Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα

Ερείπια από το πέρασμα του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους

Associated Press

Ερείπια από το πέρασμα του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Σκληρά αντίποινα ετοιμάζει η ισραηλινή κυβέρνηση, που φέρεται να έδωσε «τις κατάλληλες εντολές στο στρατό» μετά από τη χτεσινή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο σε κεντρικό σταυροδρόμι της δυτικής Ιερουσαλήμ. Την επίθεση, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς», καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζοντας ότι η πολιτική του Σαρόν ευθύνεται για την έξαρση της βίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει, εκ μέρους της, κάθε διαπραγμάτευση για τις ειρηνευτικές προτάσεις του κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία).

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξαπόλυση σκληρών αντιποίνων σε βάρος της Δυτικής Οχθης, κατ' αρχάς, φαίνεται ότι έχει αρχίσει στο Ισραήλ, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, παρά τις πιέσεις των ακροδεξιών συγκυβερνώντων του, ο Αριέλ Σαρόν θα αποφύγει τις γνωστές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εξαιτίας των αμερικανικών προετοιμασιών για επίθεση στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβουλεύτηκε με τον υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, και «οι κατάλληλες εντολές έχουν δοθεί στο στρατό».

Εντούτοις, μέχρι χτες βράδυ, και σε αντίθεση με το συνήθη χρόνο αντίδρασης των ισραηλινών δυνάμεων σε ανάλογες ενέργειες, ο ισραηλινός στρατός παρέμενε στις θέσεις που έχει καταλάβει εντός της Δυτικής Οχθης και των πόλεών της, χωρίς κάποια εμφανή μετακίνηση. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, συνελήφθησαν ο αδελφός και ένας ξάδελφος του Παλαιστινίου που οι ισραηλινές αρχές κατονόμασαν ως τον καμικάζι αυτοκτονίας, ενώ στο μάτι του κυκλώνα αναμένεται να βρεθεί η Βηθλεέμ, από το κέντρο της οποίας, τις τελευταίες βδομάδες, είχε αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, αφού ο νεαρός καμικάζι φέρεται να προέρχεται από εκεί.

Ηταν κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής όταν ο 23χρονος Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχτηκε στο λεωφορείο νούμερο 20, στη συνοικία Κίριατ Μεναχέμ, παρασύροντας στο θάνατο 11 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 49, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως μαθητές και στρατιώτες. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Χαμάς», της οποίας το στέλεχος Αμπντούλ Αζίζ Ραντίζι προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στην Π. Αρχή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ντέιβιντ Μπέικερ, να υποστηρίζει ότι «οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες είναι ευχαριστημένοι μόνον όταν σκοτώνονται αθώοι Ισραηλινοί». Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Μοσέ Κατσάβ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διακόψει κάθε επαφή με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Η Π. Αρχή καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την αντίθεση στην κατοχή» και συμπληρώνοντας ότι η συνεχιζόμενη δράση του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων ευθύνεται για την έξαρση της βίας. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Γκασάν Κχατίμπ, δήλωνε ότι η ισραηλινή βία «οπλίζει τα χέρια των Παλαιστινίων εξτρεμιστών».

Την επίθεση καταδίκασαν οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, από την Πράγα. Υποστήριξαν πως όλες οι χώρες της περιοχές οφείλουν να αποδείξουν ότι πατάσσουν την τρομοκρατία και κάνουν βήματα προς την ασφάλεια για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Επίσης, και οι δύο επανέλαβαν ότι τάσσονται υπέρ της δημιουργίας δύο βιώσιμων ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τους Παλαιστινίους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, ενώ τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν και το Παρίσι, η Μόσχα, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματοκύλισμα... (2003-06-12 00:00:00.0)
«Τα στρατεύματα θα μείνουν όσο χρειαστεί» (2002-11-23 00:00:00.0)
Υπό κατοχή η πλειοψηφία της Δυτικής Οχθης (2002-06-22 00:00:00.0)
Εκρηκτική ηρεμία μετά τη λαίλαπα (2002-02-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η βία, επανεξετάζει τη στάση της η Ουάσιγκτον (2002-01-26 00:00:00.0)
Ματωμένη Τετάρτη (2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ