας με την ελληνική σημαία, τραγούδησαν μπροστά από την Πρεσβεία τον εθνικό ύμνο, ενώ οι εκπρόσωποι της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, το πανό των οποίων δήλωνε τη συνέχεια του αγώνα από το ΕΑΜ, το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, το Πολυτεχνείο, μέχρι και σήμερα, πέρασαν μπροστά από την Πρεσβεία τραγουδώντας αντάρτικα τραγούδια. Σ' αυτό το αγωνιστικό κλίμα έφταναν το ένα μετά το άλλο όλα τα μπλοκ της πορείας, ενώ αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην Πρεσβεία και υποδέχονταν τους διαδηλωτές με χειροκροτήματα, δηλώνοντας για άλλη μια χρονιά ότι το Πολυτεχνείο παραμένει «ζωντανό».


ΚΝΕ
Χαιρετίζει το μαζικό εορτασμό

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

«Η ΚΝΕ χαιρετίζει τη σημερινή (σ.σ. προχτεσινή) Αντιιμπεριαλιστική Πορεία του Πολυτεχνείου, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Για άλλη μια φορά, ο λαός και η νεολαία της Αθήνας πορεύτηκαν μαζικά και δυναμικά ως την Αμερικάνικη Πρεσβεία και διαδήλωσαν πως το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό. Διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου, ενάντια στον επικείμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ και τη συμμετοχή της χώρας μας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που οξύνει τον αυταρχισμό και περιστέλλει λαϊκές ελευθερίες, για Παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλους, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας:

Προηγήθηκε η αστυνομοκρατία της Αθήνας και το κλίμα τρομοκρατίας και πανικού που αναπαρήγαγε η πλειοψηφία των ΜΜΕ, προκειμένου να μειωθεί η συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό και κυρίως στην Πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Οταν, παρ' όλα αυτά, η πορεία αποδείχτηκε μαζική, οι γνωστοί προβοκάτορες, σε διατεταγμένη υπηρεσία δημιούργησαν -με την ανοχή της Αστυνομίας- μεμονωμένα επεισόδια μακριά από το Σώμα της πορείας, προκειμένου η Πορεία να μη φτάσει στην Πρεσβεία. Η καλοστημένη επιχείρησή τους απέτυχε οικτρά.

Τότε, παίχτηκε το τελευταίο χαρτί: τηλεοπτικοί σταθμοί παρουσίασαν τα μικροεπεισόδια ως το μοναδικό γεγονός της βραδιάς αντί της Πορείας.

Ομως, όλο και λιγότεροι πιστεύουν το "παραμύθι" τους, γιατί όλο και περισσότεροι κατεβαίνουν στο δρόμο και βλέπουν την αλήθεια με τα μάτια τους. Οχι μόνο τη βλέπουν αλλά τη διαμορφώνουν με τη στάση τους. Με νέα ορμή και πείρα, κόντρα σε αυτές τις μεθοδεύσεις ο λαός και η νεολαία συνεχίζουν και εντείνουν τους αγώνες τους».


Επίκαιρο το μήνυμα της εξέγερσης

Εκδήλωση της Πρυτανείας στο χώρο του Πολυτεχνείου

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης ξεκινά από την είσοδο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων με προορισμό την κεφαλή της πορείας. Είχε προηγηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση και ο φόρος τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης. «Στη φετινή 29η επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973, την τελευταία της συμμετοχής μου από το βήμα αυτό, αισθάνομαι την υποχρέωση να δηλώσω και πάλι ότι στο χώρο του Πολυτεχνείου η αντίσταση στο πισωγύρισμα και η χάραξη επίκαιρων πολιτικών θέσεων, μετουσιώνει και σήμερα το νόημα και το μήνυμα εκείνης της εξέγερσης», σημείωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος, που αναφέρθηκε στον επίκαιρο χαρακτήρα των μηνυμάτων του Νοέμβρη. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στα χρόνια της θητείας του στην αναβάθμιση «όχι μόνο όλων των λειτουργιών του τριήμερου γιορτασμού, αλλά και της ουσίας αυτής της γιορτής της Δημοκρατίας» και στην περιφρούρηση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη συμμετοχή της ΚΝΕ. Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, Μιχ. Βαρδάνης, τόνισε ότι τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» «αποτελούν παρόν και προσδιορίζουν το μέλλον με εγγυητή τη νεολαία που δε βολεύεται, που αντιδρά, που αμφισβητεί. Που μαζί με το λαό αγωνίζονται να βάλουν φραγμό στις συντηρητικές πολιτικές και επιλογές, στα καινούρια σχέδια».

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν διαβάστηκε το προσκλητήριο των νεκρών, ενώ την εκδήλωση έκλεισαν οι ίδιοι οι νέοι που βρίσκονταν στο χώρο φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ