ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Το ψέμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οτι θα χρησιμοποιούνταν μια αστυνομικού ενδιαφέροντος υπόθεση στην προσπάθεια συκοφάντησης του ΚΚΕ, μάλλον δεν το περιμέναμε. Εγινε, όμως, κι αυτό. Η υπόθεση αφορά στη σύλληψη τριών εφοριακών υπαλλήλων με την κατηγορία του χρηματισμού, μετά από σχετική καταγγελία του προέδρου της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας. Γνωστός και μη εξαιρετέος Λαρισαίος δημοσιογράφος -για τον οποίο ο αντικομμουνισμός έγινε «έξις, δευτέρα φύσις» κι αποτελεί προσοδοφόρο «επάγγελμα»- ανακάλυψε ότι ένας εκ των τριών κατηγορουμένων είναι ...στέλεχος του ΚΚΕ. Περιχαρής για το «δημοσιογραφικό λαυράκι» έσπευσε να συγγράψει σχετικό σχόλιο στην εφημερίδα «Θεσσαλία της Δευτέρας» του Βόλου, στο οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ότι, ενώ οι κατηγορούμενοι ανήκουν σε άλλα κόμματα - όπως αναφέρει οι δυο στη ΝΔ κι ένας στο ΚΚΕ - εντούτοις αυτό είναι που «πληρώνει» το πολιτικό κόστος της υπόθεσης! Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι ουδείς εκ των τριών κατηγορουμένων έχει σχέση με το ΚΚΕ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να κάνει «κόκκινο από ντροπή» τον αντικομμουνιστή Λαρισαίο δημοσιογράφο...

... και η «λαδιά»

Δε θα χρειαζόταν, όμως, ν' ασχοληθούμε μ' ένα από τα πολλά αντικομμουνιστικά «κατορθώματα», του εν λόγω δημοσιογράφου, αν δεν υπήρχαν δυο «λεπτομέρειες» που κάνουν το όλο θέμα «ενδιαφέρον». Η πρώτη έγκειται στο γεγονός ότι ένας εκ των τριών κατηγορουμένων -ίσως ο ίδιος, που ο σχολιογράφος τον «χρεώνει» στο ΚΚΕ- είναι γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΝ και η δεύτερη ότι το αντικομμουνιστικό σχόλιο δημοσιεύεται σε εφημερίδα οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων του ΣΥΝ. Και, βέβαια, μακράν ημών η άποψη ότι η πολιτική τοποθέτηση ενός κατηγορουμένου για κάποια παράνομη πράξη βαρύνει πολιτικά το κόμμα στο οποίο ανήκει, αλλά ρωτάμε: Γιατί οι υπεύθυνοι της εφημερίδας δεν απευθύνθηκαν στο ΚΚΕ να ρωτήσουν και να διασταυρώσουν, αν ο εν λόγω κατηγορούμενος είναι στέλεχός του, πριν δημοσιευτεί το σχόλιο;

Μετά από όλα αυτά, φταίμε εμείς να «πονηρευόμαστε» ότι μπορεί και να πρόκειται για «λάθος επί τούτου»; Πολύ περισσότερο, που είναι γνωστό πως ανάμεσα στους παραμονεύοντες με το μολύβι, ή το μικρόφωνο στο χέρι, ν' αντιληφθούν κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πληγεί πολιτικά, ή ηθικά το ΚΚΕ, ανήκουν στο ΣΥΝ ή προέρχονται απ' αυτόν...

Ας το ψάχνουν πρώτα...

Στους νεολαίους της ΚΝΕ «χρέωσε» ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 την ένταση που προκλήθηκε στο Πολυτεχνείο την ώρα που κατέθετε στεφάνι στο μνημείο ο κ. Μεϊμαράκης εκ μέρους της ΝΔ, την Κυριακή το πρωί. Συγκεκριμένα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού ειπώθηκε ότι οι ΚΝίτες εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνου από τη ΝΔ.

Θα πρέπει να γνωρίζει όμως, το δημοσιογραφικό επιτελείο ή τουλάχιστον η διεύθυνση του σταθμού, ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε λύνουν με τέτοιους τρόπους τις διαφορές τους με τη ΝΔ. Ούτε της επιφυλάσσουν διαφορετική μεταχείριση από τον άλλο γνήσιο φορέα της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν λοιπόν, οι ΚΝίτες που εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνου από τη ΝΔ και καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1, όταν λένε ορισμένα πράγματα δημόσια, να τα ψάχνουν πρώτα λίγο καλύτερα.

«Εθνος» και Πολυτεχνείο

Δεκαεφτά πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου περιείχε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» (16/11). Αλλά μέσα στους 17, η εφημερίδα δε βρήκε ένα άτομο να συμπεριλάβει, που να βρίσκεται σήμερα στο ΚΚΕ. Το γεγονός ότι στο φύλλο της εφημερίδας «Εθνος» υπήρχαν πρώην στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που όντως πρωταγωνίστησαν τότε στην εξέγερση, στο ελάχιστο δεν την απαλλάσσει από την παράλειψή της, όπως και από τις όποιες σκοπιμότητές της.

Φυσικά, η εφημερίδα «Εθνος» δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, γενικά, των ΜΜΕ, που εφάρμοσαν απέναντι στο ΚΚΕ την ίδια τακτική, όσον αφορά στο Πολυτεχνείο.

Σχετικές καταγγελίες έκανε ο «Ριζοσπάστης» και τις προηγούμενες μέρες. Απλώς, το ρεπορτάζ της παραπάνω εφημερίδας επιβεβαίωσε τον παραπάνω κανόνα, ο οποίος μας είναι γνωστό γιατί ισχύει... Και ο νοών νοείτω.


Προς το χαμό

Χρόνια το δόγμα σας

«γιες μεν»

και τ' αποτέλεσμα

μηδέν,

χρόνια αρχόντοι μας

«ουί»

και οι χασούρες μας

«σερί».

* * *

Χρόνια υπάκουοι

σαν ζα

κι όλοι μας ρίχνουν

καρπαζά

και όλο είμαστε

στο «πλην»

κι έχουμε φτάσει

στο «αμήν».

* * *

Νισάφι πλέον

και ντροπή,

ποιος επιτέλους

«νο» θα πει;

με τα «γιες μεν,

σε λίγο, αλιά,

θα πάει

ο τόπος μας καλλιά!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Το Πολυτεχνείο Ζει! Το σύνθημα αυτό φωνάχτηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην προχτεσινή μαζικότερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων. Και δεν είναι μια απλή παραδοχή, ούτε μια επετειακή διακήρυξη. Το Πολυτεχνείο ζει γιατί τα οράματά του παραμένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα, τα αιτήματά του επίκαιρα, ο αγώνας αδικαίωτος. Το Πολυτεχνείο ζει γιατί υπάρχουν εκείνοι που συνεχίζουν το δρόμο του αγώνα, της αμφισβήτησης, της ρήξης.

Η περασμένη Κυριακή, η διαδήλωση και η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, το λαομίσητο σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των δεινών που έχει προκαλέσει στους λαούς όλου του κόσμου, δεν ήταν παρά ένας ακόμα σταθμός στους αγώνες του νεολαιίστικου, λαϊκού και εργατικού κινήματος της χώρας μας. Αυτούς τους αγώνες που τους διαπερνούν σαν κόκκινο νήμα και τους συνδέουν στην πάροδο των χρόνων κοινοί στόχοι, αιτήματα όπως το «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», το «Εξω οι βάσεις και οι ΗΠΑ», που και σήμερα, αποκτώντας ίσως ένα διαφορετικό περιεχόμενο και συμβολισμό, παραμένουν ζητούμενα και στόχοι πάλης.

Εχουν μεσολαβήσει 29 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Εχει επέλθει αλλαγή φρουράς στο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης. Απέναντί του το λαϊκό κίνημα δεν έχει πια μια ανοιχτή στρατιωτική δικτατορία. Εχει μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τον ιμπεριαλισμό. Εξακολουθεί όμως, παρ' όλα αυτά, να έχει απέναντί του και αυταρχισμό και τρομοκρατία, πολιτικές που εξωθούν τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, πολεμοκάπηλους που δε διστάζουν να ξαναχαράξουν τα σύνορα με ανθρώπινο αίμα, όσο κι αν απαιτηθεί. Εχει, εν ολίγοις, όλα όσα αποδεικνύουν πως για «δημοκρατία» ούτε λόγος να γίνεται...

Γι' αυτό η φλόγα του Νοέμβρη καίει ακόμα στις καρδιές του λαού και της νεολαίας, όσων ξέρουν να τιμούν αυτούς που θυσιάστηκαν όπως τους αξίζει. Συνεχίζοντας τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα αύριο όπου το ψωμί και η παιδεία δε θα καθορίζονται από τον όγκο του πορτοφολιού που διαθέτει κανείς αλλά θα είναι απαράβατο δικαίωμα όλων, όπου η ελευθερία δε θα αποτελεί μια συνταγματική ακάλυπτη επιταγή, αλλά προϋπόθεση για την ολόπλευρη ανάπτυξη ανθρώπων και κοινωνιών. Για ένα αύριο χωρίς το ΝΑΤΟ να διαφεντεύει και να αιματοκυλά λαούς και χώρες.

Ο αγώνας του Νοέμβρη του '73 συνεχίζεται. Στους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, ενάντια στους τρομονόμους και τον αυταρχισμό, για την υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για μόρφωση, δουλιά, Υγεία και Πρόνοια για όλους. Είναι παρών στην αντιιμπεριαλιστική πάλη. Στην προσπάθεια των κομμουνιστών για τη συγκρότηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου. Και είναι αυτοί οι αγώνες η ασπίδα για την απόκρουση όσων προσπαθούν να αλλοιώσουν τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και να μετατρέψουν την εξέγερση σε μουσειακό έκθεμα. Και είναι δική μας η δέσμευση ότι αυτή την ασπίδα θα την κρατάμε ψηλά, με όποιο κόστος, για όσο χρειάζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ