Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Τα στρατεύματα θα μείνουν όσο χρειαστεί»
  • «Κλειστές στρατιωτικές ζώνες» Τζενίν και Βηθλεέμ
  • Ενας υπάλληλος του ΟΗΕ και ένας δεκατριάχρονος Παλαιστίνιος νεκροί, από την εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι κοιτούν μέσα από τα ερείπια που άφησε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι κοιτούν μέσα από τα ερείπια που άφησε ο ισραηλινός στρατός
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μια πρώτη γεύση από το τελευταίο κύμα σκληρών αντιποίνων της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής του στρατηγού Σαούλ Μοφάζ, ως υπουργός Αμυνας, βίωσε χτες η Δυτική Οχθη, όπου Τζενίν και Βηθλεέμ ανακηρύχτηκαν εκ νέου «κλειστές στρατιωτικές ζώνες». Τα αντίποινα είναι η απάντηση για τη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης. Μια απάντηση που σήμανε το θάνατο ενός ανώτατου στελέχους οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ, αλλά και ενός 13χρονου Παλαιστίνιου.

Υπό ισραηλινό στρατιωτικό κλοιό από τη νύχτα της Πέμπτης, βρίσκεται η Βηθλεέμ, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τον προσφυγικό καταυλισμό της Ντέισεχ, ισραηλινά τεθωρακισμένα έχουν «σφραγίσει» το Ναό της Γέννησης, αλλά και την κεντρική πλατεία Μάνζερ, ενώ συνεχίζονται οι κατ' οίκον έρευνες και μέχρι στιγμής 16 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στα χέρια του στρατού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Σαρόν Φέινγκολντ, ο 23χρονος Παλαιστίνιος καμικάζι που ευθύνεται για την τελευταία βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο, ήρθε από τη Βηθλεέμ, ενώ μετά την «απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων οι Παλαιστίνιοι ήδη έχουν στήσει τρομοκρατικό δίκτυο»! Ενώ ο τοπικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τον έλεγχο της πόλης· τα στρατεύματα θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, προκειμένου να εκριζωθεί ο τρομοκρατικός πυρήνας της Βηθλεέμ».

Εκτός της Βηθλεέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ένας δεκατριάχρονος Παλαιστίνιος στο κεφάλι, από ριπές τεθωρακισμένου, ενώ υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα. Σύμφωνα με το Reuters, το παιδί γαζώθηκε από το τανκς, ενόσω πέταγε, μαζί με άλλα παιδιά, πέτρες κατά των τεθωρακισμένων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παλαιστινιακών Οργανώσεων, τα δέκα τεθωρακισμένα που εισέβαλαν χτες τις 3.00 π.μ. στην Τζενίν εξακολουθούσαν μέχρι αργά χτες το απόγευμα να πυροβολούν σποραδικά προς τους κατοίκους που κινούνται.

Στο στόχαστρο και οι ξένοι φιλειρηνιστές

Ισραηλινά τανκς στη Βηθλεέμ

Associated Press

Ισραηλινά τανκς στη Βηθλεέμ
Στον ίδιο καταυλισμό, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αρωγής προς τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης. Πρόκειται για τον Ιαν Τζον Χοκ, Βρετανό υπήκοο. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε και από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ δήλωσε ότι είδε το πτώμα του άνδρα, Βρετανού υπήκοου, λίγο μετά την έναρξη ανταλλαγής πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων ενόπλων στην περιοχή. Παλαιστίνιοι γιατροί ανέφεραν ότι σκοτώθηκε από τα πυρά, ενώ εργαζόταν στο γραφείο του στο βόρειο τμήμα του καταυλισμό, μαζί με άλλους 14 υπαλλήλους του ΟΗΕ, καθώς ήταν ο υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση του καταυλισμού που ισοπεδώθηκε κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού τον περασμένο Απρίλη. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παλαιστινιακών Οργανώσεων, κατά τη διάρκεια της εισβολής, ο Χοκ πυροβολήθηκε στην κοιλιά με σφαίρες μεγάλης ταχύτητας, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν στο τηλέφωνο και διαπραγματευόταν με τις ισραηλινές αρχές την αποχώρηση μελών του γραφείου του. Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν και στο ιατρικό προσωπικό να εισέλθει στο γραφείο, ενώ σταμάτησαν και το ασθενοφόρο. Κατά τη διάρκεια της εισβολής αυτής, τραυματίστηκε, επίσης, και μια Ιρλανδέζα, μέλος της διεθνούς οργάνωσης Grassroots International Protection for the Palestinian People (GIPP), η οποία πυροβολήθηκε στο πόδι την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει άλλους τραυματισμένους Παλαιστίνιους. «Η τελευταία αυτή επίθεση φανερώνει πόσο ακραία είναι η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ», θα δηλώσει ο dr.Μουσταφά Μπαργούτι, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Επιτροπών Ιατρικής Αρωγής και θα προσθέσει: «Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν όχι μόνο Παλαιστίνιους αλλά και μέλη του διεθνούς κοινότητας που προσπαθούν να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό».

Τέλος, περίπου 40 άρματα, με την υποστήριξη δυο ελικοπτέρων εισέβαλαν και στη Λωρίδα της Γάζας, και κατεδάφισαν το σπίτι ενός μέλους της Χαμάς, ενώ κάνουν έρευνες σε πολλά σπίτια υπόπτων εξτρεμιστών. Σύμφωνα με το Ρόιτερς ένας Παλαιστίνιους αστυνομικός έχασε τη ζωή του και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Με την ανακατάληψη της Βηθλεέμ, το Τελ Αβίβ διατηρεί και πάλι τον έλεγχο όλων των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης -με εξαίρεση την Ιεριχώ, όπου επικρατεί «εύθραυστη» ηρεμία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ