Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
«Γενέθλια» με προβλήματα

Η επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας περιλαμβάνεται στα κτίρια, που θα σηματοδοτηθούν
Η επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας περιλαμβάνεται στα κτίρια, που θα σηματοδοτηθούν
Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γιορτάζει το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής της «Επικράτειας Πολιτισμού» του ΥΠΠΟ, διοργανώνοντας εκδηλώσεις για την «επικοινωνία» του «με το ευρύ κοινό».

Καλές οι προθέσεις, πλην όμως, τα πράγματα δε φαίνονται και τόσο ρόδινα, όπως άφησε να εννοηθεί η συντονίστρια του Δικτύου και δρ. αρχιτέκτων Μαρία Θεοδώρου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΠΟ, για τις εκδηλώσεις. Η συντονίστρια σημείωσε ότι, ενώ δημιουργήθηκε το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο της «Επικράτειας Πολιτισμού», ωστόσο, δεν αντιστοιχεί με αντίστοιχο τμήμα ή διεύθυνση αρχιτεκτονικής του ΥΠΠΟ -όπως συμβαίνει με τα άλλα Δίκτυα- ακριβώς διότι... δεν υπάρχει! «Υπάρχει η Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων, η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού, όπου ούτως ή άλλως συμμετέχουν στο Δίκτυο Αρχιτεκτονικής. Δεν υπάρχει, όμως, διεύθυνση που να αφορά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική».

Πρόσθεσε ότι αυτή η έλλειψη λειτούργησε και σαν «πλεονέκτημα, με την έννοια ότι ξεκινάει κανένας από το μηδέν, άρα έχει απεριόριστες δυνατότητες για να κάνει πράγματα», αλλά και σαν «μειονέκτημα», αφού το συγκεκριμένο Δίκτυο «δεν έχει μια δομή, για να το υποστηρίζει. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινώντας το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής δε θα μπορούσε να έχει ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης, γιατί δεν υπήρχε χρηματοδότηση και δεν υπάρχει φορέας, μέσα από τον οποίον να περνάει η χρηματοδότηση και αυτό ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επρεπε, δηλαδή, να αρχίσει να δραστηριοποιείται χωρίς να έχει ένα πρόγραμμα δράσης με προοπτική ενός χρόνου».

Ούτε χρήμα, λοιπόν, ούτε φορέας υποστήριξης, ούτε προγραμματισμός. Ετσι, οι επιστήμονες του Δικτύου δημιούργησαν μια «ανοιχτή δομή», που «ανά πάσα στιγμή έχει διαφορετική διαμόρφωση. Αν, σήμερα, κάνουμε πέντε εκδηλώσεις, το Δίκτυο έχει τη μορφή των πέντε εκδηλώσεων και των φορέων που συνθέτουν το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων». Αφού, λοιπόν, δεν υπήρχε κρατικός φορέας για να καταγράψει τη δυναμική της ελληνικής αρχιτεκτονικής (ακόμη ένα δείγμα της κρατικής πολιτιστικής ένδειας), το Δίκτυο ανέλαβε αυτήν τη δύσκολη, αλλά απαραίτητη, δουλιά, για «να δώσει τη δυνατότητα, όλη αυτή η δυναμική που υπάρχει από διαφορετικούς φορείς, από διαφορετικά άτομα, από διαφορετικά ιδρύματα, να καταγραφεί».

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων και άλλους σχετικούς φορείς, το Δίκτυο διοργανώνει τις «10 Ημέρες για την Αρχιτεκτονική - Διαβά-Ζωντας την Πόλη», σε Αθήνα (29/11-8/12), Θεσσαλονίκη (το ίδιο διάστημα) και μία εκδήλωση στα Χανιά (21/12). Μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, θα σηματοδοτηθούν 30 κτίρια χαρακτηριστικά διαφόρων περιόδων και στα πέντε από αυτά θα γίνουν εκθέσεις, ξεναγήσεις κ.ά.

Τη Δευτέρα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) θα παρουσιάσει το cd-rom «Αθήνα - Παρίσι -Λονδίνο» στο ΥΠΠΟ, ενώ το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής θα διοργανώσει (23/11/02-1/3/03) έκθεση και παράλληλα γεγονότα με γενικό τίτλο «Suburbia: Οι Αχανείς εκτάσεις των Αθηναϊκών προαστίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ