ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
«Γενέθλια» με προβλήματα

Η επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας περιλαμβάνεται στα κτίρια, που θα σηματοδοτηθούν
Η επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας περιλαμβάνεται στα κτίρια, που θα σηματοδοτηθούν
Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γιορτάζει το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής της «Επικράτειας Πολιτισμού» του ΥΠΠΟ, διοργανώνοντας εκδηλώσεις για την «επικοινωνία» του «με το ευρύ κοινό».

Καλές οι προθέσεις, πλην όμως, τα πράγματα δε φαίνονται και τόσο ρόδινα, όπως άφησε να εννοηθεί η συντονίστρια του Δικτύου και δρ. αρχιτέκτων Μαρία Θεοδώρου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΠΟ, για τις εκδηλώσεις. Η συντονίστρια σημείωσε ότι, ενώ δημιουργήθηκε το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο της «Επικράτειας Πολιτισμού», ωστόσο, δεν αντιστοιχεί με αντίστοιχο τμήμα ή διεύθυνση αρχιτεκτονικής του ΥΠΠΟ -όπως συμβαίνει με τα άλλα Δίκτυα- ακριβώς διότι... δεν υπάρχει! «Υπάρχει η Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων, η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού, όπου ούτως ή άλλως συμμετέχουν στο Δίκτυο Αρχιτεκτονικής. Δεν υπάρχει, όμως, διεύθυνση που να αφορά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική».

Πρόσθεσε ότι αυτή η έλλειψη λειτούργησε και σαν «πλεονέκτημα, με την έννοια ότι ξεκινάει κανένας από το μηδέν, άρα έχει απεριόριστες δυνατότητες για να κάνει πράγματα», αλλά και σαν «μειονέκτημα», αφού το συγκεκριμένο Δίκτυο «δεν έχει μια δομή, για να το υποστηρίζει. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινώντας το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής δε θα μπορούσε να έχει ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης, γιατί δεν υπήρχε χρηματοδότηση και δεν υπάρχει φορέας, μέσα από τον οποίον να περνάει η χρηματοδότηση και αυτό ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επρεπε, δηλαδή, να αρχίσει να δραστηριοποιείται χωρίς να έχει ένα πρόγραμμα δράσης με προοπτική ενός χρόνου».

Ούτε χρήμα, λοιπόν, ούτε φορέας υποστήριξης, ούτε προγραμματισμός. Ετσι, οι επιστήμονες του Δικτύου δημιούργησαν μια «ανοιχτή δομή», που «ανά πάσα στιγμή έχει διαφορετική διαμόρφωση. Αν, σήμερα, κάνουμε πέντε εκδηλώσεις, το Δίκτυο έχει τη μορφή των πέντε εκδηλώσεων και των φορέων που συνθέτουν το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων». Αφού, λοιπόν, δεν υπήρχε κρατικός φορέας για να καταγράψει τη δυναμική της ελληνικής αρχιτεκτονικής (ακόμη ένα δείγμα της κρατικής πολιτιστικής ένδειας), το Δίκτυο ανέλαβε αυτήν τη δύσκολη, αλλά απαραίτητη, δουλιά, για «να δώσει τη δυνατότητα, όλη αυτή η δυναμική που υπάρχει από διαφορετικούς φορείς, από διαφορετικά άτομα, από διαφορετικά ιδρύματα, να καταγραφεί».

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων και άλλους σχετικούς φορείς, το Δίκτυο διοργανώνει τις «10 Ημέρες για την Αρχιτεκτονική - Διαβά-Ζωντας την Πόλη», σε Αθήνα (29/11-8/12), Θεσσαλονίκη (το ίδιο διάστημα) και μία εκδήλωση στα Χανιά (21/12). Μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, θα σηματοδοτηθούν 30 κτίρια χαρακτηριστικά διαφόρων περιόδων και στα πέντε από αυτά θα γίνουν εκθέσεις, ξεναγήσεις κ.ά.

Τη Δευτέρα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) θα παρουσιάσει το cd-rom «Αθήνα - Παρίσι -Λονδίνο» στο ΥΠΠΟ, ενώ το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής θα διοργανώσει (23/11/02-1/3/03) έκθεση και παράλληλα γεγονότα με γενικό τίτλο «Suburbia: Οι Αχανείς εκτάσεις των Αθηναϊκών προαστίων».

Βραβεία Θεάτρου - Μουσικής

Στις 25/11 (1 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών θα απονείμει για έβδομη χρονιά, με τη στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, τα θεατρικά και μουσικά βραβεία και τα βραβεία «Κάρολος Κουν 2002». Εκτός των δύο μεγάλων βραβείων (Θεάτρου και Μουσικής 2002) θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις σε νέους καλλιτέχνες των δύο κλάδων.

Οι υποψήφιοι για τα βραβεία «Κάρολος Κουν» είναι: Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου: Μιχαήλ Μαρμαρινός («Εθνικός Υμνος»), Νίκος Διαμαντής («Το σπίτι με τα δώρα»), Αντζελα Μπρούσκου («Ναι»), Θοδ. Εσπίριτου («1843»), Μίμης Κουγιουμτζής («Εκτελεστές»). Βραβείο Ερμηνείας: Δημήτρης Μαύρος («Εκτελεστές»), Αννα Μάσχα («Πίστη»), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου («Ξένοι»), Αντζελα Μπρούσκου («Ναι»), Κοσμάς Φουντούκης («Αντιγόνη»). Βραβείο Δραματουργίας: «Ο Εβρος απέναντι» των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα, «Ο κ. Εμμανουήλ και ο Ροΐδης» του Αντώνη Νικολή, «Νυχτερινή περίπολος» της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου, «Το σπίτι με τα δώρα» των Αντώνη - Κωνσταντίνου Κούφαλη, «Το χώμα στην μπανιέρα» του Φαίδωνα Καστρή.

Για το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου οι: Ελένη Χατζηαργύρη («Η κυρία Κλάιν»), Δήμητρα Χατούπη («Ο Ζυλ και η νύχτα»), Μιχαήλ Μαρμαρινός («Εθνικός Υμνος»). Για το Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος: Ζωή Σαμαρά («Τα άδυτα του Σημείου»), Βάλτερ Πούχνερ («Γλωσσική σάτιρα στις κωμωδίες του 19ου αιώνα»), Σάββας Πατσαλίδης - Αναστασία Νικολοπούλου («Μελόδραμα»), Χαρά Μπακονικόλα - Γεωργοπούλου («Κανόνες και εξαιρέσεις»). Διάκριση Θεατρικού Οργανισμού Περιφέρειας: Θίασος «Νέες Μορφές» Θεσσαλονίκης, ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, «Πολιτιστικός Νότος» Χανίων Κρήτης, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Διάκριση Νέου Δημιουργού: Μαρία - Λουίζα Παπαδοπούλου («Το νησί των σκλάβων»), Ιουλία Σιάμου («Το αμάρτημα της μητρός μου»), Αθανασία Καραγιαννοπούλου («Πλέι Στρίνμπεργκ»), Παναγιώτης Παναγόπουλος («Ζητούνται νέοι και νέες»), Ολγα Ποζέλη («Ντου γιου λαβ μι»).

Για το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής προτείνονται: Αντώνης Κοντογεωργίου (διδασκαλία χορωδιών για την «Ενάτη» του Μπετόβεν, την Καντάτα «Ιωάννης Δαμασκηνός» του Τανέγιεφ και τη «Γλαγολιτική Λειτουργία» του Γιάνατσεκ), η μεσόφωνος Μαίρη -Ελλεν Νέζη («Ξέρξης»), η υψίφωνος Μάρθα Αράπη («Τραβιάτα»). Τιμητική Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος: Νικόλαος Μαλιάρας («Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι στη μουσική του Μανώλη Καλομοίρη»), Γιώργος Ζερβός («Schoenberg - Berg - Webern - Η κρίση της μουσικής διά μέσου της κρίσης του θέματος και των μορφών». Τιμητική Διάκριση Δισκογραφίας: Η τετράτομη έκδοση έργων Γιάννη Χρήστου («Σείριος»), «Πρελούδια για πιάνο του Γ.Α. Παπαϊωάννου» με τον πιανίστα Σπύρο Τσελένη (εκδόσεις Ιονίου Πανεπιστημίου), «Θάλασσα» Νίκου Σκαλκώτα με «Ορχήστρα των Χρωμάτων» («ΑΝΚΗ»). Τιμητική Διάκριση Οργανισμού Περιφέρειας: Φεστιβάλ Ναυπλίου, Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων Καβάλας, Ορχήστρα της Πάτρας. Τιμητική Διάκριση Νέου Μουσικού: Νικόλαος Σπανός (κόντρα τενόρος), Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος).

Γλυπτά συμπλέγματα

Εκθεση γλυπτικής του Χρήστου Ζυγομαλά εγκαινιάζεται στις 25 του Νοέμβρη (7.30μμ) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτορίας). Πρόκειται για γλυπτά από μάρμαρο και πέτρα, όπου φύση ή ανθρώπινες φιγούρες και συμπλέγματα, αποτελούν την πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Αθηνά Σχινά «το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην απόδοση των κύριων και ουσιαστικών γνωρισμάτων που του παρέχουν τα θέματά του, τονίζοντας τις ογκοπλαστικές τους ιδιαιτερότητες με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν αναγλυφικές διαβαθμίσεις του φωτός».

Συνέδριο για τις αναστηλώσεις

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών του ΥΠΠΟ, ο οποίος συμπληρώνει τα 21 χρόνια λειτουργίας του.

Ο σύλλογος εκπροσωπεί περίπου 250 μόνιμους και με σύμβαση αορίστου χρόνου αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, αγρονόμους - τοπογράφους, μηχανολόγους - ηλεκτρολόγους και χημικούς μηχανικούς, που υπηρετούν στις κεντρικές Διευθύνσεις Αναστήλωσης (Αρχαίων, Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών και Νεωτέρων Μνημείων), στις δύο κεντρικές Διευθύνσεις Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων και στις Περιφερειακές Εφορείες (Προϊστορικών - Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων) του ΥΠΠΟ.

Το Συνέδριο θα παρουσιάσει τις «Αναστηλώσεις των Αρχαίων, Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών και Νεωτέρων Μνημείων και τις Μελέτες και Εργα Μουσείων στην Ελλάδα με το Β' ΚΠΣ (1994 - 2000)».

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ με τίτλο «Χορός και παραδοσιακός πολιτισμός» και θέμα «Αργεντίνικο τάνγκο: Ιστορία, τεχνική, συμβολισμοί» διοργανώνει σήμερα (9μμ) το θέατρο «Δόρα Στράτου» (οδός Σχολείου 8 - πάροδος Αδριανού 122). Εισηγητές: Luis Alberto Mestre, χοροδιδάσκαλος και Χρήστος Λούκος, ιστορικός.

ΣΤΟΝ «ΠΑΡΝΑΣΣΟ» στις 16/12 (7μμ)ο Σύνδεσμος των Αιγινητών Αθήνας θα τιμήσει τη διακεκριμένη ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ. Θα μιλήσουν οι Ι. Μαρκαντώνης, Α. Ζήρας, Α. Φραντζή, και η τιμώμενη. Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Α. Δεκαβάλλα. Η εκδήλωση θα κλείσει μουσικά με την Ντ. Μπακοπούλου (πιάνο).

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ Θεσσαλονίκης, με διεύθυνση του Αργεντινού Emir Saul, δίνει συναυλία σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας συνθέσεις από τον κινηματογράφο. Με τη σύμπραξη του Ρώσου βιολοντσελίστα Dmitry Yablonsky παρουσιάζει έργα των Samuel Barber, Nino Rota, Leonard Bernstein και Bernard Herrmann.

ΚΛΕΙΣΤΟ θα παραμείνει για το κοινό από τις 2/12 και το Αρχαιολογικό Μουσείου Κεραμεικού, «λόγω εκτεταμένων εργασιών επισκευής που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας». Ο χρόνος επαναλειτουργίας του μουσείου προσδιορίζεται την άνοιξη του 2004.

Ο ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ τραγουδά σήμερα στο κλαμπ «Gagarin 205» (Λιοσίων 205), παρουσιάζοντας κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο του «Κάτι γλυκό», καθώς και παλιότερα γνωστά τραγούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ