ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πιέζουν οι ΗΠΑ για διπλωματική και στρατιωτική εμπλοκή

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ
ΠΡΑΓΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ακρως εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ, αν και σύμφωνα με αμερικανικές διαρροές η Ουάσιγκτον δεν πέτυχε να υιοθετηθεί ξεκάθαρη φρασεολογία για την απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράκ, καθώς αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, επιμένουν στις διαφωνίες τους για στρατιωτική επίθεση. Το σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατάφερε να ανοίξει και νέο «μέτωπο» διπλωματικών διαφωνιών, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει παραβίαση της απόφασης 1441 για τον ιρακινό αφοπλισμό μια διακήρυξη της Βαγδάτης όπου θα υποστηρίζει ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Με όλες τους τις δυνάμεις δεσμεύονται να βοηθήσουν στις προσπάθειες αφοπλισμού του Ιράκ οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση τη σχετική τους διακήρυξη, όπου αρκούνται να υπενθυμίσουν ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προειδοποιήσει το Ιράκ για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης». Οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, λίγο πριν τη, μεταξύ τους, συνάντηση δεν έχασαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τις απειλές τους κατά του ιρακινού καθεστώτος, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Σιράκ, στην ομιλία του κάλεσε τη Βαγδάτη «να συμμορφωθεί πλήρως».

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχιζαν τις μυστικές διαβουλεύσεις τους με ομολόγους τους τουλάχιστον 50 χωρών για τη συμμετοχή τους ή όχι και σε ποιο βαθμό σε μια στρατιωτική επίθεση. Θεωρητικώς, οι ΗΠΑ δε ζητούν άμεση στρατιωτική εμπλοκή (μόνο η Βρετανία φαίνεται, προς το παρόν, ότι θα προσφέρει 15.000 άνδρες), αλλά επιθυμούν λογιστική και επιμελητειακή υποστήριξη, καθώς και «ηθική». Οι περισσότεροι συνομιλητές της Ουάσιγκτον (Γαλλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία ακόμη και Καναδάς) τηρούν στάση αναμονής και παραπέμπουν στη στιγμή που θα παραστεί αναγκαίο να λάβουν μια απόφαση.

Πιο ξεκάθαρη στάση, προς το παρόν, επιλέγει η Γερμανία, με τον ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, να επαναλαμβάνει ότι η Βόννη αντιτίθεται στη στρατιωτική επιλογή, δε θα συμμετάσχει και ότι θα «εξετάσει το κατά πόσο, με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της και θα επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της». Ο Φίσερ επανέλαβε ότι ένας πόλεμος «θα είναι καταστροφικός». Ανάλογη πρόταση η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει διατυπώσει και στον αραβικό κόσμο με προθεσμία ενός μήνα, αν και επισήμως διαψεύδεται. Χαρακτηριστικά, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωνε: «Χρειάζονται στρατιωτική βοήθεια για κάτι οι ΗΠΑ; Δε νομίζω».

Στο περιθώριο της συνάντησης, Γάλλοι αξιωματούχοι, υπό ανωνυμία, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη δήλωση Μπους ότι σε περίπτωση που μέχρι τις 8 Δεκέμβρη το Ιράκ δημοσιοποιήσει λίστες των οπλικών του συστημάτων, υποστηρίζοντας ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, αυτό συνεπάγεται παραβίαση της απόφασης 1441. «Δεν έχουμε αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει τέτοια όπλα και αυτό ερευνούμε. Πρόκειται για μια αμερικανική ερμηνεία» τόνιζαν οι αξιωματούχοι, που προσέθεσαν τις αντιρρήσεις τους σε αυτές της Ρωσίας και του Κόφι Ανάν για την, επίσης, αμερικανική ερμηνεία ότι τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας εναντίον αμερικανικών αεροσκαφών στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» αποτελούν παραβίαση του 1441.

Χτες, από τη Βιέννη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας εκτιμούσε ότι η ιρακινή ηγεσία κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και υποστήριζε ότι υπάρχει περιθώριο αποφυγής του πολέμου. Στη Βαγδάτη συνεχίζονται οι προετοιμασίες έναρξης των ελέγχων, ενώ για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», επιβεβαιώνοντας πολλούς αναλυτές που ισχυρίζονται ότι «ο αεροπορικός πόλεμος έχει ξεκινήσει ήδη στο Ιράκ».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα

Ερείπια από το πέρασμα του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους

Associated Press

Ερείπια από το πέρασμα του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Σκληρά αντίποινα ετοιμάζει η ισραηλινή κυβέρνηση, που φέρεται να έδωσε «τις κατάλληλες εντολές στο στρατό» μετά από τη χτεσινή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο σε κεντρικό σταυροδρόμι της δυτικής Ιερουσαλήμ. Την επίθεση, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς», καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζοντας ότι η πολιτική του Σαρόν ευθύνεται για την έξαρση της βίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει, εκ μέρους της, κάθε διαπραγμάτευση για τις ειρηνευτικές προτάσεις του κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία).

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξαπόλυση σκληρών αντιποίνων σε βάρος της Δυτικής Οχθης, κατ' αρχάς, φαίνεται ότι έχει αρχίσει στο Ισραήλ, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, παρά τις πιέσεις των ακροδεξιών συγκυβερνώντων του, ο Αριέλ Σαρόν θα αποφύγει τις γνωστές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εξαιτίας των αμερικανικών προετοιμασιών για επίθεση στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβουλεύτηκε με τον υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, και «οι κατάλληλες εντολές έχουν δοθεί στο στρατό».

Εντούτοις, μέχρι χτες βράδυ, και σε αντίθεση με το συνήθη χρόνο αντίδρασης των ισραηλινών δυνάμεων σε ανάλογες ενέργειες, ο ισραηλινός στρατός παρέμενε στις θέσεις που έχει καταλάβει εντός της Δυτικής Οχθης και των πόλεών της, χωρίς κάποια εμφανή μετακίνηση. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, συνελήφθησαν ο αδελφός και ένας ξάδελφος του Παλαιστινίου που οι ισραηλινές αρχές κατονόμασαν ως τον καμικάζι αυτοκτονίας, ενώ στο μάτι του κυκλώνα αναμένεται να βρεθεί η Βηθλεέμ, από το κέντρο της οποίας, τις τελευταίες βδομάδες, είχε αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, αφού ο νεαρός καμικάζι φέρεται να προέρχεται από εκεί.

Ηταν κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής όταν ο 23χρονος Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχτηκε στο λεωφορείο νούμερο 20, στη συνοικία Κίριατ Μεναχέμ, παρασύροντας στο θάνατο 11 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 49, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως μαθητές και στρατιώτες. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Χαμάς», της οποίας το στέλεχος Αμπντούλ Αζίζ Ραντίζι προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στην Π. Αρχή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ντέιβιντ Μπέικερ, να υποστηρίζει ότι «οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες είναι ευχαριστημένοι μόνον όταν σκοτώνονται αθώοι Ισραηλινοί». Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Μοσέ Κατσάβ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διακόψει κάθε επαφή με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Η Π. Αρχή καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την αντίθεση στην κατοχή» και συμπληρώνοντας ότι η συνεχιζόμενη δράση του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων ευθύνεται για την έξαρση της βίας. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Γκασάν Κχατίμπ, δήλωνε ότι η ισραηλινή βία «οπλίζει τα χέρια των Παλαιστινίων εξτρεμιστών».

Την επίθεση καταδίκασαν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, από την Πράγα. Υποστήριξαν πως όλες οι χώρες της περιοχές οφείλουν να αποδείξουν ότι πατάσσουν την τρομοκρατία και κάνουν βήματα προς την ασφάλεια για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Επίσης, και οι δύο επανέλαβαν ότι τάσσονται υπέρ της δημιουργίας δύο βιώσιμων ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τους Παλαιστινίους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, ενώ τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν και το Παρίσι, η Μόσχα, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
«Μινιμαλιστικό» εγχείρημα προς αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη δημιουργία μίας νέας, τεχνητής, μορφής μονοκύτταρου οργανισμού με βασικό στόχο τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον βιολογικών πηγών ενέργειας ανήγγειλαν χτες δύο απ' τους κορυφαίους Αμερικανούς γενετιστές: ο Δρ Κραιγκ Βέντερ, πρόεδρος Του Ιδρύματος Ερευνας του Ανθρώπινου Γονιδιώματος (TIGR) και ο βραβευθείς με Νόμπελ Γενετικής Δρ Χάμιλτον Σμιθ.

Ως βάση για τη δημιουργία του μονοκύτταρου οργανισμού θα χρησιμοποιηθεί το βακτήριο Μυκόπλασμα Τζενιτάλιουμ (που εντοπίζεται στο ουρικό σύστημα του ανθρώπου). Το πρώτο στάδιο του εγχειρήματος θα είναι η αφαίρεση του γενετικού υλικού απ' τον πυρήνα του κυττάρου και η τοποθέτηση ενός «τεχνητού χρωμοσώματος» που θα περιέχει το ελάχιστο δυνατό γονιδιακό υλικό (γύρω στα 400 γονίδια). Το επόμενο στάδιο του εγχειρήματος θα είναι το νέο κύτταρο να καταστεί ικανό να διαιρεθεί ώστε να αναπαραχθεί σε καινούριους ίδιου τύπου μονοκύτταρους μικροοργανισμούς.

Το σχέδιο χρηματοδοτείται με το ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων από το Γραφείο Επιστημών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή βραχυπρόθεσμα. Εάν το εγχείρημα επιτύχει, οι υποστηριχτές του σχεδίου ευελπιστούν πως θα πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα ανάπτυξης μίας χαμηλού κόστους ενεργειακής πηγής. Οι επιφυλακτικοί, αν όχι πολέμιοι του εγχειρήματος, φοβούνται πως θα αποτελέσει τη βάση τουλάχιστον για την ανάπτυξη νέων βιολογικών όπλων..

Το εγχείρημα μπορεί να είναι καινούριο, η ιδέα όμως μετρά ήδη τρία χρόνια ύπαρξης. Οταν κοινοποιήθηκε (1999) προκάλεσε πλήθος βιοηθικών προβληματισμών. Στη διάρκεια της τριετούς περιόδου που μεσολάβησε έως σήμερα, οι δύο επιστήμονες (όπως υποστήριξαν μιλώντας στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ») σε συνεργασία με στελέχη του ομοσπονδιακού υπουργείου Ενέργειας, πραγματοποίησαν επαφές και εκτενείς συζητήσεις με επιστημονικούς φορείς έως και θρησκευτικές οργανώσεις. Οπως υποστήριξαν, ο κύκλος αυτών των επαφών κατέληξε στο συμπέρασμα πως «εάν ο απώτερος στόχος είναι να ωφεληθεί το ανθρώπινο γένος και εάν έχουν ληφθεί όλες οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας, τότε το σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμφωνο από άποψη βιοηθικής»...

Οι Δρ Βέντερ και Σμιθ πάντως διαβεβαιώνουν πως ο μικροοργανισμός θα δημιουργηθεί με τρόπο ώστε να είναι επιστημονικά αδύνατον να προκαλέσει, εάν διαφύγει, μολύνσεις σε ανθρώπους. Η προεργασία για το εν λόγω εγχείρημα έχει ήδη γίνει στο Ιδρυμα Βιολογικών Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΙΒΕΑ).

Το εν λόγω σχέδιο θα επιβλέπει ο Ελληνας επιστήμονας Αρης Πατρινός, που διατελεί ανώτερο διοικητικό στέλεχος του Γραφείου Επιστημών του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΦΙΑΤ

Συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της «ΦΙΑΤ» στην προσπάθειά τους να σώσουν τις δουλιές τους.

Η χτεσινή διαμαρτυρία ξεκίνησε το πρωί όταν εκατοντάδες εργάτες του εργοστασίου της «ΦΙΑΤ] στην Αρέσε (κοντά στο Μιλάνο) εισέβαλαν στο αεροδρόμιο του Μιλάνο, Μαλπένζα και συγκεντρώθηκαν στο χώρο του αεροδρομίου όπου και έκλεισαν για μία ώρα τα γκισέ των αεροπορικών εταιριών. Οι εργάτες φώναξαν συνθήματα κατά της «ΦΙΑΤ» και των σχεδίων της να απολύσει 8.100 εργαζομένους (το 20% του συνολικού δυναμικού της εταιρίας). Η διαμαρτυρία των εργαζομένων είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες. Χαρακτηριστικά την Πέμπτη οι εργαζόμενοι της «ΦΙΑΤ» στο εργοστάσιο της πόλης Φροσινόνε στη νοτιο-ανατολική Ιταλία διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια του αυτοκινητόδρομου Ρώμης - Νάπολης.

ΗΠΑ
Τα σκλαβοπάζαρα του Νότου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο καταναλωτικός πυρετός των Χριστουγέννων ήδη έχει αρχίσει στις ΗΠΑ και συνδικαλιστές και ακτιβιστές, που παλεύουν χρόνια ώστε να κλείσουν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, τα εργοστάσια αμερικανικών εταιριών στις χώρες του τρίτου κόσμου, χτύπησαν στην «καρδιά του κτήνους». Για άλλη μία φορά η παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής και πώλησης σπορ ειδών ένδυσης, GAP, βρέθηκε στο στόχαστρο. Εξάλλου, μαζί με τη NIKE, συνιστούν δύο από τους μόνιμους παραβάτες και αιμοσταγείς πολυεθνικές που προωθούν και επιβάλουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Νέες πληροφορίες και νέες καταγγελίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν από κοινού το συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών (Union of Needletrades, Industrial and Textile Employees), το Φόρουμ της Αφρικής και Φοιτητικές Ενώσεις, ενώ την ίδια στιγμή διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει διάφορα υποκαταστήματα στο Μανχάταν. Παρόντες και εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τα εργοστάσια της GAP της Ινδονησίας, του Λεσότο και του Ελ Σαλβαδόρ που περιέγραψαν με τις μελανότερες λεπτομέρειες τις ώρες εργασίας, ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ακόμη και τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες σε τουλάχιστον 40 εργοστάσια που κατασκευάζουν στην Καμπότζη, στην Ινδονησία, στο Μπαγκλαντές, στο Λεσότο, στο Ελ Σαλβαδόρ και το Μεξικό.

ΚΟΥΒΕΪΤ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επιθέσεις κατά Αμερικανών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

«Ανησυχητικό» πλην «μεμονωμένο» χαρακτήρισε το κουβεϊτιανό υπουργείο Εσωτερικών το σοβαρό τραυματισμό δύο Αμερικανών στρατιωτικών από πυρά ενόπλου, χτες το πρωί. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ οι δύο Αμερικανοί κατευθύνονταν από την αμερικανική βάση Ντόχα, βορείως της πόλης του Κουβέιτ, προς τη νότια πόλη Αριργιάν και σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πληροφορίες ο ένοπλος είναι ένας Κουβεϊτιανός αστυνομικός με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Εντούτοις, οι τοπικές αρχές, όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν έκρυβαν τη βαθιά ανησυχία τους καθώς πρόκειται για την 5η επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ, από τον Οκτώβρη, σε μια χώρα που θεωρείται εξαιρετικά φιλική προς τις ΗΠΑ και φιλοξενεί 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Νεκρή, όμως, από τα πυρά αγνώστου ενόπλου έπεσε και μια Αμερικανίδα ιεραπόστολος που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια σε κλινική στην πόλη της Σιδώνας στο Λίβανο. Ο άγνωστος ένοπλος μπήκε στην κλινική και πυροβόλησε εναντίον της Αμερικανίδας, πριν καταφέρει να διαφύγει. Αγνωστη παρέμενε η ταυτότητά του αλλά και τα κίνητρα της δολοφονίας, αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι πιθανώς οφείλεται στην εντεινόμενη οργή που επικρατεί στον αραβικό κόσμο σε βάρος των Αμερικανών.

Ανάλογη ερμηνεία έδωσε και ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, Πρίγκιπας Ναγιέφ, στην πυρπόληση από άγνωστο καταστήματος της αλυσίδας «Μακ Ντόναλντς» στην πόλη αλ Κχαρζ, κοντά σε αμερικανική αεροπορική βάση, νοτιοανατολικά του Ριάντ. Ο Πρίγκιπας Ναγιέφ επέμεινε ότι αν και η επωνυμία είναι αμερικανική, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου καταστήματος ήταν Σαουδάραβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ