ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Καλό κλίμα και διαβεβαιώσεις στις πρώτες επαφές

Πολεμικές προετοιμασίες των Αμερικάνων στο Κουβέιτ

Associated Press

Πολεμικές προετοιμασίες των Αμερικάνων στο Κουβέιτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνέχισαν, χτες, τις επαφές τους με Ιρακινούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει η εγκατάσταση της υποδομής των ελέγχων. Την ίδια στιγμή, τις αντιδράσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προκάλεσε η επιμονή του Λευκού Οίκου να χαρακτηριστούν «παραβίαση της τελευταίας απόφασης για τον αφοπλισμό του Ιράκ», τα πυρά που δέχονται από την ιρακινή αεράμυνα τα αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη, που περιπολούν στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων», στο νότιο και στο βόρειο Ιράκ.

«Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, με τους οποίους συζητήσαμε, μας διαβεβαίωναν για την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις, αλλά και με τα αιτήματα που θέτει η τελευταία απόφαση του ΟΗΕ» δήλωνε, χτες, ο Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, μετά από ένα νέο γύρο συνομιλιών με την ιρακινή ηγεσία. Ο αλ Μπαραντάι συμπλήρωσε ότι, με βάση τα όσα συζητήθηκαν, η ιρακινή ηγεσία σκοπεύει να δημοσιοποιήσει εγκαίρως, δηλαδή πριν τις 8 Δεκεμβρίου, τις πλήρεις λίστες με τα οπλικά της συστήματα, αλλά και με όσα βιολογικά ή χημικά συστατικά χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς.

Ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μαρκ Γκβοζντέσκι, δήλωνε ότι οι συναντήσεις που έγιναν «στόχευαν στο να καταστήσουν σαφές ότι η αποστολή των επιθεωρητών είναι αποστολή ειρήνης». Ο Γκβοζντέσκι διευκρίνιζε ότι «οι διαβεβαιώσεις προθέσεων των Ιρακινών αξιωματούχων, θα επιβεβαιωθούν από τους ελέγχους μας» και κατέληγε ότι «θα υπάρχει πλήρη εικόνα του ιρακινού οπλοστασίου σε ένα χρόνο».

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος παρέθεσε επίσημο δείπνο στους επικεφαλής των επιθεωρητών, επαναλάμβανε ότι η ιρακινή ηγεσία θα συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι το θεωρεί «εντελώς άδικο», προκειμένου να αποδειχτεί ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Πρώτες «εννοιολογικές»
διαφωνίες και προβλήματα

«Δε νομίζω ότι τίθεται θέμα παραβίασης του τελευταίου ψηφίσματος για το Ιράκ από τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας εναντίον των αμερικανο-βρετανικών αεροσκαφών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, και δε νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποδεχτεί μια τέτοια ερμηνεία» δήλωνε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απαντώντας στις σχετικές επίμονες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων τη Δευτέρα. Εντονότερο ήταν το ύφος του αξιωματούχου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αντρέι Γκραβόβσκι, ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομες» τις ζώνες «απαγόρευσης πτήσεων» και υποστήριζε ότι «ο εναέριος χώρος είναι εθνικό έδαφος και κατά συνέπεια κάθε κράτος έχει δικαίωμα να υπερασπίζει την κυριαρχία του».

Την ίδια άποψη, εξέφρασε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν έκανε καν τον κόπο να σχολιάσει το αμερικανικό αίτημα και αρκέστηκε να καλέσει την ιρακινή ηγεσία να αποφύγει «κάθε πρόκληση έντασης». Υπενθυμίζεται ότι οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων δεν εμπεριέχονται σε απόφαση του ΟΗΕ και αποτελούν, απλώς, το πρακτικό μέτρο που οι ΗΠΑ, η Βρετανία και αρχικώς Γαλλία, εφάρμοσαν ως «επέκταση» της «μνείας για ανάγκη προστασίας των Ιρακινών Κούρδων στο βορρά και της σιιτικής μειονότητας στο νότο» το 1991. Χτες, πάντως, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι για τρίτη συνεχόμενη μέρα, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις στη νότια ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 πολίτες.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει προβλήματα και με τις διαφωνίες που έχουν προκύψει ανάμεσα στις οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο εξωτερικό και τις οποίες προλειαίνει ως αντικαταστάτες του καθεστώτος Σαντάμ. Η προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου σύνοδος των οργανώσεων αναβλήθηκε, για δεύτερη φορά, για τις 10 Δεκεμβρίου, και μεταφέρθηκε από το Βέλγιο στη Βρετανία, καθώς η βελγική κυβέρνηση εξέφρασε ενδοιασμούς ότι «η φιλοξενία μιας τέτοιας συζήτησης θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να έχει εκδώσει «μια χάρτα αρχών», με την οποία πιέζει όλες τις οργανώσεις να συμφωνήσουν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εφυγε» ένας ακόμη αγωνιστής διαμαρτυρίας για τα «Λευκά Κελιά»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στο βωμό του ύστατου αγώνα διαμαρτυρίας έναντι της θεσμοθέτησης των «Λευκών Κελιών» έπεσε χτες νεκρός ένας ακόμη φυλακισμένος απεργός πείνας. Ο Ιμντάτ Μπουλούτ, μέλος του εκτός νόμου Λαϊκού Απελευθερωτικού Επαναστατικού Μετώπου - Κόμματος (DHKP-C) που είχε συλληφθεί το Φλεβάρη του 2000 στη διάρκεια αιματηρών αστυνομικών επιχειρήσεων, ξεψύχησε στο νοσοκομείο «Μπαϊράμπασα» της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε μεταφερθεί λόγω της σοβαρότατης επιδείνωσης της υγείας του. Ο Μπουλούτ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, είχε αρχίσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου από τον Ιούνη του 2001, και είναι ο 99ος που χάνει τη ζωή του διαμαρτυρόμενος για το εκσυγχρονισμένο πλην απάνθρωπο τουρκικό «σωφρονιστικό σύστημα»...

Σύμφωνα με την τουρκική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) την απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «Λευκά Κελιά» συνεχίζουν ακόμη τουλάχιστον 19 κρατούμενοι...

Πρόσφατη ανακοίνωση του περιοδικού «Ο Αγώνας», που απηχεί τις θέσεις του κινήματος εναντίον των «Λευκών Κελιών», τονίζει ότι κύριος υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων φυλακισμένων απεργών πείνας «είναι το κράτος της Τουρκίας, αλλά και η ΕΕ, με την υποστήριξη που παρέχει στα Λευκά Κελιά απομόνωσης»

«Μικρο-ανασχηματισμός ανάγκης»...

Σε ελάσσων «ανασχηματισμό» υποχρεώθηκε ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, λίγο προτού αναλάβει τη σκυτάλη διακυβέρνησης της χώρας από τον προκάτοχό του Μπουλέντ Ετσεβίτ... Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ είχε «δεύτερες» σκέψεις για κάποια από τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, μεταξύ αυτών ο Μπεσίρ Αταλάι που έως προχτές προβαλλόταν ως ο βέβαιος νέος υπουργός Παιδείας... Οι επιφυλάξεις του Σεζέρ φαίνεται πως εστιάζονταν στον παρελθόντα βίο του Αταλάι και στον «ευαίσθητο χαρακτήρα» του υπουργείου Παιδείας. Ο Αταλάι είχε διατελέσει κατά τη δεκαετία του '90 πρύτανης του πανεπιστημίου Κιρίκαλε της κεντρικής Τουρκίας και είχε απομακρυνθεί μετά από καταγγελίες πως διόριζε εκπαιδευτικούς με βάσει τις ισλαμικές πεποιθήσεις τους και ευνοούσε φοιτητές με ανάλογη θεώρηση πραγμάτων...

Ο πρωθυπουργός Αμπ. Γκιουλ διόρισε, δίχως την παραμικρή ένσταση, στη θέση του Αταλάι τον Ερκάν Μουμσού που είχε διατελέσει υπουργός Τουρισμού στην προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν στέλεχος του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας λίγο προτού προσχωρήσει - λίγο πριν τις γενικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη -στο κυβερνών κόμμα σήμερα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν....

Ρεπορτάζ χτεσινών τουρκικών εφημερίδων ανέφεραν πως ο Σεζέρ προτείνει «μικρές αλλαγές» και σε άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με εντόνως φημολογούμενο το όνομα του διορισθέντος Τζεμίλ Τσιτσέκ ως υπουργού Δικαιοσύνης... Πάντως, ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός Αμπ. Γκιουλ δήλωσε: «Εγιναν ορισμένες αλλαγές στις θέσεις κάποιων φίλων μας... Και έγιναν βάσει των επιθυμιών του Σεζέρ...».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Κλείνουν άλλοι δυο αντιδραστήρες

ΣΟΦΙΑ.- Η βουλγαρική κυβέρνηση συμφώνησε χθες με την ΕΕ να θέσει εκτός λειτουργίας δύο ακόμη αντιδραστήρες (τους 3 και 4) του πυρηνικού εργοστασίου Κοζλοντούι μέχρι το 2006. Με αυτή τη συμφωνία η Βουλγαρία κλείνει το ενεργειακό κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, το 23ο από τα τριάντα κεφάλαια (που αφορούν πολιτικές της κάθε χώρας σε μια σειρά από τομείς) που πρέπει να «κλείσει» προκειμένου να γίνει μέλος της ΕΕ το 2007. Η Βουλγαρία νωρίτερα φέτος είχε συμφωνήσει να κλείσει τους αντιδραστήρες 1 και 2 μέσα στο 2002.

Η χθεσινή συμφωνία (στην οποία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν) εξασφαλίζει μια επιθεώρηση «της τελευταίας στιγμής» από εμπειρογνώμονες της ΕΕ, πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αντιδραστήρες είναι επικίνδυνοι. Το γεγονός αυτό παρουσιάστηκε από το Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών Σάλομον Πάσι ως εκπληκτική επιτυχία, καθώς η Βουλγαρία είχε επανειλημμένα καλέσει την ΕΕ να επιθεωρήσει τους αντιδραστήρες (με σκοπό να διασφαλιστεί η λειτουργία τους) καθώς σύμφωνα με πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, οι δύο αντιδραστήρες πληρούσαν όλα τα κριτήρια ασφάλειας. Ωστόσο ο ίδιος ο Βούλγαρος Πρόεδρος Παρβάνοφ σε δήλωσή του σημείωσε πως «το κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων είναι πλέον προκαθορισμένο και ότι η επιθεώρηση δε θα αλλάξει τίποτα». Επίσης πρόσθεσε ότι «το κλείσιμο των αντιδραστήρων θα έχει ως συνέπεια οικονομικές ζημιές, αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας και απολύσεις πρωτο-κλασάτων πυρηνικών επιστημόνων».

Το Κοζλοντούι παράγει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ενώ της επιτρέπει να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλκανίων. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, οι μόνοι αντιδραστήρες που θα λειτουργούν θα είναι οι πιο σύγχρονοι 5 και 6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ