ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Φροντιστήριο αντιλαϊκής πολιτικής σε νεοεκλεγμένους

«Συνεργαστείτε με το κεντρικό κράτος και μη συγκρούεστε μαζί του», το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. «Διεκδικώ και απαιτώ δεν είναι ρήματα για τη σημερινή εποχή», ήταν το μάθημα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ

Μαθήματα υποτέλειας στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας παραδόθηκαν στους νεοεκλεγμένους αιρετούς στη διάρκεια της χτεσινής ενημερωτικής ημερίδας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τη νέα δημοτική θητεία.

Το μήνυμα που στάλθηκε, τόσο από τον πρόεδρο της Ενωσης, Π. Κουκουλόπουλο, και τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, όσο και από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που χαιρέτισαν, ήταν σαφές: «Συνεργαστείτε με το κεντρικό κράτος και μη συγκρούεστε μαζί του». Αυτές είναι και οι «εξετάσεις» στις οποίες - σύμφωνα με τους παραπάνω - θα βαθμολογηθούν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί. Αυτή - θα λέγαμε εμείς - είναι η αποτύπωση της απροκάλυπτης πλέον πολιτικής βούλησης του συστήματος να απογυμνώσει τους δήμους από τα όποια φιλολαϊκά χαρακτηριστικά διατηρούν, όπως αυτά προσδιορίζονται από την επίδραση του μαζικού λαϊκού κινήματος στις αποφάσεις τους.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, αναφέρθηκε στις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται στην ΤΑ και στην ανάγκη αντίστασης σε αυτές. «Σήμερα, είπε, η ΤΑ με τις γενικότερες επιλογές και αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί σε μοχλό διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών σε όλα τα επίπεδα. Η ΤΑ μετατρέπεται συνολικά σε επιχείρηση που θα πουλά τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργεί, τη γη, το περιβάλλον, τις αρμοδιότητές της σε συνύφανση με το κεφάλαιο. Η καθιέρωση δεικτών αποτελεσματικότητας ως επιχείρηση προωθείται γοργά. Η ΤΑ αναδεικνύεται σε μηχανισμό, που απαιτεί για τη λειτουργία του απλώς και μόνον αιρετούς μάνατζερ, λογιστές, διαχειριστές και άλλους τεχνοκράτες» (Ολόκληρη η ομιλία του Σπ. Χαλβατζή σε διπλανή στήλη).

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ο οποίος στο κλείσιμο της ομιλίας του δήλωσε: «Διεκδικώ και απαιτώ δεν είναι ρήματα για τη σημερινή εποχή, αλλά σχεδιάζω, προγραμματίζω, υλοποιώ»! Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «πρέπει να απεμπλακούμε από τη λογική της κρατικοδίαιτης ΤΑ», προπαγανδίζοντας ουσιαστικά την κυβερνητική βούληση - όπως αυτή αποτυπώνεται και στα σχέδια για το νέο κώδικα της ΤΑ - για δραστική μείωση των πόρων που εισπράττει η ΤΑ και εφαρμογή φορομπηχτικών σχεδίων.

Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο Κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι πάμε για ανακατανομή των πόρων της ΤΑ, με στόχο να εξισορροπηθούν οι μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στους δήμους. Ο ίδιος, πριν καν ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος για το νέο κώδικα της ΤΑ, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται πρέπει να γίνουν. Προκατέβαλε έτσι το αποτέλεσμα του «διαλόγου» που εν ολίγοις θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της τοπικής εξουσίας, στην κατάργηση των Νομαρχιακών Συμβουλίων, στον ασφυκτικότερο έλεγχο από τον περιφερειάρχη και στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Σε συναίνεση με τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας κάλεσε τους αιρετούς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σαλαγιάννης, λέγοντας πως «η Αυτοδιοίκηση είναι μέρος της διοίκησης και όχι φορέας που διεκδικεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ε. Μεϊμαράκης προέτρεψε τους δημάρχους σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος, καλώντας την κυβέρνηση να δείξει «υπερκομματική βούληση συνεννόησης». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, είπε πως ρόλος της ΤΑ είναι να συμπληρώνει το κράτος, ενώ κατέθεσε και τη συναίνεσή του στις μέχρι τώρα επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα αλλά απαιτούνται και άλλα.

Η ΤΑ πρέπει να υπηρετεί στην πράξη το συμφέρον των εργαζομένων

Η ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή στην ημερίδα της ΚΕΔΚΕ

ICON

«Πιστεύουμε ότι, παράλληλα με τη γνώση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και δράσης της ΤΑ μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και συνεχώς διευρύνεται, είναι αναγκαίο να αναδειχτεί πώς διαμορφώνεται ο θεσμός της ΤΑ, ποιος είναι ο ρόλος που της επιβάλλεται να παίξει. Και, σήμερα, είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των αιρετών και τον αποδέχονται ή ακόμα και συμβιβάζονται με αυτόν το ρόλο».

Με την επισήμανση αυτή άρχισε το χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΚΚΕ, στη χτεσινή ημερίδα της ΚΕΔΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Αφού σημείωσε ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση των αιρετών της ΤΑ, η σαφής και πλήρης πληροφόρησή τους, τόνισε ότι είναι επίσης ανάγκη να μπει πριν και πάνω από τις δυνατότητες χρηματοδότησης το εξής ερώτημα: Η εφαρμογή αυτών των δυνατοτήτων, η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και των κατευθύνσεων που δίνει η κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ συμφέρουν, εξυπηρετούν τους εργαζόμενους, συμβάλλουν σε μια ανάπτυξη που έχει η χώρα μας με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του ή, αντίθετα, αναπαράγουν και οξύνουν τα μεγάλα προβλήματα των τεραστίων κερδών από τη μεριά του κεφαλαίου και από την άλλη του τούνελ της λιτότητας, της ανεργίας, του περιορισμού κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού;

Αντιδραστικές αλλαγές

«Μέσα στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού που επικρατεί σε όλη την ΕΕ, συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, στη Δημόσια Διοίκηση γενικότερα, αλλά και στην ΤΑ προωθείται:

  • Η εφαρμογή των νόμων της αγοράς, ο ανταγωνισμός των τμημάτων της, η επιχειρηματική δράση, κυρίως στους τομείς κοινωνικής πολιτικής και η συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Ο περιορισμός της έννοιας του δημόσιου αγαθού για τους εργαζόμενους με την ιδιωτικοποίηση και πλήρη ανταποδοτικότητα κοινωνικών παροχών
  • Η καταστρατήγηση και ο περιορισμός των κατακτήσεων των εργαζομένων στο εργασιακό επίπεδο με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου, τη διεύρυνση και καθιέρωση του ωρομισθίου του διμηνίτη απασχολούμενου, με καταβαράθρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
  • Μαζί με όλα αυτά προωθούνται νέες σχέσεις διαπλοκής των θεσμών με το μεγάλο κεφάλαιο, με κατεύθυνση όχι απλά την κερδοσκοπία από έργα ή προμήθειες, αλλά τώρα από τον προγραμματισμό και διαχείριση ολόκληρων τομέων της ανάπτυξης και με κριτήρια την επιλεξιμότητα που καθορίζεται από την ΕΕ και όχι από τις ανάγκες της χώρας.
Μοχλός εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στην ΤΑ στη χώρα μας. Είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα η ΤΑ με τις γενικότερες επιλογές και αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί σε μοχλό διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών σε όλα τα επίπεδα. Η ΤΑ μετατρέπεται συνολικά σε επιχείρηση που θα πουλά τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργεί, τη γη, το περιβάλλον, τις αρμοδιότητές της σε συνύφανση με το κεφάλαιο. Η καθιέρωση δεικτών αποτελεσματικότητας ως επιχείρηση προωθείται γοργά. Η ΤΑ αναδεικνύεται σε μηχανισμό, που απαιτεί για τη λειτουργία του απλώς και μόνο αιρετούς μάναντζερ, λογιστές, διαχειριστές και άλλους τεχνοκράτες. Και, βέβαια, μπορεί να δρα μόνο με την καθοδήγηση και τον έλεγχο τού, από μια νέα πολύ ενισχυμένη θέση, περιφερειάρχη ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε κατά κεραία απ' το πλαίσιο που έχει φτιαχτεί γι' αυτή.

Με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ιδιαίτερα του άρθρου 102, το κράτος απαλλάχτηκε από την υποχρέωση να εξασφαλίζει τους πόρους της ΤΑ απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα λέει ότι το κράτος λαμβάνει όλα τα μέτρα για να εξασφαλίζονται οι πόροι. Πράγμα που σημαίνει και μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών ότι ενεργοποιείται η συνταγματική πλέον δυνατότητα φορολογικής δράσης της ΤΑ.

Προχτές ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε κείμενο, όπου αναφέρεται ότι η ΤΑ θα διαχειρίζεται τους δικούς της πόρους και οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι θα παίζουν μόνο εξισορροπητικό ρόλο και τα ανταποδοτικά τέλη θα είναι τα βασικά έσοδά της. Η κατεύθυνση και οι δυνατότητες πασιφανείς.»

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αιρετοί

«Είναι ανάγκη», συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, «οι αιρετοί να γνωρίζουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ΤΑ, αλλά θα πρέπει να μάθουν ότι οι ΚΑΠ αποτελούν το 2,6 - 2,7% του κρατικού προϋπολογισμού.

Να μάθουν ότι από αυτό το εξευτελιστικό ποσοστό παρακρατούνται τεράστιοι πόροι που φτάνουν τα 2,3 τρισ. και να μάθουν τι έκανε εκείνη η περίφημη «επιστημονική» επιτροπή που θα ξεκαθάριζε το τι παρακρατεί το κράτος από τα θεσμοθετημένα ποσά. Τι έγιναν εκείνες οι αποφάσεις που δικαίωναν διάφορους δήμους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν, δόθηκαν εκείνα τα χρήματα, ύστερα από περίπου 10 χρόνια;

Να μάθουν γιατί τα ΕΟΚικά προγράμματα δίνονται μόνο σε δημοτικές επιχειρήσεις και όχι σε δήμους. Γιατί εφαρμόζεται σ' αυτά τα προγράμματα και στις δημοτικές επιχειρήσεις η εργασία χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, με αποκοπή; Γιατί σήμερα παρουσιάζεται η αθρόα απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων απ' αυτές;

Να μάθουν τι γίνεται με τα ανταποδοτικά, πως χρησιμοποιούνται, γιατί η κυβέρνηση καλύπτει τη χρησιμοποίησή τους για άλλους σκοπούς; Γιατί δε θεσμοθετήθηκαν οι πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και των αθλητικών κέντρων, που μεταβιβάστηκαν στους δήμους; Γιατί δεν ακούγεται ούτε κουβέντα για τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων πόρων για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και αθλητικών κέντρων; Γιατί προωθούνται οι αυτοχρηματοδοτήσεις και οι αναθέσεις αρμοδιοτήτων της ΤΑ στο κεφάλαιο; Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα και χωρίς ιεράρχηση, ο καθένας από εσάς έχει δεκάδες παρόμοια».

Τι Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Είναι φανερό ότι η γνώση για οποιαδήποτε δυνατότητα της ΤΑ πρέπει να υπηρετεί στην πράξη το συμφέρον των εργαζομένων. Να εξυπηρετεί το συνολικό συμφέρον και όχι τα κέρδη. Να χρησιμοποιείται ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και στην προσπάθεια περιορισμού των κοινωνικών εργασιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και βέβαια με τέτοια γνώση θα πρέπει να οδηγεί στην αντιπαράθεση με το θεσμικό πλαίσιο που θέλει την ΤΑ να λειτουργεί σαν μέσο και μοχλός διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών. Ελπίζοντας ότι η επιστημονική γνώση θα βοηθήσει στην ενίσχυση αυτής της αντίληψης για την ΤΑ ευχόμαστε καλή επιτυχία στο πρόγραμμα αυτό».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Με χρέη, χωρίς να χρωστούν

Χρεωμένοι χωρίς να χρωστούν είναι 50 εργαζόμενοι του Δήμου Τρικάλων με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Οι 50 εργαζόμενοι του δήμου, που είχαν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έκπληκτοι ενημερώθηκαν ότι εδώ και πολλούς μήνες, αν και η οικονομική υπηρεσία του δήμου παρακρατούσε από το μισθό τους το ποσό της δόσης που αντιστοιχούσε στον καθένα για την αποπληρωμή των δανείων, τα χρήματά τους δεν πήγαιναν στο ταμείο, αλλά τα κρατούσε ο δήμος. Η διαπίστωση έγινε όταν κάποιοι από τους εργαζόμενους που πήραν δάνειο, πήγαν να πάρουν χαρτί από την Εφορία για τη διεκπεραίωση διάφορων υποθέσεών τους, αλλά αυτό δεν τους δόθηκε επειδή έχουν χρέη. Το συνολικό ποσό των χρεών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέρχεται περίπου στα 35 εκατομμύρια δραχμές.

Ομως, στο Δήμο Τρικάλων δεν παρακρατούνται χρήματα των εργαζομένων μόνο για την εξόφληση των δανείων τους, αλλά και οι ασφαλιστικές οφειλές τους, τις οποίες καταβάλουν, χωρίς, όμως, αυτές να φτάνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο, το ΤΥΔΚΥ και οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 200 εκατομμυρίων δραχμών!

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Β. Μπαλαμώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Τρικάλων, η διοίκηση του Συλλόγου είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τρικάλων Ι. Μάνη, ο οποίος δεν έδωσε καμία εξήγηση για τους λόγους που δεν καταβάλλονται τα χρήματα των εργαζομένων τόσο για την εξόφληση των δανείων τους, όσο και στο ασφαλιστικό τους ταμείο και είπε πως θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η πρόταση να πάρει ο δήμος δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών ώστε να τακτοποιηθεί το θέμα...

Ο Β. Μπαλαμώτης, επισημαίνει δε, ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Τρικάλων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα.

Σήμερα, στις 9 π.μ., η διοίκηση του Συλλόγου θα συναντηθεί με το δήμαρχο Τρικάλων Γ. Σπαθή, ενώ στη 1 μ.μ. συγκαλεί σύσκεψη εργαζομένων του δήμου.

ΠΕΡΑΜΑ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ζητούν χαράτσωμα των δημοτών

Πριν ακόμα αναλάβουν επίσημα τη διοίκηση των δήμων τους οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ νεοεκλεγέντες δήμαρχοι δείχνουν το αντιλαϊκό τους πρόσωπο που προσπαθούσαν να εξωραΐσουν προεκλογικά. Πριν καν αναλάβει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος (υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ), πρότεινε, «εδώ και τώρα», την αύξηση κατά 10% των ανταποδοτικών τελών. Βεβαίως, δεν του έγινε το χατίρι καθώς την πρόταση απέρριψε το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με το δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο, που έχει την πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, και ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι, Δημήτρης Σαράφογλου, απαίτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο «να ψηφίσει την απαιτούμενη για τη λειτουργία του δήμου αύξηση των τελών». Θέλοντας, προφανώς, κι αυτός να χρεωθεί την απόφαση αυτή το απερχόμενο, αντί το νέο ΔΣ, στο οποίο η παράταξή του έχει την πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Δ. Σαράφογλου ήταν υπέρμαχος της κατάργησης των ανταποδοτικών τελών. Τότε όμως είχε επιλέξει το δρόμο του αγώνα. Σήμερα, που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές της κυβερνητικής πολιτικής, έφτασε στο σημείο να εκβιάσει τους δημοτικούς συμβούλους Κερατσινίου, λέγοντας ότι θα ασκήσει διώξεις σε όσους με την ψήφο τους στερήσουν έσοδα από το δήμο! Λέγοντας έσοδα, φυσικά εννοούσε το χαράτσωμα των δημοτών.

Η πλειοψηφία πάντως των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου δεν του έκανε το χατίρι και ψήφισε μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Η δημοτική σύμβουλος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Ελένη Παπαδοπούλου στην τοποθέτησή της είπε ότι την ίδια ώρα που με τον κατατεθέντα στη Βουλή προϋπολογισμό νέα βάρη προστίθενται στην πλάτη του λαού, δεν πρέπει οι δημοτικές αρχές να τον επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο. Επισήμανε ότι οι δημότες του Κερατσινίου ήδη πληρώνουν από τα πιο αυξημένα τέλη στο Λεκανοπέδιο. Κατήγγειλε, τέλος, τη ΔΕΗ, τον ΟΛΠ και την ΑΓΕΤ επειδή δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα στο δήμο τέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ