Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Καλό κλίμα και διαβεβαιώσεις στις πρώτες επαφές

Πολεμικές προετοιμασίες των Αμερικάνων στο Κουβέιτ

Associated Press

Πολεμικές προετοιμασίες των Αμερικάνων στο Κουβέιτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνέχισαν, χτες, τις επαφές τους με Ιρακινούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει η εγκατάσταση της υποδομής των ελέγχων. Την ίδια στιγμή, τις αντιδράσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προκάλεσε η επιμονή του Λευκού Οίκου να χαρακτηριστούν «παραβίαση της τελευταίας απόφασης για τον αφοπλισμό του Ιράκ», τα πυρά που δέχονται από την ιρακινή αεράμυνα τα αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη, που περιπολούν στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων», στο νότιο και στο βόρειο Ιράκ.

«Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, με τους οποίους συζητήσαμε, μας διαβεβαίωναν για την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις, αλλά και με τα αιτήματα που θέτει η τελευταία απόφαση του ΟΗΕ» δήλωνε, χτες, ο Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, μετά από ένα νέο γύρο συνομιλιών με την ιρακινή ηγεσία. Ο αλ Μπαραντάι συμπλήρωσε ότι, με βάση τα όσα συζητήθηκαν, η ιρακινή ηγεσία σκοπεύει να δημοσιοποιήσει εγκαίρως, δηλαδή πριν τις 8 Δεκεμβρίου, τις πλήρεις λίστες με τα οπλικά της συστήματα, αλλά και με όσα βιολογικά ή χημικά συστατικά χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς.

Ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μαρκ Γκβοζντέσκι, δήλωνε ότι οι συναντήσεις που έγιναν «στόχευαν στο να καταστήσουν σαφές ότι η αποστολή των επιθεωρητών είναι αποστολή ειρήνης». Ο Γκβοζντέσκι διευκρίνιζε ότι «οι διαβεβαιώσεις προθέσεων των Ιρακινών αξιωματούχων, θα επιβεβαιωθούν από τους ελέγχους μας» και κατέληγε ότι «θα υπάρχει πλήρη εικόνα του ιρακινού οπλοστασίου σε ένα χρόνο».

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος παρέθεσε επίσημο δείπνο στους επικεφαλής των επιθεωρητών, επαναλάμβανε ότι η ιρακινή ηγεσία θα συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι το θεωρεί «εντελώς άδικο», προκειμένου να αποδειχτεί ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Πρώτες «εννοιολογικές»
διαφωνίες και προβλήματα

«Δε νομίζω ότι τίθεται θέμα παραβίασης του τελευταίου ψηφίσματος για το Ιράκ από τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας εναντίον των αμερικανο-βρετανικών αεροσκαφών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, και δε νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποδεχτεί μια τέτοια ερμηνεία» δήλωνε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απαντώντας στις σχετικές επίμονες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων τη Δευτέρα. Εντονότερο ήταν το ύφος του αξιωματούχου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αντρέι Γκραβόβσκι, ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομες» τις ζώνες «απαγόρευσης πτήσεων» και υποστήριζε ότι «ο εναέριος χώρος είναι εθνικό έδαφος και κατά συνέπεια κάθε κράτος έχει δικαίωμα να υπερασπίζει την κυριαρχία του».

Την ίδια άποψη, εξέφρασε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν έκανε καν τον κόπο να σχολιάσει το αμερικανικό αίτημα και αρκέστηκε να καλέσει την ιρακινή ηγεσία να αποφύγει «κάθε πρόκληση έντασης». Υπενθυμίζεται ότι οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων δεν εμπεριέχονται σε απόφαση του ΟΗΕ και αποτελούν, απλώς, το πρακτικό μέτρο που οι ΗΠΑ, η Βρετανία και αρχικώς Γαλλία, εφάρμοσαν ως «επέκταση» της «μνείας για ανάγκη προστασίας των Ιρακινών Κούρδων στο βορρά και της σιιτικής μειονότητας στο νότο» το 1991. Χτες, πάντως, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι για τρίτη συνεχόμενη μέρα, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις στη νότια ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 πολίτες.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει προβλήματα και με τις διαφωνίες που έχουν προκύψει ανάμεσα στις οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο εξωτερικό και τις οποίες προλειαίνει ως αντικαταστάτες του καθεστώτος Σαντάμ. Η προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου σύνοδος των οργανώσεων αναβλήθηκε, για δεύτερη φορά, για τις 10 Δεκεμβρίου, και μεταφέρθηκε από το Βέλγιο στη Βρετανία, καθώς η βελγική κυβέρνηση εξέφρασε ενδοιασμούς ότι «η φιλοξενία μιας τέτοιας συζήτησης θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να έχει εκδώσει «μια χάρτα αρχών», με την οποία πιέζει όλες τις οργανώσεις να συμφωνήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ