ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Δυναμικά στον αγώνα!

Πολιόρκησαν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, παραμένουν με τα τρακτέρ τους επί της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης

Ενας νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων «άνοιξε» χτες στη Θεσσαλία, με το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου, πολιορκώντας με τα τρακτέρ τους το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και προχωρώντας σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης. Οι παγετόπληκτοι βγήκαν στους δρόμους, καταγγέλλοντας την επιχείρηση εξαπάτησής τους από την κυβέρνηση και διεκδικώντας την καταβολή άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου χειμώνα. Χτες συγκέντρωση παγετόπληκτων είχε πραγματοποιηθεί στους Γόννους, ενώ στο «κατόπι» τους έρχονται σε λίγο αγρότες από άλλες επαρχίες του Νομού Λάρισας, αλλά και των άλλων νομών της Θεσσαλίας, που ετοιμάζονται να δώσουν μια ακόμα σκληρή μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κομβόι στην ομίχλη

Από πολύ νωρίς το πρωί τα τρακτέρ των αγροτών ξεκίνησαν από τα χωριά της επαρχίας Τυρνάβου και κινούμενα με τα φώτα αναμμένα, μέσα στη βαθιά ομίχλη που είχε «πέσει» χτες στη Θεσσαλία, έφτασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε άλλα σημεία προσυγκέντρωσης, απ' όπου σε κομβόι κατευθύνθηκαν προς στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο. Λίγο μετά τις 11.30 π.μ. κι ενώ το πυκνό «πέπλο» ομίχλης δεν είχε ακόμα σηκωθεί, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους έφτασαν στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου. Εκεί βρίσκονταν από το πρωί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος των δυνάμεων καταστολής ήταν, προφανώς, η τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων αγροτών. Οι αγρότες, όμως, δεν πτοήθηκαν και τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου που διέρχεται μπροστά από τις εγκαταστάσεις του στρατηγείου. Σε λίγο, με μια αιφνιδιαστική κίνησή τους, κατάφεραν να φτάσουν, με λίγα από τα τρακτέρ, στην πύλη του στρατηγείου.

Η παρουσία τρακτέρ στην κεντρική πύλη του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι, όταν η Συντονιστική Επιτροπή των παγετόπληκτων συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτη, στον οποίο και έθεσε τα αιτήματά της για άμεση και δίκαιη αποζημίωση, τα οποία, όπως υποσχέθηκε, θα μεταφέρει στην κυβέρνηση.

Συνεχίζουν

Μετά τη συνάντηση αποφασίστηκε τα τρακτέρ να παραμείνουν επί της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας και του Δημόσιου Ταμείου στον Τύρναβο. Οι παγετόπληκτοι είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ανάμεσα στ' άλλα ζητούν αποζημίωση στο 100% των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός στ' αμπέλια, στα δέντρα και στις άλλες καλλιέργειες, με βάση την πραγματική παραγωγή που αναμενόταν και τις πραγματικές εμπορικές τιμές πώλησης των προϊόντων, καθώς και πλήρεις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο. Επίσης, να δοθούν άτοκα δάνεια, με την εγγύηση του δημοσίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα. Τέλος, δηλώνουν ότι δε θ' επιτρέψουν να συνεχιστεί ο εμπαιγμός τους από το υπουργείο Γεωργίας και την κυβέρνηση, αλλά θα βρουν τον τρόπο να βρουν το δίκιο τους.

Στο χτεσινό συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.

Προετοιμασίες

Στο μεταξύ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες σε χωριά και επαρχίες της Θεσσαλίας - με ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις - για το ξεκίνημα των νέων αγώνων της αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα πλαίσια των σχετικών πρωτοβουλιών που παίρνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών, πραγματοποιείται σήμερα, στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη αγροτικών συλλόγων του Δήμου Ταμασίου Καρδίτσας, με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου της περιοχής για τις νέες εξελίξεις στο θέμα του βαμβακιού, καθώς και για το πώς θα οργανωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έρχονται.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ (ΠΣΕΑ)
Συνεχίζεται το «σίριαλ» εξαπάτησης

Σε «σίριαλ» εξαπάτησης των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας, από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα, έχει μετατρέψει η κυβέρνηση το θέμα της καταβολής των ψευτοαποζημιώσεων ΠΣΕΑ, ή, αλλιώς, αποζημιώσεις Φρόγκι. Με αφορμή την κινητοποίηση των παγετόπληκτων αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου Ν. Λάρισας ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε, χτες, πως μέχρι το τέλος του Νοέμβρη θα δοθούν οι αποζημιώσεις για το πάγιο κεφάλαιο (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός). Ξεχνώντας ότι ο ίδιος την περασμένη βδομάδα δήλωνε πως οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο θα δοθούν μέχρι το τέλος Δεκέμβρη και για απώλεια παραγωγής του έτους 2002 μέχρι το τέλος Απρίλη 2003, χτες ανέφερε πως εξετάζονται τρόποι να δοθούν προκαταβολές για τις περιπτώσεις αυτές. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Δρυς είχε αναφέρει την περασμένη βδομάδα στη σύσκεψη με τη Συντονιστική Επιτροπή των παγετόπληκτων αγροτών του Τυρνάβου, πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Τώρα τι άλλαξε;

Είναι φανερό πως ο υπουργός Γεωργίας επιχειρεί ξανά να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις εξαπάτησης των πληγέντων από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα αγροτοκτηνοτρόφων, βάζοντας πρώτους στο στόχαστρο της κυβερνητικής κοροϊδίας τους παγετόπληκτους αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου. Ετσι, χτες, ανέφερε πως ξεκινάει η διαδικασία πληρωμής για το Δαμάσι (δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τυρνάβου) με την ανάρτηση των καταστάσεων δικαιούχων. Αυτό βέβαια που έγινε στην πραγματικότητα ήταν να σταλούν στα σπίτια των πληγέντων αγροτών οι πρόχειρες χειρόγραφες εκτιμήσεις που έκαναν οι γεωπόνοι και όχι οι τελικές μηχανογραφημένες καταστάσεις. Γιατί τόση κυβερνητική ψευτοβιασύνη; Μήπως για να διχαστούν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, που χτες βγήκαν στο δρόμο του αγώνα;

Μαντριά... με Ε9

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί κι ένα άλλο παράδειγμα: Στο Δήμο Αμπελώνα της επαρχίας Τυρνάβου, από τους 74 αγροτοκτηνοτρόφους που έκαναν αίτηση για την καταβολή αποζημίωσης όσον αφορά στο πάγιο κεφάλαιο, εγκρίθηκαν τελικά οι 19! Στην πλειοψηφία τους οι κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις γιατί δεν είχαν δηλώσει τα μαντριά στο Ε9! Το παράδειγμα αυτό είναι αποκαλυπτικό όχι μόνο για το ύψος των ψευτοαποζημιώσεων ΠΣΕΑ που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση, αλλά και για το πόσοι τελικά θα τις πάρουν, με την καθιέρωση μιας σειράς γραφειοκρατικών εμποδίων και αλλοπρόσαλλων απαιτήσεων. Γίνεται δηλαδή φανερό για μια ακόμη φορά πως αν οι παγετόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι του περασμένου χειμώνα θέλουν έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις, δεν έχουν άλλη επιλογή από την αγωνιστική διεκδίκηση.

Τους δίνουν από τα μισά τα μισά!

Αλλο ένα δείγμα εμπαιγμού των αγροτών που περιμένουν αποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» με αφορμή μια ανακοίνωση που έβγαλε χτες ο υπουργός Γεωργίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως από τον επόμενο μήνα αρχίζει η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων (αποζημιώσεις ΠΣΕΑ) σε τρεις κατηγορίες αγροτών, που έπαθαν ζημιές από πυρκαγιές και δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τα έτη 1999 και 2000.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι οι αποζημιώσεις αφορούν:

  • Ζημιές από πυρκαγιές στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, για την περίοδο του καλοκαιριού του 1999 και για όλους τους νομούς της χώρας που αντιμετώπισαν σχετικό πρόβλημα συνολικού ύψους 1.730.000 ευρώ. Ομως η έγκριση που δόθηκε από την ΕΕ στις 31/7/2001 ήταν 2.347.762 ευρώ. Δηλαδή, θα δοθούν για τους πυρόπληκτους αγρότες του 1999 617.762 ευρώ από όσα αρχικά εγκρίθηκαν!
  • Ζημιές από κακοκαιρία (βροχοπτώσεις, πλημμύρες, ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση) στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις την περίοδο Ιούλη - Δεκέμβρη 1999 και στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Βοιωτίας, Δράμας, Εβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Καβάλας, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων και Χίου συνολικού ύψους 2.820.000 ευρώ. Εδώ η έγκριση από την ΕΕ στις 16/5/2000 ήταν για 5.869.406 ευρώ, αλλά στους δικαιούχους θα δοθούν τελικά 3.049.406 ευρώ λιγότερα!
  • Ζημιές από κακοκαιρία (βροχοπτώσεις, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετός, ανεμοθύελλα) στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις την περίοδο Γενάρη - Απρίλη του 2000 και στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Εβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λάρισας, Λέσβου, Πέλλας, Πιερίας, Χανίων και Χίου, συνολικού ύψους 3.490.000 ευρώ. Ομως και για την περίπτωση αυτή η έγκριση που δόθηκε από την ΕΕ στις 4/8/2001 αφορούσε ποσό 5.869.405 ευρώ, αλλά θα δοθούν 2.379.405 ευρώ λιγότερα!

Από τα παραπάνω φαίνεται πως ενώ αρχικά είχαν ζητηθεί και εγκριθεί από την ΕΕ για τα τρία παραπάνω προγράμματα αποζημιώσεων ΠΣΕΑ 14.086.573 ευρώ, θα δοθούν τελικά 8.040.000 ευρώ. Κόβονται δηλαδή στη διαδρομή, στο όνομα της εξατομίκευσης και των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων 6.046.573 ευρώ. Και για την ιστορία, αυτό έγινε με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας στις 25/10/2002. Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει με τις αποζημιώσεις «Φρόγκι»...

Οι... τυχεροί!

Η ταχυδρομική επιταγή που δημοσιεύουμε ανήκει σ' έναν αγρότη του Τυρνάβου και αναφέρει το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρει για την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε το χαλάζι του περασμένου Απρίλη στην παραγωγή αχλαδιών από 50 δέντρα. Ο «τυχερός» Τυρναβίτης θα εισπράξει το «μυθικό» ποσόν των 32,34 ευρώ και ήδη προβληματίζεται πού και πώς θα ξοδέψει τόσα πολλά λεφτά. Αυτό που δεν ξεκαθαρίζει, είναι αν βρίσκεται με το τρακτέρ του μπροστά στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, θέλοντας να ευχαριστήσει τους Γ. Δρυ, Β. Αργύρη και Φ. Χατζημιχάλη, που τον σκέφτηκαν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ