ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πιο ισχυρό, πιο δυνατό για τους αγώνες που έρχονται

Περισσότεροι από 17.000 οικοδόμοι στάθηκαν αποφασιστικά στο πλευρό του συνδικάτου τους, ενίσχυσαν τη γραμμή της ταξικής αντιπαράθεσης

Το Συνδικάτο στηρίχτηκε σ' αυτούς τους ίδιους που παράγουν τον πλούτο
Το Συνδικάτο στηρίχτηκε σ' αυτούς τους ίδιους που παράγουν τον πλούτο
Πάνω από 17.000 εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών στην Αθήνα συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στηρίζοντας τη γραμμή του αταλάντευτου ταξικού προσανατολισμού, που το Συνδικάτο υπηρέτησε μέσα από κάθε αγωνιστική διαδικασία όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εδωσαν μία σημαντικότατη μάχη κι έφεραν αποτέλεσμα υπέρ των συνολικών συμφερόντων της εργατικής τάξης. Η νίκη που καταγράφηκε και με την καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες, είναι μία νίκη που αφορά στους αγώνες του έρχονται. Δυνατό Συνδικάτο Οικοδόμων σημαίνει και δύναμη για το ΠΑΜΕ.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές, που δηλώνει αναντίρρητα τη διάθεσή τους για ισχυρό και μαζικό Συνδικάτο, έδωσε ένα δυνατό σκαμπίλι σε όλους όσοι κατά τη διάρκεια των εκλογών αλλά και πριν από αυτές προσπάθησαν να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από αυτό.

Κυβέρνηση και εργοδότες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να αποδυναμώσουν τους δεσμούς του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους του κλάδου. Ταυτόχρονα, η γραφειοκρατική συνδικαλιστική ελίτ, μέσω των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, εξαπέλυσε μια λυσσαλέα επίθεση κατά του Συνδικάτου και δε σταμάτησε ακόμα και όταν εκτέθηκε ανεπανόρθωτα - όπως στην περίπτωση του Γ. Φελώνη, προέδρου του ΕΚΑ, όταν αυτός και η παράταξή του επιχείρησαν να ματαιώσουν την παράταση των εκλογών επικαλούμενοι ένα καταστατικό του Συνδικάτου που δεν ισχύει. Κυριολεκτικά προσπάθησαν να μετατρέψουν τη διαδικασία των εκλογών σε δικαστική διαμάχη και γενικά έκαναν ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, αλλά, κοινώς, «έσπασαν τα μούτρα τους». Δεν έκρυψαν έναν από τους λόγους αυτής της επίθεσης κατά του Συνδικάτου: Ηθελαν με κάθε τρόπο να μειώσουν τη δύναμή του μπροστά στο φόβο τους για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Με άλλα λόγια, θέλησαν να προστατέψουν τις καλογυαλισμένες και αναπαυτικές τους καρέκλες για να μπορούν χωρίς κανένα εμπόδιο να υπηρετούν πιστά τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ξεκινούν από καλύτερες θέσεις για τους αγώνες που έρχονται
Ξεκινούν από καλύτερες θέσεις για τους αγώνες που έρχονται
Ομως, απέτυχαν οικτρά. Γιατί οι δεσμοί των εργαζομένων με το Συνδικάτο δε γεννήθηκαν μέσα σε κάποια γραφεία όπου γραφειοκράτες συνδικαλιστές εκμεταλλεύονται κατά τον πιο επαίσχυντο τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων προκειμένου να αποσπάσουν τη στήριξή τους. Οι δεσμοί αυτοί γεννήθηκαν και καθημερινά δυναμώνουν στους δρόμους του αγώνα. Στην πρωινή στάση εργασίας στο εργοτάξιο-κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού - εκεί όπου ακόμα και η ανάσα παγώνει - στο «όργωμα» ολόκληρης της Αττικής Οδού για το στήσιμο μιας εργοταξιακής επιτροπής - διαδικασία άγνωστη στους καρεκλοκένταυρους - στο καθημερινό τρέξιμο για την προπαγάνδιση και περιφρούρηση της απεργίας.

Γι' αυτό και οι δεσμοί αυτοί είναι και θα μείνουν ακατάλυτοι. Και η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο από τα αποτελέσματα των εκλογών καθώς η σχεδόν απόλυτη επικράτηση του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού» - και η αντίστοιχη μείωση ακόμα και αυτής της ελάχιστης δύναμης που είχαν η ΠΑΣΚΕ και ο ΣΥΝ (και οι συνεταίροι του της ΚΕΔΑ και της ΔΕΑ) - δείχνει την αδιαμφισβήτητη δύναμη και προοπτική της γραμμής της ταξικής σύγκρουσης και, ταυτόχρονα, την απόρριψη των αντιλήψεων περί κοινωνικής συναίνεσης και υποταγής.

Ακόμα, ενισχύει την αντίληψη που θέλει τα Συνδικάτα να παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και να αναδεικνύουν ταυτόχρονα την κοινή αιτία των προβλημάτων, να εντάσσουν το μερικό στο γενικό, να δείχνουν τελικά την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου πάλης ολόκληρης της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του εκπροσώπους, με σκοπό την ανατροπή τους. Να αποκαλύπτουν, ακόμα, το ρόλο και το παιχνίδι που παίζουν οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ελίτ, που στόχο έχουν την άμβλυνση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και τον εγκλωβισμό τους στη λογική βελτίωσης του βάρβαρου αυτού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Κι αυτοί στήριξαν μαζικά και αποφασιστικά το Συνδικάτο τους
Κι αυτοί στήριξαν μαζικά και αποφασιστικά το Συνδικάτο τους
Από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών είναι επίσης η τεράστια συμμετοχή των μεταναστών εργαζομένων σε αυτές είτε μόνον ψηφίζοντας, είτε συμμετέχοντας ενεργά προπαγανδίζοντας τις εκλογές ή θέτοντας και υποψηφιότητα. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της δράσης του Συνδικάτου όλα αυτά τα χρόνια που, κόντρα στις προσπάθειες κυβέρνησης και εργοδοτών να θέσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως αυτό που πραγματικά είναι: Αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης. Με συστηματικό τρόπο ανέδειξε τις ταξικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες και έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κοινής πάλης. Και φυσικά με κανέναν τρόπο δεν τους αντιμετώπισε ως «είδος υπό προστασία», όπως μερικοί κρατικοδίαιτοι-επιδοτούμενοι «αριστεροί», που έχουν γυρίσει το ρατσισμό από την ανάποδη.

Η μαζική στήριξη από τους εργαζόμενους του κλάδου της γραμμής της ταξικής σύγκρουσης ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη των καθηκόντων του Συνδικάτου, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά και σημαντικά κομμάτια των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Τώρα είναι που με ακόμα περισσότερη αγωνιστική ορμή πρέπει να φέρει τους εργαζόμενους ακόμα πιο κοντά του, να οργανώσει τον αγώνα τους και να συμβάλει αποφασιστικά στην παραπέρα ενίσχυση του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Τους ξεζουμίζουν και τους πετάνε

Καταγγελία του ΕΚ Ζακύνθου για την άρνηση του ΟΑΕΔ να χορηγήσει στους μετανάστες επίδομα που δικαιούνται

Στα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα, εξαιτίας της εκμετάλλευσης που υφίστανται καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, έρχεται να προστεθεί και η άρνηση του ΟΑΕΔ από φέτος - με την εφαρμογή του νέου νόμου - να τους χορηγήσει το επίδομα που δίνεται σε όλους τους εποχιακά απασχολούμενους στα τουριστικά επαγγέλματα, γιατί έχει λήξει η άδεια εργασίας τους!

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, το οποίο και τονίζει ότι οι τελευταίες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους αλλοδαπούς όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αλλά τα οξύνουν ακόμα περισσότερο.

Στο νομό Ζακύνθου, όπως επισημαίνει, απασχολούνται χιλιάδες αλλοδαποί κάτω από συνθήκες εκβιασμού και μαύρης εργασίας. «Το ΣΕΠΕ - συνεχίζει - είναι ανύπαρκτο για τον έλεγχο και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Οι επιτροπές ελέγχου του ΙΚΑ υπολειτουργούν και ο ΟΑΕΔ δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του από τις ελλείψεις προσωπικού και οργάνωσης».

Το ΕΚ Ζακύνθου ζητά την αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας και του διαχωρισμού των εργαζομένων, απαιτώντας την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και στους αλλοδαπούς, την αλλαγή της νομοθεσίας για αυτούς, τη νομιμοποίηση όλων όσων βρίσκονται στη χώρα και χρόνια τώρα προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία.

Ετσι, το ΕΚ Ζακύνθου απευθυνόμενο στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον καλεί να παρέμβει ώστε «να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά απασχολούμενους στον τουρισμό. Να στελεχωθεί το ΣΕΠΕ με το απαιτούμενο προσωπικό (επόπτες και τεχνικό προσωπικό). Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ. Να στελεχωθεί με προσωπικό ο ΟΑΕΔ και να προχωρήσει η πλήρης μηχανογράφηση των υπηρεσιών του». Υπογραμμίζει δε, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νησιώτικος λαός θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο εξαιτίας αυτής της αντιμετώπισης που υφίστανται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Συνέλευση Συνταξιούχων

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σάββατο, 23 του Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι: Απολογισμός δράσης. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Οικονομικός απολογισμός. Ελεγχος Εξελεγκτικής Επιτροπής. Ανακοινώσεις.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Για τα εργατικά ατυχήματα

«Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες "θερίζουν" ζωές», είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας, το Σάββατο, 30 του Νοέμβρη. Στην ημερίδα, που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, εισηγητές θα είναι: Για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ και για τις επαγγελματικές ασθένειες ο Σπ. Δρίβας, εκπρόσωπος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ερευνας του ΕΛΙΝΥΑΕ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Θετικά αποτελέσματα στους Διοικητικούς

Θετικά ήταν για την «Αγωνιστική Ενότητα», παράταξη των ταξικών δυνάμεων του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα αποτελέσματα των εκλογών (7.11.02) για εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, αντιπροσώπων για το 1ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και εκπροσώπων των εργαζομένων στη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα: Ψήφισαν 199 (έγκυρα 183 και 16 λευκά και άκυρα). Πήραν: «Αγωνιστική Ενότητα» 74 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ. Το... κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πήρε 69 ψήφους και 3 έδρες. Ενώ, ένα τρίτο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ 39 ψήφους και 1 έδρα. Για την Ομοσπονδία τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: «Αγωνιστική Ενότητα» 81 ψήφους και 5 αντιπροσώπους, ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ 55 ψήφους και 3 αντιπροσώπους και τρίτο ψηφοδέλτιο (ΠΑΣΚ) 34 ψήφους και 2 αντιπροσώπους.

Εκλέχτηκε, τέλος, ένα τακτικό μέλος και ένα αναπληρωματικό από την «Αγωνιστική Ενότητα» για εκπροσώπηση των εργαζομένων. Το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις, ενώ το σκηνικό των υποψηφίων, φέτος, ήταν αρκετά διαφορετικό από το προηγούμενο. Επομένως, όπως τονίζει η παράταξη, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Στις προηγούμενες εκλογές οι ψήφοι είχαν μοιραστεί, αντίστοιχα: 43 ΠΑΣΚ, 27 ΔΑΚΕ, 37 «Αγωνιστική Ενότητα» και 35 ψήφοι ένα τέταρτο ψηφοδέλτιο κάποιας συσπείρωσης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Αύξησε τις δυνάμεις της η «Ταξική Ενότητα»

Ενισχυμένη σε ψήφους και έδρες βγήκε η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚ Αρτας, που έγινε την Κυριακή, 17/11/2002. Συνολικά ψήφισαν 113 αντιπρόσωποι (και ένα άκυρο) και οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται είναι: Η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» πήρε 38 και 4 ψήφους και έδρες, αντίστοιχα,, η ΠΑΣΚ 42 και 4, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 15 και 2 και η ΔΑΚΕ 12 ψήφους και 1 έδρα. Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι μοιράστηκαν 5 ψήφους.

Σημειώνεται πως στην απερχόμενη διοίκηση είχαν: 3 έδρες η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» (τώρα 4), 5 έδρες η ΠΑΣΚ(έχασε 1), 2 έδρες η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και 1 έδρα η ΔΑΚΕ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» επισημαίνει πως το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚ Αρτας ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων, εκβιασμών και απροκάλυπτων παρεμβάσεων εργοδοτικών παραγόντων της περιοχής. Τονίζει, επίσης, πως οι αρχαιρεσίες στο ΕΚ Αρτας σημαδεύτηκαν με συμφωνία που καθοδηγήθηκε από την ίδια τη ΓΣΕΕ με σκοπό να αποτρέψει το ενδεχόμενο εκλογής αντιπροσώπου της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε την ένωση των δυνάμεων της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ προκειμένου να καταφέρουν να βγάλουν αντιπρόσωπο των συμφερόντων της εργοδοσίας και της συναίνεσης. Ωστόσο, δεν κατάφεραν, όπως εκτιμά η παράταξη, να αλώσουν τα όργανα του Εργατικού Κέντρου καθώς έχασε η ΠΑΣΚ τη μία έδρα που κέρδισε το ταξικό ψηφοδέλτιο.

Η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» δηλώνει πως από νέες θέσεις με αυξημένη ευθύνη θα δώσει τη μάχη για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και της περιοχής του Νομού Αρτας.

Πανοικοδομική Ταξική Ενωτική Νίκη

Με μια συγκλονιστική νίκη των ταξικών δυνάμεων και τον καταποντισμό του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να καταγράφεται ψηφοδέλτιο το ψηφοδέλτιο, συνεχίζονταν ως αργά το βράδυ χτες η καταμέτρηση στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων ψήφισε υπέρ του Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού στον οποίο συσπειρώθηκαν οι δυνάμεις που μετέχουν στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Αντίθετα, οι οικοδόμοι έστειλαν στο πάτο όσους πίσω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενωτική Δράση» (ΣΥΝ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ) έριξαν τόνους λάσπη ενάντια στο συνδικάτο και τις ταξικές δυνάμεις. Ο συνδυασμός του Φελώνη (ΠΑΣΚΕ) καταποντίστηκε επίσης.

Από τα μέχρι τις 9 το βράδυ καταμετρημένα ψηφοδέλτια, σε 15 Παραρτήματα από σύνολο 28, προκύπτει:

- Πανοικοδομικός: 10.011 ψήφους και 98,55%

- ΠΑΣΚΕ: 77 ψήφους και 0,75%

- «Ενωτική Δράση»: 70 και 0,68%

Οι ψήφοι αφορούν τους αντιπροσώπους για ΕΚΑ και Ομοσπονδία. Η καταμέτρηση συνεχίζεται για τα μέλη της διοίκησης και τα υπόλοιπα Παραρτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ