ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απόλυτη ταξική συσπείρωση

Η σημαντικότατη νίκη που σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας επιβεβαιώνεται διαρκώς από τη συνέχιση της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων. Το ίδιο και ο καταποντισμός που υπέστησαν οι δυνάμεις, οι οποίες πρεσβεύουν την αντίληψη της κοινωνικής συναίνεσης και της υποταγής στα συμφέροντα και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόκειται για πολύτιμη νίκη - όπλο που δεν αφορά μόνον στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου, αλλά στο σύνολο της εργατικής τάξης στη χώρα, καθώς η παραπέρα ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, θα δώσει νέα ώθηση στην πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Και θα βοηθήσει συνολικότερα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης με ενίσχυση των δυνάμεων που παλεύουν για την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στα 22 από τα 28 Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων, για την κεντρική διοίκηση έλαβαν: Ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» 12.421 ψήφους (97,4%), η «Ενωτική Δράση» (στηρίζεται από ΣΥΝ, ΚΕΔΑ και ΔΕΑ) 159 ψήφους (1,25%), και η ΠΑΣΚΕ 101 ψήφους (0,79%). Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας: Ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» 12.532 ψήφους (98,2%), η «Ενωτική Δράση» 116 ψήφους (0,90%) και η ΠΑΣΚΕ 113 ψήφους (0,88%).

Η καταμέτρηση συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Υπόθεση των εργαζομένων η πορεία του αγώνα

Η ΑΔΕΔΥ προαναγγέλλει την απεργία στις 5 Δεκέμβρη και «πολύπτυχη» δράση, οι εργαζόμενοι όμως καλούνται να παρέμβουν αποφασιστικά για την κλιμάκωση και το περιεχόμενο της πάλης

Η στάση και η επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 5 Δεκέμβρη αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του αγώνα, καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, από τη μια επιμένει σε ένα πλαίσιο αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και από την άλλη αποφεύγει να εκφραστεί συγκεκριμένα για τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρέμβαση και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου κρίνονται ιδιαίτερα πολύτιμες, προκειμένου η απεργία να αποτελέσει μια πραγματική αφετηρία για αγώνα με προοπτική και αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της απεργίας θα γίνει προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κοραή στις 11 το πρωί.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ για την απεργία, επιχειρήθηκε μια «θερμή» αντιμετώπιση του προϋπολογισμού και της κυβερνητικής πολιτικής σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, η κριτική δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική, καθώς η ΑΔΕΔΥ:

- Εναντιώθηκε κυρίως στην εισοδηματική πολιτική του 2,5% χωρίς να διατυπώσει και συγκεκριμένο αίτημα για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων το 2003. Κρίνει γενικά τον προϋπολογισμό ως «περιοριστικό» και χωρίς «αναπτυξιακή δυναμική».

- Επιμένει στο νέο μισθολόγιο χωρίς ξεκάθαρη τοποθέτηση στα ζητήματα της σταδιακής εφαρμογής του και κυρίως στη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.

- Θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα αποδέχεται ότι καταγράφονται «λογιστικές» ή «ποσοστιαίες» αυξήσεις στον προϋπολογισμό για αυτούς τους τομείς. Χρεώνει την κυβέρνηση μονάχα με τη διατήρηση «γραφειοκρατικών και συγκεντρωτικών διοικητικών δομών», οι οποίοι απορροφούν «τους διαθέσιμους πόρους, στερώντας από τους πολίτες τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών»!!!

- Ασκεί κριτική για το ασφαλιστικό, προβάλλοντας την άποψη ότι η ενίσχυση του ΙΚΑ προκύπτει από πόρους που αφαιρούνται από τους δημόσιους υπάλληλους!

Αποκαλυπτική ήταν και η απάντηση του Σ. Παπασπύρου στην ερώτηση γιατί δεν καταγγέλλεται το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Είχε προηγηθεί η γενικόλογη θέση ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών. «Είμαστε πραγματιστές. Δεν υπάρχει θέμα γιατί δεν προβλέπεται δραχμή για το πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ"», απάντησε!

Σε ερώτηση για τη συνέχιση του αγώνα, ο Σ. Παπασπύρος είπε ότι η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα μέχρι τον Οκτώβρη του 2003, με κορύφωση τις κινητοποιήσεις για τη Διάσκεψη Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο ζήτημα - που έχουν θέσει οι ταξικές δυνάμεις - για απεργιακή κλιμάκωση μετά την απεργία στις 5 Δεκέμβρη.

Οσον αφορά τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, διατυπώθηκε η θέση ότι θα προέλθει μείωση λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ διατυπώθηκαν επτά σημεία απόκλισης με την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ επέλεξε να αντιπαραθέσει στην άρνηση της κυβέρνησης να βελτιώσει το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, ένα παράδειγμα κακοδιαχείρισης στη δημόσια διοίκηση που στερεί πολύτιμους πόρους. Καταφέρθηκε εναντίον του διοικητή του 1ου ΠΕΣΥ Λ. Λιαρόπουλου, επειδή προτείνει τη βράβευση των καλύτερων εργαζομένων στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, με κριτήρια όπως η «τακτική προσέλευση και αποχώρηση από το χώρο εργασίας», που αποτελεί υποχρέωση του δημόσιου υπάλληλου. Ταυτόχρονα το βραβείο αποτελείται από ποσό αντίστοιχο σε 120 ώρες υπερωρίας, πενθήμερη άδεια, δείπνο με το διοικητή και μια συγχαρητήρια επιστολή του!

Ο Σ. Παπασπύρος θεώρησε υπέρογκες τις αμοιβές των μάνατζερ των νοσοκομείων, ταυτόχρονα όμως άφησε στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το «άνοιγμα» 200 δισ. δραχμών τα τελευταία δυο χρόνια στα νοσοκομεία, αποκλειστικά σε αυτούς και όχι στο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι επικεφαλής των ΠΕΣΥ.

Αυτή είναι η αλήθεια

Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό θα έχουμε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ρυθμούς αύξησης 5,5% το 2003 σε σχέση με το 2002. Το 2001 σε σχέση με το 2000 είχαμε 8,7%. Μέσα σ' αυτά τα ποσά του ρυθμού αύξησης συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά για ωριμάνσεις, για νέους διορισμούς, για επιπλέον οικογενειακά επιδόματα των νέων οικογενειών και για τις διάφορες υπηρεσιακές μεταβολές, οπότε, αφαιρουμένων όλων αυτών, μένουμε στο 2,5%. Ο ρυθμός αύξησης της φορολογίας θα είναι για την άμεση 5,5% και για την έμμεση 6,7%. Το 2002 ήταν 8,6% και 6,4% αντίστοιχα. Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια θα είναι 5%, 6% και 7% αντίστοιχα. Ο προϋπολογισμός σκόπιμα δε δίνει απόλυτα ποσοστά σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες και με τα συνολικά φορολογικά έσοδα. Η κυβέρνηση, επίσης, σκόπιμα δημαγωγεί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο δίνει αύξηση 13%. Ομως, κατά 50% τα έσοδα του προγράμματος αυτού προέρχονται από δανεισμό.

Οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση και τη νέα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά των 12.000 δραχμών, θα μειωθούν και ονομαστικά, δεδομένου ότι το 2,5% της εισοδηματικής πολιτικής δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτό το ποσό. Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δε θα φανεί άμεσα αυτή η μηνιαία μείωση διότι θα μειώσει αντίστοιχα τη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Θα μειώσει την παρακράτηση, όχι τη φορολογία. Ετσι, η ονομαστική μείωση των μισθών θα φανεί στη φορολογική εκκαθάριση στο πρώτο εξάμηνο του 2004, μετά τις βουλευτικές εκλογές. Επίσης, η κυβέρνηση δε δέχεται να καταβάλει τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος. Τώρα γίνεται ένα «παιχνίδι» από κυβέρνηση, μεγαλοδικηγόρους και Μέσα Ενημέρωσης για την πιθανή απόδοσή του από το 2001, αντί του 2002. Η κυβέρνηση επιδιώκει να το παρουσιάσει αυτό σαν παροχή, ενώ είναι αυτονόητη, ακόμη και δικαστικά επιβεβλημένη, η υποχρέωσή της να το καταβάλει αναδρομικά από το 1984 και το 1997 που το επίδομα κόπηκε από τον ένα σύζυγο.

Στον ορίζοντα, με βάση τις δηλώσεις Χριστοδουλάκη, φαίνεται η «καρτοπερίθαλψη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, καθώς και η δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων. Το εφάπαξ είναι σε άμεσο κίνδυνο. Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» προχωρούν και στο δημόσιο οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Διαιωνίζεται η πολιτική ομηρία των εκτάκτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα και με το πόρισμα του ΥΠΕΣΔΔΑ, από 1/1/2004 θα προχωρήσει και η σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας-αξιολόγησης- χειραγώγησης.

Με αυτά τα δεδομένα, ως Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στην απεργία στις 5 του Δεκέμβρη προβάλλουμε την ανάγκη η πάλη να στοχεύει στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Του
Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ*
* Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Τροχοπέδη ο κυβερνητικός συνδικαλισμός

Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, προχωρά ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων» καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να τη στηρίξουν για ένα ταξικό, μαζικό και αγωνιστικό σωματείο, που θα μπει μπροστά και θα παλέψει για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και γενικότερα. Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στις 26, 27 και 28 Νοέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων παρά το γεγονός ότι η επίθεση από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης διευρύνεται σε όλα τα επίπεδα, στο όνομα της ΟΝΕ καταργούνται κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα όπως το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση κλπ, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων για πάνω από 10 χρόνια δε λειτουργεί στην κατεύθυνση υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός - συνεχίζει - τόσο στο σωματείο, όσο και στην ομοσπονδία μας, αποτελεί τροχοπέδη στην αντίσταση του κλάδου».

Επίσης η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των ΔΣ στήριξε και στηρίζει τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης και ανέχεται τις αυθαιρεσίες των ξενοδόχων, αφού δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων στον κλάδο.

«Η ΔΑΣ επιμένει - υπογραμμίζεται - πως η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Η βελτίωση της ζωής μας και η υπεράσπιση των κατακτήσεων προϋποθέτει: συμμετοχή - ενότητα - αγώνα. Η αδράνεια, ο ατομισμός, ο συμβιβασμός είχε και θα έχει πάντα τραγικά αποτελέσματα για όλους μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ